.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 12:16

Συνέντευξη - Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης - Hyperion - REM IHU - Racing Electric Motostudent - International Hellenic University

Η πρώτη ηλεκτρική αγωνιστική μοτοσυκλέτα στην Ελλάδα, κατασκευασμένη από φοιτητές! Μιλάμε με τον αρχηγό της ομάδας REM IHU - Racing Electric Motostudent του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας που εδρεύει στις Σέρρες, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, και αναλύουμε τα πάντα γι' αυτό το μοναδικό στο είδος του κατόρθωμα.

Του Τάκη Μανιάτη

 

BIKEIT.GR: Πως ξεκίνησε αυτό το project;

Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης: Το project αυτό ξεκίνησε το 2018 με δική μου πρωτοβουλία μαζί με δύο ακόμη φίλους και θέλαμε να δημιουργήσουμε μία μοτοσυκλέτα που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, κι πήραμε αυτή την απόφαση.

BIKEIT.GR: Ποια η σχέση σου με την μοτοσυκλέτα;

Κ. Μ.: Καμία. Συγκεκριμένα, κανείς μας από τα μέλη που δημιουργήσαμε την ομάδα, δεν είχε επαφή με μοτοσυκλέτες, δεν είμαστε μοτοσυκλετιστές, δεν οδηγάμε. Γι' αυτό και η ομάδα έπρεπε να μεγαλώσει και να έχει μέλη που έχουν σχέση με μοτοσυκλέτες, και πλέον αριθμούμε 28 μέλη, εκ των οποίων, πλέον και μοτοσυκλετιστές. Είναι τρεις από αυτούς, τους ψάξαμε είναι η αλήθεια!

BIKEIT.GR: Δεν έχεις καμία σχέση με μοτοσυκλέτα, και λες, θα φτιάξω μία μοτοσυκλέτα. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;

Κ. Μ.: Είναι κάτι που θέλει θυσίες, κάτι θυσιάζεις προκειμένου να πετύχεις. Για μένα, μία τέτοια απόφαση ήταν πολύ δύσκολη γιατί δεν ήξερα πως πρέπει να στρίβει μία μοτοσυκλέτα, που θα πρέπει να είναι το κέντρο βάρους, που θα πρέπει να είναι τα χειριστήρια, η σέλα, τα πάντα ήταν άγνωστα. Και ξεκίνησα από το μηδέν, διαβάζοντας συνέχεια, έμαθα πάρα πολλά πράγματα, έκανα πάρα πολλά λάθη. Ως ομάδα, δεν βιαστήκαμε γιατί θέλαμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα.

BIKEIT.GR: Η μοτοσυκλέτα είναι πάθος, είναι hobbi, είναι απόλαυση. Μπορεί κάποιος που δεν έχει σχέση με όλα αυτά να κατασκευάσει μία;

Κ. Μ.: Παρά το ότι στην αρχή δεν υπήρχε το πάθος για την μοτοσυκλέτα, αφού μας άρεσε απλά η μελέτη και η γνώση πίσω από αυτό, σιγά - σιγά, αποκτήσαμε πάθος, κάτι στο οποίο συνέβαλλαν και οι μοτοσυκλετιστές που ήρθαν αργότερα στην ομάδα. Εν κατακλείδι, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά αν το θέλεις, γίνεται.

20210612_193745-web.jpgBIKEIT.GR: Ποια είναι τα προβλήματα όταν ξεκινάς ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο;

Κ. Μ.: Θέλαμε να δημιουργήσουμε όσο περισσότερα τμήματα γίνεται μόνοι μας, και αυτό είναι κάτι που μας ξεχωρίζει, αφού οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτό και χάνουν πολύ χρόνο στην κατασκευή. Εμείς, καταφέραμε μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρώσουμε το αποτέλεσμα που βλέπετε, την Hyperior.

BIKEIT.GR: Πόσο χρόνο σας πήρε η μελέτη και κατασκευή της μοτοσυκλέτα;

Κ. Μ.: Προηγήθηκαν δύο χρόνια μελέτης για να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κατασκευή, και μέσα σε αυτά, έχουμε και τις περιόδους της καραντίνας που μας δημιούργησαν σημαντικές καθυστερήσεις. Χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να ορίσουμε την γεωμετρία της μοτοσυκλέτας και να καταλήξουμε στα τελικά σχέδια, κάτι πολύ σημαντικό για μας, μιας και δεν ξέραμε πως είναι να οδηγείς μία μοτοσυκλέτα. Μετά, πήραμε κάποιες αποφάσεις αναφορικά με τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής, κάτι στο οποίο είχαμε μία σχετική εμπειρία, και στην συνέχεια, συνεχίσαμε με τις μελέτες των εκάστοτε κομματιών. Τις αναρτήσεις, τα λάστιχα, φρένα, τροχοί, και πάει λέγοντας.

BIKEIT.GR: Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε ξεκινώντας αυτό το project;

Κ. Μ.: Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε με ένα μηδενικό budget και το budget είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. Συγκεντρώσαμε τελικά ένα ποσό ύψους 84.000euro, και έπρεπε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε σωστά και να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

BIKEIT.GR: Το δυσκολότερο τμήμα της κατασκευής;

Κ. Μ.: Είναι σίγουρα η απόκτηση των μπαταριών η οποία έγινε από την Κίνα, από έναν από τους καλύτερους κατασκευαστές, η οποία έγινε εν μέσω κορονοϊού, και είχε πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Αν δεν έπαιρνε παράταση ο διαγωνισμός δεν θα προλαβαίναμε να τελειώσουμε το project.20210612_194302-web.jpg

BIKEIT.GR: Πόσου δύσκολο είναι να βρεις χορηγούς σε ένα τέτοιο project χωρίς προηγούμενο; Πως συνέβαλλε το πανεπιστήμιο σε αυτό;

Κ. Μ.: Θέλαμε να βρούμε κάποιους χορηγούς οι οποίοι να μας στηρίξουν, και το καταφέραμε. Έπαιξε σημαντικό ρόλο φυσικά το πανεπιστήμιο που ήταν εξαρχής ο μεγαλύτερος χορηγός, και θέλουμε να το αναδείξουμε γιατί είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο που προσφέρει πολύ σημαντικά πράγματα στους φοιτητές. Γλυτώσαμε την γραφειοκρατία, γίνανε κινήσεις γρήγορα, και ακόμη και εν μέσω κορονοιού μπορούσαμε και προχωρούσαμε.

BIKEIT.GR: Εν μέσω κορονοϊού και Lockdown, πόσο δύσκολο ήταν να συνεργαστείτε μεταξύ σας, 20 άτομα, από απόσταση;

Κ. Μ.: Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, πολύ ψυχοφθόρο για μένα ως αρχηγός, αφού έπρεπε να προχωρήσουμε αλλά είχαμε τέτοια δυσκολία. Δουλέψαμε όσο γινόταν μέσω υπολογιστών, αλλά ήταν δύσκολο να βρεθούμε για να δοκιμάσουμε πράγματα. Τελειώσαμε τα σχέδια στο έπακρο, ήμασταν έτοιμοι να κατασκευάσουμε τα πάντα, και μόλις μας δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε, ξεκινήσαμε απευθείας την κατασκευή.

BIKEIT.GR: Όσον αφορά στην γεωμετρία, είχατε κάποιο μοντέλο στο οποίο βασιστήκατε ή μελετήσατε;

Κ. Μ.: Βάση των προδιαγραφών του διαγωνισμού, ωθούμαστε να φτιάξουμε μία μοτοσυκλέτα της κατηγορίας Moto3. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όσον αφορά στο ύψος σέλας, στο μεταξόνιο, και πάει λέγοντας, κι εμείς πατήσαμε πάνω στο Honda RS125. Στην Hyperion θέλαμε να ρυθμίζουμε εύκολα την γωνία κάστερ, το μεταξόνιο, αλλά και το ύψος του ψαλιδιού και του αμορτισέρ - όλα είναι ρυθμιζόμενα. Δώσαμε βάση επίσης στο μεγαλύτερο τμήμα της μοτοσυκλέτας, το battery box, ώστε να βρίσκεται τοποθετημένο όσο πιο χαμηλά γίνεται, και ο κινητήρας που είναι τοποθετημένος χαμηλά, βοηθάει σε αυτό.

BIKEIT.GR: Ο κινητήρας έχει θέσεις στις οποίες θα μπορούσε να ρυθμίσει την κλίση του / θέση του και να επηρεάσει έτσι την γεωμετρία;

Κ. Μ.: Όχι, ο κινητήρας είναι τοποθετημένος σταθερά και δεν αλλάζει, είναι άλλωστε πολύ ογκώδης σε σχέση με άλλους κινητήρες που υπάρχουν στην αγορά.

BIKEIT.GR: Τι σας παρέχει ο διαγωνισμός έτοιμο για την μοτοσυκλέτα;

Κ. Μ.: Μας παρέχει τον κινητήρα - χωρίς το κιβώτιο, μπροστά και πίσω δαγκάνες φρένων, λάστιχα, και όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα φτιάξουμε εμείς..

BIKEIT.GR: Γιατί δεν κατασκευάσατε και τους τροχούς;

Κ. Μ.: Θα μπορούσαμε ουσιαστικά να κατασκευάσουμε ζάντες από ανθρακόνημα, τηρώντας τις προδιαγραφές, αλλά προτιμήσαμε να πάμε σε ζάντες του εμπορίου και να γλυτώσουμε χρόνο.

BIKEIT.GR: Ο διαγωνισμός σου παρέχει κάποια πράγματα και πρέπει να φτιάξεις κάποια άλλα. Κατά πόσο παίζει ρόλο αν θα φτιάξεις μόνος σου τα εξαρτήματα; Χάνεις πόντους αν αγοράσεις έτοιμα από ανεξάρτητους προμηθευτές;

Κ. Μ.: Εδώ έρχεται το budget. Αν έχεις λεφτά, μπορείς να αγοράσεις κάποια πράγματα, αλλά κάποια απαγορεύεται ρητά, όπως τα αεροδυναμικά - τα περιφερειακά ας πούμε. Αν τα αγοράσεις, χάνεις βαθμούς στο design. Κι εμείς θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα πλαίσιο έτοιμο και να κάνουμε κάποιες επεμβάσεις, και να το παρουσιάσουμε ως δικό μας. Πάλι θα χάναμε πόντους. Όμως, εμείς υπολογίζουμε μέσα στο budget ακόμη και τις εργατώρες που χρειαστήκαμε για την κατασκευή, όπως αυτές με τα μηχανουργεία που φτιάξαμε το πλαίσιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, και είναι κάτι που θέλαμε να κάνουμε, το να φτιάξουμε από μόνοι μας κάποια πράγματα. Γιατί ότι και να γίνει στο τέλος, θα είναι κάτι που το φτιάξαμε εμείς, παιδευτήκαμε και μάθαμε μέσα από αυτή την δοκιμασία.

BIKEIT.GR: Το κιβώτιο είναι εμπορίου ή δικό σας;

Κ. Μ.: Το κιβώτιο το κατασκευάσαμε εμείς, και είναι ένα πλανητικό σύστημα που μεταδίδει την κίνηση σταθερά. Εδώ έρχεται η δουλειά ενός μηχανολόγου. Όλη μας τη ζωή μελετάμε μειωτήρες, οπότε εμπνευσμένοι από αυτό και μέσα από τα μαθήματα που έχουμε κάνει, μελετήσαμε και προχωρήσαμε στην κατασκευή ενός μειωτήρα ουσιαστικά. Θέλαμε να πετύχουμε την σωστή τομή επιτάχυνσης και τελικής. Αν φτιάχναμε ένα κιβώτιο ταχυτήτων θα είχαμε ένα φαρδύ κιβώτιο. Οπότε καταλήξαμε σε μία σχέση, ιδανικά ρυθμισμένη για τα αποτελέσματα που θέλαμε.

BIKEIT.GR: Η σχέση αυτή μεταβάλλεται, όπως στα scooter ας πούμε;

Κ. Μ.: Όχι, είναι μία σταθερή σχέση μετάδοσης, 3:1 συγκεκριμένα, και μπορούμε να αλλάξουμε την αναλογία αλλάζοντας μπροστά ή πίσω γρανάζια, σε κάποια πίστα, ή σε κάποια διαδρομή που θέλουμε περισσότερη τελική ταχύτητα ή περισσότερη επιτάχυνση ας πούμε. Με το συγκεκριμένο, ευελπιστούμε να φτάσουμε στα 200χ.α.ω. αλλά τα 180 που λέμε, είναι πολύ πιο βατό νούμερο.

BIKEIT.GR: Μπορείς να αλλάξεις γρανάζια και εσωτερικά στο κιβώτιο που έχετε φτιάξει;

Κ. Μ.: Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε, αλλά δεν είναι κάτι που θέλουμε γιατί απαιτεί χρόνο. Έχουμε πετύχει μία πολύ καλή σχέση μετάδοσης, αλλά βάση σχεδιασμού, στο μέλλον θα μπορούμε να το πετύχουμε και αυτό εύκολα.

BIKEIT.GR: Είναι ένα κιβώτιο που μπορεί να βγει εύκολα για αλλαγή αν χρειαστεί;

Κ. Μ.: Ναι, η θέση του μας βοήθησε πολύ μιας και πρόκειται για ένα πλανητικό σύστημα μείωσης, πολύ συνηθισμένο σε ηλεκτροκινητήρες, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη πάνω σε μοτοσυκλέτα. Μπορείς να το συναντήσεις σε ασανσέρ μέχρι και σε αυτοκίνητα. Εμείς πιστεύουμε πολύ πάνω σε αυτό, και η επόμενη μας κίνηση θα είναι να δημιουργήσουμε ένα κιβώτιο δύο σχέσεων.

BIKEIT.GR: Η KTM έχει ένα αυτόματο κιβώτιο με μία μετάδοση. Είναι κάτι ίδιο με το δικό σας;

Κ. Μ.: Δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο κάνει την μείωση η KTM στο κιβώτιό της. Εμείς επιλέξαμε το πλανητικό σύστημα το οποίο δεν είχαμε δει ξανά σε μοτοσυκλέτα. Μπορεί να υπάρχει σε κάποιο ποδήλατο, μπορεί να έχει και κάποιο τέτοιο ή παρόμοιο η KTM. Εμείς αυτό είχαμε στο μυαλό μας, και πάνω σε αυτό βασιστήκαμε για να φτιάξουμε την μετάδοση της μοτοσυκλέτας μας.

BIKEIT.GR: Όσον αφορά στο battery box, ουσιαστικά πρόκειται για πολλές μπαταρίες συνδεδεμένες μεταξύ τους, όπως κάνει ας πούμε η KTM με τα ηλεκτρικά Supermoto και MX;

Κ. Μ.: Ακριβώς, είναι ο ίδιος τρόπος σύνδεσης των μπαταριών, ένας τρόπος που βοηθά ώστε να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα, επιλέγοντας τα καλύτερα στοιχεία της αγοράς.

BIKEIT.GR: Χρειάζεται συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να επέμβει κάποιος και να μην χτυπηθεί από τα χιλιάδες volt;

Κ. Μ.: Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί μιας και ο τρόπος σύνδεσης των μπαταριών δεν είναι απλός, και σε μία εργοστασιακή μοτοσυκλέτα, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει η μοτοσυκλέτα να αντέξει κάποια χρόνια, χρειάζεται συντήρηση σε συγκεκριμένα αδειοδοτημένα καταστήματα και να έχει αξιοπιστία για μεγάλο διάστημα. Στην δική μας περίπτωση, αρκεί να βγάλει έναν αγώνα 50 χιλιομέτρων. Δεν θέλουμε εμείς μόνο αυτό βέβαια, αλλά να πετύχουμε σταθερή απόδοση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Προσέξαμε ότι οι περισσότερες μοτοσυκλέτες που ήταν γρήγορες, μετά την μέση του αγώνα έχαναν απόδοση. Οπότε, θέλαμε ουσιαστικά να φτάνουμε στο τέρμα διατηρώντας καλή απόδοση.

BIKEIT.GR: Πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες που επιλέξατε;

Κ. Μ.: Λίγο κάτω από 30.000euro,. Χρειαζόμαστε 150 στελέχη, αλλά πήραμε 200 ώστε να έχουμε σε περίπτωση που παρουσιάσουν πρόβλημα κάποιες από αυτές και να μπορούμε να αναπληρώσουμε.

BIKEIT.GR: Ο διαγωνισμός απαγορεύει την συμμετοχή αγωνιζόμενου ή επαγγελματία στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, κάποιον που θα μπορούσε να οδηγήσει, να εξελίξει, να σου πει τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνεις για να στήσεις καλύτερα την μοτοσυκλέτα. Εσείς πως προχωρήσατε;

Κ. Μ.: Βρήκαμε έναν ερασιτέχνη αναβάτη ο οποίος θα οδηγήσει την μοτοσυκλέτα και θα μας πει την άποψη του, χωρίς να είναι έμπειρος όπως άλλωστε ορίζει και ο διαγωνισμός.

BIKEIT.GR: Που θα γίνει η δοκιμή της μοτοσυκλέτας;

Κ. Μ.: Φυσικά στην πίστα των Σερρών, έχουμε την καλύτερη πίστα των Βαλκανίων και μας έχουν στηρίξει και εκεί θα κάνουμε τις δοκιμές μας.

BIKEIT.GR: Πως νιώθετε που το project προχωράει σωστά, φτάνει στο τέλος, και μάλιστα με εξαιρετικά αποτελέσματα;

Κ. Μ.: Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη, κανείς δεν πίστευε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, μιας και ήμασταν άσχετοι με το αντικείμενο. Ήταν πραγματικά δύσκολο να δημιουργήσουμε μία μοτοσυκλέτα από το τίποτα. Δεν έχουμε τον πιο ανταγωνιστικό οδηγό, αλλά δεν πάμε για τον αγώνα. Πάμε για να πετύχουμε την κατασκευή και όλα αυτά που έχουμε υπολογίσει και δουλέψει τόσο καιρό. Ο οδηγός μπορεί να οδηγάει την μία μέρα καλά, την άλλη όχι. Εμείς, θέλουμε να δουλέψει σωστά η μοτοσυκλέτα και θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το πετύχουμε.20210612_195906-web.jpg

BIKEIT.GR: Ποια είναι η συμβολή της BMW Motorrad στην προσπάθεια σας;

Κ. Μ.: Η BMW Motorrad έγινε χορηγός μας προς το τέλος της χρονιάς, και αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, ίσως να μην τα είχαμε καταφέρει κιόλας. Μιλήσαμε με τον κύριο Δουλγερίδη και τελικά η BMW Motorrad είναι ο χορηγός τίτλου της μοτοσυκλέτας, και μας στηρίζει και οικονομικά στην προσπάθεια που κάνουμε. Η χορηγία της είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή για να συνεχίσει η ομάδα. Κι εγώ σαν αρχηγός, το μόνο που θέλω είναι να φτάσει η προσπάθεια στο τέλος, να φτάσουμε στον αγώνα, να μάθουμε όλα τα μέλη της ομάδας μέσα από αυτό.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 12:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon