.
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:19

Yamaha 50 χρόνια αγώνες – 2000-2001

 

Με 8 YZR500 για τον τίτλο του 2001

 

Η Yamaha ρίχτηκε στη μάχη της σεζόν του 2001 που περιλάμβανε 16 γύρους, με τέσσερις ομάδες και οκτώ αναβάτες συνολικά. Κύριοι αντίπαλοί της ήταν οι Valentino Rossi, Loris Capirossi και Alex Barros της Honda. Ο Max Biaggi τελείωσε τη σεζόν δεύτερος, με τρεις νίκες, ενώ οι Shinya Nakano, Carlos Checa και Norifumi Abe βρέθηκαν στην 5η, 6η και 7η θέση αντίστοιχα.

Ο Max Biaggi στη δεύτερη θέση της μεγάλης κατηγορίας

Στον εναρκτήριο αγώνα, στo σιρκουί της Suzuka, ο Biaggi τερμάτισε στην τρίτη θέση, ξεκινώντας έτσι δυναμικά τη σεζόν. Στους δύο επόμενους γύρους τερμάτισε στην 8η και 11η θέση αντίστοιχα, καταβάλλοντας προσπάθεια να αποφύγει να εμπλακεί σε πτώσεις άλλων αναβατών. Στον τέταρτο γύρο, στη Γαλλία, κατάφερε την πρώτη του νίκη της χρονιάς. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Biaggi βρέθηκε κάποια στιγμή εκτός πίστας, πέφτοντας στην 3η θέση, γρήγορα όμως ανέκτησε τον έλεγχο και εξασφάλισε τη νίκη. Στον ίδιο αγώνα, ο ομόσταυλός του Checa, ήρθε δεύτερος και ανέβηκε μαζί του στο πόντιουμ. Από τον αγώνα αυτό και μετά, ο Biaggi βρίσκεται σε καλή φόρμα, τερματίζοντας 3ος στο βρεγμένο GP της Ιταλίας. Στον 6ο γύρο, στην Καταλονία, θεαματική ήταν η ανέλιξη του, από τη 10η στη 2η θέση στη γραμμή του τερματισμού. Κέρδισε τον γύρο της Ολλανδίας, έπειτα κατέλαβε τη 2η θέση στο Βρετανικό GP κι ακόμη μια νίκη στη Γερμανία. Η απόδοσή του ήταν σταθερή από τα μέσα της σεζόν και μετά, κάτω από διαφορετικές συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε αγώνα. Από τον 9ο γύρο και μετά, δέκα μόλις πόντοι τον χώριζαν από τον πρώτο στην κατάταξη, Valentino Rossi.

Ο δέκατος γύρος στην Τσεχία όμως, επιφύλασσε για τον Biaggi μια σειρά ατυχιών, μια πτώση ενώ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή, αλλά και κακές καιρικές συνθήκες να δυσκολεύουν τα ελαστικά που είχε επιλέξει. Ο 13ος γύρος τελείωσε χωρίς πόντους στη βαθμολογία, λόγω πτώσης. Εν τω μεταξύ όμως, ο ανταγωνιστής του, Valentino Rossi, συνέχισε τις καλές εμφανίσεις του, μεγαλώνοντας τη διαφορά μεταξύ τους στους 67 πόντους στον βαθμολογικό πίνακα. Τρεις αγώνες απέμεναν μέχρι τη λήξη της σεζόν. Ο τίτλος του πρωταθλήματος γινόταν ένα ολοένα και πιο μακρινό όνειρο για τον Biaggi, εκείνος όμως συνέχισε να δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε κάθε αγώνα. Στον 14ο γύρο που έλαβε χώρα στην Αυστραλία, το γκρουπ των εννέα προπορευόμενων αναβατών έδωσε σκληρή μάχη για τις πρώτες θέσεις, μια μάχη από την οποία ο Biaggi βγήκε 2ος, πίσω από τον Rossi, για μόλις 0.013 δευτερόλεπτα και την οποία οι θεατές παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα. Ο Biaggi τελείωσε τη σεζόν στην 3η θέση, με μια ακόμη καλή εμφάνιση στον τελευταίο γύρο, όπου τερμάτισε στην 3η θέση. Εν αντιθέσει, ο ομόσταυλός του Checa, είχε ένα μάλλον αργό ξεκίνημα, λόγω τραυματισμού του νωρίς την ίδια χρονιά. Η απόδοσή του βελτιώθηκε μετά την ανάρρωσή του όμως, τερματίζοντας στη 2η θέση στον 4ο, 9ο και 16ο γύρο.

5ος ο Nakano στην 1η του σεζόν

Σε αυτή την πρώτη του χρονιά στην κατηγορία των 500cc, ο Nakano τερμάτισε 5ος στον εναρκτήριο γύρο, ενώ στους γύρους που ακολούθησαν σε Ν. Αφρική και Ισπανία κατέλαβε την 4η θέση, δείχνοτας τις πραγματικές του δυνατότητες. Η σεζόν συνέχισε με τερματισμούς στο πόντιουμ και στον 9ο γύρο της Γερμανίας, οι αναβάτες της YZR500 κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Από αυτούς, ο Nakano πήρε την 3η θέση, μπροστά από τον Abe. Παρά το δεξί σπασμένο χέρι του προς το τέλος της σεζόν, ο Nakano διατήρησε τις καλές του εμφανίσεις, χάνοντας πόντους από τη βαθμολογία μόνο από τον αγώνα της Τσεχίας. Ο Jacque από την άλλη μεριά, λόγω τραυματισμού του πριν τον εναρκτήριο αγώνα, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα από τον 6ο γύρο και μετά. Σταδιακά ανέκτησε τον ρυθμό του, καταφέρνοντας την 6η θέση στον 9ο γύρο και την 5η στον 12ο.

Ο Abe τερμάτισε 4ος στον εναρκτήριο γύρο της σεζόν. Στον γύρο που ακολούθησε στην Ισπανία, κατέλαβε την 3η θέση, ανεβαίνοντας στην 2η θέση της γενικής κατάταξης. Στα μέσα της σεζόν όμως, άρχισε να χάνει έδαφος, λόγω τραυματισμού του από πτώση στον 7ο γύρο. Τη φόρμα του ξαναβρήκε τερματίζοντας 4ος στους γύρους 9, 10 και 13. Παρ΄ όλα αυτά, στον 14ο γύρο στην Αυστραλία και στον επόμενο στη Μαλαισία, τερμάτισε στη 13η θέση, λόγω πτώσης. Έτσι βρέθηκε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Η καλύτερη εμφάνιση της σεζόν για τον ομόσταυλό του, Jean-Luis Cardoso, ήταν στην 8η θέση, με μια συνολική κατάταξη στην 16η θέση και 45 πόντους στη βαθμολογία.

Ο Garry McCoy, που την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει τρεις αγώνες με την YZR500, τερμάτισε στον εναρκτήριο γύρο 2ος. Δυστυχώς όμως αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον 4ος μέχρι τον 8ο γύρο, λόγω τραυματισμού. Μετά την ανάρρωσή του, τερμάτισε στην 11η θέση στον 9ο γύρο της Γερμανίας και στην 6η θέση στον 10ο γύρο στην Τσεχία. Ο McCoy κατάφερε να σημειώσει τερματισμούς στο πόντιουμ στους γύρους 11 και 15, η απουσία του όμως κατά το πρώτο ήμισυ της σεζόν επηρέασε την κατάταξή του στη γενική βαθμολογία. Ο Noriyuki Haga, ο οποίος μεταπήδησε στο GP500 από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike, είχε μια άριστη επίδοση στον 8ο γύρο, στο Βρετανικό GP, τερματίζοντας στην 4η θέση. Νωρίτερα, την ίδια σεζόν, δεν είχε καταφέρει να συλλέξει πόντους στη βαθμολογία του. Η αδυναμία του να συγκεντρώσει πόντους σε επτά γύρους τον απέτρεψε από το να βελτιώσει τη θέση του στη γενική κατάταξή.

250 – 9ος ο Matsuda με την YZR250

O Matsuda, ο οποίος μεταπήδησε από την ΤΖ250 την προηγούμενη χρονιά στην YZR250, τερμάτισε 4ος στον 1ο αγώνα της χρονιάς και συγκέντρωσε πόντους συνολικά στους 14 από τους 16 γύρους της σεζόν. Η τελική του κατάταξη ήταν στην 9η θέση. Οι αναβάτες που συγκέντρωσαν τα βλέμματα τη σεζόν του 2001 στα 250 ήταν οι Daijiro Kato (Honda), που κέρδισε το Πρωτάθλημα και ο Tetsuya Harada (Aprilia) που τερμάτισε στη 2η θέση της κατάταξης. Ο Matsuda έδωσε τη μάχη του ανάμεσα στους κορυφαίους αναβάτες της κατηγορίας, αποδεικνύοντας ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη.

Ο Shahrol Yuzy που ξεκίνησε τη συμμετοχή του στα GP την προηγούμενη χρονιά, το 2001 οδήγησε την YZR250, βελτιώνοντας την κατάταξή του κατά τρεις θέσεις, στην 15η συνολικά. Ο Yuzy παρά την πτώση που είχε στον εναρκτήριο γύρο, σταδιακά συνήθισε τη νέα του μοτοσυκλέτα και βελτίωσε την επίδοσή του. Η παρουσία του έγινε αισθητή στον αγώνα της Ιταλίας όπου τερμάτισε στην 5η θέση. Αν και στα μισά της σεζόν έχασε έδαφος, τερμάτισε 9ος γενικής, την καλύτερη επίδοση στην καριέρα του μέχρι αυτό το σημείο. Στον αγώνα της ιδιαίτερης πατρίδας του της Μαλαισίας, ο Yuzy ήταν σε καλή φόρμα, επιδεικνύοντας τις δυνατότητές του για τερματισμούς στο πόντιουμ.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 15:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon