.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 15:45

Τεχνική ανάλυση - Ducati SuperSport 950 & 950S 2021

Η Road Sports μοτοσυκλέτα της Ducati αλλάζει όνομα για το 2021, και γίνεται Supersport 950, δεχόμενη Euro 5 φρεσκάρισμα, όπως αισθητική ανανέωση, βελτιωμένα ηλεκτρονικά, υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού. Με την ευκαιρία της οδήγησης της 950S στην πίστα της Vallelunga, ρίχνουμε μια βαθύτερη ματιά στο μοντέλο.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το Supersport 950 εξελίσσεται, χάρη στο νέο φέρινγκ που σχεδίασε το Ducati Style Centre, φέρινγκ που δίνει στη μοτοσυκλέτα έναν πιο sport και δυναμικό χαρακτήρα, και το φέρνει πιο κοντά αισθητικά στο Panigale V4.

«Φίλε, το Panigale V4 είναι αυτό;»

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00008

Στα πλάγια της μοτοσυκλέτας βλέπουμε αεραγωγούς μοναδικής σχεδίασης, που θυμίζουν το Panigale V4. To φέρινγκ επεκτείνεται πλέον χαμηλότερα, μέχρι τα τελικά των εξατμίσεων, κρύβοντας τα μηχανικά μέρη του 950, φέρνοντας στο μυαλό αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Το φέρινγκ ενσωματώνει τον προβολέα με ένα ζευγάρι πτερυγίων που κατευθύνουν κρύο αέρα σε 2 πλαϊνά ανοίγματα του προβολέα, στοχεύοντας τα πόδια του αναβάτη, μειώνοντας έτσι την ενόχληση του από τη θερμότητα του κινητήρα.

Στην μπροστινή όψη ξεχωρίζει ο νέος full-LED προβολέας με φωτιστικό «φρύδι» DRL, που παραπέμπει ευθέως σε Panigale V4.

Μια περίεργη λεπτομέρεια αφορά στα πίσω φλας που δεν είναι LED όπως τα μπροστινά, με τη Ducati να διαθέτει LED πίσω φλας στα επίσημα αξεσουάρ της!

Σημειώστε πως όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, η ζελατίνα της μοτοσυκλέτας είναι ρυθμιζόμενη σε 2 θέσεις, με διαφορά 5 εκατοστών, για σπορ ή τουριστική χρήση.

Γεμάτη απόδοση κινητήρα σε όλο το φάσμα στροφών

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00123

Το Supersport 950 φέρει τον V2 κινητήρα Ducati Testastretta (στενή κεφαλή) 11ο των 937 κ.εκ., που πλέον πληροί τις Euro 5 προδιαγραφές, στις χώρες που αυτές ισχύουν. Η Ducati υποστηρίζει πως οι Euro 5 αλλαγές στη 2 σε 1 σε 2 εξάτμιση και στον κινητήρα δεν έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα του κινητήρα, που παραμένει «γεμάτος» σε όλες τις στροφές, ούτε και τα νούμερα ιπποδύναμης και ροπής που παραμένουν στους 110 hp / 9.000 rpm και στα 9,5 kgm / 6.500 rpm.

Στις μόλις 3.500 rpm ο αναβάτης έχει στη διάθεση του το 80% της μέγιστης ροπής, ενώ η ροπή παραμένει πάνω από το 90% ακόμα και στη κορύφωση της δύναμης, στις 9.000 rpm.

Το παραπάνω μεταφράζονται σε ροπάτη και γεμάτη αίσθηση σε όλες τις ταχύτητες, δυνατές εξόδους από τις στροφές, και μειωμένη χρήση του κιβωτίου.

Τα μπεκ του ψεκασμού έχουν διάμετρο 53 mm, ενώ ελέγχονται από σύστημα Ride-by-Wire. Ο υγρόψυκτος κινητήρας διαθέτει 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, σύστημα εμπλουτισμού των καυσαερίων με φρέσκο αέρα, σχέση συμπίεσης 12.6:1 και διαστάσεις 94 mm x 67.5 mm (Διάμετρος x Διαδρομή).

Το κιβώτιο είναι 6 σχέσεων, ενώ στάνταρ είναι το shifter Ducati Quick Shift (DQS) για ανεβάσματα και κατεβάσματα δίχως τη χρήση συμπλέκτη.

Τα διαστήματα σέρβις είναι κάθε 15.000 χιλιόμετρα, ή κάθε 12 μήνες, με τη ρύθμιση των βαλβίδων να γίνεται κάθε 30.000 χιλιόμετρα.

Ο υγρός συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης έχει νέο υδραυλικό σύστημα με Self-Bleeding αντλία R18 / 19 της Brembo, με ρυθμιζόμενη μανέτα. Το Self-Bleeding σύστημα κάνει αυτόματα εξαέρωση στο σύστημα όποτε πιέζεις τη μανέτα, έχοντας αφαιρέσει τον τροχό –πχ. για αλλαγή ελαστικού.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα με όλα τα καλά του Θεού

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00027

Η μοτοσυκλέτα έρχεται με μονάδα υπολογισμού αδρανειακών δυνάμεων IMU 6 αξόνων της Bosch, κάτι που χαρίζει «Cornering» χαρακτηριστικά στα ηλεκτρονικά βοηθήματα (ABS, Traction Control, Shifter, κλπ.), για βέλτιστη επέμβαση σε κάθε περίσταση.

Η πλατφόρμα με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα περιλαμβάνει τα εξής συστήματα: Bosch Cornering ABS, Ducati Traction Control (DTC) EVO, Ducati Quick Shift (DQS) up / down EVO σε όλες τις εκδόσεις, και Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, ένα νέο χαρακτηριστικό για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Φυσικά μην ξεχνάμε και τα 3 Riding Modes (Sport, Touring και Urban) που προσφέρουν διαφορετικούς συνδυασμούς επιπέδων των ηλεκτρονικών βοηθημάτων, μαζί με απόκριση γκαζιού, κ.α. Σημειώστε πως ο αναβάτης μπορεί να ρυθμίσει κατά βούληση τις παραμέτρους του κάθε Riding Mode, όταν η μοτοσυκλέτα είναι σταματημένη.

Στο Sport, ο κινητήρας αποδίδει 110 hp, με άμεση απόκριση στο γκάζι, ελάχιστη παρέμβαση από DTC (επίπεδο 3) και ABS (επίπεδο 2), με μέση παρεμβατικότητα στην ανύψωση του πίσω τροχού σε δυνατά φρένα.

Στο Touring ο κινητήρας αποδίδει και πάλι 110 ίππους, με πιο προοδευτική απόκριση στο γκάζι, μέση παρέμβαση DTC (επίπεδο 4) και ABS (επίπεδο 3).

Στο Urban, η απόδοση πέφτει στους 75 hp, με προοδευτική απόκριση γκαζιού, υψηλό επίπεδο παρεμβατικότητας DTC (επίπεδο 6) και ABS (επίπεδο 3).

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ρυθμίζονται μέσω του menu της νέας έγχρωμης TFT ψηφιακής οθόνης των 4,3 ιντσών, που και αυτή εμπνέεται σε σχεδιασμό από εκείνη των Panigale.

Στην οθόνη εμφανίζεται ένα εντυπωσιακό διάγραμμα της μοτοσυκλέτας, δείχνοντας στον αναβάτη τι ακριβώς αλλάζει, και αν η αλλαγή αυτή συνηγορεί στις επιδόσεις ή στην ασφάλεια και στη σταθερότητα.

Η μοτοσυκλέτα διαθέτει θύρα φόρτισης USB κάτω από τη σέλα στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ είναι έτοιμη να δεχθεί συναγερμό, θερμαινόμενα γκριπ και σύστημα συνδεσιμότητας Ducati Multimedia System (DMS). Το τελευταίο συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το smartphone του αναβάτη, προσφέροντας λειτουργίες τηλεφωνίας, μουσικής, και ενδοεπικοινωνίας -όχι όμως πλοήγησης, ούτε σε turn-by-turn βάση.

Πλαίσιο, φρένα και αναρτήσεις κορυφής

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00017

Το Supersport 950 διαθέτει την τελευταία έκδοση του πλαισίου χωροδικτυώματος της Ducati, που χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του, ενώ τύπου χωροδικτύωμα είναι και το υποπλαίσιο.

Το επίσημο βάρος της μοτοσυκλέτας ανακοινώνεται στα 210 κιλά, ένα κιλό λιγότερο από το πρώτο Supersport.

Το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.478 mm, με τη γωνία κάστερ στις 24ο και το ίχνος στα 91 mm, νούμερα που κάνουν το Supersport 950 εύκολο, ευέλικτο και γρήγορο σε αντιδράσεις, αλλά και σταθερό στις στροφές και στις μεγάλες ταχύτητες.

Η Ducati αναφέρει ως μέγιστη κλίση τις 48 μοίρες δεξιά και αριστερά, κλίση που δεν θέτει όρια στη χρήση δρόμου, ενώ κρίνεται απολύτως ικανοποιητική για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας στην πίστα.

Το ψαλίδι είναι μονόμπρατσο, χυτό και αλουμινένιο, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 43 mm της Marzocchi και ένα ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ της Sachs. Αυτά για τη βασική έκδοση, καθώς η S φέρει πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 48 mm της Ohlins και πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας. Αυτή είναι και η πραγματική διαφορά του S, καθώς οι άλλες 2 είναι απλώς αισθητικές, δηλαδή το κάλυμμα της σέλας συνεπιβάτη για μονόσελο look, και μια κόκκινη ρίγα στις ζάντες. Α, και αν θέλετε, πέρα από το κλασικό κόκκινο χρώμα, το μόνο που διαθέτει η «βασική» έκδοση, στο S μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ κόκκινου και λευκού. Και κάπου εδώ τελειώνουν οι διαφορές των 2 μοντέλων.

Συνεχίζουμε με τα φρένα, που αποτελούνται από 2 τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες M4-32 της Brembo μπροστά, που πιάνουν σε 2 δίσκους διαμέτρου 320 mm, ενώ ακτινική είναι και η αντλία φρένου.

Πίσω το Supersport 950 διαθέτει διπίστονη δαγκάνα Brembo και δίσκο 245 mm. Φυσικά στάνταρ είναι το δικάναλο και ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα Cornering ABS, Bosch 9.1 MP.

Στους τροχούς έχουμε αλουμινένιες ζάντες 17 ιντσών με «Y» μοτίβο, και ελαστικά Pirelli Diablo Rosso σε διαστάσεις 120/70 ZR 17 και 180/55 ZR 17.

Έμφαση στην άνετη διαβίωση

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00061

Όσον αφορά στην εργονομία, η Ducati μελέτησε εκτενώς τις αποστάσεις του γνωστού τριγώνου σέλας-τιμονιού-μαρσπιέ, την αεροδυναμική προστασία αλλά και την δυνατότητα κίνησης πάνω στη σέλα του αναβάτη. Η σέλα είναι αρκετά χαμηλή στα 810 mm, ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να εξοπλιστεί με χαμηλότερη, στα 790 mm. Ο αναβάτης έχει μεν κλίση προς τα εμπρός, ώστε να φορτίζει το πιρούνι, όχι όμως υπερβολική που θα τον κούραζε στις μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, τα μαρσπιέ έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην διπλώνουν τα γόνατα, βοηθώντας και αυτά στην άνεση του αναβάτη.

Διαφορετική είναι η σχεδίαση της σέλας, με περισσότερο αφρώδες εκεί που πρέπει, για μεγαλύτερη άνεση.

Στην ίδια εκτενή μελέτη προχώρησε η εταιρεία του Borgo Panigale και για τη σέλα συνεπιβάτη, που διαθέτει μπόλικο αφρώδες, ενώ τα μαρσπιέ δεν διπλώνουν υπερβολικά τα γόνατα. Στα αξεσουάρ θα βρείτε ακόμα πιο άνετες σέλες και για τους 2 επιβαίνοντες, με περισσότερο αφρώδες, αλλά και εξωτερικές χειρολαβές για μεγαλύτερη άνεση από τις ενσωματωμένες στο κάτω μέρος της σέλας συνεπιβάτη.

Εκτενέστατη σειρά επίσημων αξεσουάρ

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00025

Τέλος, τα επίσημα αξεσουάρ για τις 2 εκδόσεις Supersport 950 περιλαμβάνουν εξατμίσεις αγωνιστικές και δρόμου, carbon και αλουμινένια billet εξαρτήματα, πλαϊνές τσάντες, tank bag, τσάντα που μπαίνει στη σέλα συνεπιβάτη, θερμαινόμενα γκριπ, ψηλότερη ζελατίνα, tail-tidy, σταμπιλιζατέρ Ohlins, προστατευτικά μανετών, μανιτάρια, σέλα comfort και σέλα χαμηλή, μαρσπιέ με ελαστικά παρεμβύσματα για μεγαλύτερη άνεση στον δρόμο, σύστημα συνδεσιμότητας, κ.α. Η ιταλική φίρμα προσφέρει και 2 έτοιμα πακέτα αξεσουάρ, τα Sport & Touring, που μπορούν να μπουν ταυτόχρονα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ducati supersport 950 950s 2021 texniki analisi bikeitgr 00033

Κινητήρας V2 Testastretta 11, Υ/Ψ, 4Β/Κ/ Desmo
Χωρητικότητα 937 κ.εκ.
Διάμετρος x Διαδρομή 94 x 67,5 mm
Σχέση συμπίεσης 12,6:1
Ιπποδύναμη 110 hp / 9.000 rpm
Ροπή 9,5 kgm / 6.500 rpm
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός, 53 mm, Ride-by-wire
Εξάτμιση 2 σε 1 σε 2
Κιβώτιο 6 σχέσεων με DQS EVO
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,84:1
1η σχέση 37/15
2η σχέση 30/17
3η σχέση 28/20
4η σχέση 26/22
5η σχέση 24/23
6η σχέση 23/24
Τελική μετάδοση Με αλυσίδα και γρανάζια 15/43
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός, μονόδρομος με υποβοήθηση, 
Πλαίσιο Ατσάλινο χωροδικτύωμα
Ανάρτηση μπροστά Πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι Marzocchi 43 mm (S: Πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι Ohlins 48 mm)
Ανάρτηση πίσω Ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ Sachs (S: Πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ Ohlins)
Διαδρομή τροχών (εμπρός / πίσω) 130 / 144 mm
Μπροστινός τροχός 3,5 x 17, αλουμινένιος
Πίσω τροχός 5,5 x 17, αλουμινένιος
Μπροστινό ελαστικό Pirelli Diablo Rosso III 120/70-17
Πίσω ελαστικό Pirelli Diablo Rosso III 180/55-17
Φρένο μπροστά 2Δ x 320 mm, ακτινικές 4έμβολες δαγκάνες Brembo M4-32, ακτινική τρόμπα, Cornering ABS
Φρένο πίσω Δ x 245 mm, 2έμβολη δαγκάνα Brembo, Cornering ABS
Όργανα TFT οθόνη 4,3 ιντσών
Στεγνό βάρος 184 kg
Γεμάτο βάρος 210 kg
Ύψος σέλας 810 mm
Μεταξόνιο 1.478 mm
Γωνία κάστερ 24 μοίρες
Ίχνος 91 mm
Ρεζερβουάρ 16 l
Ηλεκτρονικά βοηθήματα Riding Modes, Bosch Cornering ABS, Ducati Traction Control (DTC) EVO, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO
Στάνταρ εξοπλισμός Power Modes, Day Time Running Light (DRL), Full-TFT οθόνη οργάνων, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, Ducati Quick Shift (DQS) up/down EVO
Σέρβις Κάθε 15.000 χλμ / 12 μήνες
Ρύθμιση βαλβίδων Κάθε 30.000 χλμ
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 16:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon