.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 12:30

Τεχνική Ανάλυση – Yamaha Ténéré 700 World Raid (2022)

Λασπωμένη απλότητα

Η Yamaha παρουσίασε την τρίτη έκδοση του δημοφιλέστατου Ténéré 700, σχεδιασμένη για πιο απαιτητική εκτός δρόμου χρήση.

Πίσω από τη συνήθη βιτρίνα των τεχνικών αλλαγών και μεγαλόσχημων δηλώσεων που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε νέο μοντέλο, η εμφάνιση του Ténéré 700 World Raid κρύβει μια σημαντικότατη αξία για τη Yamaha.

Θυμόμαστε την πρόσφατη αποχώρηση της Yamaha από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally, συνοδευόμενη από μια δήλωση που εξήγησε γλαφυρά τους λόγους: κόψτε τα 450, εμείς θέλουμε να πουλάμε adventure.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε το World Raid πρωτότυπο και το πρόγραμμα να το τρέξει σε αγώνες Ράλι που να δέχονται μεγάλες adventure, ξεκινώντας εντυπωσιακά αυτή τη νέα της πορεία νικώντας στον αγώνα Tunisia Desert Challenge με τον Alessandro Botturi απέναντι στην καθεστηκυία τάξη των μονοκύλινδρων 450. Η συνέχεια έχει αρκετούς ακόμη αγώνες, μεταξύ των οποίων τον Africa Eco Race, δηλαδή τον αγώνα που ακολουθεί την αυθεντική διαδρομή του Ντακάρ.

2022 YAM TENERE 700 WORLD RAID EU FAMILY PACK STA 001

Κάπως έτσι οι δηλώσεις της Yamaha έγιναν άμεσα πράξη σε επίπεδο αγώνων, ενώ η παρουσίαση της έκδοσης παραγωγής Ténéré 700 World Raid ήρθε να επιβεβαιώσει πως για το ιαπωνικό εργοστάσιο η προσοχή είναι στραμμένη στην αγορά adventure και όχι μόνο στα καθαρόαιμα χωματερά.

Η αλήθεια των αριθμών επιβεβαιώνει αμείλικτα τη Yamaha, η οποία στην Ευρώπη μόνο έχει πουλήσει πάνω από 30,000 Ténéré 700 από το 2019 που βγήκε στην αγορά. Δύσκολα βρίσκεται άλλωστε ισχυρότερο τεκμήριο από την επιτυχία που χρόνια τώρα απολαμβάνει πρωτίστως η ΚΤΜ, αλλά και η BMW, στην αγορά των ερασιτεχνών αναβατών περιπέτειας, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποδοχή που βρίσκουν θεσμοί όπως τα εταιρικά adventure rally και οι ανάλογοι αγώνες που γίνονται διαρκώς σε όλον τον κόσμο – και στην Ελλάδα με διοργανώσεις όπως λ.χ. τα Greece Rally, Olympia Rally, Hellas Rally και Riv3r Crossing που προσελκύουν πολλές διεθνείς συμμετοχές.

2022 YAM XTZ700D EU DPBMC DET 009 03

Κινητήρας

Το Ténéré 700 World Raid έρχεται να αποτελέσει την πιο χωματερή εκδοχή του μοντέλου και αυτό επιτυγχάνεται πατώντας πάνω στη βασική φιλοσοφία της απλότητας που εξαρχής χαρακτήριζε τη σύγχρονη γενιά Ténéré, αλλά σε μια υλοποίηση με σαφώς ανώτερα χαρακτηριστικά.

Η Yamaha ανέπτυξε τη νέα έκδοση βασισμένη σε τρεις άξονες: μεγάλη αυτονομία, ικανότητα εκτός δρόμου, σύγχρονος εξοπλισμός.

Κατά τα λοιπά η τεχνική βάση της μοτοσυκλέτας δεν έχει δραστικές αλλαγές στα περισσότερα δομικά της κομμάτια. Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας CP2 των 689 cc δεν έχει αλλάξει, με απόδοση 72.4 hp στις 9,000 rpm και 6.9 kgm στις 6,500 rpm.

Το μόνο που αλλάζει εδώ είναι ένα νέο φιλτροκούτι, σχεδιασμένο για πιο σκληρή off-road χρήση, με εισαγωγή που κοιτά μπροστά για να μη μαζεύει σκόνες και ό,τι άλλο φτύνει ο πίσω τροχός. Στην ουσία δηλαδή δεν αλλάζει σε κάτι η απόδοση του κινητήρα, απλά το φιλτροκούτι προσαρμόζεται σε πιο σκονισμένα δεδομένα με στόχο την προστασία του και όχι την ογκομετρική απόδοση.

fuel tank

Αυτονομία

Η Yamaha χρησιμοποιεί εδώ ένα νέο διπλό ρεζερβουάρ 23 λίτρων που χωρίζει σε δύο κομμάτια στη μέση, ενωμένα με μια βαλβίδα για εξισορρόπηση της στάθμης βάσει της γνωστής αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων.

Στο βενζινάδικο γεμίζεις χωριστά τα δύο μέρη και, μόλις ενεργοποιηθεί ο κεντρικός διακόπτης, η βαλβίδα ανοίγει για να εξισορροπηθεί η στάθμη στα δύο δοχεία.

Η Yamaha μας λέει πως με το νέο ρεζερβουάρ η αυτονομία μπορεί να φτάσει στα 500 χιλιόμετρα.

Η αλλαγή επέτρεψε στο νέο δοχείο καυσίμου να κοντύνει σε ύψος, κάτι με τη σειρά του έκανε το μπροστινό κομμάτι της σέλας πιο επίπεδο ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης του αναβάτη πάνω της - κάτι πολύ σημαντικό στο χώμα.

Επίσης, η μετακόμιση κάποιων βασικών εξαρτημάτων, όπως η αντλία βενζίνης που μετακινήθηκε προς στο πλάι, επέτρεψε τη διατήρηση του κέντρου βάρους στην ίδια θέση όπως και πριν παρά το μεγαλύτερο ντεπόζιτο.

Με το χώρισμα σε δύο δοχεία μειώνονται και οι μετακινήσεις του καυσίμου στις κλίσεις, με αποτέλεσμα πιο σταθερή μοτοσυκλέτα παρά την αυξημένη ποσότητα.

2022 YAM XTZ700D EU DPBMC DET 005 03

Αναρτήσεις

Η μεγάλη είδηση εδώ αφορά το νέο πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι ΚΥΒ με αυξημένη διαδρομή, 230 mm, δηλαδή +20 από το βασικό Ténéré.

Αυτό υπόσχεται αυξημένη αντοχή στον χρόνο χάρη στην αντιτριβική επίστρωση Kashima εσωτερικά, ενώ η χρήση ελαφρύτερων εξαρτημάτων στα σωθικά του έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή μείωση βάρους του πιρουνιού, παρότι αυξήθηκε η διαδρομή του.

Πίσω έχουμε ένα νέο piggyback αμορτισέρ με διαδρομή 220 mm, και εδώ +20 από το απλό Ténéré. Και το αμορτισέρ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, με επαναθεωρημένο προφιλ στις υδραυλικές του λειτουργίες, στο ελατήριο αλλά και στο μοχλικό, με ενισχυμένο ελαστικό bump stop για καλύτερη συμπεριφορά στο τερμάτισμα της ανάρτησης.

2022 YAM XTZ700D EU DPBMC DET 006 03

Off-road ικανότητα

Η εκτός δρόμου χρήση έχει μερικά νέα καλούδια προς βοήθειά της.

Πρώτο και καλύτερο το σταμπιλιζατέρ της Öhlins που έρχεται στον βασικό εξοπλισμό του World Raid με 18 κλικ ρύθμισης.

Νέο είναι και το σύστημα ABS στα φρένα, που ρυθμίζεται πλέον σε τρεις θέσεις: παντού on, πίσω off, παντού off. Η ρύθμιση γίνεται μέσω μενού, ενώ ένα κουμπί στο τιμόνι επαναφέρει σε κατάσταση δρόμου (παντού on) σε μια στιγμή, ακόμη και εν κινήσει.

Η θέση οδήγησης ενισχύθηκε με μεγαλύτερα μαρσπιέ αναβάτη για περισσότερη πρόσφυση στα πόδια, σε ένα παραδοσιακό οδοντωτό σχέδιο με αφαιρούμενα λάστιχα.

Ο κινητήρας προστατεύεται από μια ισχυρή νέα αλουμινένια ποδιά που χωρίζεται σε 3 κομμάτια. Στον προστατευτικό εξοπλισμό συναντάμε ακόμη σχάρα ψυγείου και προστασία αντλίας βενζίνης που διαφορετικά θα ήταν λίγο πιο εκτεθειμένη στη νέα της θέση.

2022 YAM XTZ700D EU DPBMC DET 003 03

Εξοπλισμός

Η Yamaha φυσικά ακολουθεί τη μόδα της εποχής εξοπλίζοντας το World Raid με μια νέα έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών, κάθετα τοποθετημένη για να μοιάζει με roadbook στο στυλ που εξαρχής μας έμαθε η Ténéré.

Η οθόνη ρυθμίζεται σε τρία θέματα προβολής, Explorer, Street και Raid, με το τελευταίο ειδικά σχεδιασμένο για adventure χρήση με 2 ανεξάρτητους χιλιομετρητές.

Διαθέτει στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth μέσω της εφαρμογής MyRide app, προβάλλοντας ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα, στάθμη μπαταρίας κινητού κ.ά.

Πάνω από αυτήν η μπάρα στο φέρινγκ διατηρείται για στήριξη συσκευών GPS, τηλέφωνο, κάμερα κ.ο.κ., ενώ υπάρχει ακόμη παροχή USB-A, 5V / 2A και νέοι διακόπτες τιμονιού.

Στην αεροδυναμική προστασία η έκδοση Ténéré 700 World Raid εξοπλίστηκε με έναν νέο ανεμοθώρακα, ψηλότερο κατά 15 mm ως προς το βασικό μοντέλο.

Δύο ανακλαστήρες στα πλαϊνά της προσφέρουν ακόμη καλύτερη προστασία στο σώμα του αναβάτη από τη ροή του αέρα, ενώ αφαιρούνται εύκολα για καθάρισμα.

2022 YAM TENERE 700 WORLD RAID EU PACK EXPLORER DET 005

Πακέτα αξεσουάρ

Η Yamaha συνοδεύει τη νέα της μοτοσυκλέτα με τρία πακέτα εξοπλισμού που έχουν σχεδιαστεί για να την προσαρμόζουν καλύτερα σε διαφορετικές χρήσεις.

enduro pack

Enduro Pack
Ψηλό φτερό
Προστατευτικό ψυγείου
Προστατευτικό αλυσίδας
Πλευρικά αντιολισθητικά στο ρεζερβουάρ
Ανθεκτική ποδιά κινητήρα
Οδηγός αλυσίδας

adventure pack

Adventure Pack
Κάγκελα προστασίας φέρινγκ
Μαλακά σαμάρια Explorer + βάσεις
Φώτα ομίχλης
Προέκταση πλαϊνού σταντ

explorer pack

Explorer Pack
Αλουμινένιες βαλίτσες + βάσεις
Κεντρικό σταντ
Ανθεκτική ποδιά κινητήρα
Πρόσθετος ανεμοθώρακας τύπου vario

2022 YAM XTZ700D EU DPBMC DET 008 03

Με όλες τις αλλαγές που έχει, και παρά τις προσπάθειες της Yamaha για ελάφρωμα όπου αυτό ήταν εφικτό, το νέο Ténéré 700 World Raid προσθέτει αισίως 16 κιλά στο υγρό βάρος που ανακοινώνει, φτάνοντας στα 220 κιλά. Μόνο το νέο ρεζερβουάρ καυσίμου ως εξάρτημα θα αναλογεί σε κάμποσα από αυτά τα έξτρα κιλά, ενώ προσθέτουμε και άλλο ένα πεντόκιλο (περίπου) από τα έξτρα 7 λίτρα βενζίνης που αυτό χωρά σε σχέση με το 16λιτρο δοχείο του απλού Ténéré.

Ωστόσο η προσθήκη των νέων αναρτήσεων από την κορυφαία του χωμάτινου κόσμου, ΚΥΒ, συνιστά μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση στην εκτός δρόμου ευχρηστία της μοτοσυκλέτας.

Επιπλέον καλοδεχούμενη είναι και η ευρύτερη αναβάθμιση του εξοπλισμού του με στοιχεία όπως η νέα οθόνη. Μπορεί να μην είναι το εργαλείο που χρειάζεται ο εντουράς, είναι όμως κάτι που άφηνε το Ténéré λίγο πιο πίσω από τον ανταγωνισμό στη μάχη της βιτρίνας και του διαφημιστικού εντύπου και ήδη αναρωτιόμαστε αν στην επόμενη EICMA θα δούμε κάποια από αυτά τα εξαρτήματα να περνούν και στη βασική έκδοση Ténéré 700, που στην ουσία δεν έχει αλλάξει πολύ από το 2019 που εμφανίστηκε στην αγορά.

2022 YAM XTZ700D EU SMX STU 002 03

Για όλα αυτά που κομίζει το νέο Ténéré 700 World Raid η Yamaha ζητά €13,900 αρχική λιανική τιμή. Είναι ένα πολύ σημαντικό άλμα από τα 11,200 του βασικού μοντέλου, όχι όμως και τόσο από τα 12,900 της έκδοσης Rally – η οποία εν πολλοίς είναι ίδια με τη βασική, συν μερικά περιφερειακά εξαρτήματα με πρωταγωνίστρια της εξάτμιση της Akrapovic.

Η νέα αυτή εκδοχή απευθύνεται σε αναβάτες που θα χρησιμοποιήσουν τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό που πληρώνουν στο πεδίο για το οποίο σχεδιάστηκε: το χώμα. Οι ψηλότερες αναρτήσεις εκεί θα βγάλουν τα λεφτά τους, όπως εκεί θα έχει και μεγαλύτερο νόημα η ψηλότερη σέλα που ανέβηκε από τα 875 στα 890 mm.

Για τη Yamaha η παρουσίαση του Ténéré 700 World Raid συνιστά απλά την υπογράμμιση της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει από τον οίκο του Iwata εστιάζοντας το ενδιαφέρον στις μοτοσυκλέτες με αύρα ράλι. Δε μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή η πορεία θα επαναφέρει τα μεγάλα δικύλινδρα πίσω στους αμμόλοφους του Παγκοσμίου Ράλι, πάντως για πολύ κόσμο που έβλεπε στη μεσαία adventure της Yamaha μια εξαιρετική βάση για μια σωστή και οικονομικά εφικτή πολεμική μηχανή, αυτή η νέα έκδοση αποτελεί απλά τη φυσική εξέλιξη του μοντέλου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 12:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon