.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 04 Μαϊος 2016 08:46

BMW Intelligent Emergency Call

 

Σε ατύχημα η μοτοσυκλέτα ειδοποιεί για βοήθεια!

 

Η BMW Motorrad παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρονικό έξυπνο σύστημα eCall για μοτοσυκλέτα, το οποίο μπορεί να ειδοποιήσει αυτόματα ή χειροκίνητα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για βοήθεια σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Σε πανευρωπαϊκές δοκιμές του συστήματος eCall το 2011, η BMW είχε αποδείξει πως με τη χρήση του συστήματος, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρο, περιπολικά, κ.α.) έφταναν στον τόπο του ατυχήματος 40-50% ταχύτερα! Κατ’ επέκταση, οι υπεύθυνοι της Ε.Ε. εκτίμησαν πως το eCall θα μπορούσε να σώζει περί τις 2.500 ζωές κάθε χρόνο, αλλά και 26 δις. ευρώ!

Όσον αφορά στα αυτοκίνητα, η BMW είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το eCall το 1999 στην Ευρώπη. Το 2007 η γερμανική φίρμα επέκτεινε το σύστημα ασφάλειας, δημιουργώντας ένα έξυπνο διασυνοριακό τηλεφωνικό κέντρο. Από το 2018, το eCall θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα αυτοκίνητα, ενώ χάρη στη συνεργασία του τομέα αυτοκινήτων της BMW με τη BMW Motorrad, το eCall θα κυκλοφορήσει και ως αξεσουάρ για τις μοτοσυκλέτες της φίρμας το 2017!

Σε περίπτωση ανάγκης ή ατυχήματος, το έξυπνο ηλεκτρονικό σύστημα eCall, που ενεργοποιείται είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα, στέλνει το στίγμα της μοτοσυκλέτας -αλλά και την κατεύθυνση της πριν το ατύχημα- στο ειδικευμένο τηλεφωνικό κέντρο της BMW, ώστε να ξεκινήσει η αλυσίδα διάσωσης.

bmw ecall 1

Για να λειτουργήσει το σύστημα, χρειάζεται να έχει σύνδεση σε οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας, μέσω του συστήματος κινητής τηλεφωνίας που διαθέτει, ενώ θα λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έξυπνο σύστημα τηλεειδοποίησης λαμβάνει υπόψη του τρία σενάρια:

  1. Αυτόματη ενεργοποίηση στην περίπτωση άσχημης πτώσης / σύγκρουσης. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα, χωρίς καθυστέρηση, στέλνοντας μήνυμα στο τηλεφωνικό κέντρο της BMW. Το τηλεφωνικό κέντρο συνομιλεί με τον αναβάτη (εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό), εκτιμώντας την κατάσταση μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αποστέλλεται βοήθεια ακόμα και αν δεν υπάρχει απάντηση από τον αναβάτη. Μια λυχνία στα όργανα της μοτοσυκλέτας δείχνει την ενεργοποίηση του συστήματος, ενώ εκπέμπεται και ηχητικό σήμα. Σε αυτή την περίπτωση ο αναβάτης δεν μπορεί να ακυρώσει την κλήση.
  2. Αυτόματη ενεργοποίηση στην περίπτωση μικρής πτώσης / σύγκρουσης. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα ενεργοποιείται μετά από 25 δευτερόλεπτα. Έτσι, αν ο αναβάτης δεν χρειάζεται βοήθεια, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την κλήση με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν δεν το κάνει, η αλυσίδα διάσωσης ενεργοποιείται όπως και στο 1ο σενάριο.
  3. Χειροκίνητη ενεργοποίηση με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε αυτή την περίπτωση ο αναβάτης ενεργοποιεί το eCall με το πάτημα ενός κουμπιού SOS στο δεξί χειριστήριο, για παράδειγμα για να καλέσει βοήθεια για άλλους χρήστες του δρόμου που βρίσκονται σε ανάγκη. Το σύστημα στέλνει μήνυμα στο τηλεφωνικό κέντρο της BMW, και ο αναβάτης μπορεί να συνομιλήσει με έναν υπάλληλο. Αν το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί χειροκίνητα η συνομιλία με το κέντρο είναι υποχρεωτική πριν σταλεί οποιαδήποτε βοήθεια. Κι εδώ ο αναβάτης έχει την επιλογή να ακυρώσει την κλήση με ένα κουμπί, ή με το να κλείσει τον κεντρικό διακόπτη της μοτοσυκλέτας. Για την χειροκίνητη ενεργοποίηση του eCall η μοτοσυκλέτα πρέπει να είναι στατική, με τον κεντρικό διακόπτη στο On. 

Το έξυπνο σύστημα κλήσης μπορεί να αναγνωρίσει καταστάσεις όπως μια στατική πτώση σε κάποιο πάρκινγκ, κάποιο ατύχημα με μικρή ταχύτητα όπου δεν εμπλέκεται άλλο όχημα, ή κραδασμοί από κάποια λακκούβα ή σαμάρι. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ενεργοποιείται αυτόματα.

bmw ecall 2

Τα χειριστήρια για το eCall βρίσκονται στο δεξί γκριπ της μοτοσυκλέτας, και είναι ταυτόχρονα εργονομικά και compact. Πέρα από το καλυμμένο κουμπί SOS, εκεί υπάρχει ένα μικρόφωνο και ένα ηχείο. 

Το σύστημα διαθέτει ένα αισθητήρα σύγκρουσης που αντιλαμβάνεται τις συγκρούσεις με άλλο όχημα ή με σταθερό αντικείμενο, ενώ ένας αισθητήρας κλίσης αντιλαμβάνεται την κλίση και την θέση της μοτοσυκλέτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνομιλία με το τηλεφωνικό κέντρο της BMW θα γίνεται στη γλώσσα του καλούντος (!), σε όποια χώρα κι αν έχει γίνει το ατύχημα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα intelligent emergency call θα διατεθεί πρώτα στην γερμανική αγορά και κατόπιν στις υπόλοιπες χώρες και μοντέλα της Ένωσης.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε την τιμή στην οποία θα διατίθεται το σύστημα, αν και η BMW αναφέρεται σε αυτό ως premium service, οπότε πιθανότατα το κόστος του να είναι σημαντικό. Όπως δηλαδή και η ασφάλεια μας.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 13:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon