Κατηγορία Dragster
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 16:46

Συνέντευξη – Alain Blanchard

 


Promoter παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro

 Από τότε που ο Alain Blanchard ανέλαβε την προώθηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro, πολλά άλλαξαν. Νέοι κανονισμοί, αλλαγές στις διαδρομές, στο “στήσιμο”  των αγώνων, διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πρωτάθλημα και του έδωσαν αίγλη. Με τους αγώνες να έχουν φτάσει πια σε κορυφαίο επίπεδο, με την αφρόκρεμα των αναβατών, τα περισσότερα εργοστάσια να συμμετέχουν, η τηλεοπτική κάλυψη ήταν αυτό που απογείωσε το άθλημα. Οκτώ χρόνια μετά, ο Alain Blanchard μας μιλάει για τις δυσκολίες, τις βλέψεις, αλλά και τον αγώνα της χρονιάς, στα Μετέωρα.

Ιδανική περιοχή

Bikeit: Γιατί επιλέξατε τα Μετέωρα για τη διεξαγωγή του 5ου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Enduro;
Alain Blanchard: Μας το ζήτησε ο Σωτήρης Πούλιος πριν 3 – 4 χρόνια. Η επαφή μας έγινε στις Σέρρες, κι εκεί η διοργάνωση ήταν πολύ καλή και έτσι αποφασίσαμε σε 1-2 χρόνια να κάνουμε έναν αγώνα WEC στην Καλαμπάκα.

Bikeit:Τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο σε αυτή την επιλογή;

A.B.: Ο συνδυασμός όλων ήταν καλός. Είχαμε τη δυνατότητα άρτιου logistic, τα paddocks, τα ξενοδοχεία είναι κοντά στο χώρο. Τα Μετέωρα είναι φανταστικά και πρέπει να πω ότι είμαι εντυπωσιασμένος από το έργο της ΜΟΛΕΚ. Είναι η πρώτη τους φορά, δεν έχουν πρότερη εμπειρία από παγκόσμια διοργάνωση, κι όμως δούλεψαν πολύ σκληρά και όλα ήταν έτοιμα όταν φτάσαμε.

Bikeit: Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίσατε ως διοργάνωση για πρώτη φορά σε αυτό το μέρος;

A.B.: Απολύτως κανένα πρόβλημα! Όλα λειτούργησαν πολύ ομαλά και είχαμε πολλούς θεατές.

Bikeit: Γιατί επιλέξατε μόνο ένα μέρος για τα special tests;

A.B.: Αυτό δεν ήταν δική μου απόφαση, αλλά του τοπικού διοργανωτή. Νομίζω όμως ότι αυτή ήταν μια πολύ σωστή απόφαση γιατί έτσι αποφύγαμε τις μετακινήσεις των μοτοσυκλετών, την κίνηση τους εντός δρόμου. Είναι καλύτερο και για τους θεατές αλλά και από οικονομικής άποψης.

Αλλαγές ουσίας

Bikeit: Τι γνώμη έχετε για τα Μετέωρα, τι θα λέγατε σε κάποιον που έρχεται από τη Γερμανία ή από την Ιταλία για να αγωνιστεί εδώ;

A.B.: Είναι ένα φανταστικό μέρος γιατί εδώ μπορούν να συνδυάσουν την αγωνιστική τους δραστηριότητα με την τουριστική. Μπορούν να έρθουν με τις οικογένειες και τα παιδιά τους, τα ξενοδοχεία εδώ είναι πολύ  καλά. Είναι κοντά στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα και μπορούν να έρθουν με το φερρυ, αλλά και από το αεροδρόμιο είναι κοντά.

Bikeit: Γιατί επιλέξατε αυτή την ημερομηνία που διεξάγεται ταυτόχρονα και το ράλλυ ακρόπολης;

A.B.: Αυτό δεν αποφασίστηκε από εμένα. Είχαμε πρόβλημα με τις ημερομηνίες του αγώνα της Τουρκίας. Όπως ξέρετε, την περασμένη Κυριακή είχαν προεδρικές εκλογές στην Τουρκία κι έτσι κάναμε τον αγώνα Παρασκευή και Σάββατο. Η άποψη μου ήταν να κάνουμε πρώτα τον αγώνα στην Ελλάδα και μετά στην Τουρκία, για να αποφύγουμε να συμπέσουμε με το ράλλυ Ακρόπολις. Όμως για την ΜΟΛΕΚ ήταν αδύνατο να αλλάξει ημερομηνία. Όχι για την ίδια τη μόλεκ, αλλά για κάποιον άλλο τοπικό παράγοντα της πόλης που δεν γνωρίζω. Σίγουρα όμως δεν ήταν καλή συγκύρια.

Bikeit: Πείτε μας για τις αλλαγές που έχετε κάνει στα οκτώ χρόνια που είστε promoter του παγκοσμίου πρωταθλήματος εντούρο.

A.B.: Αλλάξαμε πολλά πράγματα στην αρχή, όπως τις ειδικές κοντά στην πόλη, τις extreme αλλά και αυτές που διοργανώνονται την Παρασκευή, συνήθως βράδυ. Καταφέραμε έτσι να δώσουμε θέαμα και να προσελκύσουμε θεατές, αντί να είναι το enduro μόνο για αυτούς που τρέχουν στα απομακρυσμένα βουνά. Τώρα όμως δεν έχουν γίνει θεαματικές αλλαγές στη διοργάνωση. Η οικονομική κρίση δεν βοηθάει την ύπαρξη αλλαγών, κι εμείς πρέπει να κανονίσουμε τα πάντα, την ομάδα, το μπάτζετ, την οργάνωση κτλ.

Bikeit: Έχετε στα σχέδια σας την δημιουργία νέας κατηγορίας αποκλειστικά 2χρονων μοτοσυκλετών, μιας και είναι πιο προσιτέςγια τους αναβάτε;

A.B.: Όχι αλήθεια, γιατί ήδη εδώ και 3 χρόνια υπάρχουν αρκετές 2χρονες μοτοσυκλέτες στους αγώνες. Πριν 5 χρόνια όλες ήταν4χρονες.

Δημιουργία νέας κατηγορίας!

Bikeit: Σκοπεύετε να επιστρέψετε στις κατηγορίες 125cc,  250cc,  300cc 2χρονες, όπως παλιά;

A.B.: Όχι, έχουμε όμως στα άμεσα σχέδια μας τη δημιουργία μιας τοπ κατηγορίας για όλους τους κορυφαίους αναβάτες κάθε κατηγορίας όπως γίνεται στα GP χωρίς περιορισμό στα κυβικά. Οι κατηγορίες θα παραμείνουν ως έχουν, Ε1, Ε2, Ε3, αλλά στην τοπ κατηγορία οι αναβάτες θα ξεκινάνε όλοι μαζί. Θα αγωνίζεται ο Salminen ενάντια στον Cervantes και τον Aubert, οι καλύτεροι αναβάτες του κόσμου όλοι μαζί! Η κατηγορία αυτή θα ονομάζεται enduro GP.

Bikeit: Το enduro GP θα απαρτίζεται από αναβάτες με παγκόσμιους τίτλους; Δηλαδή, θα αγωνίζονται στο GP αν έχουν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα της κατηγορίας τους για παράδειγμα; Με τι μοτοσυκλέτες;

A.B.: Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει όσον αφορά τους κανονισμούς για την εισαγωγή κάποιων αναβατών στην κατηγορία enduro GP. Σίγουρα θα είναι οι καλύτεροι, και θα συμμετέχουν με ανεξαρτήτως κυβισμού μοτοσυκλέτες.

Bikeit: Παλαιότερα, οι αγώνες εντούρο περιείχαν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, κάτι που εσείς το αλλάξατε. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η αλλαγή;

A.B.: Δεν ήταν εύκολο να γίνει, όμως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει ώστε να αυξηθεί η θέαση του σπορ. Ο θεατής τότε παρακολουθούσε και δεν ήξερε τι έβλεπε με τόσες κατηγορίες. Και τώρα με τις τρεις κατηγορίες και τη Junior δεν είναι πάλι εύκολο να ξέρεις ποιος ακριβώς είναι ο καλύτερος, οπότε η κατηγορία Enduro GP θα ήταν μια λύση.

Bikeit: Μετά το Enduro GP τι θα ακολουθήσει;

A.B.: Αυτό και μόνο θα αποτελέσει μια μικρή επανάσταση στο σπορ. Δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό.  Μετά από αυτό θα κάνουμε και ό,τι άλλο μπορούμε από πλευράς βελτίωσης κάποιων λεπτομερειών, κάτι που για εμάς είναι εξίσου σημαντικό.

Bikeit: Είδαμε στην κατηγορία Junior τον  Χέλστεν, o οποίος είχε μια πολύ άσχημη πτώση, και δεν χρησιμοποίησε προστασία. Μιας και δεν είναι υποχρεωτικό από την FIM, σκέφτεστε να επέμβετε σε αυτό τον τομέα;

A.B.: Δυστυχώς δεν είναι δικό μας θέμα. Εφόσον η FIM δεν αλλάζει τους κανονισμούς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη Kurt Caselli Mini συνέντευξη – Fabrizio Azzalin »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube