.
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 19:12

MotoGP - Η επόμενη μέρα στα χέρια της Liberty Media

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty Media έκανε τις πρώτες του δηλώσεις για το μέλλον του MotoGP μετά την πολυσυζητημένη εξαγορά του από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Formula 1.

Όπως είδαμε εδώ, οι πρακτικά ιδιοκτήτες της Formula 1 με έδρα τις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την απόκτηση του MotoGP από τη Dorna, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το MotoGP σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Liberty, Greg Maffei, ρωτήθηκε εάν το MotoGP θα υποστεί σημαντικές αλλαγές προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στα έσοδα. Αυτό που κατέστη σαφές ήταν ότι το MotoGP δεν θα χρησιμοποιήσει - και δεν θα μπορούσε - να χρησιμοποιήσει πίστες, με τον τρόπο που κάνει μερικές φορές η F1, με το Maffei να πρόσθετει τα εξής:

«Αυτό που είδαμε πραγματικά στην F1 ήταν πως καθώς μεγαλώναμε τη βάση των θαυμαστών, η δημιουργία εσόδων μας γινόταν πιο εύκολη. Επειδή οι συνεργάτες μας, είτε είναι συνεργάτες μεταδόσεων, συνεργάτες προώθησης είτε συνεργάτες χορηγών, πρόκειται για αναπόσπαστα μέρη. Καθώς αυτός ο ενθουσιασμός μεγαλώνει, όσο μεγαλώνει αυτή η ζήτηση, τόσο μεγαλώνει και το κοινό, όλα ρέουν μαζί. Αυτό νιώσαμε στη Formula 1, όλα μαζί. Και μου αρέσει να πιστεύω ότι αυτή είναι η δυνατότητα και εδώ. Το MotoGP είναι ένα απίστευτο προϊόν, δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτό το άθλημα. Στόχος μας είναι να το ανοίξουμε σε ένα ευρύτερο κοινό, σε ένα ευρύτερο σύνολο εμπορικών συνεργατών για όλα τα γούστα. Αυτά πάνε χέρι-χέρι».

Εντωμεταξύ, η συμφωνία Liberty-MotoGP υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση, με τη Liberty Media να επιμένει ότι η συμφωνία για την απόκτηση του MotoGP θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μια κατάσταση που προέκυψε το 2006 όταν οι ιδιοκτήτες της CVC αναγκάστηκαν να "ξεφορτωθούν" το MotoGP όταν αγόρασαν την F1, με τον Maffei να επιμένει ότι αυτή η συμφωνία είναι διαφορετική:

«Θυμάμαι ότι μίλησα στη διοίκηση της CVC. Είχαν ένα στενό χρονοδιάγραμμα για να κλείσουν μια συμφωνία για την αγορά της F1. Επομένως, δεν είχαν το χρόνο να πάνε και να δουλέψουν τη ρυθμιστική διαδικασία. Ήταν μια εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου που είχε μεγάλο κέρδος στο ένα προϊόν και προχωρούσαν να αγοράσουν το άλλο όταν είχαν ένα συμβόλαιο για εκτέλεση. Είμαστε σε πολύ διαφορετική θέση. Είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι ως ομάδα σε μια αλλαγμένη αγορά. Δεν είμαστε υπό την ίδια πίεση χρόνου.

Τέλος, ο Maffei πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η ρυθμιστική διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και ομαλά. Αλλά θα πάρει τον χρόνο που χρειάζεται και αυτή η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα το λάβουμε αυτό μέσω των ρυθμιστικών αρχών. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ευρεία αγορά για αθλητικά και ψυχαγωγικά ακίνητα, από τα οποία τόσο η Formula 1 όσο και το MotoGP αποτελούν μόνο ένα μικρό υποσύνολο. Η αγορά συνέχισε να αλλάζει από την εποχή που είχε προηγουμένως επανεξεταστεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε ως ένα πακέτο ή να προσπαθήσουμε να τα συγκεντρώσουμε. Και τα δύο είναι ξεχωριστές ιδιότητες. Τα πράγματα που φέρνουμε στο τραπέζι εδώ δεν αξιοποιούν σε καμία περίπτωση και τα δύο».

Για την ιστορία, ο έτερος μνηστήρας του MotoGP ήταν πίσω στο 2018 ξανά η CVC. Αν σας λέει κάτι η εν λόγω εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, πρόκειται για το μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα αφού εκτός από τις "επενδύσεις"-ιδιωτικοποίησεις στον χώρο της Υγείας ελέγχει μεταξύ άλλων την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia, τη Δωδώνη, τον ιστότοπο Skroutz, την D Marinas Hellas και το 10% της ΔΕΗ. Εκτιμάται δε ότι τα κεφάλαια που έχει επενδύσει έως τώρα ξεπερνούν τα 1,8 δισ. ευρώ. Η CVC ιδρύθηκε το 1981 και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity στον κόσμο με 161 δισ. ευρώ υπό διαχείριση.

Πηγή: crash.net, businessdaily.gr

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 21:05

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon