.
Κατηγορία Kawasaki
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 12:11

Test – Kawasaki Ninja 1000SX 2020 – Αποστολή στην Ισπανία

Μία μοτοσυκλέτα για τα πάντα

Του Thierry Sarasyn
Φωτό: Kawasaki

Από τη στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011, η Kawasaki Ζ1000SX έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην sport touring κατηγορία που κάθε χρόνο μοιάζει να μικραίνει σε πληθυσμό. Στη νέα της αυτή εμφάνιση δεν έχουμε απλά και μόνο μια αλλαγή του ονόματος από Ζ σε Ninja, καθώς αυτή συνοδεύεται από σπουδαίες βελτιώσεις. Θα μπορούσε άραγε αυτή η Ninja να φέρει μια νέα πνοή στην υπέροχη αυτή κατηγορία;

kawasaki ninja 1000sx 2020 07

Νέος κινητήρας, νέο όνομα

Σε όσα χρόνια οι σπορ μοτοσυκλέτες αποτελούν την κορυφή της αγοράς, οι έξυπνοι μοτοσυκλετιστές συχνά προτιμούσαν τις sport touring εκδόσεις. Αυτές μπορούν να καταφέρουν περισσότερα στους δημόσιους δρόμους από τις τυπικές σπορ μοτοσυκλέτες επιδόσεων και γι’ αυτό αποδείχθηκαν τόσο έξυπνες επιλογές, όσο και δημοφιλείς.

Πλέον μόνο το πρώτο παραμένει ακριβές, καθώς ο ρόλος των sport touring έχει καλυφθεί σημαντικά από τις μεγάλες μοτοσυκλέτες διπλής χρήσης (on-off/adventure).

Παρότι η Kawasaki διαθέτει έναν σημαντικό παίκτη στην κατηγορία αυτή, Versys 1000, αυτό δεν την εμπόδισε απ’ το να ανανεώσει σε βάθος τη Ζ1000SX και να την εντάξει στην οικογένεια των Ninja.

Ας δούμε εν συντομία τις φέρνει η τέταρτη γενιά της sport touring της Kawasaki:

- TFT οθόνη
- LED φώτα
- Νέα, πιο κοφτερή εμφάνιση Ninja
- Ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας
- Traction control
- Cruise control
- 4 riding modes
- Νέο μονό τελικό εξάτμισης
- Ανανεωμένος κινητήρας
- Συνδεσιμότητα με έξυπνα τηλέφωνα
- Comfort σέλα στον βασικό εξοπλισμό
- Διαστήματα συντήρησης ανά 12,000 χιλιόμετρα
- Συμπλέκτης assist & slipper (ολίσθησης με υποβοήθηση)
- Δύο πακέτα εξοπλισμού, Performance και Touring
- Λάστιχα Bridgestone Battlax S22 εξελιγμένα για τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

kawasaki ninja 1000sx 2020 32
Επιστροφή στο σπίτι

Η Kawasaki παρουσίασε το νέο Ninja στον Ευρωπαϊκό Τύπο στην ευρύτερη περιοχή μέσα και γύρω από τον πανέμορφη Cordoba.

Είναι όντως περίεργο να βρίσκεσαι τόσο μακριά από το σπίτι σου και να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει μόλις περάσεις πόδι πάνω από τη σέλα του νέου Ninja 1000SX. Πολύ λίγες μοτοσυκλέτες σου δίνουν από την πρώτη στιγμή πως όλα πάνω τους είναι σωστά.

Για την ακρίβεια χρειάζεσαι μόλις μερικά μέτρα με τη μοτοσυκλέτα για αντιληφθείς τι να περιμένεις. Και, όσο πιέζεις τον κινητήρα, τόσο αυτές οι προσδοκίες σου επιβεβαιώνονται και ξεπερνιούνται.

Παρά τα 235 κιλά της (έτοιμη για οδήγηση) αυτή η Kawasaki είναι αναπάντεχα ευέλικτη, χάρη στο αναβαθμισμένο μπροστινό ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm και τα λάστιχα Battlax S22 που η Bridgestone εξέλιξε ειδικά για αυτή τη μοτοσυκλέτα.

Η νέα Ninja είναι άψογη, σταθερότατη στις υψηλές ταχύτητες. Στις αργές στροφές δείχνει ελαφρύτερη απ’ όσο υπονοούν τα νούμερά της στη ζυγαριά. Το αποτέλεσμα είναι πως η μοτοσυκλέτα, εκτός από ικανότατη στις σπορ και τουριστικές της αρμοδιότητες, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει και καθημερινές ανάγκες μετακίνησης.

Όσοι δεν θεωρούν ως προφανές ότι θα χρησιμοποιείς μια μοτοσυκλέτα 1,000 κυβικών εκατοστών για να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά μέσα από πυκνή κίνηση, απλά ας μετρήσουν πόσες μεγάλες Adventure βρίσκονται τριγύρω τους στο μποτιλιάρισμα.

kawasaki ninja 1000sx 2020 12

Φυσικότητα

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής η νέα Ninja μας κέρδιζε ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο επειδή έβγαλε έναν υπέροχο σπορ χαρακτήρα στους Ισπανικούς δρόμους, αλλά και γιατί κατεβήκαμε από τη σέλα της μετά από 7 ώρες νιώθοντας εντυπωσιακά φρέσκιοι.

Πρωταγωνιστικό στοιχείο εδώ είναι η ευκολία και φυσικότητα με την οποία όλα πάνω της λειτουργούν. Τα ηλεκτρονικά είναι απλούστατα στη χρήση τους. Riding modes και cruise control; Ο χειρισμός τους είναι παιχνίδι. Traction control; Δεν αντιλαμβάνεσαι καν ότι είναι σε λειτουργία.

Ο κινητήρας με απόδοση 142 ίππων είναι μια βελτιωμένη έκδοση του προκατόχου του, ένας τετρακύλινδρος σε σειρά που χαρακτηρίζεται από βελούδινη απόκριση χαμηλά, δύναμη στις μεσαίες και καυτή απόδοση ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι μια μοτοσυκλέτα που ανταποκρίνεται όπως ακριβώς θέλεις σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Γρήγορες αλλαγές σχέσεων (short shifting) και υψηλές ταχύτητες με 5η και 6η; Είναι εφικτό και εξίσου απολαυστικό με το να γεμίζεις την 3η πάνω από τα 160 km/h.

Σε αυτές τις ταχύτητες αντιλαμβάνεσαι πως η Kawasaki προτίμησε τον σπορ χαρακτήρα επιλέγοντας αυτή τη ζελατίνα. Ρυθμίζεται πανεύκολα καθ’ ύψος, αλλά δουλεύει καλύτερα για όσους αρέσκονται να ταμπουρώνονται πίσω της σε σπορ οδήγηση.

Υπάρχει και έξτρα ψηλότερη ζελατίνα, μαζί με βαλίτσες και θερμαινόμενα γκριπ για όσους το επιθυμούν. Είναι μέρος του πακέτου Touring.

Με τα κιτ Performance και Touring η Kawasaki προσφέρει χρήσιμα πακέτα εξοπλισμού σε προσιτές τιμές που σου δίνουν την ευκαιρία να τονίσεις περισσότερο τη sport ή την touring πλευρά της μοτοσυκλέτας.

kawasaki ninja 1000sx 2020 10

Η Kawasaki της χρονιάς

Το αποτέλεσμα της δοκιμής για μας είναι απλό: αυτή είναι η Kawasaki της χρονιάς. Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν σε μοντέλα όπως η υπερτροφοδοτούμενη Ζ Η2, αλλά αυτή εδώ η μοτοσυκλέτα συνδυάζει σπουδαίες αρετές: είναι ευκολοδήγητη, δυνατή και δε βρίσκεις τίποτε πάνω της που ζητούσε βελτίωση.

Όποιος αγοράσει την Kawasaki Ninja 1000SX πιθανότατα δεν θα ξανακοιτάξει άλλη μοτοσυκλέτα για τουλάχιστον μια πενταετία!

kawasaki ninja 1000sx 2020 17 

Tεχνικά Χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής Kawasaki
Μοντέλο Ninja 1000SX
Αντιπρόσωπος ΤΕΟΜΟΤΟ ΑΕ
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 16 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 1,043
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77 x 56
Σχέση συμπίεσης 11.8:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός, σώματα 38 mm
Καταλύτης / Εξάτμιση 4 σε 1
Τύπος συμπλέκτη Μηχανικός πολύδισκος, assist & slipper
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών
Μήκος (mm) 2,100
Πλάτος (mm) 825
Υψος (mm) 1,190 (1,235 - στάνταρ ζελατίνα στην πάνω θέση)
Ύψος σέλας (mm) 835
Ίχνος (mm) 98
Γωνία κάστερ (μοίρες) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,440
Βάρος (kg) 235 (πλήρες)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (l) 19
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενo
Πίσω Ένα αμορτισέρ, ρυθμίσεις προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 300 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Πίσω  Δίσκος διαμέτρου 250 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
Ελαστικά  
Μπροστά Bridgestone Battlax S22 - 120/70 ZR17 (58W)
Πίσω Bridgestone Battlax S22 - 190/50 ZR 17 (73W)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  142 / 10,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 11.3 / 8.000
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 12:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – Kawasaki H2 SX 2018 – Αποστολή στην Πορτογαλία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon