.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 10:30

Test – Yamaha Tracer 7 (2023)

Διαρκής βελτίωση

Η Yamaha χτίζει πάνω στην πιο πρόσφατη ανανέωση του Tracer 7 με νέα ψηφιακή οθόνη με συνδεσιμότητα και δυο σημαντικές πινελιές στο μπροστινό ως ενίσχυση έναντι του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Με βάση τον CP2 κινητήρα η Yamaha παρουσίασε το 2017 μια ανταγωνιστικότατη μοτοσυκλέτα με όρθια θέση οδήγησης και sport touring λογική, λίγο ψηλότερη από μια τυπική street μα με αποκλειστικά ασφάλτινη στόχευση. Με το Tracer 700 η ιαπωνική εταιρεία εξαργύρωσε την ήδη αναγνωρισμένη αξία του δικύλινδρου crossplane διαμαντιού που είχε στη διάθεσή της, επεκτείνοντας τη γκάμα των ΜΤ που πριν περίπου μια δεκαετία μας συστήθηκε ως η Σκοτεινή Πλευρά της Ιαπωνίας.

Το 2020 το Tracer 700 άλλαξε αρκετά σε πολλά επίπεδα, ακόμη και στον κινητήρα που πλέον ήρθε αντιμέτωπος με τις προδιαγραφές Euro 5. Πάνω σε αυτή τη βάση συνεχίζει, ως Tracer 7 πλέον, στη γενικότερη μορφή που το γνωρίσαμε πριν τρία χρόνια.

A15A9015 web

Οι αλλαγές του μοντέλου 2023 είναι λιγοστές και στην πλειοψηφία τους αδιόρατες, μα ιδιαίτερα επιδραστικές. Η πιο προβεβλημένη αφορά στη νέα έγχρωμη TFT οθόνη με διαγώνιο 5 ιντσών, εξοπλισμένη εξαρχής με συνδεσιμότητα Bluetooth και δύο επιλογές εμφάνισης – η Touring απλώνει περισσότερη πρακτική πληροφορία στο βλέμμα του αναβάτη από τη λιτότερη Sport.

Εδώ η διασύνδεση με το τηλέφωνο του αναβάτη εξυπηρετείται μέσω της δωρεάν εφαρμογής MyRide της Yamaha για να προβάλει στην οθόνη ειδοποιήσεις για κλήσεις, μηνύματα και ηλεκτρονική αλληλογραφία. Περισσότερο χρήσιμη είναι η ανάδρομη κατεύθυνση της πληροφορίας, δηλαδή η δυνατότητα καταγραφής από την εφαρμογή στοιχείων τηλεμετρίας και άλλων πληροφοριών σχετικά με τη διαδρομή, καθώς και οι επιλογές διαμοιρασμού αυτών.

Δύο ακόμη αλλαγές στο νέο Tracer 7 είναι πιο “παραδοσιακές” και στοχεύουν στην ουσία της οδηγικής εμπειρίας. Η σημαντικότερη αφορά στους νέους δίσκους στο μπροστινό σύστημα φρένων με μεγαλύτερη διάμετρο 298 mm, έναντι 282 που φορούσε ως τώρα, με τις ίδιες δαγκάνες, τρόμπες και λοιπό κύκλωμα.

Η έτερη αφορά σε νέα βασική ρύθμιση στη μπροστινή ανάρτηση, η οποία κατά την περιγραφή της Yamaha προσφέρει “πιο ισορροπημένη και ευέλικτη οδήγηση”. Επιπλέον, στο μοντέλο του 2023 το πιρούνι διαθέτει ένα νέο ενοποιημένο (unified) σύστημα ρύθμισης. Αυτό στην ουσία περιγράφει με εύσχημο τρόπο το γεγονός πως πλέον ρυθμιστήρια θα βρούμε μόνο στη δεξιά μπουκάλα του πιρουνιού, για τις ίδιες επιλογές που γνωρίζαμε από την προηγούμενη εκδοχή του Tracer 7, δηλαδή προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς.

Οι αλλαγές της έκδοσης 2023 κλείνουν με την καλοδεχούμενη προσθήκη δύο παροχών ρεύματος εκατέρωθεν της οθόνης, μια USB αριστερά και μια τύπου αναπτήρα αυτοκινήτου δεξιά.

A15A9055 web

Η επίδραση αυτής της ανανέωσης για το δημοφιλές Tracer 7 δεν έχει αγγίξει σε τίποτε τον χαρακτήρα του. Άνετη εργονομία που ξεκινά από την όρθια θέση οδήγησης, με ξεκούραστες γωνίες για τα πόδια και φιλόξενη, άνετη σέλα, συνεχίζει με μαζεμένες διαστάσεις που προσφέρονται για καθημερινή χρήση στην πόλη και ολοκληρώνεται με τον υπέροχο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα που εξακολουθεί να διακρίνεται χάρη στα γνώριμα προσόντα του.

Δυνατός και ροπάτος, ο CP2 μας έρχεται με πάνω από 72 ίππους, εύστροφη διάθεση και γεμάτη καμπύλη ροπής.

Ο κινητήρας αυτός διαπρέπει σε μια σειρά αρκετά διαφορετικών μοτοσυκλετών, από τα γυμνά ΜΤ-07 και XSR700 ως το Tenere 700, με το Tracer 7 να αποτελεί μια ενδιάμεση επιλογή που συνδυάζει στοιχεία από τους δύο αυτούς κόσμους: ασφάλτινη στόχευση με adventure γαρνίρισμα όπως εκδηλώνεται στην εργονομία της θέσης οδήγησης.

Το τσαγανό του πέρασε σχεδόν αλώβητο από την προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5 και στον δρόμο προσφέρει άμεση επιτάχυνση και ικανότατες επιδόσεις, είτε μιλάμε για σύρσιμο στο αστικό μποτιλιάρισμα ή για διηπειρωτικά ταξίδια.

Γραμμικός, ελαστικός και εύστροφος, ο δικύλινδρος CP2 έχει προ πολλού καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στις αγορές όλου του κόσμου και έχει αποδείξει τόσο τις πραγματικές του αρετές, όσο και την αξιοπιστία του.

Στο ελαφρύ Tracer 7 των 197 υγρών κιλών – μόλις ένα παραπάνω από το μοντέλο 2020-2022 – χαρίζει δυνατές επιταχύνσεις, ικανές να στηρίξουν τη διασκέδαση και να βγάλουν γούστα, χωρίς να χρειάζεται να στροφάρει πολύ ψηλά για να το καταφέρει.

A15A9030 web

Στον ανοικτό δρόμο, με τελική που ξεπερνά τα 200 km/h, μπορεί να υποστηρίξει υψηλές μέσες ταχύτητες εξίσου εύκολα με πιο μετρημένες και νόμιμες μουαγιέν. Ένα από τα σημαντικά του προσόντα είναι η απαλή λειτουργία του, χωρίς κραδασμούς ή δυστροπίες όταν του ζητάς όλη τη δύναμη που μπορεί να προσφέρει.

Εδώ μπαίνει στην εξίσωση και ο ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, ο οποίος δεν έχει το απόλυτο ύψος που θα καλύψει και το κράνος κάθε αναβάτη, όσο ψηλός κι αν είναι, παρόλα αυτά καλύπτει καλά την πλειοψηφία και, με λίγο σκύψιμο, κάνει άριστα τη δουλειά του. Στα θετικά του το πλάτος της ζελατίνας στο πάνω μέρος που προσφέρει προστασία και στους ώμους του αναβάτη. Για ακόμη περισσότερη προστασία πάμε πια στην έξτρα τουριστάδικη ζελατίνα της Yamaha, η οποία πάντως δεν είναι απαραίτητη αν δεν σκοπεύεις να κάνεις μεγάλα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Από πλευράς κατανάλωσης το Tracer 7 κυμαίνεται γύρω από μια μέση τιμή 6.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, επίδοση που ανεβαίνει εύκολα πάνω από τα 7 αν του ζητήσεις ταξίδι με το γκάζι καργαρισμένο ψηλά.

A15A8988 web

Οι αλλαγές στις εργοστασιακές ρυθμίσεις των αναρτήσεων δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην πράξη, καθώς η δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας παραμένει οικεία όπως τη γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια μετά την τελευταία της ανανέωση.

Καλοζυγισμένο, επιδεικνύει ουδέτερη συμπεριφορά στη στροφή και αυτό το στοιχείο συνδυάζεται άριστα με τον υπέροχα γραμμικό κινητήρα για να προσφέρει προβλέψιμη συμπεριφορά, φιλική και καθησυχαστική για τον αναβάτη ακόμη κι όταν προσπαθεί να πιέσει για πιο επιθετική οδήγηση.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερης διαμέτρου δισκόπλακες κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους σε κάθε οδηγική συνθήκη, απαιτώντας λιγότερη πίεση στη μανέτα για το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν φέρνουν τα πάνω κάτω, απλά προσφέρουν στο Tracer 7 μια αναβάθμιση με εμφανή οφέλη παντού και, το βασικότερο, χωρίς να διαταράσσουν στο παραμικρό την ισορροπία που χαρακτηρίζει τη μοτοσυκλέτα της Yamaha.

A15A8997 web

Η ανανέωση του Tracer 7 είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία και στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετά σημαντική καθώς το τοπίο της αγοράς αλλάζει διαρκώς. Η Yamaha έχει πλέον αρκετούς νέους ανταγωνιστές στην αγορά, ενόσω η κινέζικη (κυρίως) παραγωγή διανθίζει τις επιλογές μας με νέα μοντέλα που έρχονται με πλούσιο εξοπλισμό και σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Απέναντι σε αυτόν τον ανταγωνισμό η Yamaha έχει στα υπέρ της φυσικά την υστεροφημία που δικαίως έχουν χτίσει best sellers όπως τα Tracer και την αποδεδειγμένη αξιοπιστία που βασίζεται στις εμπειρίες χιλιάδων πελατών τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορεί να παραμείνει στάσιμη ποντάροντας μόνο στο όνομα.

Έτσι, οι αλλαγές του 2023 στο Tracer 7 πρακτικά αντηχούν στον νέο, διευρυμένο ανταγωνισμό και τα όσα αυτός προσφέρει, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση αντανακλά πεντακάθαρα στη νέα οθόνη με στάνταρ συνδεσιμότητα Bluetooth, καθώς και στην προθήκη δύο παροχών ρεύματος στο πάνελ των οργάνων.

Παράλληλα, η ενίσχυση στο μπροστινό σύστημα είναι πάντα μια καλοδεχούμενη επέμβαση με αδιαμφισβήτητα οφέλη στην οδηγική ασφάλεια, ενώ επιπλέον πηγαίνει λίγο πιο μακριά και τα όρια της διασκέδασης.

Μετά τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των τελευταίων δύο ετών το Tracer 7 έχει πια ξεπεράσει τα εννιά χιλιάρικα, παραμένει ωστόσο μια εξέχουσα επιλογή στη μεσαία κατηγορία με γνωστές ικανότητες, εξαιρετική φήμη και φυσικά ανάλογη μεταπωλητική αξία.

 

Εξοπλισμός δοκιμής: Μοτο Πήγασος

Κράνος: Yohe 981 SV G04

Μπουφάν: Seventy Degrees SD-JR48

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha Tracer 7
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή (€) από 9,390
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά CP2, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 68.6
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°)  24.8
Ίχνος (mm) 90
Μεταξόνιο (mm) 1,460
Ύψος σέλας (mm) 835
Μήκος (mm) 2,140
Πλάτος (mm) 840
Ύψος (mm) 1,290 - 1,330 (ανάλογα με θέση ανεμοθώρακα)
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   197 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  17
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 142 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς
   
Ελαστικά Michelin Road 6 GT (tubeless)
Μπροστά 120/70-17 58W
Πίσω  180/55-17 73W
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, δαγκάνες δύο εμβόλων, δικάναλο ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72.4 / 8,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 6.8 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023 10:51

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha Tracer 9 GT+ - Αποστολή στη Σαρδηνία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon