.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 13:43

Gogoro - Παρουσίασε την πρώτη ανταλλάξιμη Solid State μπαταρία στον κόσμο για ηλεκτρικά δίκυκλα

Πώς θα σας φαινόταν ένα ηλεκτρικό δίκυκλο με μπαταρία που να φορτίζει από το 0 στο 80% σε… 12 λεπτά, με 40% μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από των σημερινών προτάσεων, και με ανυπαρξία κινδύνου φωτιάς; Η Gogoro παρουσιάζει επίσημα το πρωτότυπο μιας τέτοιας Solid State μπαταρίας, που αναμένεται να περάσει στην παραγωγή στο άμεσο μέλλον, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα!

Όπως έχουν προβλέψει οι περισσότεροι ειδικοί στον χώρο της ηλεκτροκίνησης, οι μπαταρίες σταθεράς κατάστασης (Solid State) αναμένεται σύντομα να επικρατήσουν πλήρως έναντι των μπαταριών υγρής κατάστασης όπως είναι οι ιόντων Λιθίου που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στην βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Τώρα, η ταϊβανέζικη Gogoro γίνεται η πρώτη εταιρεία δικύκλων στον κόσμο που παρουσιάζει έστω και σε πρωτότυπη μορφή μια κεραμική μπαταρία Λιθίου στερεάς κατάστασης, που θα χρησιμοποιηθεί στα δίκυκλα της.

Μάλιστα η μπαταρία, που θα είναι ανταλλάξιμη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα e-scooter της Gogoro που χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων Λιθίου, αλλά και από το τεράστιο δίκτυο ανταλλαγής μπαταριών της εταιρείας!

Η συγκεκριμένη μπαταρία εξελίχθηκε από κοινού με την επίσης ταϊβανέζικη ProLogium Technology, μια ηγετική εταιρεία στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, που μεταξύ άλλων έχει ήδη συνάψει συνεργασία με την Mercedes για εξέλιξη μπαταριών του συγκεκριμένου τύπου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας μπαταριών στερεάς κατάστασης είναι τεράστια σε σχέση με τις υπάρχουσες μπαταρίες ιόντων Λιθίου, με τα κυριότερα από αυτά να συνοψίζονται στα εξής:

  • 100% ασφαλείς, καθώς δεν παίρνουν φωτιά
  • Ταχύτατη φόρτιση, από 0-80% - Σε 12 λεπτά αναφέρει για την μπαταρία της η Prologium
  • Πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, 440-485 Wh/l, 40% μεγαλύτερη από ιόντων Λιθίου
  • Λειτουργία και σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός

Σημειώστε επίσης πως η πρόοδος της τεχνολογίας στις μπαταρίες στερεάς κατάστασης σημαίνει πως στα επόμενα χρόνια η ενεργειακή πυκνότητα τους συνεχώς θα αυξάνεται.

Η Gogoro υπολογίζει πως η συγκεκριμένη μπαταρία θα ανεβάσει την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών της κατά 40% ή και παραπάνω, από τις 1.7kWh στις 2,5kWh -για το συγκεκριμένο μέγεθος, ώστε να είναι συμβατές και με τα προηγούμενα μοντέλα.

Η Prologium Technology ιδρύθηκε το 2006, ενώ εστιάζει απόλυτα στην εξέλιξη μπαταριών στερεάς κατάστασης, έχοντας ήδη κατασκευάσει περισσότερες από 8.000 πρωτότυπες μπαταρίες για δοκιμαστική χρήση από την παγκόσμια βιομηχανία οχημάτων.

Αναμένουμε τώρα να δούμε τι ακριβώς σημαίνει η φράση “στο άμεσο μέλλον” όσον αφορά στην παρουσίαση της έκδοσης παραγωγής της μπαταρίας των Gogoro - ProLogium Technology.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon