Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 16:36

MotoGP Video – Πως επιδρά η ανάρτηση στην φθορά του πίσω ελαστικού

 

Oι λάθος ρυθμίσεις του αμορτισέρ που "τελειώνουν" τα λάστιχα 

 

 

 

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τους αναβάτες των MotoGP να εκφράζουν ανησυχίες και παράπονα για την πρόωρη φθορά των ελαστικών τους, με αποτέλεσμα την μειωμένη πρόσφυση αυτών.

Το θέμα είναι φυσικά πολυπαραγοντικό, όμως φως σε μια από αυτές τις πτυχές ρίχνει ένα διαφωτιστικό video, στο οποίο και εξηγείται απλά το πως η ρύθμιση του πίσω αμορτισέρ μπορεί να επηρεάσει την φθορά του πίσω ελαστικού.

Ξεκινώντας από το ελατήριο του αμορτισέρ, η υπερβολική προφόρτιση αυτού, μειώνει την προοδευτικότητα του, με αποτέλεσμα το φορτίο του βάρους της μοτοσυκλέτας να μεταφέρεται αυτούσιο και με απότομο τρόπο στο πίσω ελαστικό.

 Ο σκελετός του ελαστικού παραμορφώνεται από την πίεση αυτή και έτσι προκαλείται γρήγορη και ανομοιόμορφη φθορά της γόμας. Στην περίπτωση που η προφόρτιση έχει ρυθμιστεί σε μεγάλες τιμές δυναμικού sag, η μοτοσυκλέτα εμφανίζει πλεύσεις, “κάθεται” στο πίσω μέρος της στο άνοιγμα του γκαζιού και προκαλείται και πάλι γρήγορη φθορά.

Σε ότι αφορά τώρα στην απόσβεση συμπίεσης του ελατηρίου, μια υπερβολικά “γρήγορη” ρύθμιση, ανεξαρτητοποιεί την ανάρτηση από την μοτοσυκλέτα με το αμορτισέρ να αδυνατεί να λειτουργήσει ως ενιαία μονάδα στο συνόλο της μηχανής.

Αντίθετα, μια υπερβολικά “αργή” ρύθμιση, μεταφέρει όλες τις αδρανειακές δυνάμεις της μοτοσυκλέτας στο ελαστικό το οποίο αδυνατεί να διαχειριστεί τις ανωμαλίες του οδοστρώματος προκαλώντας αναπηδήσεις του πίσω μέρους.

 

 

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 16:37

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube