.
Κατηγορία Αλλοι
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 14:40

MotoGP: Η Bridgepoint πούλησε τη Dorna στον εαυτό της!

Θέατρο του παραλόγου στο υπόβαθρο των Grand Prix

Ήταν 2006 όταν ανακοινώθηκε πως η Ισπανική εταιρεία Dorna Sports – κάτοχος των δικαιωμάτων των MotoGP και WorldSBK μεταξύ άλλων – θα πωληθεί από τον επενδυτικό όμιλο CVC Capital Partners σε έναν άλλο ανάλογο όμιλο, τον Bridgepoint. Τότε ήταν η αρχή μιας δύσκολης εποχής για τα MotoGP, με το παγκόσμιο πρωτάθλημα να έχει ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς αλλαγές κανονισμών (από τα δίχρονα 500 στα τετράχρονα 990 και μετά στα τετράχρονα 800), τα κόστη για τις εμπλεκόμενες ομάδες είχαν εκτοξευτεί στη στρατόσφαιρα και η σχάρα εκκίνησης μετρούσε κάθε χρόνο και λιγότερες μοτοσυκλέτες.

Κάπου εκεί, η CVC απέκτησε τα δικαιώματα της Formula 1, μα εξαιτίας των αντιμονοπωλιακών κανονισμών της Ε.Ε. για να ολοκληρωθεί η συμφωνία έπρεπε να πουληθεί η Dorna, δηλαδή τα MotoGP. Τότε η Dorna είχε εκτιμηθεί σε αξία 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ισπανική εταιρεία πενταπλασίασε την αξία της στα χρόνια που μεσολάβησαν και σήμερα εκτιμάται γύρω στα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ και, ω του θαύματος, πριν μερικούς μήνες μάθαμε πως ο όμιλος Bridgepoint ανέθεσε σε ειδικούς να επεξεργαστούν το ενδεχόμενο πώλησης της Dorna.

Αν και είχε προηγηθεί η εξαγορά και του WorldSBK από τον ίδιο όμιλο για λογαριασμό της Dorna, αυτό ουδέποτε προκάλεσε την αντίδραση των αντιμονοπωλιακών ελεγκτών της Ε.Ε. και κανείς δεν ανάγκασε ποτέ τη Bridgepoint να πουλήσει τη Dorna.

Ωστόσο, μιας και μιλάμε για έναν επενδυτικό όμιλο με ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, το μόνο λογικό θα ήταν να θέλει να σπρώξει την εταιρεία που αυγάτισε την αξία της τόσο πετυχημένα. Αυτή είναι η δουλειά του επενδυτικού ομίλου και, τον περασμένο Νοέμβριο που μάθαμε πως άρχισε να διερευνάται η πώληση, σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως όσοι επένδυσαν στο συγκεκριμένο κομμάτι της Bridgepoint που αγόρασε τη Dorna, θα πάρουν πίσω τρεις φορές τα χρήματά τους όταν ολοκληρωθεί η πώληση.

Σήμερα, ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times, αποκαλύπτει πως όντως η Dorna πουλήθηκε, αλλά όχι σε εξωτερικό αγοραστή. Συγκεκριμένα, ο Bridgepoint πούλησε την εταιρεία του από τη μια θυγατρική του σε μια άλλη, χωρίς ποτέ να την αφήσει εκτός ομίλου! Η κίνηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά φαίνεται πως έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία της.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, καθώς πάει κόντρα σε κάθε λογική λειτουργίας μιας μεγάλης επενδυτικής επιχείρησης, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις από διάφορους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι o CVC, ο οποίος έσπευσε από τους πρώτους να καταθέσει πρόταση επαναγοράς της Dorna μόλις μαθεύτηκε η πρόθεση του Bridgepoint. Ατυχώς όμως, φαίνεται πως η διαβούλευση για τη συγκεκριμένη πώληση δεν έγινε για να βρεθεί αγοραστής, μα για να καθοριστεί μέσω ενός επίσημου καναλιού η χρηματιστηριακή αξία της Dorna με τα σημερινά δεδομένα. Και κάπως έτσι προέκυψαν το 2.5 δις, η εσωτερική πώληση από τη μια τσέπη του ίδιου σακακιού στην άλλη και η απορία όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως οι υποψήφιοι αγοραστές της Dorna ήταν πολλοί, μεταξύ αυτών οι όμιλοι CVC, Eurazeo, Blackstone, General Atlantic και KKR.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 14:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon