.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 07:50

Test – Yamaha Tracer 9 GT+ - Αποστολή στη Σαρδηνία

του German Ooms

Το Yamaha Tracer 9 GT έχει επιβληθεί. Όχι μόνο λόγω του σπορ τρικύλινδρου κινητήρα του, αλλά και λόγω των ισχυρών μεγεθών πωλήσεων του.

Όχι λιγότερα από 80.000 GT έχουν ήδη βρει αγοραστή και η Yamaha μπορεί κάλλιστα να αυξήσει αυτό τον αριθμό. Το νέο Yamaha Tracer 9 GT+ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το «+»; Αυτό θα το δούμε παρακάτω!

Το Tracer αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κατηγορίας sport touring της Yamaha τόσο στη δικύλινδρη έκδοση στα 700cc όσο και στην ισχυρή τρικύλινδρη έκδοση των 900cc. Το 2018 προστέθηκε στη γκάμα το Tracer 9 GT, ο πλουσιότερος εξοπλισμός του οποίου ήρθε να αυξήσει τόσο τη χρηστικότητα όσο και την εμφάνιση. Τώρα προστίθεται και το νέο Tracer 9 GT+. Η βάση αυτού του νεοφερμένου είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με αυτή του κανονικού GT, αλλά ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι εντελώς διαφορετικής τάξης. Μιλάμε για τεχνολογία ελεγχόμενη από ραντάρ που κάνει την οδήγηση ενός GT+ πιο ασφαλή, πιο ευχάριστη και λιγότερο κουραστική.

9gta.jpg

Για να σώσουμε εσάς, τους αναγνώστες, από μια ατελείωτη λίστα συστημάτων, ανεβαίνουμε αμέσως στη σέλα, θέτουμε τις θερμαινόμενες χειρολαβές στη θέση τρία και ξεκινάμε την οδήγηση. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε όλες αυτές τις τεχνολογικές απολαύσεις. Η Yamaha παρείχε μια διαδρομή περίπου 215 χλμ. στους πιο όμορφους δρόμους της Σαρδηνίας. Μια πορεία που αποτελείται από δρόμους με γρήγορες στροφές, μικρούς δρόμους με στροφές και ευθεία τμήματα για τη σωστή δοκιμή των συστημάτων ραντάρ. Οι δύο πρώτες εντυπώσεις είναι ήδη θετικές. Ο συμπλέκτης είναι εύκολος στη χρήση, αλλά ο μοχλός είναι λίγο πολύ μακριά από το τιμόνι για μένα. Κάτι που αλλάζει ρυθμίζοντας την τάση του καλωδίου, αλλά σε ένα μηχάνημα αυτής της κατηγορίας ο μοχλός θα έπρεπε να είναι ρυθμιζόμενος.

9gt0.jpg

Τα πρώτα είκοσι χιλιόμετρα οδηγώ σε Street mode όπου ο τρικύλινδρος κινητήρας συμπεριφέρεται με υποδειγματικό τρόπο. Η ισχύς είναι σωστά μοιρασμένη και επειδή οι αναλογίες του κιβωτίου των έξι ταχυτήτων συνδέονται όμορφα, θα βιώσετε πολύ καλά τα πλεονεκτήματα αυτής της διαμόρφωσης κινητήρα: υπάρχει κάτι να βιώσετε σχεδόν σε κάθε ταχύτητα και αυτό συνοδεύεται πάντα από τον όμορφο τρικύλινδρο ήχο. Μπαίνουμε σταδιακά σε μια ζώνη μεγάλων δρόμων και νομίζω ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μεταβούμε στη λειτουργία Sport. Και το νιώθεις αμέσως. Στη λειτουργία Sport, ο κινητήρας αντιδρά ακόμα πιο άμεσα και σας προκαλεί να οδηγείτε με πιο σπορ τρόπο. Το νέο quickshifter είναι χρήσιμο εδώ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι πλέον δυνατό να κατεβάσετε ταχύτητα κατά την επιτάχυνση και να ανεβάζετε ταχύτητα κατά την επιβράδυνση. Αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο στην πράξη. Η λειτουργία του quickshifter είναι απολύτως καλή και αυτό κάνει μόνο μεγαλύτερο το πάρτι στο Tracer GT +. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι αυτό το νέο quickshifter δεν απενεργοποιεί το cruise control όταν αλλάζετε ταχύτητα.

9gtb.jpg

Αυτό το cruise control είναι μέρος του πακέτου «+» και προσαρμόζεται για πρώτη φορά. Αν ενεργοποιήσετε το cruise control, το σύστημα διασφαλίζει ότι διατηρείται πάντα η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Η Yamaha χρησιμοποιεί το νέο Millimeter Wave Radar για αυτό, ένα σύστημα που ζυγίζει μόλις 200 γραμμάρια και μπορεί να μετρήσει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα με ακρίβεια ενός χιλιοστού. Εάν θέλετε, μπορείτε να ορίσετε αυτήν την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα τέσσερις φορές μεταξύ ενός δευτερολέπτου και δύο δευτερολέπτων με ένα κουμπί στο αριστερό τιμόνι, καθιστώντας το σύστημα σχετικά εξαρτώμενο από την ταχύτητα. Εάν το όχημα μπροστά σας επιβραδύνει, το ίδιο κάνει και η Yamaha. Εάν το όχημα που έχετε μπροστά σας επιταχύνει, η Yamaha θα επιταχύνει επίσης. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή η τεχνική παρέμβαση είναι πολύ φυσική και σύντομα γίνεται σαφές ότι αυτό το σύστημα παρέχει άνεση και επομένως λιγότερη κούραση. Το ακόμη καλύτερο είναι ότι το σύστημα σας βοηθά επίσης όταν προσπερνάτε το προπορευόμενο όχημα. Μόλις ενεργοποιήσετε τα φώτα που αναβοσβήνουν, η ταχύτητα αυξάνεται αυτόματα για να κάνει το προσπέρασμα όσο το δυνατόν πιο ομαλό. Αυτό φαίνεται λίγο περίεργο στην αρχή, αλλά λειτουργεί καλά.

9gtd.jpg

Καθαρή ευρηματικότητα

Γίνεται ακόμα καλύτερο όταν το σύστημα επεμβαίνει σε μια στροφή. Τα δεδομένα μέτρησης από τη IMU 6 αξόνων χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τον έλεγχο του cruise control και τον περιορισμό των ρυθμίσεων ταχύτητας σε συνάρτηση με τη γωνία κλίσης. Το Yamaha Tracer GT+ διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση KYB (διπλά ρυθμιζόμενη) και το ενεργό cruise control την ελέγχει και αυτή. Εάν το σύστημα επιβραδύνει έντονα, πρώτα ενεργοποιείται το φρένο του κινητήρα, μετά ενεργοποιούνται τα φρένα και ρυθμίζεται η απόσβεση τόσο του μπροστινού πιρουνιού όσο και της πίσω ανάρτησης. Τι γίνεται όμως αν φρενάρεις μόνος σου; Άλλωστε, τότε το cruise control είναι απενεργοποιημένο και επομένως είναι η σειρά σας να κρατήσετε την απόσταση με το προπορευόμενο όχημα «υγιή». Λοιπόν, αυτό ισχύει μόνο εν μέρει σε αυτήν την ιστορία.

9gtc.jpg

Άλλωστε, το Tracer GT+ είναι το πρώτο στον κόσμο που εξοπλίζεται με το Unified Brake System της Yamaha. Αυτό το εναλλασσόμενο σύστημα πέδησης χρησιμοποιεί όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιεί επίσης το σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού, αλλά θα παρέμβει μόνο εάν εντοπίσει ότι η δύναμη πέδησης του οδηγού είναι ανεπαρκής για την αποφυγή σύγκρουσης. Στη συνέχεια, το σύστημα θα αυξήσει την πίεση των φρένων και θα βελτιστοποιήσει τη ρύθμιση της ανάρτησης. Εξασφαλίζει επίσης τη βέλτιστη κατανομή της δύναμης πέδησης μεταξύ του μπροστινού και του πίσω φρένου. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα σας βοηθήσει και στο φρενάρισμα στις στροφές. Εάν φρενάρετε πολύ δυνατά ανάλογα με τη γωνία κλίσης, το σύστημα επεμβαίνει και ρυθμίζει τόσο την πίεση του φρένου όσο και την απόσβεση της ανάρτησης. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αρκετά εντυπωσιακό. Κατά τη διάρκεια του test rive είχαμε σχεδόν απεριόριστες ευκαιρίες να δοκιμάσουμε όλα αυτά τα νέα ηλεκτρονικά βοηθήματα και σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι λειτουργούν τόσο καλά που πραγματικά προσθέτουν αξία.
Υπάρχει αρκετό «συν» σε αυτό το νέο Tracer 9 GT+; Αναμφίβολα! Τα νέα συστήματα υποβοήθησης οδηγού είναι πολύ περίπλοκα, αλλά είναι απλά στη χρήση και πολύ αποτελεσματικά. Επιπλέον, κάνουν το Tracer GT ένα ακόμα πιο «λεπτό» μηχάνημα. Ο κινητήρας, η άνεση, ο εξοπλισμός και πλέον και τα ηλεκτρονικά είναι σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Όλα αυτά κάνουν το Tracer GT+ ένα πολύ ευχάριστο, γρήγορο και άνετο μηχάνημα με το οποίο το ταξίδι θα είναι συχνά πιο ευχάριστο από τον ίδιο τον προορισμό. Μια μοτοσυκλέτα που στρίβει υπέροχα, είναι εξοπλισμένη με δύο ευρύχωρες πλαϊνές βαλίτσες στον βασικό εξοπλισμό, προσφέρει επαρκή προστασία από τον αέρα χάρη στο ρυθμιζόμενο ανεμοθώρακα και έχει πολλά να προσφέρει και στα ηλεκτρονικά. Σπάνια ένα «+» σε κάνει να νιώθεις τόσο… θετικά!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Τύπος κινητήρα Τετράχρονος, Υγρόψυκτος, 2EEK, τετραβάλβιδος, Τρικύλινδρος
Κυβισμός 890 κ.εκ.
Διαμέτρος x Διαδρομή 78,0×62,1 χιλ.
Σχέση συμπίεσης 11.5:1
Μέγιστη ισχύς 87,5kW(119,0PS)/10000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 93,0N・m (9,5kgf・m)/7.000 σ.α.λ.
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Τύπος συμπλέκτη Υγρός, Πολύδισκος
Σύστημα ανάφλεξης TCI
Σύστημα εκκίνησης Ηλεκτρική μίζα
Σύστημα μετάδοσης Μόνιμης εμπλοκής, 6 ταχυτήτων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Κατανάλωση 5,0 L/100 km
Εκπομπές CO2 116 g/km
Τροφοδοσία Ψεκασμός καυσίμου

Σκελετός

ΠεριμετρικόςΓωνία Κάστερ25°00′Ίχνος108 χλστ.Σύστημα εμπρός ανάρτησηςΤηλεσκοπικό πιρούνιΣύστημα πίσω ανάρτησηςανάρτηση με μοχλικό, ΨαλίδιΔιαδρομή εμπρός130 χλστ.Διαδρομή πίσω137 χλστ.Εμπρός φρένο298 χιλ.Πίσω φρένο267 χιλ.Εμπρός ελαστικό120/70ZR17M/C (58W) Χωρίς σαμπρέλαΠίσω ελαστικό180/55ZR17M/C (73W) Χωρίς σαμπρέλαΣυνολικό πλάτος885 χιλ.Συνολικό ύψος1.430 χιλ. έως 1.470 χιλ.Ύψος σέλας820 χιλ. έως 835 χιλ.Μεταξόνιο1.500 χιλ.Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος135 χιλ.Βάρος (πλήρες υγρών)223 κιλάΧωρητικότητα Δοχείου Καυσίμου18.7 λτ.Χωρητικότητα Δοχείου Λαδιού3,50 λτ.
 

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 08:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha Tracer 9 GT (2023) Test – Yamaha Tracer 7 (2023) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon