.
Κατηγορία Dragster
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 14:05

Συνέντευξη – Lorenzo Bali – Υπεύθυνος εξαγωγών και marketing Beta

 

Ένα βήμα κάθε φορά

 Μέσα σε εφτά χρόνια, η BETA που ήταν γνωστή για τα κορυφαία της Trial κατάφερε να εδραιωθεί στον δύσκολο χώρο του enduro. Από την πρώτη παρουσία μέχρι τα μοντέλα 2012, οι αγώνες βοήθησαν στην εξέλιξη και πλέον η Beta μας εκπλήσσει κάθε φορά με κάτι καινούριο. Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο εξαγωγών και marketing manager της ιταλικής εταιρίας για να διαπιστώσουμε την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται η ιστορική φίρμα.

Νέα μοντέλα, αγωνιστική εξέλιξη

Bikeit: Σχολιάστε μας τα νέα μοντέλα της BETA για το 2012.

Lorenzo Bali: Για την κατηγορία των μεγάλων enduro η σημαντικότερη αλλαγή είναι το μπροστινό σύστημα, κατασκευής Sachs, το οποίο τώρα έχει διάμετρο 48 χιλιοστά και έχει εξελιχθεί τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτό περιλαμβάνει στο εσωτερικό του διπλά έμβολα διαφορετικών μεγεθών και είναι ανοιχτού φυσιγγίου (open cartridge), και αυτή σίγουρα είναι μια μεγάλη αλλαγή. Επίσης έχουμε αλλαγή στην εξάτμιση, ο σιγαστήρας είναι καινούργιος, μεγαλύτερος σε όγκο, και αυτό έγινε για να αυξήσουμε την απόδοση του κινητήρα, να δουλεύει πιο ομαλά και να μειώσουμε φυσικά το θόρυβο. Άλλη μια μεγάλη βελτίωση είναι η αλλαγή της τρόμπας του υδραυλικού συμπλέκτη, η οποία τώρα είναι της brembo και αυτό δίνει καλύτερη αίσθηση στην extreme οδήγηση. Επίσης καινούργια μπροστινά και πίσω δισκόφρενα, διαφορετικού σχήματος, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη αντοχή. Και τέλος, φυσικά έχουμε καινούργια γραφικά και αυτοκόλλητα. Συνοψίζοντας, εργαστήκαμε με γνώμονα τις ανάγκες του αναβάτη και τη χρήση των μοτοσυκλετών μας.

Bikeit: Κατά πόσο έχει συνεισφέρει στις εξελίξεις αυτές η ομάδα enduro της ΒΕΤΑ;

L. B.: Η τροφοδότηση με πληροφορίες που έχουμε από την ομάδα μας είναι καθοριστική. Φυσικά, οι λύσεις που εφαρμόζονται στις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες μας, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, αλλά και γιατί σε έναν αγώνα η πρώτη προτεραιότητα είναι η απόδοση. Σίγουρα όμως, οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για τα στανταρ μοντέλα μας που θα φτάσουν τελικά στην παραγωγή.

Bikeit: Φέτος συμμετείχατε στο πρωτάθλημα GNCC στην Αμερική και στο Dakar. Έχετε στα σχέδιά σας να συμμετέχετε και σε άλλους αγώνες τέτοιου βεληνεκούς και σε άλλες χώρες;

L. B.: Απ. Αυτή την περίοδο συμμετέχουμε στον αγώνα Baja σε Μεξικό και Καλιφόρνια, όπου έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, και επίσης συμμετέχουμε σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα των χωρών της Ευρώπης. Από την Ολλανδία και τη Φιλανδία μέχρι τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύντομη αναγνώριση

Bikeit: Καταφέρατε να έχετε ηχηρή παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου σε μόλις 7 χρόνια.
L. B.: Φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε σχεδόν όλο τον κόσμο. Εξάγουμε σε Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Αφρική, Μεξικό, Αργεντινή, Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά. Και φυσικά, σε όλη την Ευρώπη. Μπορώ να πω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Bikeit: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της ΒΕΤΑ;

L. B.: Ο βασικός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε τη γκάμα των μοτοσυκλετών μας κάθε χρόνο και περισσότερο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να έχουμε παρουσία σε όλες τις κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή, η γκάμα μας των 4χρονων είναι ίσως η πιο πλήρης γκάμα στην αγορά, γιατί μπορεί κανείς να διαλέξει οποιαδήποτε κυβικά, από 350 έως 498, και όλα τα ενδιάμεσα. Η βασική γραμμή φυσικά της εταιρείας είναι να κατασκευάζει μοτοσυκλέτες με βάση τις ανάγκες της αγοράς, γιατί σε τελική ανάλυση, η αγορά είναι εκείνη που αποφασίζει το τι θα παραχθεί.

Bikeit: Έχετε στα σχέδιά σας την παραγωγή 4χρονης μοτοσυκλέτας 250cc;

L. B.: Όχι, κάτι τέτοιο δεν είναι στις προτεραιότητές μας, γιατί είναι μια πολύ εξειδικευμένη αγορά, στην οποία παράγεις μόνο αυτό και τίποτα άλλο.  Με τον κινητήρα του 250 δεν μπορείς να φτιάξεις άλλους κυβισμούς. Επίσης κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει με τον ήδη υπάρχον κινητήρα γιατί θα είναι πολύ μεγάλος για αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Bikeit: Είναι δηλαδή πιο εύκολο να παράγετε μια τέτοια μοτοσυκλέτα στα 350 ή 500cc με αυτόν τον κινητήρα;

L. B.: Ναι, για αυτά τα κυβικά είναι πιο εύκολο, όμως στα 250cc μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική μοτοσυκλέτα, με διαφορετικό πλαίσιο κτλ, και αυτή τη στιγμή είμαστε αφοσιωμένοι αλλού.

Δίχρονα πλάνα

Bikeit: Έχετε όμως γενικότερα στα σχέδιά σας την κατασκευή και δίχρονων μοτοσυκλετών;

L. B.: Ναι, αυτή είναι μια σκέψη η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, εργαζόμαστε πάνω σε αυτή και στις επιλογές μας, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πότε θα πραγματοποιηθεί. Για εμάς, η αξιοπιστία είναι το Α και το Ω, συνεπώς, αν δεν είναι όλα έτοιμα από πλευράς μας, δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι.

Bikeit: Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για τις 2χρονες μοτοσυκλέτες, για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι αυστηροί. Κατά πόσο αυτό σας δυσκολεύει;

L. B.: Φυσικά είναι αρκετά δύσκολο, αν και για την ώρα μπορούν ακόμη να παραχθούν μοτοσυκλέτες με καρμπυρατέρ οι οποίες να συνάδουν με τους κανονισμούς Euro 3. Οι κανονισμοί Euro 4 είναι εκείνοι που θα φέρουν τις μεγαλύτερες αλλαγές και ήδη σκεφτόμαστε για το τι θα πράξουμε. Ακόμη όμως είναι θολό το τοπίο γύρω από το ποιοι ακριβώς θα είναι οι νέοι κανονισμοί.

Bikeit: Για αρκετά χρόνια η ΒΕΤΑ ήταν ο βασικός προμηθευτής κινητήρων για τα mini bikes της ΚΤΜ, για τα 50, 65 και 85cc. Τι απέγινε με αυτή τη συνεργασία;

L. B.: Ακόμη διατηρούμε αυτή τη συνεργασία για τα μοντέλα που αναφέρατε, επίσης συνεργαζόμαστε και με τη Husqvarna  στα 65cc, καθώς και με μια σουηδική εταιρεία που φτιάχνει τις Cyclo. Στην αρχική ενασχόλησή μας με τις μοτοσυκλέτες enduro, ξεκινήσαμε κατασκευάζοντας κινητήρες για την ΚΤΜ, μετά όμως καταλάβαμε ότι αν θέλουμε να εξελίξουμε περισσότερο τις ιδέες μας, να είμαστε ανεξάρτητοι και να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, θα πρέπει να φτιάξουμε δικούς μας κινητήρες. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι με αυτή  μας την απόφαση.

Επέκταση σε νέες κατηγορίες

Bikeit: Θα σας ενδιέφερε η παραγωγή μιας supermoto 500cc ή μιας μοτοσυκλέτας on/off με αυτόν τον κινητήρα ή με διαφορετικό, ούτως ώστε να επεκταθείτε και σε άλλες κατηγορίες μοτοσυκλετών;

L. B.: Αυτή τη στιγμή το σημαντικό για εμάς είναι να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της αγοράς και να τις ικανοποιήσουμε σταδιακά. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα παρουσιάσουμε μια έκδοση cross-country των μοτοσυκλετών μας, στα 350 και στα 450cc. Έπειτα σκοπεύουμε να κάνουμε και μια στροφή προς τις μοτοσυκλέτες τουρισμού. Θεωρώ ότι σε 2-3 χρόνια, η γκάμα των μοτοσυκλετών ΒΕΤΑ θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να ικανοποιεί σχεδόν κάθε ανάγκη της off road οδήγησης.

Bikeit: Επίσης έχετε την τεχνογνωσία των rally. Για ποιο λόγο δεν την χρησιμοποιείτε στην παραγωγή μοτοσυκλετών rally ή on/off, όπως για παράδειγμα έκανε η KTM με την 690;

L. B.: Αλήθεια είναι αυτό, έχουμε και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα μιας τέτοιας παραγωγής, όμως η ΒΕΤΑ δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη σαν κατασκευάστρια εταιρεία, και έτσι, είναι καλύτερο για εμάς να αναλαμβάνουμε την υλοποίηση ενός project κάθε φορά. Φυσικά, αυτή η αγορά είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς, όμως αυτή την περίοδο είμαστε επικεντρωμένοι στη γκάμα των enduro μοτοσυκλετών μας. Όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην αγορά υπάρχει ζήτηση για τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτες και πιστεύω ότι στο μέλλον θα κινηθούμε και προς τα εκεί.

Bikeit: Η ΒΕΤΑ ανήκει στον όμιλο Bianchi. Έχει επηρεαστεί καθόλου από την παγκόσμια οικονομική κρίση;

L. B.: Από οικονομικής άποψης, ο όμιλος είναι πολύ εύρωστος, και όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τον ίδιο τον κύριο Bianchi που είναι ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης του ομίλου και ο οποίος είναι ένας ιδιαίτερα ικανός άνθρωπος.  Αυτό δίνει τα εχέγγυα στην ΒΕΤΑ να είναι και να παραμένει ανεξάρτητη. Δεν χρειαζόμαστε και δεν θα θέλαμε ένα συνέταιρο.

Bikeit: Πώς αισθάνεστε για την κατακόρυφη άνοδο της ΒΕΤΑ σε σχέση με τον ανταγωνισμό της;

L. B.: Η επιτυχία της ΒΕΤΑ οφείλεται στη σκληρή δουλειά μας και στην αφοσίωσή μας στην off road οδήγηση. Για αυτό το σκοπό επενδύουμε πολλές εργατοώρες και πολλά χρήματα, όμως αδιαμφισβήτητα το μέλλον μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι η ΒΕΤΑ θα γίνεται όλο και πιο δυνατό χαρτί σε αυτό τον τομέα.

Bikeit: Αυτό σημαίνει ότι θα στραφείτε και προς το motocross;

L. B.: Το motocross από μόνο του είναι μια πολύ εξειδικευμένη αγορά. Η cross country μοτοσυκλέτα μας είναι κάτι ανάμεσα σε enduro και ΜΧ και για εμάς θα αποτελέσει πηγή άντλησης εμπειρίας, βάση της οποίας θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Αυτή άλλωστε είναι και η γενικότερη προσέγγιση και φιλοσοφία μας.

Φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη - Chris Pfeiffer Daniel Rall »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon