.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 11:55

Bosch Help Connect - Σύστημα E-Call που καλεί αυτόματα βοήθεια σε ατύχημα

Σε ένα ατύχημα κάθε δευτερόλεπτο μετρά, καθώς όσο πιο γρήγορα δεχθεί βοήθεια ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης του. Με στόχο να επιταχύνει την παροχή πρώτων βοηθειών, η γερμανική εταιρεία παρουσιάζει το Help Connect, ένα σύστημα που καλεί αυτόματα βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος.

Ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου είναι 20 φορές μεγαλύτερος για εμάς τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, από ότι είναι για τους οδηγούς αυτοκινήτου, και η Bosch προσπαθεί να μειώσει αυτή την τεράστια διαφορά με το Help Connect.

Πρόκειται για ένα ψηφιακά συνδεδεμένο αυτόματα σύστημα κλήσης για βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος με μοτοσυκλέτας -κάπως σαν ένας φύλακας-άγγελος του αναβάτη.

Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν έξυπνο αλγόριθμο που ελέγχει διαρκώς την IMU της μοτοσυκλέτας, μπορώντας να διακρίνει ένα τροχαίο ατύχημα. Κατόπιν, μέσω ενός Smartphone app, αποστέλλει πληροφορίες για τον τόπο του ατυχήματος σε ένα Bosch Service Center, και από εκεί καλεί ασθενοφόρο, βοηθώντας να φτάσει ταχύτερα ιατρική βοήθεια στον αναβάτη.

Ένα αυτόματο μήνυμα σαν κι αυτό μπορεί να επιταχύνει δραματικά την άφιξη ιατρικής βοήθειας στη σκηνή του ατυχήματος, ακόμα και κατά 50%!

Το Help Connect αντλεί πληροφορίες από την μονάδα αισθητήρων αδράνειας (IMU) του συστήματος Bosch MSC, η οποία ελέγχει εκατό φορές το δευτερόλεπτο την επιτάχυνση και την γωνιακή ταχύτητα της μοτοσυκλέτας. Καταλαβαίνετε έτσι πως μιλάμε για ένα σύστημα που δουλεύει αποκλειστικά με μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν το MSC της Bosch.

Κι αν αναρωτιέσται, ναι, το σύστημα της Bosch μπορεί να διακρίνει μεταξύ μιας απλής πτώσης από παρκαρισμένη θέση, και μιας πτώσης με ταχύτητα, και δεν χρειάζεται επιπρόσθετη μονάδα ελέγχου για τη λειτουργία του.bosch help connect 00003

Συνδέεται στο app “Vivatar” της Bosch μέσω Bluetooth, ενώ μπορεί να αποστείλει ακόμα και τα ιατρικά στοιχεία του αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος, στοιχεία που το Bosch Service Center θα μεταβιβάσει στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τέλος, το σύστημα μπορεί να αποστείλει αυτόματα πληροφορίες για ένα ατύχημα και σε κοντινά πρόσωπα του αναβάτη.

Αρχικά το Help Connect θα διατεθεί για τους πελάτες της Bosch στη Γερμανία, ενώ στη συνέχεια, η χρήση του θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους χρήστες να μπορούν να επικοινωνήσουν με το Bosch Service Center τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά.

Αν το ατύχημα είναι σοβαρό, και ο αναβάτης δεν απαντά, θα αποστέλλεται άμεσα ιατρική βοήθεια στον τόπο του ατυχήματος.

bosch help connect 00002

Για να εξελίξει το σύστημα, η Bosch διεξήγαγε περί τα 18 crash test, για να αναλυθούν ειδικά σενάρια ατυχημάτων, και να αποδειχθεί η αξιόπιστη λειτουργία του.

Το Help Connect αποτελεί τον τελευταίο καρπό των προσπαθειών της Bosch στη βελτίωση της ασφάλειας των αναβατών μοτοσυκλέτας, που έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο βοηθημάτων που έχει εφεύρει η εταιρεία, όπως το ABS, 25 χρόνια πριν, το Traction Control (MSC) του 2013, και πιο πρόσφατα το Adaptive Cruise Control, το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης και ο βοηθός ανίχνευσης οχημάτων στα τυφλά σημεία της μοτοσυκλέτας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 12:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon