.
Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 14:26

Απεβίωσε ο θρυλικός Νεοζηλανδός Alan Kempster

 

Ο “Μισός Άνδρας”, που μόνο τέτοιος δεν ήταν

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 56 ετών ο θρυλικός Alan Kempster, ο άνθρωπος που αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, είτε ασχολούνται με τους δύο τροχούς, είτε όχι.

alan kempster dies 3

Ο Alan Kempster, ο “Μισός Άνδρας”, όπως ήταν το σοκαριστικό, σαν πρώτο άκουσμα, παρατσούκλι του, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Victoria, της Αυστραλίας στις 17 Απριλίου, από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Πιστεύεται ότι ήταν ήδη νεκρός από τις 15 Απριλίου.

Πηγή  έμπνευσης για χιλιάδες κόσμου σε όλο τον κόσμο, όχι εξαιτίας της αναπηρίας του αλλά χάρη στην αδαμάντινη θέλησή του να κάνει αυτά που ήθελε ο ίδιος, άσχετα με το μέγεθος των εμποδίων που είχε να υπερκεράσει, ο Kempster κατάφερε όχι μόνο να οδηγήσει μοτοσυκλέτα με αυτή την αναπηρία αλλά να κερδίσει αγώνες στη θάλασσα και την ξηρά απέναντι σε αρτιμελείς διαγωνιζόμενους.

alan kempster dies 17

Ο Νεοζηλανδός έχασε το δεξί του χέρι και πόδι σε ατύχημα που είχε με τη μοτοσυκλέτα του στον δρόμο το 1990. Ένα pick up πορευόταν στη μέση του δρόμου και όχι στην λωρίδα του, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για μεθυσμένο οδηγό. Καθώς έφτανε στην κορυφή του λόφου, ο Kempster, ερχόμενος από το αντίθετο ρεύμα δεν είδε το Pick up. Ο Kempster έχασε το πόδι και το χέρι του κατά τη σύγκρουση, τα οποία βρέθηκαν, σύμφωνα με αναφορές 100 μέτρα μακριά από τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. Έζησε μάλλον από τύχη και χάρη στην προσπάθεια ενός ανθρώπου που ήταν παρόντας εκείνη την ώρα. Αυτός ο άνθρωπος έτυχε (;) να έχει μαζί του και… κινητό. Με αυτό ειδοποίησε τα Επείγοντα για το γεγονός, ακολουθώντας ρητά την εντολή τους να τυλίξει τον Kempster με μια κουβέρτα και να τον σφιχταγκαλιάσει για να μην αιμορραγήσει μέχρι θανάτου… Το αποτέλεσμα για τον Νεοζηλανδό ήταν να ζήσει και να κάνει έπειτα όλα αυτά τα υπεράνθρωπα πράγματα που τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο.

alan kempster dies 10

Η “αποκατάστασή” του Kempster κράτησε μόλις ένα χρόνο, κατά τον οποίο μιλώντας με άλλους ακρωτηριασμένους αθλητές, ανακάλυψε το… θαλάσσιο σκι. Με αυτό ασχολήθηκε τα επόμενα χρόνια φτάνοντας μάλιστα να εκπροσωπήσει την Αυστραλία σε πέντε παγκόσμια πρωταθλήματα, κερδίζοντας τα τρία από αυτά.

Η αγάπη του για την μοτοσυκλέτα δεν έσβησε ποτέ, καθότι οι δύο τροχοί μπήκαν στη ζωή του από την εφηβεία, με τον Kempster να παίρνει μέρος στους πρώτους του αγώνες στα 20 του χρόνια. Έτσι το 2009, 19 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, αγόρασε ένα Kawasaki 400, το τροποποίησε ώστε να μπορεί να ελέγχει τα πάντα από την αριστερή μεριά του κορμιού του και προς έκπληξη όλων, πραγματοποίησε ένα ακόμη μεγάλο κατόρθωμα: ξεκίνησε τα track days. Σα να μην έφτανε αυτό, ο Kempster έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να παίρνει μέρος και σε αγώνες, απέναντι σε αρτιμελείς αναβάτες πετυχαίνοντας άλλο ένα ορόσημο αφού κατάφερε να στεφθεί νικητής και απέναντι τους.

alan kempster dies 18

Ολόκληρος ο κόσμος άρχισε τότε να τον προσέχει και έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες δωρεές που του επέτρεψαν έπειτα να λάβει μέρος σε ακόμη περισσότερους αγώνες, ως μέλος της Λέσχης Μοτοσυκλέτας Hartwell της Victoriaλ, τόσο στην Αυστραλία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μεταξύ αυτών των αγώνων ο Kempster συμμετείχε στο Barry Sheene Festival of Speed στην Αυστραλία (2010, 2011, 2012 and 2015), στο Burt Monro Challenge της Νέας Ζηλανδίας (2013) όπου τιμήθηκε με το τρόπαιο Burt Munro Family ως Αγωνιζόμενος της Χρονιάς αλλά και στο Di Di Bridgestone Cup  στο Mugello της Ιταλίας, τον πρώτο αγώνα στην ιστορία για αναβάτες με αναπηρία, με τον Kempster να αποτελεί πηγή έμπνευσης για το Event.  Ο Kempster έτρεξε και το 2014 στο GP της Αυστραλίας στην εθνική κατηγορία Supersport, όπου εγκατέλειψε στο πρώτο αγώνα έπειτα από επτά γύρους, έχοντας όμως τον προτελευταίο ταχύτερο γύρο.

alan kempster dies 7

Ο Kempster έτρεχε με το νούμερο #1/2 έλεγε «ΟΧΙ» σε κάθε δυσκολία που βρισκόταν στον διάβα του και αστειευόταν για την αναπηρία του λέγοντας ότι έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να σπάσει ένα χέρι ή ένα πόδι σε περίπτωση ατυχήματος. Ήθελε να αποτελεί έμπνευση για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν γενικότερα καταστάσεις στη ζωή τους, οι οποίες τους αποθαρρύνουν από το να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Ακόμη περισσότερο δε για τους αναβάτες που αντιμετώπιζαν παρόμοια προβλήματα.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο, 4 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Kempster μπορείτε να βρείτε εδώ σε μια από τις επίσημες σελίδες του στο Facebook, εδώ αλλά και εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Δείτε το παρακάτω βίντεο με το Kempster και τον Doohan στο Phillip Island, με τον πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή MotoGP (GP 500 τότε) να εκφράζει τον θαυμασμό του για το Νεοζηλανδό, ο οποίος γύριζε στην συγκεκριμένη πίστα κάτω από δύο λεπτά.

Δείτε στο ακόλουθο βίντεο τον Kempster να προπονείται στο θαλάσσιο σκι.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 14:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon