.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 13:53

Mazda SkyActive-X, Βενζινοκινητήρας “υβριδικής” ανάφλεξης!

 

Υποβοηθούμενη αυτανάφλεξη μίγματος για οικονομία και μειωμένους ρύπους

 

Μπορεί οι περισσότεροι κατασκευαστές να επενδύουν και να στοχεύουν την έρευνα τους στις εναλλακτικές των ορυκτών καυσίμων,ενεργειακές πηγές, μερικοί άλλοι όμως δεν βιάζονται να κλείσουν τον κινητήρα εσωτερικής καύσης στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 Ο λόγος για την Mazda, η οποία παρουσίασε πρόσφατα έναν βενζινοκινητήρα, με την ονομασία Skyactiv-X, όπου “X” σημαίνει ο συνδυασμός χαρακτηριστικών πετρελαιοκινητήρων και βενζινοκινητήρων, σε ότι αφορά στην ανάφλεξη.

Αυτό που έκανε η Mazda, ήταν να βελτιώσει μια υπάρχουσα τεχνολογία που ονομάζεται HCCI (Homogenous Gharge Compression Ignition, δηλαδή “Ομοιογενής Ανάφλεξη Μέσω Συμπίεσης”, αν μπορούμε να το αποδώσουμε στα ελληνικά).

Τι είναι αυτή η τεχνολογία; Ουσιαστικά η κατάργηση του μπουζί στους βενζινοκινητήρες, αφού το καύσιμο μείγμα, συμπιέζεται σε πολύ μεγαλύτερη αναλογία στον θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα την αυτανάφλεξη του.

 Τα πλεονεκτήματα είναι ότι το μείγμα καίγεται ομοιογενώς και σε όλη την έκταση του στον θάλαμο καύσης, η αναλογία του αέρα είναι πολύ μεγαλύτερη και της βενζίνης πολύ μικρότερη και η θερμοδυναμική απόδοση είναι πολύ βελτιωμένη. Αποτέλεσμα; Χαμηλότερη κατανάλωση και πολύ βελτιωμένες εκπομπές καυσαερίων.

Η θεωρία είναι καλή και δουλεύει μάλιστα και στην πράξη αλλά έχει τα μειονεκτήματα της, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όλο το εύρος των στροφών ενός κινητήρα, παρά μόνο – με τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές της τεχνολογίας- σε ένα 15% της χρήσης του.

Εδώ έρχεται η Mazda, επαναφέροντας το... μπουζί αλλά σε έναν νέο, κάπως πιο διακριτικό ρόλο. Αντί λοιπόν το μπουζί να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ανάφλεξη του μείγματος, στην προκειμένη περίπτωση την υποβοηθά, λίγο πριν αυτή ξεκινήσει αυτόνομα.

Όταν το πιστόνι στην φάση της συμπίεσης οδεύει προς το ΑΝΣ, ένας ξεχωριστός εγχυτήρας, ψεκάζει μια ελάχιστη ποσότητα πιο πλούσιου μείγματος στο μπουζί, το οποίο πυροδοτεί μια αρχική ανάφλεξη στο πάνω μέρος του θαλάμου καύσης, η οποία λειτουργεί επικουρικά της αυτανάφλεξης που συντελείται λίγο μετά.

Ουσιαστικά μια mini – ανάφλεξη δημιουργείται εκεί που η αυτανάφλεξη δεν είναι δυνατή ή είναι ανεπαρκής σε απόδοση. Σύμφωνα με την Mazda, με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τα πλεονεκτήματα της HCCI ανάφλεξης καλύπτοντας το 85% του εύρους στροφών ενός κινητήρα, πρακτικά δηλαδή μιλάμε σχεδόν για πλήρη λειτουργία με χαρακτηριστικά αυτανάφλεξης, έστω και “ψευδούς”, αφού ένα μπουζί συμμετέχει σε αυτή.

Oι κινητήρες αυτού του τύπου, θα τοποθετηθούν σε μοντέλα παραγωγής, το 2019.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 13:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon