.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 15:24

Αφιέρωμα: Pikes Peak Hill Climb - Ο αγώνας μέχρι τα σύννεφα

 

KTM vs Ducati - Ποιος θα επικρατήσει στην ανάβαση του 2018;

Το Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC), η όπως είναι αλλιώς γνωστός «ο αγώνας μέχρι τα σύννεφα», είναι ένας από τους πλέον εμβληματικούς αγώνες αναβάσεων / road racing του πλανήτη. Δεκαεννιά κόμμα εννιά χιλιόμετρα διαδρομής, εκατόν πενήντα έξι στροφές, και άνοδος 1.440 μέτρων στα 4.301 μέτρα υψόμετρο! Ποιος θα κερδίσει το event στις 24/6/2018;

Ο αγώνας μέχρι τα σύννεφα

Ο αγώνας του PPIHC ξεκίνησε το 1916, με αποκλειστικά χωμάτινη διαδρομή (καλά πατημένο χώμα) από τον Spencer Penrose, με το πρώτο Penrose Trophy να απονέμεται στον Rea Lentz με χρόνο 20.55.60. 

Από το 1946 έως το 1970 το event αποτελούσε αγώνα των Πρωταθλημάτων AAA & USAC IndyCar.

Το 1984 οι πρώτοι Ευρωπαίοι αγωνιζόμενοι πήραν μέρος στο PPIHC.

Το 1989 ο Γάλλος σκηνοθέτης Jean Louis Mourey παρουσίασε το ανατριχιαστικά καλό φιλμ μικρού μήκους «Climb Dance», με πρωταγωνιστή τον Φιλανδό Παγκόσμιο Πρωταθλητή Rally, Ari Vatanen, και θέμα τη νίκη του στο PPIHC με χρόνο ρεκόρ, στο τιμόνι ενός Peugeot 405 Turbo-16. Το φιλμ κέρδισε πολλά βραβεία, και παραμένει ένα από τα πιο δυνατά βίντεο-μνημεία της αγωνιστικής οδήγησης.

Το 2002 η πόλη του Colorado Springs έχασε τη δικαστική μάχη με τον περιβαλλοντολογικό οργανισμό Sierra Club, που είχε μηνύσει την πόλη για ζημιές σε ποτάμια, λίμνες και βλάστηση από το χαλίκι που χρησιμοποιείτο στη διαδρομή. Έτσι, η διαδρομή του αγώνα ξεκίνησε να ασφαλτοστρώνεται τμηματικά, ένα 10% κάθε χρόνο μετά την δικαστική απόφαση.

Το 2011 διοργανώθηκε το τελευταίο PPIHC με χωμάτινο τμήμα στη διαδρομή (το 25%), ενώ από το 2012 και μετά η διαδρομή είναι 100% ασφάλτινη.

Πολλοί, όπως ο Πρωταθλητής Hill Climb Rod Millen, είχαν δηλώσει ανήσυχοι για το μέλλον του αγώνα μετά την ασφαλτόστρωση του, όμως το 2012 ο αγώνας συγκέντρωσε 170 συμμετοχές, αντί για τις μόλις 46 του προηγούμενου έτους, και οι φόβοι μπήκαν για την ώρα στο συρτάρι.

Αν πάντως κρίνουμε από τις μόλις 81 συμμετοχές του 2018 (23 μοτοσυκλέτες και 58 αυτοκίνητα), η αίγλη του αγώνα δείχνει να φθίνει, και ο φόβος για το μέλλον του παραμένει επίκαιρος.

ducati multistrada 2018 race bike

Ανέκαθεν το PPHIC είχε και έναν χαρακτήρα εξέλιξης και επίδειξης νέων τεχνολογιών, προηγμένων οχημάτων και concept κατασκευών, ενώ οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το event για αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «bragging rights», δηλαδή για να μπορούν να καυχηθούν για τα οχήματα τους, και για το όνομα της φίρμας τους.

Δεν είναι τυχαίο που η Ducati παρουσίασε ειδική έκδοση του Multistrada, με τον τίτλο Pikes Peak, καθώς το 2012 o Carlin Dunn έγινε ο πρώτος αναβάτης που σημείωσε χρόνο κάτω από 10 λεπτά στον αγώνα, με 9.52.819, καβάλα σε ένα Ducati Multistrada, χρόνος που ήταν μόλις 1 δευτερόλεπτο πιο αργός από το ρεκόρ γενικής (και αυτοκινήτων δηλαδή) του 2011!

Ούτε είναι τυχαίο που η ΚΤΜ πήρε το ρεκόρ από τη Ducati με τον Chris Fillmore, ο οποίος σημείωσε νέο απόλυτο ρεκόρ καβάλα στο KTM 1290 Superduke R, με χρόνο 9.49.625.

Το 2013 ο Sebastien Loeb με το Peugeot 208 T16 Pikes Peak, με V6 κινητήρα 3,2 λίτρων και 875 hp, διέλυσε το ρεκόρ γενικής, σπάζοντας το φράγμα των 9 λεπτών με χρόνο 8.13.878, και μέση ωριαία ταχύτητα 145 χλμ/ώρα.

Δυο χρόνια αργότερα, το 2015, ο Rhys Millen με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Drive eO PP03 των 1.368 hp και 220 κιλών ροπής, φτιαγμένο στη Λετονία (!), κέρδισε τον αγώνα σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο της χρονιάς (9.07.222) όλων των κατηγοριών! Ήταν η πρώτη φορά που ηλεκτρικό αυτοκίνητο κέρδισε τον βενζινοκίνητο ανταγωνισμό στο PPIHC.

Σημειώστε πως στις μοτοσυκλέτες για το 2018, ο Chris Fillmore που κατέχει το απόλυτο δίτροχο ρεκόρ με KTM 1290 SDR, αγωνίζεται με το KTM 790 Duke, με τους Αυστριακούς να θέλουν να αποδείξουν την αλήθεια πίσω από το προσωνύμιο «Το νυστέρι» που έχει η μοτοσυκλέτα, όσο και τον Ready To Race χαρακτήρα της. Ο Fillmore αγωνίζεται στην κατηγορία Middleweight.

Για το 2018 η Ducati θέλει να πάρει πίσω τίτλο και ρεκόρ από την KTM στη μεγάλη κατηγορία Heavyweight, όπου η μεγάλη μάχη θα δοθεί από τους Carlin Dunne με ένα φτιαγμένο Multistrada 1260 Pikes Peak, και Rennie Scaysbrook, με ΚΤΜ 1290 Super Duke R. Στα δοκιμαστικά οι 2 τους προηγούνται των άλλων, αλλά έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους, με τον Scaysbrook να βρίσκεται ελάχιστα μπροστά. 

ducati multistrada carlin dunne 2

Τους παραπάνω 2 πιλότους θα χτυπήσουν και 2 Γερμανοί με BMW S 1000 R, ενώ αν αναρωτιέστε γιατί δεν βλέπουμε συμμετοχές με κλιπονάτες μοτοσυκλέτες, αυτό συμβαίνει καθώς από το 2015 ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ οι μοτοσυκλέτες που βγαίνουν στην παραγωγή με κλιπ-ον τιμόνι! Λόγος ήταν οι δύο θάνατοι και οι αρκετοί τραυματισμοί τα χρόνια πριν το 2015. 

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, το 2018 θα δούμε ένα ακόμα ηλεκτρικό πρωτότυπο αυτοκίνητο να προσπαθεί να διαλύσει το ρεκόρ ανάβασης στο PPIHC, συγκεκριμένα το Vlokswagen I.D. R Pikes Peak των 670 hp, με πιλότο τον Romain Dumas.

Volkswagen I. D. R 2

Σημειώστε πως στα τελευταία δοκιμαστικά το I.D.R. Pikes Peak ήταν 11 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το ταχύτερο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο!

Μην ξεχάσουμε και τον θρύλο των stunt / fmx κλπ., Travis Pastrana, ο οποίος το 2018 θα αγωνιστεί στο PPIHC, με αυτοκίνητο και χορηγό την εταιρεία παραγωγής ελαστικών Yokohama που τον χορηγεί και στο Nitro Circus.

Οι κατηγορίες

Peugeot 208 T16 Pikes Peak

Στα τετράτροχα, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες: 

  • Unlimited - Κανένας περιορισμός. Ότι πιο εξωτικό υπάρχει, θα το βρείτε εδώ.
  • Electric Modified - Κανένας περιορισμός, για εξωτικά ηλεκτρικά.
  • Electric Production - Για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής.
  • Time Attack 1 - Αυτοκίνητα παραγωγής με μπόλικες βελτιώσεις 
  • Time Attack 2 - Αυτοκίνητα παραγωγής με λίγες βελτιώσεις
  • Open Wheel - Τα παραδοσιακά αγωνιστικά του Pikes Peak, από Indy style sprinters έως dune buggies
  • Pikes Peak Open - Αυτοκίνητα που δείχνουν παραγωγής, διαθέτουν όμως ακραίες βελτιώσεις
  • Pikes Peak Vintage Car / Truck - Οχήματα κατασκευής 1990 ή προηγούμενων ετών, που έχουν αγωνιστεί ξανά στο PPIHC στο παρελθόν
  • Exhibition - Οχήματα επίδειξης τεχνολογιών. Τα ρεκόρ τους δεν μετράνε στον αγώνα.

ktm squad 2018

Στα δίτροχα έχουμε τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Pikes Peak Lightweight - Δίχρονα και τετράχρονα μονοκύλινδρα και δικύλινδρα.
  • Pikes Peak Middleweight - Μονοκύλινδρα έως και τετρακύλινδρα μοντέλα έως 849 κυβικά.
  • Pikes Peak Heavyweight - (Παλαιότερα γνωστά ως Pikes Peak Open Motorcycle) Η μεγάλη κατηγορία.
  • Electric Modified - Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, δίχως περιορισμούς.
  • Electric Production - Ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες παραγωγής με ελάχιστες αλλαγές.
  • Pikes Peak 250 – Αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με δίχρονους ή τετράχρονους μονοκύλινδρους και δικύλινδρους κινητήρες.
  • Quad Για Quad / ATV, με περιορισμό στο πλάτος και με κινητήρα έως 500 κ.εκ.
  • Sidecar - Τρεις τροχοί, 2 αναβάτες
  • Pikes Peak Vintage Motorcycle - Κλασικές δικύλινδρες μοτοσυκλέτες 650-750 κ.εκ.
  • UTV/Exhibition Powersport - Για Utility Terrain Vehicles (UTVs), τα ρεκόρ τους δεν μετράνε.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018 15:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon