.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 15:24

Bosch: Όταν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα συνομιλούν

 

Νέα τεχνολογία ικανή να αποτρέπει το 1/3 των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα

 

Η Bosch θέλει να δημιουργήσει μια προστατευτική ψηφιακή ασπίδα ικανή να αποτρέπει το 1/3 όλων των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα. Σημείο κλειδί, η επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, που θα ανεβάσει την ασφάλεια των δικυκλιστών στο επόμενο επίπεδο.

Οι στατιστικές έρευνες δείχνουν πως η πιθανότητα να σκοτωθεί ένας αναβάτης μοτοσυκλέτας σε τροχαίο ατύχημα είναι κατά 18 φορές μεγαλύτερο από εκείνο ενός οδηγού αυτοκινήτου. Έτσι, η Bosch ξεκίνησε ένα project με τη συνεργασία των Autotalks, Cohda Wireless, και Ducati, το οποίο στόχο έχει να αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος των ατυχημάτων αναβατών μοτοσυκλέτας.

bosch connected vehicles 4a

Πώς θα γίνει αυτό; «Επιτρέποντας στις μοτοσυκλέτες και στα αυτοκίνητα να συνομιλούν, δημιουργώντας έτσι μια ψηφιακή ασπίδα προστασίας για τους αναβάτες» λέει ο Dr. Dirk Hoheisel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch.

«Μέσα από συστήματα όπως το ABS και το Traction Control η Bosch έχει ήδη κάνει την οδήγηση μοτοσυκλέτας ασφαλέστερη. Με τη σύνδεση μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων, ανεβάζουμε την ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο», λέει ο Hoheisel

bosch connected vehicles 3

Ας δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα. Δέκα φορές κάθε δευτερόλεπτο, τα οχήματα που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο (μιλάμε για μια ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων), ανταλλάσσουν στοιχεία για τον τύπο, την ταχύτητα, την θέση και την κατεύθυνση τους.

bosch connected vehicles 5a

Πολύ πριν οι οδηγοί έχουν οπτική επαφή με τη μοτοσυκλέτα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα τους πληροφορεί για την έλευση της, ώστε να μπορούν να υιοθετήσουν μια περισσότερο αμυντική στρατηγική οδήγησης.

bosch connected vehicles 6a

Για παράδειγμα, μια τυπική επικίνδυνη κατάσταση εμφανίζεται όταν μια μοτοσυκλέτα πλησιάζει ένα αυτοκίνητο από πίσω, σε ένα δρόμο με αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας, καταλήγοντας σε κάποιο τυφλό σημείο των καθρεπτών του αυτοκινήτου, ή αλλάζοντας λωρίδα για να προσπεράσει. Αν το σύστημα αναγνωρίσει την κατάσταση ως εν δυνάμει επικίνδυνη, τότε μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ή τον αναβάτη, με κάποιον ηχητικό ή οπτικό συναγερμό. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι χρήστες του δρόμου είναι δέκτες πολύτιμων πληροφοριών που βοηθούν ενεργητικά στην αποτροπή ατυχημάτων.

Ως βάση για την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των οχημάτων χρησιμοποιείται το σύστημα WLAN (τοπικού δικτύου) ITS G5. Το σύστημα παρέχει ταχύτατες μεταδόσεις δεδομένων (μιλάμε για χιλιοστά του δευτερολέπτου), ενώ δεδομένα μεταδίδουν ακόμα και τα παρκαρισμένα οχήματα, αλλά και όσα βρίσκονται στο ρελαντί, σε κάποιο φανάρι για παράδειγμα.

Το σύστημα επιτρέπει ακόμα και σε αναβάτες και οδηγούς που βρίσκονται μακρύτερα να λαμβάνουν ταχύτατα τα δεδομένα, μέσω της τεχνικής του multi-hopping -όπου τα ενδιάμεσα οχήματα λαμβάνουν και αναμεταδίδουν τα δεδομένα των οχημάτων που βρίσκονται μακρύτερα το ένα από το άλλο!

Εμείς να προσθέσουμε πως κρίσιμο σημείο στην αποτελεσματική εφαρμογή της παραπάνω τεχνολογίας είναι φυσικά η εφαρμογή της σε ΟΛΑ τα οχήματα, στο μέλλον μέσα από ΜΙΑ κοινή πλατφόρμα.

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Μαϊος 2017 15:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon