.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 18:19

Συνέντευξη: Νίκος Βουρλάκος, Υπεύθυνος Πωλήσεων Zero Motorcycles Greece / Electromove

Λίγο μετά την εξαιρετική πρώτη γεύση της δημοσιογραφικής παρουσίασης της Electromove / Zero Motorcycles Greece στην πίστα Speed Force στο Κορωπί, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας, που βρίσκονται Εθνικής Αντιστάσεως 137, στον Άγιο Δημήτριο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τόσο την έκθεση όσο και το service της φίρμας, αλλά και να συνομιλήσουμε με τον Υπεύθυνο Πωλήσεων της εταιρείας, Νίκο Βουρλάκο.

Του Κώστα Γκαζή

BIKEIT: Νίκο πες μας δυο λόγια για την εταιρεία. Πώς δημιουργήθηκε και γιατί κρίνατε πως η στιγμή ήταν κατάλληλη για την επίσημη εισαγωγή στην Ελλάδα μιας premium εταιρείας 100% ηλεκτρικών μοτοσυκλετών.

Νίκος Βουρλάκος: Η Zero Motorcycles δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια, το 2006 στις Η.Π.Α., από έναν πρώην μηχανολόγο της NASA αλλά και “εντουρά”, τον Neal Saiki, που ήθελε να φτιάξει για προσωπική χρήση μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα Enduro με όσο το δυνατόν μικρότερο, ακόμα και μηδενικό, αποτύπωμα για το περιβάλλον. Οπότε έφτιαξε μέσα στο γκαράζ του, μαζί με ένα φίλο του σχεδιαστή της Buell, το “Χ”, αντίστοιχο με το FX του σήμερα θα λέγαμε, ένα καθαρόαιμο Motocross μοντέλο.

Νίκος Βουρλάκος: Στη συνέχεια, δημιούργησε μια Startup εταιρεία, η οποία εξελίχθηκε στη σημερινή Zero Motorcycles.

BIKEIT: Στην Ελλάδα, πώς ήρθε η εταιρεία;

Νίκος Βουρλάκος: Οι ιδρυτές της Electromove, Λευτέρης Γρυπαίος και Βαγγέλης Ανδρεάδης -αμφότεροι φανατικοί αναβάτες μοτοσυκλέτας- γνωρίζουν τη Zero Motorcycles και την παρακολουθούν εδώ και μια δεκαετία. Ξέρουν πολύ καλά πως τόσο το μέλλον, όσο και το παρόν, ανήκει στην ηλεκτροκίνηση, όσο κι αν δεν θέλει να το πιστέψει μερίδα του κοινού, η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, οπότε ο χρόνος ήταν κατάλληλος για μια εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών μοτοσυκλετών να έρθει και στη χώρα μας. Έτσι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για να έρθει η Zero στην Ελλάδα.

BIKEIT: Από ότι βλέπουμε έχει γίνει μια μεγάλη και σοβαρή επένδυση από τη νέα αντιπροσωπεία της Zero στην Ελλάδα.

Νίκος Βουρλάκος: Ακριβώς. Φέραμε όλα τα μοντέλα της Zero Motorcycles, ότι υπάρχει και στις Η.Π.Α., μοντέλα τα οποία υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα στην Electromove, ενώ οι πελάτες μπορούν να τα κάνουν και Test-Ride. Μόνο το στοκ του Enduro πουλήθηκε όλο, και περιμένουμε νέα σε 1-2 μήνες. Είμαστε κάθετη μονάδα σε ανταλλακτικά, συνεργείο και πωλήσεις, ενώ είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Και αν ακόμα δεν υπάρχει το ανταλλακτικό στα γραφεία μας, έρχεται από την Ολλανδία μέσα σε 2 μόλις μέρες! Οπότε καταλαβαίνετε κι εσείς πόσο μεγάλη είναι η επένδυση, και το πόσο σοβαρή είναι η αντιμετώπιση μας στο θέμα.

BIKEIT: Κινητήρες και μπαταρίες κατασκευάζονται από την ίδια τη Zero;

Νίκος Βουρλάκος: Ναι, κινητήρες και μπαταρίες σχεδιάζονται και κατασκευάζονται in-house, και η συναρμολόγηση των μοτοσυκλετών με όσα εξαρτήματα δεν είναι δικά μας (πχ. αναρτήσεις, φρένα, κλπ.) γίνεται εξολοκλήρου στις Η.Π.Α.. Για να σας δώσω να καταλάβετε, υπάρχει κέντρο διανομής στην Ευρώπη, στην Ολλανδία. Οι μοτοσυκλέτες έρχονται έτοιμες σε εμάς. Δεν βάζουμε ούτε βίδα! Όλα έτοιμα, συναρμολογημένα από τις Η.Π.Α..

BIKEIT: Ποιες είναι οι ανάγκες Service μιας μοτοσυκλέτα της Zero;

Νίκος Βουρλάκος: Οι κινητήρες είναι κλειστού τύπου, δεν έχουν ούτε λίπανση, και δεν χρειάζονται service. Ότι χρειαστεί ο αναβάτης για τη συντήρηση της Zero μοτοσυκλέτας του, δηλαδή τακάκια, ιμάντα τελικής μετάδοσης στα 40.000 χλμ., θα τα κάνει στο επίσημο συνεργείο της Electromove, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την έκθεση, στον Άγιο Δημήτριο, ενώ τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας μπορεί να τα αλλάξει όπου εκείνος επιθυμεί.

BIKEIT: Ποια είναι η εγγύηση που παρέχετε στις μοτοσυκλέτες της Zero;

Νίκος Βουρλάκος: Παρέχουμε δύο χρόνια εγγύησης σε ολόκληρη τη μοτοσυκλέτα, και πέντε χρόνια στη μπαταρία και στο πακέτο της μπαταρίας (power pack), δηλαδή τη μπαταρία, το BMS (Battery Management System), κλπ.

BIKEIT: Τα περιφερειακά, όπως οι αναρτήσεις και τα φρένα είναι επώνυμα.

Νίκος Βουρλάκος: Τα ελαστικά είναι Pirelli, τα ηλεκτρονικά είναι Bosch, οι αναρτήσεις είναι Showa, και τα φρένα J.Juan, θυγατρική εταιρεία πλέον της Brembo.

BIKEIT: Πώς συγκρίνεται η οδήγηση των μοτοσυκλετών της Zero με την οδήγηση των συμβατικών βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών;

Νίκος Βουρλάκος: Καταρχήν με τις Zero ο αναβάτης δεν έχει να ασχολείται με κιβώτιο ταχυτήτων, καθώς οι μοτοσυκλέτες μας είναι αυτόματες, και δεν έχουν ούτε συμπλέκτη -δεν χρειάζονται άλλωστε με την άμεσα διαθέσιμη πλούσια ροπή του κινητήρα. Πλέον ο αναβάτης συγκεντρώνεται σε γκάζι και φρένα μόνο. Ο κύριος λόγος που δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων, που θα μας έδινε μεγαλύτερη αυτονομία, και ο λόγος που δεν υπάρχει ούτε καν υγρόψυξη στον κινητήρα είναι η θέληση της Zero για μηδενικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη απλότητα. Η ουσία της Zero βρίσκεται στην απλότητα. Ένας καλός κινητήρας, μια καλή μπαταρία και τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα, όπως τα Cornering χαρακτηριστικά σε ABS και Traction Control στα μεγάλα μας μοντέλα.

BIKEIT: Έχουμε εμπειρία από το πώς συμπεριφέρεται ο αερόψυκτος κινητήρας στις συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού;

Νίκος Βουρλάκος: Τον Ιούλιο του 2021, που ήταν εξαιρετικά ζεστός μήνας, οδηγούσαμε σε καθημερινή βάση και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Ο κινητήρας έχει 2 αισθητήρες. Με τον πρώτο, αν ζεσταθεί η μοτοσυκλέτα λίγο, αλλάζει η λειτουργία αυτόματα σε Eco, και με τον δεύτερο, αν ζεσταθεί πολύ, σταματά τη λειτουργία του κινητήρα. Κι αν συμβεί αυτό, σε 10 λεπτά κρυώνει, και είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις και πάλι. Σημειώστε πως αυτή είναι η θεωρία, όμως στην πράξη, και στα χέρια μας, αυτό δεν έτυχε, και συνεχίσαμε να οδηγούμε κανονικά όλο το Καλοκαίρι, δίχως ποτέ να μας κόψει τον κινητήρα ο αισθητήρας.

BIKEIT: Έχουν χαρακτηριστικά συνδεσιμότητας μέσω Bluetooth οι μοτοσυκλέτες σας;

Νίκος Βουρλάκος: Συνδεσιμότητα έχουν όλες οι μοτοσυκλέτες της Zero, μέσω 2 διαφορετικών εφαρμογών. Τα μεγάλα έχουν και GPS Tracker με αισθητήρα που σου στέλνει σήμα αν κάποιος κουνήσει ή μετακινήσει τη μοτοσυκλέτα. Με τις εφαρμογές μπορείς να αλλάξεις κάποιες από τις παραμέτρους του κινητήρα, να περιορίσεις την τελική ταχύτητα, να ρυθμίσεις τη ροπή, τον τρόπο απόδοσης του Traction Control, κ.α. Για την ώρα δεν έχουμε πλοήγηση, μουσική ή τηλεφωνία, όμως αυτά μπορεί να προστεθούν αργότερα σε μελλοντική αναβάθμιση.

BIKEIT: Ποια είναι τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Zero Motorcycles στην Ελλάδα;

Νίκος Βουρλάκος: Παγκοσμίως τα δημοφιλέστερα μοντέλα είναι το Enduro και το Motard. Στην Ελλάδα θα έλεγα πως είναι το On-Off (εκδόσεις DS & DSR, dual-sport δηλαδή), που θα τα κάνει όλα. Άσφαλτο, χώμα, θα πας κι ένα ταξίδι, είναι ελαφρύ και άνετο, δεν είναι τόσο “θηρίο” όσο τα μεγάλα μοντέλα της Zero.

Το DS οδηγείται με δίπλωμα Α1, έχει απόδοση 59 hp και είναι ηλεκτρονικά κομμένο, με 140 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα, και 11 κιλά ροπής. Κι αντίστοιχα το DSR με 70 hp και 14,6 κιλά ροπής και 165 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα.

BIKEIT: Και μετά έχετε και τις Street μοτοσυκλέτες…

Νίκος Βουρλάκος: Ναι, πάμε στα 2 μεσαία Street μοντέλα μας, το S και το SR, με αντίστοιχες τιμές επιδόσεων όπως τις προαναφερθείσες, και τέλος στα 2 μεγάλα μοντέλα το SR/F και το SR/S, που στην ουσία είναι η ίδια μοτοσυκλέτα με το ίδιο πλαίσιο χωροδικτύωμα και τον ίδιο κινητήρα που αποδίδει 110hp και 19 κιλά ροπής με τελική στα 200km/h ηλεκτρονικά περιορισμένη, με διαφορές λίγο στην θέση οδήγησης και στα πλαστικά μέρη της μοτοσυκλέτας

BIKEIT: Είχαμε δει πως η Zero Motorcycles έβγαλε στην παραγωγή και ένα αισθητικό πακέτο με την ονομασία Quickstrike.

Νίκος Βουρλάκος: Το πακέτο δημιουργήθηκε λόγω του ότι με το SR/F, το γυμνό μας μοντέλο, η Zero συμμετείχε στην θρυλική ανάβαση του Pikes Peak στις Η.Π.Α., πριν απαγορευτεί η συμμετοχή μοτοσυκλετών για λόγους ασφαλείας. Εκεί η εταιρεία άνοιξε τον κόφτη και από τα 200 χλμ/ώρα η τελική ταχύτητα ανέβηκε στα 320 χλμ/ώρα, και “πείραξαν” λίγο τα ηλεκτρονικά ώστε η ροπή να ανέβει από τα 19 στα 22 κιλά! Σημειώστε εδώ πως μιλάμε για αγωνιστική μοτοσυκλέτα, και επίσημη συμμετοχή της Zero Motorcycles, και αν κάποιος πελάτης πειράξει τον κόφτη, χάνεται αμέσως η εγγύηση. Το πακέτο Quickstrike διατίθεται σε περιορισμένη παραγωγή, και για την Ευρώπη. Σε αυτό περιλαμβάνονται εξαρτήματα από ανθρακόνημα, διαφορετικοί καθρέπτες, ζελατίνα, διαφορετικά φλας, κλπ.

BIKEIT: Ρεαλιστικά, τι αυτονομία μπορεί να περιμένει κανείς με μια μοτοσυκλέτα της Zero;

Νίκος Βουρλάκος: Οι τιμές αυτονομίας που θα δείτε να αναφέρονται στο site της Zero Motorcycles είναι ρεαλιστικές, αλλά με τα χιλιόμετρα που αναφέρει η εταιρεία. Όταν για παράδειγμα λέει “πόλη”, αυτό σημαίνει με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα. Όταν λέει “Εθνική”, αυτό σημαίνει 113 χλμ/ώρα, που είναι τα αντίστοιχα μίλια που έχουν όριο ταχύτητας οι Αμερικανοί. Μεικτά, με μια νορμάλ οδήγηση, αυτά που έχουν τα 14,4 kW μπαταρία, τη μεγάλη δηλαδή, η μέση αυτονομία βρίσκεται στα 200 χιλιόμετρα, και πιο συγκεκριμένα 180-215 χιλιόμετρα.

BIKEIT: Η συγκεκριμένη αυτονομία μπορεί να επιτευχθεί και με τα Dual Sport;

Νίκος Βουρλάκος: Ναι. Αυτά έχουν τη μεγαλύτερη. Προσωπικά έχω κάνει με το DSR 215 χιλιόμετρα σε επαρχιακή οδό, και το αντίστοιχο S ή το SR, επειδή είναι ασφάλτινο και δίνει λίγη παραπάνω αυτονομία, πιστεύω θα βγάζει 225-230, εκεί. Ο κατασκευαστής λέει 288 χιλιόμετρα, εντός πόλης, άρα το 220-225 είναι αληθινό.

BIKEIT: Ας μιλήσουμε για τις μπαταρίες και τους κινητήρες των μοντέλων της Zero Motorcycles.

Νίκος Βουρλάκος: Οι μπαταρίες είναι 2 τύπων. Η 14,4 kW και η μικρότερη των 7,2 kW. Τη μικρή θα τη βρείτε μόνο στα FX και FXS, το μοτάρντ και το Enduro. Όλα τα υπόλοιπα μοντέλα φοράνε τη μπαταρία των 14,4 kW. Όσα φοράνε την μπαταρία των 14,4 kW, μπορούμε να καταργήσουμε τον χώρο που σε μια συμβατική μοτοσυκλέτα θα βρισκόταν το ρεζερβουάρ, και να βάλουμε μια έξτρα μπαταρία. Άλλα 3,6 kW, ώστε να πάμε στα 18 kW. Αυτό βέβαια αυξάνει μεν κι άλλο την αυτονομία, αυξάνει όμως παράλληλα και τον χρόνο φόρτισης. Ανάλογα τι θέλει ο πελάτης. Στον ίδιο χώρο μπορούμε να βάλουμε έξτρα ταχυφορτιστή. Ή έξτρα μπαταρία, ή ταχυφορτιστή.

Με τον ταχυφορτιστή ρίχνουμε πολύ τους χρόνους φόρτισης, που μπορούν να πάνε μέχρι και στη μία ώρα στα μεγάλα, και δύο ώρες στα μικρά!

BIKEIT: Μιλάμε για διαφορετική τιμή φυσικά, με την παραπάνω αλλαγή.

Νίκος Βουρλάκος: Ναι, πρόκειται για ένα έξτρα κόστος περίπου 2.900 ευρώ, για τον ταχυφορτιστή στο χώρο του “ρεζερβουάρ”. Μπορεί να ακούγονται πολλά, όμως μετά αλλάζει εντελώς η εικόνα και η χρηστικότητα της μοτοσυκλέτας, καθώς με τον ταχυφορτιστή μπορείς εύκολα πια να ταξιδέψεις, καθώς σε ένα διάλειμμα για καφέ / φαγητό, μπορείς να φορτίσεις και τη μοτοσυκλέτα. Από 0-100% μιλάμε για 2 ώρες με τα μικρά μοντέλα, όμως μέσα σε μισή ώρα πάμε από το 0 στο 30%, και στη μια ώρα μπορούν να γεμίσουν από το 0 στο 50+%, χαρίζοντας σας την αυτονομία που χρειάζεστε για να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

BIKEIT: Τι συμβαίνει με τα ΣΦΗΟ, δηλαδή τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα; Υπάρχει επάρκεια;

Νίκος Βουρλάκος: Αν ασχοληθεί κανείς και ψάξει το θέμα ΣΦΗΟ θα δει πως υπάρχουν πολλά σημεία φόρτισης στην Ελλάδα, και μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Ήδη η ΔΕΗ έχει δηλώσει πως θα δημιουργήσει 5.000 ΣΦΗΟ τα επόμενα 3 χρόνια. Για μια τριετία πάρα πολλοί φορτιστές θα είναι δωρεάν. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μπήκαν 16 ταχυφορτιστές. Υπάρχουν σε σούπερ-μάρκετ. Υπάρχουν στους αυτοκινητόδρομους. Κι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για την πληθώρα των σημείων φόρτισης που υπάρχουν στη χώρα μας.

BIKEIT: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Zero Motorcycles;

Νίκος Βουρλάκος: Στην EICMA 2021 στο Μιλάνο περιμένουμε μια μεγάλη έκπληξη, μια επίσημη αποκάλυψη που θα συζητηθεί. Κάντε λίγη υπομονή ακόμα μέχρι τον Νοέμβριο, όπου θα τα μάθουμε όλα.

Στα υπόλοιπα σχέδια της Zero περιλαμβάνονται όλα τα φλέγοντα ζητήματα της ηλεκτροκίνησης, όπως την βελτίωση της αυτονομίας και τις ταχύτερες φορτίσεις, ενώ στο οδηγικό επίπεδο οι μοτοσυκλέτες μας είναι ήδη κορυφαίες.

BIKEIT: Η ανταπόκριση του κοινού ποια είναι;

Νίκος Βουρλάκος: Θετικότατη, ιδιαίτερα όταν τις οδηγήσει!

Για να διαβάστε τις πρώτες μας οδηγικές εντυπώσεις από τις μοτοσυκλέτες της Zero, στην πρώτη δημοσιογραφική εκδήλωση της ελληνικής αντιπροσωπείας, δείτε ΕΔΩ.

Και για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για Test-Ride των μοτοσυκλετών της Zero, επισκεφθείτε το site της αντιπροσωπείας, ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon