.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 18:20

Test - Yamaha Tracer 9 GT (2021)

Η Yamaha παρουσιάζει την τρίτη τρικύλινδρη γενιά Tracer με αιχμή του δόρατος την πάνοπλη και αποτελεσματικότατη έκδοση GT.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το 2015 η εφαρμογή του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα CP3 σε μια ψηλή sport touring μοτοσυκλέτα γέννησε μια ακαριαία εμπορική επιτυχία. Ο συνδυασμός του απολαυστικά άτακτου μοτέρ του ΜΤ-09 με ένα σύνολο που ισορροπούσε με τη χάρη μπαλαρίνας μεταξύ τουριστικής άνεσης και αθλητικών ορέξεων αποδείχθηκε πολύ γοητευτικός για το κοινό.

Αυτό δεν άλλαξε ούτε με τη δεύτερη γενιά του 2018 και των Euro 4, απλά η Yamaha προσέθεσε στην ήδη δυνατή βάση και η συνέχεια της επιτυχίας ήταν μάλλον δεδομένη.

Αν κάποιος θεωρήσει πως το Tracer 900 αποτελεί τη σύγχρονη συνέχεια του σπουδαίου TDM, δε θα του έδινα καθόλου άδικο. Η στόχευση παραμένει κλειδωμένη στην άσφαλτο και οι 17άρες ζάντες είναι το σημείο που δένει τις δύο γενιές best seller της Yamaha, η καθεμία σχεδιασμένη και εξοπλισμένη για τα δεδομένα της εποχής της.

Στην τρίτη αυτή γενιά των Euro 5, η Yamaha αλλάζει σχεδόν τα πάντα, μα στο τελικό αποτέλεσμα το νέο Tracer 9 παραμένει πάντα οικείο και συγγενές, τόσο οπτικά όσο και οδηγικά.

Δεν έχει και πολύ νόημα να απαριθμήσω ξανά όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στη μετάβαση από το Tracer 900 στο 9. Αφενός θα χρειαζόμασταν μερικές σελίδες για όλα, αφετέρου το έχουμε ήδη κάνει αναλυτικά στην παρουσίαση (εδώ) πριν μερικούς μήνες.

Έτσι κι αλλιώς, όλες οι βελτιώσεις του νέου μοντέλου αναπόφευκτα θα επανέλθουν στο προσκήνιο της κουβέντας μέσω της επίδρασης που έχουν στη μοτοσυκλέτα.

A15A0048 web 

Κερασάκι

Εν αρχή ην ο κινητήρας, ο οποίος στην περίπτωσή μας μεγάλωσε και δυνάμωσε. Η Yamaha πήρε τον δύσκολο δρόμο, μεγαλώνοντας τη διαδρομή των κυλίνδρων κατά 3 χιλιοστά και το αποτέλεσμα πλέον γράφει 890 cc, από 847.

Η μέγιστη ισχύς, παρά το νέο πνίξιμο τον ευρω-προδιαγραφών, ανέβηκε περίπου 2.5 ίππους ψηλότερα, μα η σημαντικότερη διαφορά σημειώνεται στη ροπή. Μάλιστα όχι τόσο στη μέγιστη τιμή της, που κι αυτή ανέβηκε από τα 8.9 kgm στα 9.5, όσο στο ότι η κορύφωση έρχεται 1,500 στροφές χαμηλότερα - όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από τη μεγαλύτερη διαδρομή των πιστονιών.

Στην πράξη το νέο Tracer 9 δεν δείχνει δυνατότερο ψηλά, καταφέρνοντας λίγο-πολύ ό,τι και ο προκάτοχός του σε τελική ταχύτητα και διάρκεια πάνω από τις 9,000 rpm. Είναι όμως δυνατότερο στις μεσαίες, και πλέον η παραμονή στη γειτονιά της μέγιστης ροπής, στη γειτονιά των 6,000-7,000 rpm είναι πιο ανταποδοτική.

Αυτό είναι ένα θείο δώρο στην τουριστική χρήση, γιατί πολύ απλά σημαίνει πως για η ίδια ταχύτητα ταξιδιού επιτυγχάνεται σε χαμηλότερες στροφές, και αυτό μεταφράζεται σε οικονομία καυσίμου.

Ούτως ή άλλως το Tracer 9 αποδεικνύεται εν γένει οικονομικό σε καύσιμο, ζητώντας σε μέση τιμή γύρω στα 6 με 6.5 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα.

Επίσης η τονωμένη ροπή στις μεσαίες μεταφράζεται σε πιο ελαφριά αίσθηση του κινητήρα στην πόλη. Κανένα Tracer δεν δυσανασχέτησε ποτέ σε αστικά καθήκοντα, αλλά και κανείς δεν θα παραπονεθεί - πιστεύω - για ένα “κερασάκι” στην περιοχή που ο κινητήρας θα περάσει τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου του.

A15A0071 web 

Χαρτογραφία

Τα ηλεκτρονικά είναι ένα ακόμη πεδίο όπου η τρίτη γενιά Tracer 9 πλούτισε ξαφνικά. Η προσθήκη αδρανειακής μονάδας έξι αξόνων έφερε έναν νέο κόσμο βοηθημάτων και ανέβασε πολύ ψηλότερα την ακρίβεια συστημάτων όπως τα ABS και TCS.

Πολύ χρήσιμη είναι η δυνατότητα που προσφέρεται για λεπτομερή ρύθμιση κάθε παραμέτρου της σουίτας TCS που περιλαμβάνει τρία συστήματα: Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), σύστημα ελέγχου ολίσθησης (SCS) και σύστημα ελέγχου σούζας (LIF). Αυτά κουρδίζονται ανεξάρτητα το καθένα και επιτρέπουν να βρεις την ακριβή γλυκιά ισορροπία που ταιριάζει στον τρόπο οδήγησής σου.

Μια παράδοση που συνεχίζει το νέο Tracer είναι η λογική των D-Modes, δηλαδή των χαρτογραφήσεων του κινητήρα. Από την πρώτη φορά που καβάλησα MT-09 και Tracer 900 έβρισκα τον εαυτό μου να προτιμά τον χάρτη 2 αντί του επιθετικότερου 1 και ο λόγος ήταν η πιο γλυκιά απόκριση.

Η νευρικότητα του χάρτη 1 μου φάνηκε ενοχλητική στην καθημερινότητα και βρίσκει εφαρμογή σε πιο απαιτητική οδήγηση, όπου θες τον ακριβέστερο έλεγχο του γκαζιού (και δεν αναλώνεσαι σε σταμάτα-ξεκίνα).

Σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός πως στην ουσία από γκάζι δεν στερείσαι, κυρίως η απόκριση στο γκάζι είναι η πιο εμφανής διαφορά. Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και στο δυναμόμετρο, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που ολοένα και πιο συχνά εμφανίζεται μπροστά μας: τα ηλεκτρονικά.

Διαγνώνοντας πως ο πίσω τροχός περιστρέφεται ενώ ο μπροστινός είναι ακίνητος, η ηλεκτρονική διαχείριση της μοτοσυκλέτας κλείδωσε και δεν επέτρεπε αλλαγή D-Mode, οπότε καταφέραμε να έχουμε μέτρηση ισχύος στον τροχό μόνο στους χάρτες 1 και 4 (Rain).

Οι 101.5 hp ακούγονται μια χαρά για τον τρικύλινδρο CP3, λιγότερο οι περίπου 70 της πιο αδύναμης ρύθμισης.

A15A9995 web

Γεωμετρική πρόοδος

Ίσως η επιδραστικότερη αλλαγή σημειώνεται στη γεωμετρία του νέου Tracer 9. Οι διαστάσεις του δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα και στη θέση οδήγησης η πιο αισθητή αλλαγή αφορά στο ύψος σέλας που χαμήλωσε κατά 1.5 εκατοστό. Η συνέχεια ωστόσο έχει δραστικές διαφοροποιήσεις σε κρίσιμα σημεία.

Παρότι το μεταξόνιο παραμένει ολόιδιο με τις προηγούμενες γενιές, το νέο πλαίσιο έχει αλλάξει αρκετά στην αρχιτεκτονική του. Το μπροστινό μέρος του, στην περιοχή του λαιμού, έχει χαμηλώσει και συνδυάζεται με ένα νέο πιρούνι της ΚΥΒ που είναι 30 χιλιοστά κοντύτερο.

Παράλληλα έχουμε μεγαλύτερη γωνία κάστερ, στις 25 μοίρες (από 24), και μεγαλύτερο ίχνος, στα 108 χιλιοστά (από 100).

Ο κινητήρας έχει τοποθετηθεί σε πιο όρθια θέση, γεγονός που πιθανώς διευκόλυνε να έρθει πιο μπροστά η έδραση του αλουμινένιου ψαλιδιού, που πλέον είναι 60 χιλιοστά μακρύτερο του προκατόχου του.

Αυτές οι αλλαγές προσφέρουν στο νέο Tracer 9 μια υπέροχα στιβαρή ισορροπία. Στον δρόμο το αισθάνεσαι ουδέτερο και ελαφρύ, υπάκουο αλλά και άμεσο στις εντολές. Το πιο ωραίο δε είναι πως αυτή η εικόνα χαρακτηρίζει κάθε διαδρομή, από την καθημερινή αγγαρεία ως το ωραίο κυριακάτικο στροφιλίκι.

Σπουδαία ευκολία εδώ η άμεση ρύθμιση της ηλεκτρονικής ανάρτησης από κουμπιά στο τιμόνι. Το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης GT είναι ένα ημιενεργό συνολάκι της KYB που στην πράξη διαθέτει δύο επίπεδα ρύθμισης: λίγο σφικτό και αρκετά σφικτό.

A15A0073 web

Ομολογουμένως δεν διαθέτει την παραμετροποίηση που θα βρει κανείς σε ακριβότερες μοτοσυκλέτες με ηλεκτρονικές αναρτήσεις, πάντως οι δύο επιλογές του KYB Actimatic Damper System έχουν διακριτή διαφορά μεταξύ τους και ταιριάζουν άψογα με τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Οι προσαρμογές που έγιναν στο πλαίσιο συνέβαλαν στην καλύτερη συγκέντρωση μαζών προς το κέντρο βάρους, ενώ και το μακρύτερο ψαλίδι ευνοεί τη σταθερότητα χωρίς να χαλά την ευελιξία.

Στα χαρτιά η μοτοσυκλέτα βάρυνε κατά 6 κιλά από το προηγούμενο μοντέλο, ωστόσο με όλες αυτές τις αλλαγές στη γεωμετρία της πραγματικά δεν γίνεται αντιληπτό το πέρασμα από τα 214 στα 220 υγρά κιλά.

Το Tracer 9 τιμά τον τίτλο της Sport Touring μοτοσυκλέτας που το συνοδεύει με εξαιρετικές ικανότητες σε κάθε λογής ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Κινείται καθημερινά άνετα και ξεκούραστα ακόμη και στην κίνηση, ταξιδεύει στον ανοικτό δρόμο με την αρμόζουσα αρχοντιά και στρίβει με την ψυχή του σε κάθε ευκαιρία.

Ειδικά στην περίπτωση μιας διαδρομής διάσπαρτης από στροφές, η Yamaha παραδίδει μαθήματα με μια μοτοσυκλέτα εύκολη στο να πάει γρήγορα, επικοινωνιακή με τον αναβάτη και τις ημιενεργές αναρτήσεις της Kayaba να δικαιολογούν απόλυτα το έξτρα χιλιάρικο που ζητά φέτος η κορυφαία έκδοση των Tracer.

Προφανώς και δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτές, αλλά και μόνες τους να κόστιζαν τόσο το αξίζουν. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο προσόν τους είναι ότι δεν ασχολείσαι καν μαζί τους, επιλέγεις θέση 1 ή 2 και απολαβάνεις οδήγηση, αφήνοντάς τις να προσαρμόζονται διαρκώς στις συνθήκες και τον τρόπο οδήγησης του αναβάτη τους.

Ακόμη και τα φρένα, που δεν άλλαξαν από την προηγούμενη γενιά, παραμένουν εξαιρετικά στα καθήκοντά τους και εδώ έχουν ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα χάρη στο ανώτερο ABS σύστημα με cornering χαρακτηριστικά και τεχνογνωσία εξελιγμένη πάνω στη superbike R1.

A15A9960 web 

Ήρθε ο Άη Βασίλης

Η Yamaha συνοδεύει τη μοτοσυκλέτα της με πολλά και ωραιότατα δωράκια, κάποια εξ αυτών όχι και τόσο συνηθισμένα – όπως οι ρυθμίσεις στην εργονομία. Η νέα σέλα του οδηγού ρυθμίζεται σε δύο θέσεις καθ’ ύψος με εύρος 15 χιλιοστά, ενώ και το τιμόνι μπορεί να ρυθμιστεί 9 χιλιοστά προς τα μπρος και 4 προς τα πάνω (γυρνώντας ανάποδα τα καβαλέτα). Ρυθμιζόμενη είναι και η ζελατίνα, με εύρος 55 εκατοστών και τον ίδιο πανεύκολο μηχανισμό με το προηγούμενο μοντέλο.

Ως εδώ καμιά πρωτοτυπία, όμως οι Ιάπωνες ρίχνουν έναν άσο στο τραπέζι με μαρσπιέ που ρυθμίζονται σε δύο θέσεις με υψομετρική απόσταση 15 χιλιοστά. Αυτό δεν το βρίσκεις και τόσο συχνά στην αγορά, ακόμη και σε πολύ ακριβότερες μοτοσυκλέτες.

Στο βασικό του πακέτο το νέο Tracer 9 GT προσμετρά ακόμη θερμαινόμενα γκριπ και στάνταρ το υπέροχο quickshifter δύο δρόμων (ανέβασμα και κατέβασμα σχέσης) που πραγματικά είναι πανεύκολο στη χρήση και με έκανε σχεδόν να μην ακουμπήσω συμπλέκτη ακόμη και στην πόλη. Υπέροχο ως ευκολία, άριστο στα καθήκοντά του.

Προσφέρει ακόμη και πανέξυπνες λύσεις, όπως το να μπορείς να κανονίσεις εσύ τι θες να προβάλλεται στη δεξιά οθόνη, αφήνοντας την αριστερή για τα πιο κλασικά και υποχρεωτικά. Δεν μιλάμε για την εμφάνιση, αλλά για την πληροφορία που θες να βλέπεις σε κάθε τεταρτημόριο της δεξιάς TFT οθόνης.

Υπάρχει δε ένα ακόμη κερασάκι στην τούρτα του νέου Tracer 9 και αυτό αφορά τα νέα φώτα στροφής LED. Αν προσέξετε στο μούτρο της μοτοσυκλέτας, αυτό που μοιάζει ως οι προβολείς της στην πραγματικότητα δεν είναι. Τα βασικά της φώτα είναι δύο μικρά προβολάκια LED κρυμμένα ακριβώς όπως στο R1, ενώ τα σώματα στο ρύγχος, κάτω από τη ζελατίνα, είναι δύο LED φώτα που ελέγχονται από την κεντρική μονάδα και ανάβουν όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάσει πάνω από 7 μοίρες κι ενώ κινείται με πάνω από 5 km/h.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κομμάτι εξοπλισμού, πολύ χρήσιμο όταν σε πιάσει η νύχτα σε μια σκοτεινή διαδρομή, καθώς έχεις ένα ευρύ φως να δου δείχνει τον δρόμο στο εσωτερικό της στροφής και μάλιστα με ένταση που αυξάνεται όσο περισσότερο πλαγιάζεις!

Το σχόλιο της Yamaha πως αυτή είναι μόλις η δεύτερη εφαρμογή φώτων στροφής σε μοτοσυκλέτα της μετά το FJR1300AE, είναι ενδεικτική του πόσο καλά εξοπλισμένο είναι στη βασική του μορφή το νέο Tracer 9 GT.

Στο σημείο αυτό πρέπει να συμπληρώσω πως κανονικά η έκδοση GT διαθέτει στο βασικό πακέτο και δύο πλαϊνές σκληρές βαλίτσες 22 λίτρων, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμες στη διάρκεια της δοκιμής και γι’ αυτό δεν τις βλέπετε στις φωτογραφίες.

Όλα άλλαξαν και όλα ίδια μένουν στην τρίτη γενιά Tracer. Η σχεδίαση, η λογική, ο χαρακτήρας, οι ικανότητες, όλα παραμένουν στον ίδιο άξονα στόχευσης από το 2015 ως και σήμερα.

Στην πορεία απλά όλα βελτιώθηκαν, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουμε μια μοτοσυκλέτα που πραγματικά δεν βρίσκεις εύκολα κάτι που να της λείπει. Ως Tracer 9 GT κουβαλάει στον στάνταρ εξοπλισμό της τα πάντα που περιμένεις να βρεις σε αρκετά μεγαλύτερες και ακριβότερες μοτοσυκλέτες, ωστόσο το πιο εντυπωσιακό είναι πως όλα αυτά δεν έχουν χαλάσει στο παραμικρό τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.

Διατηρεί το λογικό βάρος, την σπορ ικανότητα, την καθημερινή φιλικότητα και την τουριστική αποτελεσματικότητα, έχοντας φτάσει πια και στην αιχμή της τεχνολογίας από πλευράς ηλεκτρονικών.

Υπό αυτό το πρίσμα η λιανική τιμή των €13,990 δεν φαντάζει και τόσο υψηλή, ειδικά με μερικές ματιές στον ανταγωνισμό της και τα όσα διαθέτει.

A15A0025 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Airoh Commander

Μπουφάν: Dane Reykholt 02

Παντελόνι: Nordcode Aero

Μποτάκια: Forma Cooper Camo


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο Yamaha Tracer 9 GT (2021)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε.
Τιμή 13,990
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 3Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 890
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 62.1
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  3 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα, quickshifter 2 δρόμων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινένιο Deltabox
Κάστερ (°)  25
Ίχνος (mm) 108
Μεταξόνιο (mm) 1,500
Ύψος σέλας (mm) 810-825
Μήκος (mm) 2,175
Πλάτος (mm) 885
Ύψος (mm) 1,430-1,470 (ανάλογα με θέση ζελατίνας)
Απόσταση εδάφους (mm) 135
Βάρος (kg)   220 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  18
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 mm
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο, διαδρομή 137 mm
   
Ελαστικά Bridgestone Battlax T32
Μπροστά 120/70-17
Πίσω  180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Cornering ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλoυ, Cornering ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  117.3 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 9.5 / 7,000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon