.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 16:37

Test – Yamaha Tracer 700 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Του: Nimrod Armen
Φωτό: Yamaha

Το Tracer 700, εξαρχής άριστο από την πρώτη του γενιά, αναβαθμίστηκε σε σχεδιασμό, εργονομία και εξοπλισμό για να γίνει συνολικά καλύτερο και πιο συμφέρον. Το οδηγούμε στην πρώτη του δημοσιογραφική παρουσίαση στην Τενερίφη.

Το Yamaha Tracer 700 είναι μια sport touring μοτοσυκλέτα με ρίζες στην οικογένεια των ΜΤ, βασισμένο στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα CP2 των 689 cc που φορούν και τα MT-07 και Ténéré 700. Πρωτοπαρουριάστηκε το 2016 και φέτος η Yamaha μας αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά του, ένα αναβαθμισμένο μοντέλο με σημαντικές αλλαγές. Αρχικά ξεχωρίζει η νέα σχεδίαση, με ολοκαίνουργια όλα του τα πλαστικά, επενδυμένο με LED φώτα παντού.

2020 YAM Tracer700 Family STA 002

Eίναι το πρώτο μοντέλο της οικογένειας CP2 που απολαμβάνει τον κινητήρα σε μορφή Euro 5, μετά από μια διαδικασία κατά την οποία η Yamaha προέβη σε αλλαγές σε εξάτμιση, τον ψεκασμό, τη μετάδοση και κάποια μέρη του κινητήρα.

Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή για το 2020 αφορά στις αναρτήσεις που απέκτησαν ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς μπροστά και πίσω – κάτι που δεν είχε το απερχόμενο Tracer, πλην προφόρτισης πίσω.

Το τιμόνι είναι μακρύτερο κατά 34 χιλιοστά ώστε να προσφέρει καλύτερο χειρισμό και να βελτιώσει τη θέση οδήγησης και δίπλα του βρίσκουμε μια νέα οθόνη LCD.

Αλλαγές βρίσκουμε ακόμη στην τελική μετάδοση όπου ο γρανάζι του τροχού μεγάλωσε κατά δύο δόντια (45 από 43), άρα κόντυνε ελάχιστα η σχέση.

2020 YAM Tracer700 Standard IconGrey DET 002

Μετά την επίσκεψη του υδραυλικού

Ας αρχίσουμε με το σημαντικότερο νέο στοιχείο του νέου Tracer 700, τις αναρτήσεις. Στην αρχή της ημέρας δεν αισθανόμασταν κάποια δραματική αλλαγή, καθώς η λειτουργία τους έμοιαζε πολύ με το προηγούμενο μοντέλο. Η κύλιση της μοτοσυκλέτας ήταν πάντα απαλή, μέχρι που φτάσαμε σε πιο τεχνικά κομμάτια της διαδρομής – και είχε κάμποσα τέτοια.

Αρχίσαμε να βλέπουμε τη διαφορά όταν στην πρώτη στάση μας ρυθμίσαμε τις υδραυλικής αποσβέσεις των αναρτήσεων, κάτι που επαναλάβαμε 2-3 φορές μέσα στην ημέρα. Μπορεί να μην έχουμε όλες τις παραμέτρους στη διάθεσή μας (όπως την απόσβεση συμπίεσης), αλλά η επαναφορά και η προφόρτιση πίσω έκαναν σημαντική διαφορά στο να προσαρμόσουν τη λειτουργία των αναρτήσεων.

Η οδηγική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ευεργετήθηκε από το νέο τιμόνι που προσφέρει ακριβέστερο χειρισμό και, με τις αναρτήσεις σωστότερα ρυθμισμένες στα γούστα μας, οι αλλαγές κατεύθυνσης έγιναν ταχύτερες και ευκολότερες. Η δε εντυπωσιακή σταθερότητα που έδειχνε εξαρχής το Tracer 700 μέσα στη στροφή παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Ο κινητήρας διατηρεί τα γνωστά χαρακτηριστικά του, δηλαδή άφθονη ελαστικότητα και ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας. Η λίγο κοντύτερη τελική μετάδοση γίνεται αισθητή στην έξοδο από τη στροφή, όπου το γκάζι μοιάζει να έχει αμεσότερη απόκριση και η δύναμη έρχεται πιο γρήγορα, κάνοντας το νέο Tracer 700 λίγο πιο παιχνιδιάρικο.

 PH 1866

Αίσθηση

Η γενική αίσθηση που λαμβάνεις από την πρώτη στιγμή είναι κοντινή στο προηγούμενο Tracer 700. Όπου κι αν κοιτάξεις όμως βλέπεις διαφορετικά πράγματα, τα εντελώς νέα κοστούμια, την καινούργια οθόνη.

Λίγα επιπλέον χιλιοστά στο τιμόνι και λίγα λιγότερα στο πλάτος της σέλας έφεραν τη βελτίωση που χρειαζόταν στον τομέα αυτό. Οδηγώντας το Tracer 700 για αρκετή συνεχόμενη ώρα παραμένει εξίσου άνετο όσο πριν, με το ρεζερβουάρ να κουμπώνει καλύτερα ανάμεσα στα πόδια. Στο τέλος της ημέρας οδήγησης γυρίσαμε φρέσκιοι, χωρίς κανένα παράπονο μετά από αρκετές ώρες στη σέλα.

Είναι ευχάριστο που οι μηχανικοί της Yamaha άκουσαν τα παλιότερα σχόλιά μας πως το τιμόνι ήταν πολύ στενό και ανταποκρίθηκαν μεγαλώνοντάς το. Κρίμα που δεν έκαναν το ίδιο και με τον στάνταρ ανεμοθώρακα που παραμένει αποδοτικός μόνο αν σκύψεις πίσω του.

Η Yamaha μιλά για βελτιωμένο ήχο από τον κινητήρα και την εξάτμιση, αν και τελικά μας φάνηκε πως ο θόρυβος είναι ελαφρά μειωμένος, όπως θα περιμέναμε από την προσαρμογή στις Euro 5. Με μεγάλη μας χαρά όμως διαπιστώσαμε πως η ψυχή της μοτοσυκλέτας παραμένει απαράλλαχτη: ένας κινητήρας ιδιαίτερα ελαστικός και ζωηρός. Η σύνδεσή του με το χέρι είναι άριστη, καμιά καθυστέρηση στην απόκριση του γκαζιού, χωρίς δισταγμούς και σκορτσαρίσματα στο άνοιγμα και κλείσιμό του.

Το ρεζερβουρά χωρά 17 λίτρα καυσίμου και, σύμφωνα με τη Yamaha, αυτά αρκούν για 400 χιλιόμετρα μεταξύ ανεφοδιασμών. Στη διάρκεια της οδηγικής δοκιμής παρατηρήσαμε μια μέση κατανάλωση 16 km/l (6.25 l/100 km), βάσει της οποίας υπολογίζουμε μια εκτιμώμενη αυτονομία κάτω των 300 χιλιομέτρων. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ήταν ορεινό στροφιλίκι και μάλιστα σε αρκετά σβέλτο ρυθμό, οπότε η μέση τιμή μιας πιο ρεαλιστικής, καθημερινής οδήγησης λογικά θα ανεβάσει την αυτονομία αρκετά πιο κοντά στα νούμερα του κατασκευαστή.

2020 yam mt07tr eu mbnm3 det 003 03 72288

Η συνέχιση της δυναστείας

Το νέο Tracer 700 φέρνει μια φρεσκάδα με την ανανέωσή του, δίχως να χρειάζονται κοσμογονικές αλλαγές σε μια μοτοσυκλέτα που ήταν ήδη ολοκληρωμένη και πετυχημένη εξαρχής. Λογικότατα η Yamaha κράτησε την καλή βάση, βελτίωσε στα σημεία και τύλιξε το αποτέλεσμα σε μια ολοκαίνουργια, αστραφτερή συσκευασία.

Οδηγικά προσφέρει ένα ισορροπημένο πακέτο βελτιωμένης δυναμικής συμπεριφοράς με άνεση για μεγάλα ταξίδια και έναν κινητήρα που προτάσσει την ελαστικότητά του για να προσαρμοστεί επιτυχώς σε ένα μεγάλο εύρος χρήσεων. Το σπουδαιότερο, δε, είναι πως το κάνει χωρίς καμία έκπτωση στη διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει.

Κοιτώντας το με όρους τεχνολογίας, παραμένει μια απλή μοτοσυκλέτα χωρίς πολλά κόλπα και εντυπωσιασμούς. Κατά τη γνώμη μας, το νέο εμφανισιακό πακέτο είναι πετυχημένο, δείχνει όμορφο και δένει με τη σύγχρονη ‘hi-tech’ αισθητική.

Με τιμή που ξεκινά από τα €8,790 το νέο Yamaha Tracer 700 παραμένει όπως πάντα μια γοητευτική επιλογή, προσιτή γι΄ αυτά που προσφέρει και έτοιμο για να συνεχίσει την εμπορικά πετυχημένη πορεία του.

2020 YAM Tracer700 SportPack IconGrey STA 001

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Tracer 700
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή (€) από 8,790
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 x 68.6
Συμπίεση (:1)  11.5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ (°)  24.8
Ίχνος (mm) 90
Μεταξόνιο (mm) 1,460
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2,140
Πλάτος (mm) 806
Ύψος (mm) 1,290
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος (kg)   196 (πλήρες)
Ρεζερβουάρ (lt)  17
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, διαδρομή 130 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς
Πίσω  Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 142 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων και απόσβεσης επαναφοράς
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17 58W
Πίσω  180/55-17 73W
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 282 mm, ABS
Φρένα Δίσκος 245 mm, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  72.4 / 8,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 6.9 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 20:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha NIKEN GT 2019 Test - Yamaha Tracer 9 GT (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon