.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 12:12

Test – Yamaha Tracer 9 GT (2023)

Ωριμότητα

Εμπνευσμένη από την ιστορική κληρονομιά του TDM και εξελιγμένη με την εμπειρία οκτώ ετών επιτυχίας στις αγορές του κόσμου, η τρίτη γενιά του μεγάλου Tracer εξελίχθηκε σε μια μεστή συνταγή για απολαυστικές ασφάλτινες περιπέτειες.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το κλείσιμο του 2022 είδε τη Yamaha να πρωταγωνιστεί στις ταξινομήσεις των μοτοσυκλετών με το δίδυμο των Tracer 9 και GT, καθώς δεν πρώτευσαν μόνο στην κατηγορία των παντός τύπου Adventure, αλλά και στο σύνολο των Μοτοσυκλετών επίσης. Το γεγονός μάλιστα ενισχύεται από το γεγονός πως ο μεγάλος αντίπαλος και στις δύο περιπτώσεις ήταν το Honda CB500X, εκπροσωπώντας μιαν αρκετά οικονομικότερη βαθμίδα.

Η ελληνική αγορά βέβαια δεν αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς όλη η σειρά που βασίζεται στον τρικύλινδρο κινητήρα CP3 έχει αποδειχθεί παγκόσμιο λαχείο για τη Yamaha, με τα Tracer να συνεχίζουν το έργο των TDM στη σύγχρονη εποχή και στο ίδιο ακριβώς μοτίβο: καμιά λασπωμένη επίφαση, άσφαλτος και ξερό ψωμί.

A15A3654 web

Η μοτοσυκλέτα που δοκιμάζουμε σήμερα είναι το νέο μοντέλο του 2023 που ωστόσο διαφέρει από το περσινό σε μόλις δύο στοιχεία: στο χρώμα και στην εξάτμιση. Η Yamaha μας λέει πως το τελικό είναι ομολογκαρισμένο στα 95dB και, για να τελειώνουμε μια και καλή με το δεύτερο, καμιά διαφορά δεν κατάλαβα στο αυτί, το ίδιο χορταστικό γρύλισμα έχει.

Όσον αφορά στα χρώματα, με την άφιξη του νέου Tracer 9 GT+ στην οικογένεια, η Yamaha αναδιένειμε τη χρωματική παλέτα, η οποία έχει τώρα ως εξής:

  • το βασικό Tracer 9 βγαίνει σε μαύρο και σε κόκκινο
  • το Tracer 9 GT υπάρχει σε μαύρο και στο λευκό που δοκιμάζουμε σήμερα
  • το νέο κορυφαίο Tracer 9 GT+ αναλαμβάνει δύο αποκλειστικά στυλ, το Icon Performance μαύρο-ασημί μοτίβο με τις μπλε ζάντες (που ως πέρυσι ξεχώριζε το GT) και το Power Grey με διάφορες (λιγότερες από 50) αποχρώσεις του γκρι.

Άλλες αλλαγές δεν υπάρχουν στο φετινό μοντέλο, συνεχίζοντας στη βάση του 2021, δηλαδή στην τρίτη γενιά Tracer 900 που έκοψε τα μηδενικά για σκέτο 9 και στην οποία άλλαξαν τα πάντα όλα, από τον κινητήρα ως το πλαίσιο και όλα τα ηλεκτρονικά.

Για να περιγράψουμε τα ηλεκτρονικά συστήματα και βοηθήματα που κουβαλάει πάνω της η πολυτελής έκδοση Tracer 9 GT, αρκεί μια λέξη: όλα. Αυτό περιλαμβάνει τις ημιενεργές ηλεκτρονικές αναρτήσεις που ρυθμίζονται σε δύο επίπεδα λειτουργίας, μια σειρά ρυθμιζόμενων συστημάτων ασφαλείας που ελέγχουν πρόσφυση (TCS), ολίσθηση (SCS) και σούζα (LIF) καθώς και τέσσερεις στάθμες απόδοσης του κινητήρα (D-Modes).

Η συνέχεια της νέας αυτής γενιάς Tracer 9 περιλαμβάνει ακόμη το εξαιρετικό quick shifter της Yamaha, cruise control, αλλά και φώτα στροφής LED που πραγματικά κάνουν πολύ καλή δουλειά να φωτίζουν στο εσωτερικό στη στροφής – και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση όσο πλαγιάζει περισσότερο η μοτοσυκλέτα, ενώ είναι αρκετά δυνατά ώστε να γίνονται αντιληπτά ακόμη και τη μέρα στον ήλιο.

A15A3627 web

Όπως είναι προφανές, από την προηγούμενη δοκιμή Tracer 9 GT, το Καλοκαίρι του 2021, ως τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι στη μοτοσυκλέτα πλην του χρώματος, έτσι αυτή η δοκιμή δεν έχει κάτι νέο να εξερευνήσει και να διαπιστώσει. Είναι παρόλα αυτά μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξαναδούμε από πρώτο χέρι γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα βρίσκεται τόσο ψηλά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού, τι προσφέρει και τι δυνατότητες έχει.

Εν αρχή ην η καθημερινότητα, όλο αυτό το επαναλαμβανόμενο υποχρεωτικό πρόγραμμα που δίνει αξία στα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Προφανώς καμιά φορτωμένη και εξοπλισμένη ψηλή μοτοσυκλέτα δε φτιάχτηκε με γνώμονα την κίνηση της πόλης, αλλά όταν μπορείς να έχεις μόνο μια για όλες τις δουλειές, αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση.

Η Yamaha έστησε το Tracer 9 εξαρχής για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην πόλη και το μεγάλο του προσόν είναι το βάρος. Εκεί που οι κορυφαίες εκδόσεις στην ευρύτερη adventure κλάση ξεπερνούν εύκολα τα 250 κιλά, εδώ είμαστε στα 220 με όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένων και 18 λίτρων βενζίνης στο ρεζερβουάρ.

Με τη σέλα να ρυθμίζεται μεταξύ 810 και 825 mm η θέση οδήγησης δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτική για κανέναν, ενώ η Yamaha έχει προσθέσει πολύ έξυπνα μια σειρά ρυθμίσεων στην εργονομία της που προσθέτουν πολύτιμους πόντους πρακτικότητας, έτσι ο αναβάτης μπορεί να προσαρμόσει τιμόνι, ύψος σέλας και μαρσπιέ στα δικά του γούστα.

A15A3583 web

Ο πραγματικός στόχος του Tracer 9 GT είναι ο τουρισμός, γι’ αυτό φτιάχτηκε και εξοπλίστηκε, εκεί διαπρέπει. Η πολυτελής αυτή έκδοση έχει τα πάντα, με όλον αυτόν τον ηλεκτρονικό κόσμο να φροντίζει να κάνει τη διαδρομή όσο πιο ασφαλή και απολαυστική γίνεται, προσθέτοντας εδώ στοιχεία που εξυπηρετούν μια τρίτη περιγραφή της βόλτας: ξεκούραστη.

Η αεροδυναμική προστασία είναι εξαίρετη, με έναν γιγάντιο ανεμοθώρακα που ρυθμίζει κιόλας πανεύκολα, χωρίς εργαλεία.

Άνετη σέλα, καλή προστασία, απουσία κραδασμών – τι άλλο να ζητήσει ο τουρίστας; Χαμηλή κατανάλωση; Κι αυτό το έχουμε, καθώς δε φαίνεται καθόλου δύσκολο να διατηρήσεις μια μέση κατανάλωση βενζίνης λίγο πάνω από τα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, όπως βέβαια και να ανεβάσεις αυτήν την επίδοση δουλεύοντας πιο απαιτητικά τον κινητήρα ή μπλέκοντας σε μποτιλιαρίσματα.

A15A3646 web

Ο δε τουρισμός δεν αφορά απαραίτητα μόνο αυτοκινητόδρομο, αλλά και στροφιλίκι, εκεί όπου το Tracer 9 έχει την τύχη να χρησιμοποιεί έναν κινητήρα που γεννήθηκε για τέτοια παιχνίδια.

Όλη η φαμίλια των Tracer 9 ήταν εξαρχής (τότε που λέγονταν 900 ακόμη δηλαδή) πολύ ικανή στο στρίψιμο, διαθέτοντας την τεχνογνωσία της Yamaha στο να στήσει πολύ καλοζυγισμένα πλαίσια, αλλά και τα ποιοτικά περιφερειακά με τα οποία τα πλαισιώνει. Τώρα, στην τρίτη αυτή γενιά, η Yamaha προέβη σε μια σειρά από αλλαγές στο πλαίσιο, μια έξυπνη τσαχπινιά όπου άνοιξε η γεωμετρία του μπροστινού με λίγο μεγαλύτερη γωνία κάστερ και ίχνος, στοιχεία που την κάνουν πιο σταθερή στον ανοικτό δρόμο, ενώ την ίδια ώρα μάκρυνε το ψαλίδι χωρίς να αλλάξει δραματικά το μεταξόνιο. Αυτό που άλλαξε είναι το σημείο έδρασης στο πλαίσιο και έτσι επιτυγχάνεται λίγο πιο συγκεντρωμένη κατανομή μαζών γύρω από το κέντρο βάρους.

Το αποτέλεσμα που εισπράττει ο αναβάτης είναι πάνω-κάτω η ίδια γνώριμη αίσθηση που είχε κάθε Tracer 900 στο παρελθόν, με βελτιωμένη σταθερότητα στον ανοικτό δρόμο, αλλά και άφθονη ευελιξία στις στροφές. Δεν έχει αλλάξει ο κόσμος του, απλά ό,τι έκανε πριν το κάνει και τώρα λίγο καλύτερα και ευκολότερα, αποπνέοντας λίγη περισσότερη αίσθηση εμπιστοσύνης.

A15A3572 web

Συνολικά η Yamaha έχει εξελίξει το τρικύλινδρο Tracer 9 σε έναν πολύ προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, χρησιμοποιώντας γόνιμα τη γνώση που αποκόμισε από οκτώ χρόνια εμπορικής επιτυχίας του μοντέλου, αλλά και την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από τα πολλά χρόνια κυριαρχίας των TDM στις ευρωπαϊκές αγορές.

Το βασικό DNA του μοντέλου διατηρείται ατόφιο και οφείλεται αν πολλοίς στον υπέροχο κινητήρα CP3, ο οποίος αποδεικνύεται πραγματικός χαμαιλέοντας, εξίσου καλός στον “χούλιγκαν” ΜΤ-09 όσο και στον “σπορ τουρίστα” Tracer 9 GT.

Οι αλλαγές που δέχτηκε στην τελευταία αυτή γενιά ουσιαστικά εστιάζουν στην ικανοποίηση προδιαγραφών, αλλά το κάνουν και αυτό έξυπνα, καθώς ούτε σε απόλυτη ισχύ υπάρχει απώλεια, ενώ κατέβηκε το μέγιστο της ροπής περίπου 1,500 στροφές χαμηλότερα, κάνοντας τον κινητήρα πιο εύχρηστο στον δρόμο και ευνοώντας την οικονομία καυσίμου.

A15A3618 web

Αυτή η Yamaha δε διεκδικεί έπαθλα ιπποδύναμης, ούτε προσπαθεί να πείσει κανέναν πως είναι η πιο γρήγορη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας της, και σαφέστατα δεν παραμυθιάζει με περιπέτειες στην κορυφογραμμή της Πίνδου.

Πρόκειται σαφέστατα για την πιο μεστή έκδοση των Tracer, με εξοπλισμό που κρίνεται τουλάχιστον ως πληρέστατος και με εξαρτήματα που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους κι ας μην είναι τα πιο προηγμένα του είδους.

Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις της ΚΥΒ, για παράδειγμα, δεν έχουν τον βαθμό παραμετροποίησης που θα βρούμε σε άλλες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, αλλά ακόμη και στην απλή τους ρύθμιση σε δύο επίπεδα, αυτό που πρέπει να κάνουν το κάνουν άριστα: η μοτοσυκλέτα κυλά ως μαγικό χαλί, οι αποσβέσεις είναι πάντα κουρδισμένες όπως πρέπει για τη σωστή δυναμική συμπεριφορά που περιμένει κανείς. Χάνουν μόνο στις λακκούβες της πόλης, όπου η λειτουργία κυρίως του αμορτισέρ είναι λίγο “ξερή” – βλέπε αργές αποσβέσεις – με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύκολα αναπηδήσεις του τροχού, αλλά αυτό είναι ένα ελάχιστο τίμημα για να έχεις αναρτησάρες σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα τις υποβάλλεις, όσο απαιτητικές κι αν είναι.

Το δε quick shifter της Yamaha σε αυτήν την εφαρμογή του είναι ξεκάθαρα ένα από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, ακριβέστατο και με κοντές διαδρομές για ακαριαίες αλλαγές ανεξαρτήτως ταχύτητας στο κοντέρ και στροφών κινητήρα, ακόμη κι αν χρειαστούν 2-3 απότομα κατεβάσματα σε ένα επείγον φρενάρισμα.

A15A3601 web

Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι πως η κορυφαία αυτή έκδοση Tracer 9 GT έχει φορτωθεί με ένα χιλιάρικο από το 2021 που το είχαμε δοκιμάσει για πρώτη φορά, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό πλην του χρώματος.

Είναι δυστυχώς ένα σημάδι των καιρών, μια συνέπεια της δυστοπίας στην οποία μετατρέπεται σταδιακά ο κόσμος με ενεργειακά, μεταφορικά και κόστη πρώτων υλών και ανεβαίνουν κάθε μέρα, συμπαρασύροντας ο,τιδήποτε αγγίζουν.

Στα €14,990 που έχει φτάσει, το Tracer 9 GT παραμένει ανταγωνιστικότατο στην πιάτσα των μεγάλων ψηλών μοτοσυκλετών, είτε θέλετε να τις λέτε adventure, street adventure ή sport touring, όπως επιλέγει η Yamaha για τις ασφάλτινες ψηλές της.

Πρακτικά το βλέμμα της εστιάζει πρωτίστως στον πιο άμεσο ανταγωνισμό των 800-900 κυβικών εκατοστών της αγοράς, αλλά ελλείψει μεγαλύτερου μοντέλου από τη Yamaha πιθανότατα μπαίνει και κάποιες λίστες πελατών που κοιτούν και ψηλότερα σε κυβισμό.

Ένας βασικός λόγος που κάνει το Tracer 9 GT να μοιάζει με τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ μεσαίων και μεγάλων κυβισμών είναι δίχως άλλο η πληρότητά του, ο εντυπωσιακά πλούσιος εξοπλισμός και οι ικανότητες που του δίνουν πόντους, κάνοντας τον πελάτη να αναρωτηθεί “χρειάζομαι πραγματικά 1200+ κυβικά και 160 άλογα”;

Κρίνοντας από την ετυμηγορία των ταξινομήσεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τελικώς επιλέγουν την πρόταση της Yamaha έναντι ακριβότερων, μεγαλύτερων και ισχυρότερων προτάσεων.

A15A3608 web

>>> Σημειώνουμε πως στη λιανική τιμή του Yamaha Tracer 9 GT συμπεριλαμβάνονται ως μέρος του βασικού πακέτου δύο πλαϊνές πλαστικές βαλίτσες πίσω, οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες στη διάρκεια της δοκιμής και γι' αυτό δεν απεικονίζονται.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha Tracer 9 GT (2023)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 14,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 890
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 62.1
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα, quickshifter 2 δρόμων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο Deltabox
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 108
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Ύψος σέλας (mm) 810-825
Μήκος (mm) 2,175
Πλάτος (mm) 885
Ύψος (mm) 1,430-1,470 (ανάλογα με θέση ζελατίνας)
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg)   220 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο, διαδρομή 137 mm
   
Ελαστικά Bridgestone Battlax T32
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Cornering ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλoυ, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  117.3 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.5 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon