.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 14:25

Test - BMW R 1200RS 2015

 

Εξελιγμένη Street Touring

 

 

 

Του Αλέξη Γλυνιαδάκη

Η υπερπροσφορά adventure μοτοσυκλετών με τουριστικά χαρακτηριστικά και μεγάλες ιπποδυνάμεις, έχει σχεδόν εξαφανίσει την κατηγορία sporttouring, που αποτελούσε ελκυστική λύση για όποιον έψαχνε μια πολυχρηστική μοτοσικλέτα με "ανθρώπινα" χαρακτηριστικά.
Η BMW επιμένει στην κατηγορία, με όπλο τον boxer κινητήρα σε υδρόψυκτη μορφή, αλλά και με τις πολλαπλές "ηλεκτρονικές" προσωπικότητές της.

Εφεύρεση της BMW


Η sporttouring κατηγορία σχεδόν αποτελεί εφεύρεση της BMW, το 1974 με την R90S, και το 1977 με τη θρυλική R100RS που έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την σχεδίαση με τη χρήση της αεροδυναμικής σήραγγας.
Τα χρόνια όμως περνούν και τώρα οι ανάγκες του κοινού της κατηγορίας αυτής δείχνουν να καλύπτονται με μοτοσυκλέτες όπως η R 1200GS και οι ανταγωνίστριες της.
Ευρύχωρες, εντυπωσιακές στο μάτι, με δυνατότητες μεταφοράς αποσκευών, άνετη θέση οδήγησης και μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, δίνουν απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ο μέχρι πριν λίγα χρόνια αγοραστής της sporttouring κατηγορίας.

Η BMW όμως, διαθέτει πάντα περισσότερες απαντήσεις όταν πρόκειται για κατασκευές δρόμου διάνυσης μεγάλων αποστάσεων, που δεν είναι ούτε απάνθρωπα γρήγορες, ούτε προορισμένες για Supersport χρήση.
Έχοντας καλύψει τις σύγχρονες τάσεις, αφού πρόσφερε μια επιτυχημένη supersport, την S1000RR και την adventure αδελφή της S1000XR, ήταν ώρα για να προσφέρει το διάδοχο του R 1200 ST, μιας αμφιλεγόμενης αισθητικά μοτοσυκλέτας με περιορισμένη απήχηση που σταμάτησε να παράγεται το 2007.
Άλλωστε υπάρχει πάντα ένα μεγάλο φανατικό κοινό για τους boxer κινητήρες.
Όπου υπάρχει ένα Γερμανικό περιτύλιγμα γύρω από έναν τέτοιο κινητήρα, το boxer fun club με μεγάλη χαρά θα εμπιστευθεί στον πωλητή τα χρήματά του.
Αυτή τη φορά όμως, η R1200RS, δε βασίζεται μόνο στον κινητήρα της. Η καινούρια RS διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικής διαχείρισης κινητήρα και αναρτήσεων, που δίνει πολλές διαφορετικές διαστάσεις στην οδήγησή της, αλλά και την αεροδυναμική κάλυψη που τη διαφοροποιεί από τη γυμνή αδελφή της.
Έτσι, κατασκευάστηκε για να αποτελεί ένα μέσο πασπαρτού για τη χρήση στην πόλη, σε επαρχιακούς δρόμους, στην εθνική οδό, ακόμα και σε διεθνείς εξορμήσεις, με την ίδια άνεση, ασφάλεια και… αδιαφορία για τις συνθήκες που επικρατούν, σαν πραγματική BMW.
Τουλάχιστον αυτό υπόσχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και το εργοστάσιο παραγωγής της.

Σχήμα και αισθητική


Μια εβδομάδα μαζί της μας έδειξε πόσο ικανή είναι να συνεχίσει την παράδοση και να αντεπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις ενός πολύ καλομαθημένου πλέον κοινού.

Η εμφάνιση της R 1200 RS δανείζεται σχήμα και αισθητική από το S 1000 RR.
Χωρίς να είναι ίδια, φαίνεται ότι σχεδιάστηκε από την ίδια ομάδα ανθρώπων.
Η ζελατίνα διαφοροποιείται και είναι ρυθμιζόμενη ως προς το ύψος, αλλά και ως προς την τοποθέτησή της πιο κοντά ή πιο μακριά από το τιμόνι ώστε να δημιουργεί διαφορετικό αεροδυναμικό αποτύπωμα πίσω της.
Έτσι, όποιο κι αν είναι το ύψος του αναβάτη, υπάρχει μια θέση που θα τον καλύψει με ικανοποιητικό τρόπο. Συνιστούμε να χαμηλώνετε τη ζελατίνα όταν κινείστε στην πόλη, μια και όταν αυτή είναι στην ψηλή θέση, η αισθητική της μοτοσυκλέτας υποφέρει αρκετά.
Η κλασικά Τευτονική αισθητική της δεσπόζει, με τις οξείες της γωνίες και τη λειτουργικότητα να υπερισχύει των αισθητικών αναζητήσεων: Αν κάτι λειτουργεί εκεί που βρίσκεται και δεν κινδυνεύει από το περιβάλλον, δε γίνεται καμιά προσπάθεια απόκρυψης ή ενσωμάτωσης στο γενικό σχήμα. Απλά υπάρχει.

Στη μοτοσυκλέτα όμως της δοκιμής μας, το χρυσό ανάποδο πιρούνι, το χωροδικτύωμα από τον κινητήρα και πίσω,αλλά και ο πιο φινιρισμένος boxer που φτιάχτηκε μέχρι τώρα, σε συνδυασμό με τον δωρικής ομορφιάς άξονα μετάδοσης – μονόμπρατσο ψαλίδι δίνουν ένα διαφορετικό αέρα πολυτέλειας και μια αισθητική που αγγίζει πολύ κόσμο.
Ανεβαίνοντας στη μοτοσυκλέτα, η πρώτη αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κανονικού μεγέθους και βάρους μοτοσυκλέτα, μακριά από τις υπερβολές των αντίστοιχων τουριστικών.
Η θέση οδήγησης είναι χορταστική και μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα αναστήματα, φέρνοντας τον κορμό πιο μπροστά και με μεγαλύτερη κλίση.
Το τιμόνι όμως έχει ελαφρά λάθος κλίση, φορτίζοντας την εξωτερική πλευρά της παλάμης.
Μικρό κακό, μια και βασίζεται σε βάσεις που μπορούν να υποδεχτούν ένα συμβατικό τιμόνι - αυτό του R 1200R, με τη χρήση επιπλέον καβαλέτων στην πάνω πλευρά. Μη διστάσετε να το αλλάξετε.

Η κορυφή του παγόβουνου


Ο πίνακας οργάνων είναι πανέμορφος, με τη δυνατότητα επιλογής του τρόπου που εμφανίζονται οι ενδείξεις (τρεις επιλογές) και επιπλέον όποια κι αν είναι η όρασή σας, οι ενδείξεις είναι μεγάλες και κατανοητές.
Φυσικά, αυτή είναι η κορυφή του... παγόβουνου γιατί ακολουθεί και η ρύθμιση αναρτήσεων και παραμέτρων του κινητήρα, με εξαιρετικά εύκολο και κατανοητό τρόπο.

Υπάρχουν δυνατότητες ρύθμισης της απόδοσης του κινητήρα σε Rain, Road, Dynamic και τη ρυθμιζόμενη από τον αναβάτη, "User", όπου συνδυάζονται διαφορετικά modes λειτουργίας κινητήρα με διαφορετικές ρυθμίσεις λειτουργίας του ASC (έλεγχος ολίσθησης).
Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων για ένα άτομο ή δύο άτομα, με αποσκευές ή χωρίς.
Ακούγονται σαν πολύ δουλειά, αλλά σύντομα θα βρείτε τη ρύθμιση που σας ταιριάζει και δε θα χρειαστούν πολλές επιπλέον αλλαγές.
Οι ρυθμίσεις κάνουν όντως αισθητή διαφορά και δε χρειάζεται κάποιος να έχει ευαισθησία οδηγού αγώνων για να καταλάβει τη διαφορά στη λειτουργία, είτε των ρυθμίσεων ανάρτησης είτε των ρυθμίσεων του κινητήρα.

Περισσότερα όμως, όταν βγούμε στο δρόμο.
Η μοτοσυκλέτα “μας” διαθέτει ασύρματο έλεγχο (keyless entry), που ελέγχει τον κεντρικό διακόπτη και την τάπα του καυσίμου. Η τάπα καυσίμου ανοίγει με το σήκωμα της τάπας της μόνο με τον κινητήρα σβηστό. Η μόνη κλειδαριά που μένει συμβατική είναι αυτή της σέλας του συνεπιβάτη.
Το ηλεκτρικό σύστημα ενεργοποιείται πατώντας απλά ένα κουμπί, εφόσον στην τσέπη σας υπάρχει το κλειδί πομπός.

Εξοπλισμός

Η μοτοσυκλέτα, διέθετε επίσης έναν όχι ευκαταφρόνητο εξοπλισμό, εκτός από το Keyless Ride που περιελάμβανε:
-Υποβοήθηση αλλαγής ταχυτήτων Pro που επιτρέπει ανέβασμα και κατέβασμα ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη.
-Θερμαινόμενα γκριπ με δύο σκάλες θέρμανσης.
-Έλεγχο πίεσης ελαστικών RDC με ένδειξη ακριβούς πίεσης στο καντράν και ένδειξη όταν η
πίεση πέσει κάτω από κάποιο όριο.
-Dynamic ESA (ρύθμιση αναρτήσεων on board)
-ASC, για τον έλεγχο του... γλιστρήματος με ρυθμιζόμενο τρόπο.
-Υπολογιστή ταξιδιού Pro.
-Προετοιμασία GPS, δηλαδή βάση και χειριστήρια τιμονιού.
-Cruise Control για ρύθμιση ταχύτητας ταξιδιού χωρίς τη χρήση του γκαζιού.
-Κεντρικό σταντ.
-Σχάρα αποσκευών.
-Βάσεις για πλαϊνές βαλίτσες.
-Φώτα ημέρας LED.
-LEDφλας.
-Riding modes pro για τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας κινητήρα και αναρτήσεων όχι
μόνο σε προτοποθετημένες ρυθμίσεις, αλλά και με τη δυνατότητα προσωπικών ρυθμίσεων.
-Κάλυμμα ρεζερβουάρ.
-Καρίνα κινητήρα.
-Χρώμιο εξάτμισης.

Ο εξοπλισμός αυτός ανεβάζει κατά πάνω από 5.000 την τιμή της RS, αλλά πραγματικά δίνει νέα διάσταση στη μοτοσυκλέτα.
(Άλλωστε, δε γνωρίζουμε καμιά BMW που να έχει πουληθεί χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο πακέτο εξοπλισμού).
Τέλος μεγάλης παρένθεσης εξοπλισμού και επιστροφή στη σέλα του αναβάτη για να ξεκινήσουμε.

Χαρακτηριστικό δούλεμα


Η εκκίνηση του κινητήρα, αν την αφήσατε προηγουμένως στο πλάγιο σταντ που βρίσκεται αρκετά μπροστά, συνοδεύεται με ένα κροτάλισμα, σα να έχει μείνει από λάδι ο κινητήρας.
Κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί τα μοτέρ αυτά ποτέ δεν αντιμετώπισαν προβλήματα μακροζωίας, οπότε καταγράφεται απλά σαν ιδιαιτερότητα του boxer.
Ο πολύδισκος πλέον συμπλέκτης δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα, η αίσθησή του είναι γραμμική και η δύναμη αποσύμπλεξης στο μέσο όρο.
Σε μικρά ανοίγματα του γκαζιού με νεκρά, υπάρχει ακόμα η τάση να γύρει η μοτοσυκλέτα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με παλαιότερους κινητήρες με μονόδισκο συμπλέκτη.

Η τελευταία παρατήρηση είναι κοινότυπη για boxer. Πρέπει να συνηθίσετε την ιδέα ότι το πόδι σας δεν μπορεί να βγαίνει μπροστά όταν το κατεβάζετε στο δρόμο. Αλλιώς θα χτυπάει στον κύλινδρο. Όσο γρηγορότερα συνηθίσετε, τόσο λιγότερες οι μελανιές στην κνήμη.
Πρώτη στο κιβώτιο λοιπόν και... κρατηθείτε. Ο κινητήρας του RS είναι ο πιο “γεμάτος” νορμάλ δικύλινδρος που μπορείτε να συναντήσετε στις χαμηλές στροφές, ίσως πιο γεμάτος και από του GS.
Στη ρύθμιση Dynamic, μερικές φορές δίνει την αίσθηση ότι σου φεύγει από τα χέρια, ιδιαίτερα σε μικρά ανοίγματα του γκαζιού όπου δεν περιμένει κανείς τέτοια απόκριση.

Η λύση είναι η ρύθμιση Road για την πόλη, εκτός αν υπάρχει όρεξη για χουλιγκανισμούς, οπότε η ρύθμιση Dynamic βάζει τον αναβάτη άμεσα στην... πρίζα.
Και σε μια τέτοια οδήγηση η RS δε θα απογοητεύσει, μια και το πλαίσιο με τις αναρτήσεις είναι τελείως ουδέτερο, ο άξονας σχεδόν ανεπαίσθητος και η αίσθηση της μεγάλης μοτοσυκλέτας είναι περίπου αυτή ενός μαγικού χαλιού συνδεδεμένου με τον εγκέφαλο του αναβάτη, ακολουθώντας τη διαδρομή που επιθυμεί ανεξάρτητα από οδόστρωμα, καιρικές συνθήκες ή ταχύτητα.

Τάγμα πεζικού


Ο ήχος της εξάτμισης μετά τις 3.000 στροφές που μοιάζει με ελικοφόρο βομβαρδιστικό, βοηθάει πολύ στην αίσθηση επίθεσης. Ο ήχος αυτός, που γίνεται εντονότερος όσο περισσότερο ανοίγει το γκάζι, αλλά και τα μικρά σκασίματα από τη χρωμιωμένη εξάτμιση εντείνουν την αίσθηση... blitzkrieg στον αναβάτη, που όμως νοιώθει ασφαλέστερος και από τάγμα πεζικού που κινείται πίσω από άρματα.
Στην αίσθηση ότι μπορεί κάποιος να κάνει τα πάντα, συμβάλουν και οι... άγκυρες με ABS και συνδυασμένη πέδηση που παίζουν το ρόλο των φρένων της R 1200RS.
Το εξελιγμένο ABS που βρίσκεται στις διαταγές σας, διαφοροποιεί τη δράση του ανάλογα και με την κλίση της μοτοσυκλέτας, ώστε να δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας, σε όποια σχεδόν κατάσταση κι αν έχετε μπλέξει.
Θα θέλαμε όμως μικρότερη ελεύθερη διαδρομή της μανέτας του φρένου πριν ενεργοποιηθούν τα φρένα, ώστε να είναι πιο άμεση η απόκριση στις εντολές του αναβάτη.
Ομολογούμε ότι στην αρχή τρομάξαμε λίγο από τη διαδρομή της μανέτας, που βέβαια σε μερικά χιλιοστά διαδρομής, μας διέλυσε κάθε φόβο.
Μετά από λίγα χιλιόμετρα συνήθειας λοιπόν, με τέτοια απόκριση στο γκάζι, με το ASC να ελέγχει την παροχή ισχύος και να επιτρέπει γλιστρήματα με ασφαλή τρόπο αλλά και με τέτοια δύναμη ασφαλούς φρεναρίσματος, αρχίζει οποιοσδήποτε να νοιώθει άτρωτος και να ανεβάζει ρυθμούς σε υπερβολικό βαθμό.
Επειδή λοιπόν ταχύτητες 100 χ.α.ω. στη Σταδίου ή 160 στη Βασιλίσσης Σοφίας γίνονται υπερβολικά εύκολες όταν κάποιος νοιώθει υπερβολικά ασφαλής, παρακαλούμε για ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα στην πόλη, γιατί υπάρχουν και οι... φυσικοί νόμοι, αλλά και το απροσδόκητο.
Στην αίσθηση ασφάλειας συνεισφέρουν και τα ελαστικά της που ζεσταίνονται ταχύτατα και συνδυάζονται εξαιρετικά με τα συστήματα ασφαλείας της μοτοσυκλέτας.

Shifter και αλλαγές

Πάρα πολλές φορές θα νιώσετε την προειδοποίηση του ελαστικού αρκετά πριν την επέμβαση των ηλεκτρονικών, επιτρέποντας μικροδιορθώσεις πριν την επέμβασή τους που έτσι κι αλλιώς θα είναι αρκετά διακριτική.
Διακριτικά όμως δε θα είναι σε περίπτωση που προσπαθήσετε κάτι ασύμβατο με τα συστήματα ασφαλείας.
Και αυτά είναι δύο πράγματα.
- Οι σούζες περιορίζονται. Μόλις το ASC ανιχνεύσει διαφορά ταχύτητας ανάμεσα στους τροχούς, κόβει τον κινητήρα και τελειώνει η προσπάθεια. Στη ρύθμιση Dynamic, επιτρέπονται μικρές σούζες.
- Αν επιχειρήσετε Burnout, ισχύει και πάλι το ίδιο, με την επιπλέον παρέμβαση των συνδυασμένων φρένων του ABS.
Βέβαια για όσους ζητούν απεγνωσμένα περισσότερη προσοχή από τους γύρω τους, ή βρίσκονται σε track day, υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης απενεργοποίησης του ASC αλλά και του ABS με ένα κουμπί.
Μια επιπλέον βοήθεια σε πόλη και δρόμο είναι το σύστημα υποβοήθησης αλλαγών ταχυτήτων (shifter), που επιτρέπει αλλαγές προς τα κάνω και προς τα κάτω χωρίς συμπλέκτη.

ΔΕΝ επιτρέπει αλλαγές όταν υπολογίζει ότι η επόμενη ταχύτητα βρίσκεται σε πολύ χαμηλές (ρελαντί) ή πολύ υψηλές (κόκκινο) στροφές του κινητήρα, αποφεύγοντας πιθανό λάθος του οδηγού.
Βέβαια, η αλλαγή ταχυτήτων από πρώτη σε δευτέρα, λόγω απόκρισης του κινητήρα, ίσως διαταράξει την ομαλότητα της κύλισης, οπότε καλό είναι να γίνεται με συμπλέκτη. Το κατέβασμα ταχυτήτων πάντως είναι εξαιρετικά ομαλό σε όλες τις ταχύτητες, προκαλώντας μας να αποφεύγουμε τη μανέτα του συμπλέκτη, ειδικά σε κατεβάσματα πάνω από μιας ταχυτήτων.
Το βασικό χάρισμα για το οποία θα προτιμηθεί η RS, είναι ότι η μοτοσυκλέτα κάνει ότι μπορεί για να διευκολύνει την οδήγηση στην πόλη και εκτός αυτής.
Από το keyless entry, τα φώτα που αυτορυθμίζονται ανάλογα με το εξωτερικό φως, το πανεύκολο κεντρικό σταντ, μέχρι τα θερμαινόμενα γκριπ και το cruise control, όλα λειτουργούν για την ηρεμία του αναβάτη, που δεν έχει παρά να χαράξει πορεία (εδώ το GPS κρίνεται απαραίτητο ή άχρηστο ανάλογα τον αναβάτη) και να αποφασίσει με ποια ταχύτητα θα διεκπεραιώσει τη διαδρομή.

Ενστάσεις και ευκολίες


Δύο ενστάσεις μόνο για τους – αναγκαστικά πολλούς – διακόπτες της αριστερής πλευράς του τιμονιού:
Η πρώτη αφορά τη θέση του cruise control που είναι σε δύσκολο σημείο, με το χέρι του αναβάτη να ανάβει άσχετα διάφορα φώτα κάθε φορά που το ενεργοποιεί.
Η δεύτερη ένσταση αφορά τη ρόδα ελέγχου του GPS που απομακρύνει το χέρι από τους υπόλοιπους διακόπτες, κάνοντας έτσι το πάτημα κόρνας ή φλας μια διαδικασία που χρειάζεται λίγο περισσότερη αναζήτηση από όσο χρειάζεται.
Θα προτιμούσαμε ένα GPS με τα χειριστήρια πάνω του προκειμένου να θυσιάσουμε τους υπόλοιπους χειρισμούς.
Η μοτοσυκλέτα κινείται παντού με ταχύτητες που θα ήταν εξαιρετικά κουραστικές και επικίνδυνες χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας της, επιτρέποντας στον αναβάτη στο τέλος της ημέρας να έχει διαφυλάξει δυνάμεις για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Ο κινητήρας διαθέτει υπεραρκετή δύναμη σε όλες τις συνθήκες (εκτός αν κυνηγιέται κάποιος με supersport χιλιάρια) και σε ταχύτητες 170 χ.α.ω. υπάρχει αρκετό απόθεμα για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της μοτοσυκλέτας στο δρόμο σε σχέση με τους υπόλοιπους χρήστες.
Η τελική της ταχύτητα με άστρωτο κινητήρα έφτασε τα 225 χ.α.ώ. και πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσο “ανοίγουν” οι ανοχές του.
Η δε άποψη της BMW για τις εκτός πόλης περιηγήσεις, συνοψίζεται σε μια λεπτομέρεια:
Η ρεζέρβα καυσίμου είναι 4 ολόκληρα λίτρα, που φτάνουν για 80+ χιλιόμετρα.
Αν αυτό είναι το σημείο όπου αναβοσβήνουν οι ειδοποιήσεις για χαμηλή στάθμη καυσίμου, φανταζόμαστε τι εννοεί το εργοστάσιο όταν σκέφτεται μια απλή γρήγορη βόλτα με τη μοτοσυκλέτα.
Αυτό λοιπόν είναι το δυνατό σημείο της φίρμας, αυτή και η διαφήμισή της:
Πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα, χωρίς κούραση και με τη μέγιστη ασφάλεια.

Εξελιγμένη Steet Touring


Μια εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογικά μοτοσυκλέτα, με ανθρώπινες διαστάσεις και επιδόσεις, που προορίζεται για να επαναφέρει τους αγοραστές της Sport Touring, που αποστάτησαν προς την κατηγορία των Adventure.
H BMW R 1200RS διαθέτει έναν κινητήρα με φανατικούς οπαδούς και αποδεδειγμένη αξιοπιστία.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που νοιώθουν ΚΑΙ σπορ μερικές φορές και θα απολαύσουν μια διαδρομή είτε σε επαρχιακό είτε σε εθνικό δρόμο χωρίς να επιδιώκουν αθλητικές δάφνες.

Η θέση οδήγησης και ο ροπάτος κινητήρας με τον ξεχωριστό ήχο, θα κάνουν τη γρήγορη οδήγηση μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία.
Και το ηλεκτρονικό συννεφάκι προστασίας που συνοδεύει την RS, εξασφαλίζει ότι η εμπειρία θα είναι όσο ασφαλής μπορεί να γίνει.
Η τιμή της δεν είναι χαμηλή, δε θα μπορούσε άλλωστε με τέτοιο εξοπλισμό.
Η αίσθηση ασφάλειας και πολυτέλειας που αποπνέει όμως μια τέτοια μοτοσυκλέτα, είναι ανεκτίμητη για το αγοραστικό της κοινό.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW 
Μοντέλο R 1200 RS
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 14700
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, αερο/υδρόψυκτος
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 101Χ73
Συμπίεση (:1)  12,5:1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα με ψεκασμό
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 2 με καταλύτη
Λίπανση  Υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση  
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Τελική μετάδοση Άξονας
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Πλαίσιο δύο τμημάτων, με τον κινητήρα ως φέρουσα κατασκευή.
Κάστερ (°)  27,7
Ίχνος (mm) 114,8
Μεταξόνιο (mm) 1527
Ύψος (mm) 1250
Ύψος σέλας (mm) 820
Μήκος (mm) 2202
Πλάτος (mm) 925
Βάρος (kg)   236 γεμάτη
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  18/4
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Ανάποδο τηλεσκοπικό πηρούνι 45 χιλιοστών με διαδρομή 140 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ με Paralever / Ρύθμιση προφόρτισης και απόσβεσης επαναφοράς. Διαδρομή 140 mm
   
Ελαστικά   
Μπροστά 120/7 ZR 17
Πίσω  180/55 ZR 17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με  ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων 
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και 2 μερικοί χιλιομετρητές,ένδειξη αυτονομίας σε χιλιόμετρα, ένδειξη καυσίμου, ενδείξεις φλας, μεγάλης σκάλας προβολέα, ένδειξη επιλογής φώτων ημέρας, ένδειξη ψεκασμού, ABS, ένδειξη ρυθμίσεων αναρτήσεων, ένδειξη πίεσης ελαστικών, ένδειξη εξωτερικής θερμοκρασίας, ένδειξη θερμοκρασίας κινητήρα.
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  125/7.750
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  12,5/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 20:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200RS 2015 - Αποστολή Test - BMW K 1600 GTL 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon