.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 18:58

Koroyd: Προηγμένο υλικό απορρόφησης κρούσεων για ασφαλέστερα κράνη -και όχι μόνο

To συμπέρασμα εξαντλητικών ερευνητικών project για την καλύτερη προστασία του ανθρώπινου σώματος σε κρούσεις, ήταν πως οι κυλινδρικές δομές απορροφούν τα μεγαλύτερα ποσά ενέργειας. Προϊόν των παραπάνω project ήταν η δημιουργία του επαναστατικού πολυμερούς υλικού Koroyd με την κυλινδρική δομή, που χρησιμοποιείται ολοένα και ευρύτερα σε κράνη, προστατευτικό ρουχισμό, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κ.α.. Μάθετε περισσότερα, και δείτε ποιοι κατασκευαστές παρέχουν ήδη στην αγορά κράνη και προστατευτικό εξοπλισμό με Koroyd.

Η ιστορία ξεκινά με την αεροπορικό δυστύχημα της πτήσης BD092 το 1989 στο Kegworth της Βρετανίας. Μια σειρά ατυχών περιστατικών οδήγησαν στην πτώση του συγκεκριμένου Boeing 737-400, με αποτέλεσμα 47 επιβάτες να βρουν τον θάνατο, και 74 να τραυματιστούν σοβαρά.

Οι μετέπειτα έρευνες απέδειξαν πως το design και η κατασκευή των καθισμάτων, και η ελάχιστη δυνατότητα για απορρόφηση της ενέργειας μιας πτώσης / κρούσης συνεισφέραν σε μεγάλο βαθμό στους θανάτους και τους τραυματισμούς των επιβατών.

Ως αποτέλεσμα του δυστυχήματος του Kegworth, ξεκίνησαν εκτενή ερευνητικά project για να βρεθούν λύσεις για μείωση των κινδύνων για τους επιβάτες σε ανάλογα ατυχήματα.

Σε αυτά τα project αποδείχθηκε πως οι κυλινδρικές κατασκευές απορροφούν το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας σε μια δεδομένη απόσταση, από οποιαδήποτε άλλη δομή.

Τα πλεονεκτήματα του Koroyd έναντι του παραδοσιακού αφρώδους EPS υλικού

135856935 3796838887098421 4582334291659958117 o

Το Koroyd κατασκευάστηκε με αποκλειστικό στόχο να αποτελέσει το υπέρτατο απορροφητικό υλικό, και πλέον έχει βρει τον δρόμο του σε κράνη και προστατευτικό ρουχισμό που πωλούνται στα καταστήματα, σε βιομηχανικές λύσεις, μέχρι και στον στρατιωτικό τομέα.

Το νέο υλικό αποτελείται από εκατοντάδες λεπτούς σωλήνες πολυμερούς υλικού, με την Koroyd να κάνει λόγο για τους λεπτότερους σωλήνες του κόσμου, έχοντας πάχος τοιχώματος μόλις 0.06 mm!

Το παραδοσιακό αφρώδες υλικό (Expanded polystyrene ή EPS) στα κράνη μοτοσυκλέτας είναι ένα σκληρό και άκαμπτο αφρώδες υλικό που φτιάχνεται από διογκωμένες χάντρες πολυστυρένιου (φελιζόλ). Αντίθετα με το Koroyd που φτιάχτηκε ειδικά για προστασία από κρούσεις, το φελιζόλ χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για πακετάρισμα τροφίμων και για μονώσεις, και κατόπιν βρήκε και τον δρόμο του προς τα κράνη προστασίας.

Το EPS είναι φθηνό, σχετικά ελαφρύ και ανθεκτικό, ενώ απορροφά ενέργεια κατά τη διάρκεια κρούσης, λειτουργώντας ως ελατήριο, αποθηκεύοντας την ενέργεια και απελευθερώνοντας την κατόπιν.

Όταν όμως οι λεπτοί σωλήνες του Koroyd υπόκεινται σε κρούση, η ενέργεια απορροφάται καλύτερα μέσω της πλαστικής παραμόρφωσης τους, ενώ κατόπιν δεν επανέρχονται σαν ελατήρια στην αρχική τους θέση, αποσβένοντας καλύτερα την κρούση.

Στην ίδια κρούση, το ποσοστό συμπίεσης του αφρώδους EPS φτάνει το 60%, πριν σταματήσει να έχει απορροφητικότητα, ενώ του Koroyd το 78%.

Κατά τη διάρκεια δοκιμών, τα κράνη με Koroyd είχαν καλύτερη απορρόφηση δυνάμεων τόσο σε μετωπικές όσο και σε πλάγιες κρούσεις. Η μεγαλύτερη παραμόρφωση των σωλήνων του υλικού μεταφράζεται σε καλύτερη προστασία του εγκεφάλου (αλλά και του σβέρκου) στις κρούσεις υπό γωνία.

Ταυτόχρονα, το Koroyd είναι εξαιρετικά ελαφρύ, δεν απορροφά νερό, λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -20 έως +50 βαθμούς Κελσίου, και προσφέρει μεγάλα οφέλη στον εξαερισμό του κράνους, καθώς οι σωλήνες αφήνουν τον αέρα να περάσει από μέσα τους, αντίθετα με το αφρώδες.

Η εταιρεία προτείνει ως χρόνο αλλαγής κράνους με Koroyd τα 5 χρόνια, κυρίως όμως καθώς σε αυτή την περίοδο λήγουν κι άλλα μέρη του κράνους.

Ως μοναδικό μειονέκτημα του Koroyd, το μόνο που μπορέσαμε ως ΒΙΚΕΙΤ να βρούμε είναι το γεγονός πως μετά από μια κρούση, ο αναβάτης πρέπει να αλλάξει κράνος, λόγω της μόνιμης παραμόρφωσης του υλικού, όμως η σαφώς καλύτερη προστασία του κεφαλιού μας νομίζουμε πως αντισταθμίζει εύκολα το συγκεκριμένο γεγονός.

Σημειώστε πως η παραγωγή της Koroyd λαμβάνει χώρα στη Γερμανία, ενώ τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Μονακό.

Σύντομο ιστορικό της Koroyd

Thor Reflex in Action scaled

Το 2010, μετά από έρευνα και εξέλιξη 4 και πλέον ετών, ιδρύεται από τον John Lloyd η ομώνυμη εταιρεία Koroyd, που έκτοτε έχει κατοχυρώσει πολλές πατέντες, έχει βγάλει προϊόντα με το σωτήριο υλικό της στην παραγωγή, και έχει συλλέξει βραβεία και επαίνους σε παγκόσμια κλίμακα.

Το 2011, η Koroyd εκπληρώνει το πρώτο της συμβόλαιο με εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας και δημιουργεί το πρώτο 3D εσωτερικό υλικό απορρόφησης για κράνη.

Το 2012 η εταιρεία κατασκευής snowboards «Nitro» παρουσιάζει την πρώτη ελαφριά σανίδα που δεν υποφέρει από «chatter» και μειωμένη απόκριση, με τις 2 εταιρείες να κερδίζουν βραβεία ISPO, τα κορυφαία βραβεία στον κόσμο για αθλητικά προϊόντα.

Το 2013 η Smith γίνεται η πρώτη εταιρεία που βγάζει στην αγορά κράνος με Koroyd για αθλήματα χιονιού, προσφέροντας μεγαλύτερη προστασία σε πτώση από οποιοδήποτε κράνος με συμβατικό αφρώδες Expanded polystyrene (EPS), ενώ παράλληλα διαθέτει και καλύτερο αερισμό.

Το 2014 η Koroyd παρουσιάζει τις πρώτες προστασίες με το μοναδικό υλικό της για εκτός δρόμου ποδηλασία, κερδίζοντας διακρίσεις τόσο από τη διοργάνωση Red Dot, όσο και από το περιοδικό Enduro MTB.

Το 2015 η Salomon βγάζει στην αγορά τη δεύτερη σειρά σκι της εταιρείας με Koroyd μπροστά και πίσω, για γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης και μειωμένη αδράνεια. Την ίδια χρονιά, και μετά από 2 χρόνια εξέλιξης, ξεκινά η παραγωγή προϊόντων για την βιομηχανία αυτοκινήτου.

Το 2016 δημοσιεύεται ο οδηγός ασφαλείας για κράνη, για να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει τους κινδύνους των παλαιότερων στάνταρ ασφαλείας, και να πληροφορήσει για τα νέα προιόντα με Koroyd.

Η Endura βγάζει στην παραγωγή το ΜΤ500, ένα κράνος ΜΤΒ που κερδίζει σειρά βραβείων.

Το 2016 η KLIM παρουσιάζει το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας με Koroyd, προσφέροντας βελτιωμένη προστασία σε σχέση με όλα τα κράνη που διαθέτουν το αφρώδες υλικό παλιότερης τεχνολογίας.

Το 2017 βγαίνει στην παραγωγή το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας με Koroyd, από την KLIM! Πρόκειται για το KLIM F5 Koroyd, ένα Off-road κράνος για Enduro / MX.

To 2019 κυκλοφορεί από την Endura το πρώτο full-face κράνος για ποδήλατο με Koroyd, το ελαφρύτερο και ασφαλέστερο στην κατηγορία.

Την ίδια χρονιά, η KLIM παρουσιάζει το πρώτο Adventure κράνος μοτοσυκλέτας στον κόσμο με Koroyd, το KRIOS PRO, ουσιαστικά το πρώτο κράνος μοτοσυκλέτας με Koroyd που προσφέρεται και για χρήση στην άσφαλτο.

Τέλος το 2020, η Thor παρουσιάζει το Reflex, το πρώτο της MX / Enduro κράνος μοτοσυκλέτας με Koroyd, ενώ τα προϊόντα μοτοσυκλέτας με Koroyd πληθαίνουν ευχάριστα με προσθήκες όπως το Chest Protector της Kushitani, την προστασία κορμού UFO ENIGMA, τις προστασίες πλάτης, κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site της Koroyd, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 19:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon