.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 13:31

ΒΜW Connectivity – Νεός πολυλειτουργικός πίνακας οργάνων

 

Multimedia άνοιγμα της BMW στις μοτοσυκλέτες

 

 

Tα νέα μοντέλα της BMW για το 2018 είναι γεγονός και μέσα στα νέα στοιχεία και τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, συμπεριλαμβάνεται και ένας νέος multimedia πίνακας οργάνων, ο οποίος αποτελεί την βασική μονάδα αυτού που η εταιρεία ονομάζει BMW Connectivity. 

Πρόκειται για μια έγχρωμη οθόνη TFT 6,5 ιντσών, η οποία αντικαθιστά πλήρως όλα τα ανολογικά όργανα και τις LCD οθόνες στα μοντέλα που τοποθετείται. 

Βασική λειτουργία της οθόνης αυτής είναι φυσικά η απεικόνιση ενδείξεων που αφορούν στην ταχύτητα κίνησης και στις στροφές του κινητήρα, ωστόσο οι δυνατότητες δεν σταματάνε απλώς εκεί.

Οι μηχανικοί της BMW έχουν μετατρέψει τον πίνακα αυτό σε σημείο αναφοράς για όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην κινητική –και όχι μόνο- κατάσταση της μοτοσυκλέτας, με την σύνδεση του κινητού όμως μέσω blue tooth σε αυτόν, ανοίγεται ένας νέος multimedia κόσμος! Ωστόσο στην BMW μελέτησαν πάρα πολύ και επισταμένα τον αριθμό και των τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Κατέληξαν λοιπόν σε αυτό που περιγράφεται ως “γρήγορα, περιεκτικά και κατανοητα”, κάτι το οποίο δεν αφορά μόνο στο τι και πως προβάλλεται στην οθόνη αλλά και πως το διαχειρίζεται ο οδηγός, μέσω του Jog διακόπτη στο αριστερό grip.

‘Oλο το menu των δυνατοτήτων και των πληροφοριών, είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε η περιήγηση σε αυτό και η επιλογή των διαφόρων λειτουργιών, να γίνεται με τον πιο απλό και γρήγορο τρόπο. 

Ας δούμε τώρα το ποιες είναι οι δυνατότητες της πλατφόρμας BMW Connectivity: 

-Ακρόαση μουσικής: Mε την σύνδεση του smartphone μέσω blue tooth, αποκτά κανείς πρόσβαση στoν φάκελο με τα αρxεία της μουσικής και η οθόνη λειτουργεί ως player. Αν υπάρχει κράνος με ενσωματωμένα ακουστικά, ο οδηγός και ο συνεπιβάτης μπορούν να ακούσουν ασύρματα μουσική, με τον πρώτο να επιλέγει κομμάτια από τα αρχεία του τηλεφώνου, μέσω της TFT οθόνης. 

-Διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων: Η σύνδεση του smartphone με την οθόνη, επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στo αρχείο των καταχωρημένων επαφών του τηλεφώνου. Ο οδηγός, αν φέρει σύστημα ασύρματου hands free στο κράνος του, μπορεί να καλέσει έναν τηλεφωνικό αριθμό, επιλέγοντας γρήγορα και εύκολα μια επαφή, μέσω της TFT οθόνης. Επίσης, στην TFT έγχρωμη οθόνη προβάλλονται και οι εισερχόμενες κλήσεις, με τον οδηγό να έχει την δυνατότητα να τις απαντήσει ή τις  απορρίψει, χειριζόμενος πάντα το menu του πίνακα, από το jog χειριστήριο.   

-Πλοήγηση: Κατεβάζοντας τo δωρεάν BMW Motorrad Connected App στο κινητό, προσφέρονται υπηρεσίες πλοήγησης, οι οποίες προβάλλονται στην oθόνη – πίνακα της μοτοσυκλέτας. Όπως σε όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας “Connectivity”, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι της BMW Motorrad εστίασαν στην όσο το πιο απλή και εύληπτη προβολή και διαχείριση των πληροφοριών, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο. Πέραν των φωνητικών εντολών (που χρειάζονται βέβαια ακουστικά Bluetooth στο κράνος) οι κατευθύνσεις και οι όποιες πληροφορίες προβάλλονται ευκρινώς στη οθόνη, σε σημείο που μπορεί ο οδηγός να τις αντιληφθεί και με την περιφερειακή του όραση. Η πλοήγηση που προσφέρεται είναι απλή αλλά όχι ελλιπής, ωστόσο όπως αναφέρει και η BMW, ταιριάζει περισσότερο για διαδρομές εντός πόλης ή μικρές βόλτες έξω από αυτή. Για μακρινά ταξίδια και πιο σύνθετες επιλογές πλοήγησης, οι ξεχωριστές μονάδες GPS, όπως το BMW Motorrad Navigator, είναι σαφώς προτιμότερες. 

Η πλατφόρμα Connectivity, θα είναι διαθέσιμη από το φθινόπωρο του 2017 και θα διατίθεται αρχικά ως στοιχείο του προαιρετικού εξοπλισμού, για τα μοντέλα R 1200 GS και R 1200 GS Adventure, ενώ στην συνέχει θα υπάρξει η δυνατότητα τοποθέτησης και σε άλλα μοντέλα της γκάμας.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 13:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon