.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 11:58

Aprilia RS660 Concept – Τεχνική ανάλυση

H νέα φιλοσοφία της εταιρείας περί sport μοτοσυκλέτας

Το concept RS660, αποτέλεσε σίγουρα την μεγαλύτερη έκπληξη στην EICMA 2018, με την Aprilia να έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρχουν “διαρροές” γύρω από αυτό, πριν την παρουσίαση του. Δεν είναι όμως το γεγονός ότι το μυστικό κρατήθηκε καλά φυλαγμένο που εντυπωσιάζει, όσο η μοτοσυκλέτα αυτή κάθε αυτή! Οι λόγοι; Αρκετοί και μεγάλης σημασίας:

1) Το RS660 είναι το πρώτο μοντέλο της Aprilia στην κατηγορία των supersport μοτοσυκλετών.

2) Έχει δημιουργηθεί βάση μιας νέας φιλοσοφίας στην κατηγορία.

3) Ο νέος κινητήρας αλλά και το πλαίσιο, μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μια ολοκαίνουργιας γκάμας στους μεσαίους κυβισμούς.

Ο τρόπος με τον οποίο η Aprilia επιχειρεί λοιπόν να τοποθετηθεί σε αυτή την κατηγορία είναι μοναδικός και εγκαινιάζει μια νέα φιλοσοφία. Το RS660 θυμίζει τις πάλαι ποτέ αγωνιστικές προτάσεις στην κατηγορία αγώνων S.o.S (Sound Of Singles), όπου συμμετείχαν μονοκύλινδρες και πανάλαφρες μοτοσυκλέτες και είναι επίσης ότι πιο κοντινό στο RS250, το θρυλικό δίχρονο μοντέλο της εταιρείας.

aprilia rs660 texniko 2
Σε πρώτο πλάνο το συνόλο πλαισίου - κινητήρα του RS660 και πίσω, το αντίστοιχο σύνολο του RSV4 1100 Factory 

Φυσικά πρόκειται για ένα μοντέλο με τετράχρονο, δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα και εκ πρώτης, οι παραπάνω συσχετισμοί ίσως να μην είναι άμεσα αντιληπτοί. Ωστόσο, το RS660, είναι επί της ουσίας μια “δήλωση” από την Aprilia, σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι μια πραγματικά sport μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού στις μέρες μας.

Παρά το ότι δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμή σχετικά με την ιπποδύναμη, όλοι γνωρίζουμε πως ένας δικύλινδρος κινητήρας, δεν μπορεί να “ισοφαρίσει” σε ισχύ τους τερακύλινδρους αντίστοιχου κυβισμού. Τα πλεονεκτήματα όμως είναι ο τρόπος που αποδίδει ένα 2κύλινδρο μοτέρ, όπως επίσης το μικρότερο βάρος και οι μικρότερες διαστάσεις του.

Αυτά τα δύο τελευταία, η Aprilia τα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο δομικά, δημιουργώντας το RS660. Ο κινητήρας, με μια απλοϊκή προσέγγιση, είναι το μπροστινό μπλοκ των κυλίνδρων από το V4 μοτέρ των Tuono V4 και RSV4 1100 Factory. Η απουσία του πίσω ζεύγους των κυλίνδρων, επέτρεψε στην Aprilia να φέρει το κιβώτιο πιο ψηλά και πιο κοντά στον στρόφαλο, δημιουργώντας ένα πολύ compact σε διαστάσεις μηχανικό σύνολο.

aprilia rs660 texniko 3

Το μοτέρ, λειτουργεί επίσης ως ενεργό τμήμα του αλουμινένιου πλαισίου, αφού τα δύο θηριώδη σε διατομή σκέλη που ξεκινούν από τον λαιμό, δένουν επάνω στον κινητήρα, στην περιοχή του κασώματος του κιβωτίου, χωρίς να συνδέονται με το ψαλίδι. Η άρθρωση του επίσης αλουμινένιου και εξίσου εντυπωσιακού ψαλιδιού, βρίσκεται λίγο πιο κάτω και είναι και αυτή μέρος του καλύμματος του κινητήρα.

Με αυτό τον τρόπο, η Aprilia έχει φέρει το μοτέρ και ειδικά τις μεγάλες περιστρεφόμενες μάζες του στρόφαλου και του κιβωτίου, πολύ κοντά στο κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας, προκειμένου οι αλλαγές κατεύθυνσης να είναι άμεσες και ταχύτατες, χωρίς να δημιουργούνται αντίρροπες αδρανειακές τάσεις.

aprilia rs660 texniko 4

Οι “μαζεμένες”  διαστάσεις του μοτέρ, έδωσαν επίσης την ελευθερία στην Aprilia να πειραματιστεί ελεύθερα με το πίσω αμορτισέρ . Τα σημεία της έδρασης του τόσο στο πλαίσιο όσο και στο ψαλίδι, είναι –σύμφωνα πάντα με την εταιρεία- ιδανικά για την επίτευξη άψογης λειτουργίας και συμπεριφοράς της πίσω ανάρτησης, χωρίς την χρήση μοχλικού συστήματος. Τα οφέλη, είναι φυσικά το μειωμένο βάρος αλλά και η απλοποίηση μιας πολύπλοκης άρθρωσης.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει δώσει επίσης η Aprilia στην αεροδυναμική του RS660, του οποίου το fairing, έχει εξελιχθεί σε ανεμοσήραγγα, με τα εσωτερικά “winglets” στο fairing, να κλέβουν την παράσταση.

aprilia rs660 texniko 5

Παρά το ότι πρόκειται για μια καθαρόαιμη sport μοτοσυκλέτα, στην Aprilia δεν ήθελαν να δημιουργήσουν και μια άβολη θέση οδήγησης για τον αναβάτη αλλά κάτι – τηρουμένων των αναλογιών- φιλικό. Για αυτό και το “τρίγωνο” της θέση οδήγησης, δηλαδή αυτό που σχηματίζεται ενώνοντας με νοητές γραμμές τις θέσεις των clipon – μαρσπιέ και σέλας, δεν είναι ακραίο.

Αυτό λοιπόν που επιχειρεί η Aprilia με το RS660, είναι ένας επαναπροσδιορισμός περί του τι σημαίνει supersport μοτοσυκλέτα. Η ισχύς αντί για απόλυτη θα πρέπει να είναι απόλυτα εκμεταλλεύσιμη και “χρήσιμη” σε όλο της το φάσμα, ενώ το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην μείωση του βάρους, στην ελαχιστοποίηση των εξωτερικών διαστάσεων, στο ζύγισμα και στην αεροδυναμική.

aprilia rs660 texniko 6

Όλα αυτά συνιστούν μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα supersport, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο η Ηonda είχε ταράξει τα νερά, αλλάζοντας μια για πάντα τα superbikes, με το CBR 900RR Fireblade και την φιλοσοφία  του “total control” το 1992.   

Θα δούμε λοιπόν κάτι αντίστοιχο να συντελείται και στα supersport; Το σίγουρο είναι πως η Aprilia έκανε σαφείς τις προθέσεις της και τώρα μένει να δούμε κατά πόσο, η έκδοση παραγωγής, η οποία λέγεται ότι θα ακολουθήσει σε ένα χρόνο, θα φέρει ατόφια και αναλλοίωτα τα στοιχεία του εκπληκτικού αυτού concept.



Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 15:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon