.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:19

Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 2001-2002

 

Η Yamaha παρουσιάζει την ΥΖΡ-Μ1, τη χρονιά που ξεκινά το MotoGP

 

Μέχρι το 2002, οι δίχρονες μοτοσυκλέτες κυριαρχούσαν στην κατηγορία των 500cc. Αυτό όμως πρόκειται τώρα να αλλάξει, καθώς οι αγώνες μετονομάζονται σε “MotoGP” και οι κανονισμοί τους αναθεωρούνται προς όφελος των τετράχρονων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς λοιπόν, οι δίχρονες μοτοσυκλέτες περιορίζονται στα 500cc ενώ οι τετράχρονες φτάνουν τα 990cc. Σε απάντηση αυτών των αλλαγών, η Yamaha το 2002, με τέσσερις ομάδες και οκτώ αναβάτες, παρουσιάζει την τετράχρονη YZR-M1 δίπλα στη δίχρονη YZR500. Η νέα YZR-M1 επιδεικνύει την ταχύτητά της με 11 τερματισμούς στο πόντιουμ στους 16 συνολικά αγώνες της σεζόν, με την καταπληκτική οδήγηση των Max Biaggi και Carlos Checa. Ο Biaggi καταφέρνει δύο νίκες και ανεβαίνει στη δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης, ενώ ο Checa καταλαμβάνει την 5η θέση. Οι Garry McCoy, John Hopkins, Norifumi Abe, Pere Riba, Olivier Jacque και ο Shinya Nakano οδηγούν την YZR500. Από αυτούς, ο Abe τερματίζει τη σεζόν στην 6η θέση, την υψηλότερη για δίχρονη μοτοσυκλέτα.

Δεύτερος γενικής ο Biaggi, με δύο νίκες

Ο εναρκτήριος γύρος λαμβάνει χώρα στη Suzuka, υπό βροχή. Ο Biaggi, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αγώνα την YZR-M1, γλιστράει πάνω στη λευκή διαχωριστική γραμμή και εγκαταλείπει. Συνεχίζει όμως την προσπάθειά του στους επόμενους αγώνες, αντιμετωπίζοντας μικρές ατυχίες, όπως η κακή εκκίνησή του στον 2ο γύρο που τον έφερε στην 9η θέση στη γραμμή του τερματισμού. Επίσης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πόντους στον 3ο γύρο, στον 4ο γύρο όμως, έδωσε μάχη στη βροχή με τους αναβάτες της Honda, Valentino Rossi  και Tohru Ukawa για να τερματίσει στην 3η θέση, έξι δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον νικητή, Rossi. Αυτός ήταν ο πρώτος τερματισμός στο πόντιουμ για τον Biaggi αυτή τη σεζόν. Η επίδοσή του βελτιώθηκε περαιτέρω στον 5ο γύρο, όπου τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Rossi. Στον 6ο και 7ο γύρο τερμάτισε τέταρτος, ενώ στον 8ο γύρο κατέλαβε για δεύτερη φορά τη δεύτερη θέση, θέτοντας εαυτόν στο κυνήγι για τον τίτλο του πρωταθλήματος. Διατηρώντας τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς, ο Biaggi τερματίζει 2ος ξανά στον 9ο γύρο στη Γερμανία, με διαφορά από τον Rossi 0,7 δευτερόλεπτα. Στον γύρο που ακολούθησε στην Τσεχία, η Yamaha παρουσιάζει ένα νέο κουστούμι στη μοτοσυκλέτα, μια αναβάθμιση που τον βοηθά να σημειώσει την πρώτη του νίκη της σεζόν. Επίσης κέρδισε τον 14ο γύρο στη Μαλαισία, ανεβαίνοντας έτσι στη 2η θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Checa από την άλλη μεριά είχε ένα καλύτερο ξεκίνημα το 2002 με μια 3η θέση στον εναρκτήριο γύρο. Διατήρησε την καλή του φόρμα και στον 2ο γύρο, τερματίζοντας 5ος, ενώ στους γύρους που ακολούθησαν σε Καταλονία και Ολλανδία τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ο καλύτερος τερματισμός της σεζόν ήταν εκείνος στην δεύτερη θέση, στον 11ο γύρο στην Πορτογαλία. Παρά την καλή του εμφάνιση, που τον έδειχνε ικανό διεκδικητή του τίτλου, οι δύο πτώσεις που ακολούθησαν, τόσο στον 8ο, όσο και στον 12ο γύρο, σε Βρετανία και Ρίο ντε Τζανέιρο αντίστοιχα, κι ενώ ηγείτο των αγώνων, τον έριξαν στην 5η θέση της γενικής κατάταξης στο τέλος της χρονιάς. Προς το τέλος της σεζόν,  οι Shinya Nakano, Olivier Jacque, Norifumi Abe, και Wataru Yoshikawa επίσης αγωνίστηκαν με την YZR-M1. Ο Garry McCoy, αν και είχε σημειώσει επιτυχία στην κατηγορία των 500cc αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω τραυματισμού του στις αρχές της σεζόν, την οποία τελείωσε στην 20η θέση.

Ο Sebastian Porto σημειώνει την πρώτη του νίκη με την YZR250

Στον εναρκτήριο γύρο στη Suzuka της Ιαπωνίας, ο ντόπιος αναβάτης Osamu Miyazaki τερματίζει πρώτος με τη μοτοσυκλέτα παραγωγής ΤΖ250. Αυτή θα ήταν η πρώτη νίκη σε αγώνα GP έπειτα από 17 χρόνια για την ΤΖ250, μετά τη νίκη του Carlow Lavado στο GP του San Marino το 1985.

Ο Sebastian Porto από την Αργεντινή βρίσκεται το 2002 σε καλή φόρμα, κερδίζοντας τον 12ο γύρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ τελειώνει τη σεζόν στην 5η θέση της γενικής κατάταξης. Ο Porto ξεκίνησε καλά τη χρονιά με μια 5η θέση στον εναρκτήριο γύρο, ενώ στους αγώνες που ακολούθησαν κατέλαβε την 7η και 8η θέση. Στον 7ο γύρο στην Ολλανδία, εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη και ο τερματισμός του στην 4η θέση, ενώ είχε αναγκαστεί να ξεκινήσει από το pit lane λόγω αλλαγής ελαστικού. Στον 9ο γύρο στη Γερμανία σημείωσε τον πρώτο του τερματισμό στο πόντιουμ της καριέρα του στα GP, ακολουθούμενη από μια 2η θέση στον 10ο γύρο στην Τσεχία, η οποία τον κατέταξε στην 5η θέση γενικής. Στον 12ο γύρο τερμάτισε 3ος, σε έναν αγώνα όπου μόλις οι 13 από τους 24 συνολικά αγωνιζόμενους κατάφεραν να τερματίσουν. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο Porto ηγήθηκε του αγώνα και με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους αναβάτες, ήδη από τον πρώτο γύρο και τερμάτισε 14 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Roberto Rolfo (Honda). Στον 15ο γύρο στην Αυστραλία τερμάτισε 3ος, λόγω προβλήματος στη μοτοσυκλέτα όμως, δεν κατάφερε να συλλέξει πόντους από τον τελευταίο γύρο στη Βαλένθια. Ο Porto τελείωσε τη σεζόν του 2002 στην 5η θέση της γενικής κατάταξης.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 15:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon