.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 07:20

Test - Yamaha NIKEN GT 2019

Εξοπλισμένος υπερτουρίστας

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Βασίλης Κωστάκος

Η εμφάνιση της Niken πέρυσι εγκαινίασε πρακτικά μια νέα κατηγορία μοτοσυκλετών, καθώς η τρίτροχη Yamaha στην ουσία δεν έχει αντίπαλο στην παγκόσμια αγορά - τουλάχιστον όχι σε μαζική παραγωγή. Η μοναδικότητα του μοντέλου παραμένει βασικό χαρακτηριστικό του και φέτος, καθώς άλλη τρίτροχη μοτοσυκλέτα με ανάλογο κινητήρα και γεωμετρία δεν υπάρχει.

IMG 20190630 154950

Για το 2019 η Yamaha συνόδευσε τη Niken με μια πιο πλούσια έκδοση, ονόματι GT, η οποία απλά προσθέτει αρκετά κομμάτια στον εξοπλισμό του αρχικού μοντέλου, διευρύνοντας στην ουσία τον τουριστικό του χαρακτήρα.

Τι αλλάζει

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, δεν αλλάζει τίποτε απολύτως. Η Niken εισπράττει την ισχύ της από τον τρικύλινδρο κινητήρα CP3 που γνωρίζουμε καλά από τη σειρά των ΜΤ-09 και Tracer 900, ο οποίος μετρά 847 cc και απόδοση 115 ίππων.

Αλλαγές δε συναντάμε ούτε στη γεωμετρία, καθώς το περίτεχνο και μοναδικό μπροστινό σύστημα εξακολουθεί να μονοπωλεί τις συζητήσεις όσων βρεθούν στον διάβα της.

DBS 5755

Η μετάβαση από το "απλό" μοντέλο στο GT συνίσταται στην ενσωμάτωση ενός πακέτου εξοπλισμού που περιλαμβάνει:

- Ψηλό ανεμοθώρακα
- Νέα, πιο άνετη σέλα
- Θερμαινόμενα γκριπ
- Πλαϊνές πλαστικές βαλίτσες 25 λίτρων
- Κεντρικό σταντ
- Δεύτερη παροχή ρεύματος 12V DC
- Βάση πίσω σχάρας με χειρολαβή συνεπιβάτη
- Αποκλειστικά χρώματα: Phantom Blue (μπλε) και Nimbus Grey (γκρι)

Ως είναι μάλλον προφανές, όλα τα παραπάνω δεν επιδρούν ιδιαίτερα στην απόδοση ή τη δυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, αλλά απλά διευρύνουν την πρακτικότητά της με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική χρήση.

Προσθέτουν επίσης και 4 κιλά στο υγρό βάρος της μοτοσυκλέτας, αλλά μιλάμε πρακτικά για μια σταγόνα στο ωκεανό, ένα πταίσμα. Η μετάβαση από τα 263 στα 267 δεν γίνεται αντιληπτή στον δρόμο σε καμιά περίπτωση.

DBS 5804

Η γνωστή πετυχημένη συνταγή

Πέρυσι είπαμε πολλά για τη Niken, ξεκινώντας από την πρώτη μας επαφή κατά το Niken Tour που επισκέφτηκε το Λαύριο τον Ιούνιο 2018, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς τη δοκιμάσαμε όπως πρέπει και την πήγαμε μέχρι και στα χιόνια για να δούμε πώς συμπεριφέρεται το μπροστινό της σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

Καθώς τώρα είχα ξανά την ευκαιρία να βρεθώ στη σέλα της, ήταν μια εξαίρετη ευκαιρία να θυμηθώ πόσο διαφορετική είναι αυτή η Yamaha από ο,τιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω.

Παράλληλα, βρήκα και προσωπικά μια ωραιότατη πρόφαση για καλοκαιρινό ταξιδάκι στα ορεινά της Φωκίδας, ένα γρήγορο κατέβασμα για βουτιά στη θάλασσα σε συνδυασμό με δοκιμή της μοτοσυκλέτας στο πεδίο για το οποίο κατασκευάστηκε, τον σπορ τουρισμό.

Η Niken λειτουργεί με σημείο αναφοράς το μπροστινό της, το οποίο είναι βιδωμένο κάτω ό,τι (ασφάλτινο) κι αν του ρίξεις κάτω από τις ρόδες του, προσφέροντας μεγάλα επίπεδα ασφάλειας σε γενναίες κλίσεις ανεξαρτήτως πρόσφυσης του οδοστρώματος. Η συνταγή αυτή είναι πρακτικά ό,τι χρειάζεται κάποιος για να ευχαριστηθεί ένα γρήγορο ταξίδι δίχως ποτέ να ασχοληθεί με το πού έχει την καλύτερη άσφαλτο ή να προσέχει μην το παρακάνει με το μπροστινό του με φόβο να το χάσει.

Όσο κι αν το παρακάνεις με την ταχύτητα εισόδου στη στροφή, η Niken θέλει απλά ένα κλείσιμο του γκαζιού, άντε λίγο φρένο αν το απαιτεί η περίσταση, και κοίταγμα εκεί που θες να πας. Με έναν μαγικό τρόπο η μοτοσυκλέτα απλά διορθώνει τη γραμμή της και σε επαναφέρει στην ασφάλεια χωρίς καν να σκεφτείς να τρομάξεις.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει έναν αναβάτη αρκετά έμπειρο ώστε να σκεφτεί πώς θα διορθώσει τη γραμμή του, αντί να πλακωθεί σε φρένα πανικού που νομοτελειακά σε στέλνουν ευθεία, εφαπτομενικά από τη στροφή που ήθελες να πάρεις και, ενδεχομένως, εκτός δρόμου αν η ταχύτητά σου είναι τόση ώστε τα φρένα να μην καταφέρουν να σε σταματήσουν εντός των διαθέσιμων ορίων.

Μιλάμε πάντα για περιπτώσεις όπου πραγματικά το έχει παρακάνει κανείς, διότι σε φυσιολογικές συνθήκες είναι μάλλον απίθανο να βρεις κάτι άλλο που να στρίβει με τόση ασφάλεια.

DBS 5780

Γκαζολόγιο

Όταν πρωτογνωρίσαμε αυτόν τον τρικύλινδρο κινητήρα στην ΜΤ-09 είχαμε προβεί σε μαζικές εκδηλώσεις θαυμασμού για τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του, παρότι στα χαρτιά δεν φώναζε εξωφρενικά νούμερα ισχύος. Ήταν ο ροπάτος και εύστροφος τρόπος απόδοσής του που έκανε την ΜΤ-09 τόσο παιχνιδιάρικη και αποτελεσματική.

Ο ίδιος κινητήρας στην καρδιά μιας τρίκυκλης μοτοσυκλέτας που μετρά πάνω από 260 κιλά στη ζυγαριά αποδίδει κάπως διαφορετικά. Η ροπή είναι πάντα εκεί, αλλά δεν έχει το ίδιο πυραυλοκίνητο αποτέλεσμα με τα δίτροχα αδέλφια της Niken GT, αποδίδοντας όση δύναμη χρειάζεται αλλά σαφώς πιο ήπια.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που οι τρεις χαρτογραφήσεις (riding modes) φαίνονται να διαφέρουν λιγότερο στην περίπτωση της Niken απ' ότι στο ΜΤ-09. Η πιο απότομη απόδοση στο γκάζι του mode 1 εδώ δεν είναι τόσο αντιληπτή όσο στην ελαφριά δίτροχη μοτοσυκλέτα, έτσι γρήγορα καταστάλαξα σε αυτήν, την πιο ζωντανή επιλογή, ενώ με την ΜΤ-09 ή την Tracer 900 στην πόλη έβρισκα πιο βολική τη standard χαρτογράφηση, αυτή που στο γλώσσα του Niken GT είναι η 2.

Ανάλογα, όσο φορτώνεις χιλιόμετρα στο κοντέρ, τόσο αντιλαμβάνεσαι πως η αεροδυναμική αντίσταση θεριεύει και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να σε φρενάρει. αυτό είναι ιδιαίτερα αντιληπτό μετά τα 160 km/h και με αυτή τη μοτοσυκλέτα το να προσπαθείς να πιάσεις τελική δεν είναι και ό,τι πιο απολαυστικό. Σε κάθε περίπτωση, η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 200 και η αλήθεια είναι πως προσπαθώντας να βρεις το όριο χάνεις την απόλαυση.

Στην ουσία, το βασικό που καταφέρνεις είναι να ανεβάσεις την κατανάλωση καυσίμου, αφού δίνεις πια μια άνιση μάχη βάζοντας τη μεγάλη μετωπική επιφάνεια να προσπαθεί να σπρώξει τον αέρα.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, οδηγώντας ροπάτα και κρατώντας τον κινητήρα στην καλή του περιοχή στα πέριξ των 7-8,000 σ.α.λ., βγάζει άνετα μια μέση κανατάλωση της τάξης των 6.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που ανεβαίνει μεν, αλλά όχι τραγικά, αν προσπαθήσεις να το ξεζουμίσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επίδοση από μια μοτοσυκλέτα τόσο βαριά και με αντι-αεροδυναμικό σχήμα.

IMG 20190630 202348

Εξοπλιστική κρίση

Ας δούμε τώρα τι προσφέρει ο επιπλέον εξοπλισμός της Niken GT. Η ζελατίνα είναι ένα προφανές κομμάτι που θα περίμενε κανείς να είναι στάνταρ και στο βασικό μοντέλο. Δεν ρυθμίζεται καθ' ύψος, αλλά έχει ικανό μέγεθος για να καλύπτει τον κορμό του αναβάτη και το κεφάλι χωρίς να απαιτεί πολύ σκύψιμο.

Το δεύτερο σημείο αιχμής είναι η σέλα, για την οποία δεν μπορώ να μπω σε άμεση σύγκριση με αυτή της απλής Niken, μιας και εκείνη δεν την είχα οδηγήσει τόσο πολύ. Η συγκεκριμένη πάντως είναι ανετότατη, έβγαλε δυόμισι ώρες πάνω της εντελώς απροβλημάτιστα και δείχνει εξίσου φιλόξενη και για τον συνεπιβάτη. Μοιάζει να είναι μια ξεκάθαρη βελτίωση στην πρακτική πλευρά της Niken GT.

Από κει και πέρα, στοιχεία όπως τα θερμαινόμενα γκριπ, το κεντρικό σταντ και η χειρολαβή συνεπιβάτη είναι μάλλον προφανή ως προς τη χρησιμότητά τους και δεν επιδέχονται περαιτέρω σχολίων εκ μέρους μου.

Όσον αφορά δε στις πλαϊνές βαλίτσες, αυτές δεν ήταν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

DBS 5822

Στο ταμείο

Η Yamaha προέβη σε μια ένεση εξοπλισμού προκειμένου να χτίσει την έκδοση GT και πρακτικά της προσέφερε ένα πακέτο που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο και επιβαρύνει τη λιανική του τιμή με ένα χιλιάρικο.

Θα έλεγα πως η ψηλότερη ζελατίνα θα μπορούσε - αν όχι έπρεπε - να βρισκόταν και στο βασικό μοντέλο, μιας και το μπικινάκι που εκείνο φορά ίσα-ίσα που κρατά τον αέρα μακριά από τον κορμό του αναβάτη - για κράνος ούτε λόγος. Εδώ έχουμε ένα πακέτο που κάνει σωστά τη δουλειά του, αλλά και πάλι αφήνει περιθώρια βελτίωσης.

Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω, πέραν του ότι κάνουν τη Niken GT να φαίνεται σαφώς πιο ολοκληρωμένη, ειδικά όταν μιλάμε για κεντρικό σταντ και τη βάση πίσω σχάρας με τη χειρολαβή. Αν βέβαια δεν ταξιδεύεις μαζί της, κάποια από αυτά τα κομμάτια φαντάζουν ως και περιττά.

Όλα καταλήγουν στον αναβάτη. Κρίνεις αν τα χρειάζεσαι και επιλέγεις αναλόγως, ενώ κάποια από αυτά ενδεχομένως και να μπορούν να τοποθετηθούν στη βασική Niken ως έξτρα.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η επαναστατική μοναδικότητα του τρίκυκλου Yamaha. Είτε πάρεις την απλή έκδοση, είτε τη GT, θα αποτελέσεις μέλος μιας εκλεκτής ομάδας early adopters αυτού που προοιωνίζεται ως μια φρέσκια κατηγορία μοτοσυκλετών. Αν μη τι άλλο, έχει κι αυτό μια ιδιαίτερη αξία, ειδικά όταν συνδυάζεται με αποτελεσματικότητα χωρίς συμβιβασμούς.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha Motor
Μοντέλο NIKEN GT
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 16,900
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος κινητήρα 3κύλινδρος, τετράχρονος, 12βάλβιδος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 847
Συμπίεση (:1) 11.5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 78 x 59.1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3 σε 1 
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός με υποβοήθηση 
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
Πλαίσιο  
Τύπος  Υβριδικό με τμήματα χάλυβα και αλουμινίου 
Κάστερ (°) 20
Ίχνος (mm) 74
Πλάτος  (mm) 885
Μεταξόνιο (mm) 1,510
Ύψος (mm) 1,250
Ύψος σέλας (mm) 820
Απόσταση εδάφους (mm) 150
Βάρος γεμάτο (kg) 267
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 18
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ζεύγη ανεστραμμένων καλαμιών 43 και 41 mm διάμετρος, πλήρως ρυθμιζόμενα, διαδρομή 110 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή 125 mm, προφόρτιση & απόσβεση επαναφοράς
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15'' (x2)
Πίσω 190/55-17''
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 265.6 mm / ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 298 mm / δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 115 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 8.9 / 8,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 08:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon