.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 10:47

Η Honda προστατεύει τους αναβάτες από τις τυφλές γωνίες

Με τη συνδυασμένη λειτουργία ραντάρ και κάμερας η Honda προσπαθεί να προστατέψει τους αναβάτες, ειδοποιώντας τους ίδιους ότι βρίσκονται στην τυφλή γωνία κάποιου οχήματος.
Η  ιδέα δεν είναι καινούρια και έχουν γίνει πολλές απόπειρες επίλυσης του προβλήματος και η Honda σχεδιάζει να το τοποθετήσει στην καινούρια Africa Twin. Ο συνηθισμένος τρόπος που ήδη υπάρχει, είναι το σύστημα να είναι εγκατεστημένο σε αυτοκίνητο και να ειδοποιεί τον οδηγό ότι κάποιο όχημα «μπαίνει» στην τυφλή του γωνία. Η προσέγγιση της Honda είναι ανάποδη. Ειδοποιεί τον αναβάτη ότι μπαίνει σε ζώνη «τυφλής γωνίας» και μπορεί ο οδηγός του άλλου οχήματος να μην τον δει. 
Την εφαρμογή του συστήματος αναμένεται να οδηγήσουν στην παραγωγή η Goldwing και η Africa Twin. Οι BMW, Ducati, KTM και Kawasaki έχουν αυτό το σύστημα και το προμηθεύονται από την Bosch. Η Honda όμως αναπτύσσει το δικό της σύστημα. Η Honda είναι πολύ αισιόδοξη γι’ αυτό το σύστημα που αναπτύσσει και πιστεύει  ότι θα την βοηθήσει να πετύχει τον στόχο που έχει βάλει, να τελειώσει τα θανατηφόρα ατυχήματα στις μοτοσυκλέτες της μέχρι το 2050 το αργότερο.  Έτσι η Honda με το νέο της σύστημα προσπαθεί να βοηθήσει τον αναβάτη να αποφύγει μία επικίνδυνη κατάσταση προτού καν αυτή αρχίσει να εκτυλίσσεται. Οι μοτοσυκλέτες είναι λεπτές και εύκολα «χάνονται» πίσω από τις φαρδιές κολώνες οροφής των καινούριων αυτοκινήτων.
61XNhTdkLOL_1.jpg
Το ραντάρ και η κάμερα της Honda συνεργάζονται και προσαρμόζουν το cruise control της μοτοσυκλέτας, ώστε αυτή  να μην μένει πολύ ώρα στην «τυφλή ζώνη» των αυτοκινήτων, υπολογίζοντας αν ο οδηγός μπορεί να δει τον αναβάτη είτε από τους καθρέπτες είτε ανάμεσα  από τις κολώνες του αυτοκινήτου. Συνήθως αυτό συμβαίνει στους αυτοκινητόδρομους με τις πολλές λωρίδες. Επίσης το σύστημα ανιχνεύει διαφορετικά την επικίνδυνη ζώνη για τα επιβατικά από ότι στα φορτηγά. Η Honda λέει ότι το ραντάρ υπολογίζει το προπορευόμενο όχημα διαγώνια ώστε να καταλάβει αν ο οδηγός του μπορεί να δει τον αναβάτη που ακολουθεί και η κάμερα προσθέτει πληροφορίες στο σύστημα ανιχνεύοντας τον τύπο του οχήματος που προπορεύεται.
 
Μόλις το σύστημα διαπιστώσει τον τύπο του προπορευόμενου οχήματος χρησιμοποιεί ένα ήδη εγκατεστημένο πρόγραμμα που λέει στον αναβάτη που είναι οι τυφλές γωνίες ώστε να τις αποφύγει. Αν ο μοτοσυκλετιστής εκείνη τη  στιγμή χρησιμοποιεί cruise control, τότε αυτό επιταχύνει ή επιβραδύνει τη μοτοσυκλέτα ώστε να μείνει εκτός τυφλής γωνίας. Αν το cruise control είναι εκτός λειτουργίας, τότε ένα προειδοποιητικό  λαμπάκι θα αναφέρει τον κίνδυνο στον αναβάτη. Το σύστημα δεν έχει μεγάλο κόστος και αναμένεται να βοηθήσει πολύ στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. 
 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Το  σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Yamaha. »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon