.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 11:42

Test - BMW R 1200RS 2015 - Αποστολή

Επιτυχημένη επιστροφή!

 

Του Thierry Sarasyn

Η αγορά των sports tourer μοτοσυκλετών περνούσε τα τελευταία χρόνια μια φάση κάμψης, όμως η εμφάνιση του Suzuki GSXS 1000 F και τώρα της νέας BMW R1200RS, απ’ ό,τι φαίνεται ανατάραξε τα νερά κι έτσι η κατηγορία ανακτά και πάλι το χαμένο έδαφος.

Κοινή καρδιά


Η BMW R1200RS προήλθε από το naked μοντέλο R1200R, ενώ ο ίδιος ο κινητήρας χρησιμοποιείται τόσο από τα GS όσο και από τα RT. Τα μοντέλα RS και R όμως έχουν μικρότερη ροπή από τα άλλα δύο. Το νέο R1200RS αποτελεί εξέλιξη του R1150RS, οι διαφορές τους όμως είναι θεμελιώδεις. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον νέο boxer κινητήρα, αλλά και στο νέο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το μονόμπρατσο ψαλίδι Paralever με την πίσω ανάρτηση, και φυσικά, το ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα που αντικατέστησε το σύστημα ανάρτησης Telelever. Όλα αυτά είναι τεράστιες διαφορές σε σχέση με τον προκάτοχο.

Όπως και στην έκδοση R, έτσι και το RS διαθέτει ένα πολύ ωραίο πακέτο ηλεκτρονικών στην στάνταρ έκδοση του και περιλαμβάνει δύο διαφορετικές ρυθμίσεις ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ABS και Traction Control. Η έκδοση Sport περιλαμβάνει ένα πιο σοφιστικέ DTC traction control και δύο επιπλέον modes οδήγησης, θερμαινόμενα grip, quick shift, LED φωτισμό και ένδειξη πίεσης των ελαστικών. Η έκδοση Sport SE, η ναυαρχίδα της σειράς, διαθέτει επίσης ημι-ενεργητική ανάρτηση Dynamic ESA, εξάτμιση χρωμίου, cruise control, βάσεις για τις βαλίτσες και αναμονή για την σύνδεση με GPS.
Ο χειρισμός του GPS της Garmin, που ανήκει στον κατάλογο με τα έξτρα αξεσουάρ, γίνεται πανεύκολα με το χειριστήριο που βρίσκεται στα αριστερά του τιμονιού. Η ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος ζελατίνα ρυθμίζει ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται εν κινήσει, θα λέγαμε όμως ότι είναι μάλλον μικρή και προκαλεί αναταράξεις. Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό σημείο προβληματισμού, μαζί με τα κιλά του R1200RS, τα οποία φτάνουν τα 236. Χάρη όμως στην άριστη κατανομή και το χαμηλό κέντρο βάρους του boxer κινητήρα, δεν γίνονται αντιληπτά.

Βαθμός έκπληξης


Στους ελικοειδής δρόμους όπου την οδηγήσαμε, η νέα R1200RS έδειξε το πόσο ευέλικτη είναι, σε βαθμό έκπληξης για τα 1200 κυβικά της - 1170 για την ακρίβεια. Ο ομαλότατος boxer κινητήρας με γεμάτες μεσαίες στροφές στην καμπύλη, σε αφήνει να κινείσαι με μόλις δύο, άντε τρεις σχέσεις στο κιβώτιο - βέβαια αυτό εξαρτάται και από το στυλ οδήγησης του καθενός. Ο αναβάτης με πιο σπορ στυλ οδήγησης μπορεί να προτιμήσει να βρίσκεται κοντά στις 7.750 στροφές, εκεί όπου δύναμη βρίσκεται στο μέγιστο, από τις 3.000 έως τις 7.000 στροφές όμως υπάρχει ήδη αρκετή δύναμη για να κινηθείς γρήγορα αλλάζοντας συνεχώς σχέσεις.

Με τον αριστερό αντίχειρα, ο αναβάτης μπορεί να κάνει την ανάρτηση πιο σκληρή, αν υπάρχει και συνεπιβάτης. Το δοκιμάσαμε, πιέζοντας περισσότερο σταματημένοι, το μπροστινό σύστημα της μοτοσυκλέτας, η συμπίεση όμως δεν άλλαξε. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η νέα R1200RS είναι μια μοτοσυκλέτα ιδιαίτερα ευκίνητη, αλλά ταυτόχρονα σταθερή, και ούτε η αλλαγή στο σετάρισμα των αναρτήσεων την κάνουν πιο νευρική. Τα διαφορετικά modes οδήγησης δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους. Η Dymanic, που είναι και η πιο σπορ, δεν είναι πολύ επιθετική και την επιλέξαμε για το μεγαλύτερο μέρος του τεστ μας. Μόνο στην επιλογή Rain είναι εμφανής η διαφοροποίηση στην απόδοση, ενώ η εναλλαγή από mode σε mode είναι πανεύκολη, πατώντας απλά ένα κουμπί.

 Ομοιογένεια


Οδηγώντας με την ρύθμιση Dynamic μπορείς να αντιληφθείς πλήρως τις δυνατότητες των αναρτήσεων και να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τις δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo. Φυσικά δεν μιλάμε για ένα θηρίο της πίστας, αλλά σίγουρα η οδήγηση μπορεί να γίνει πολύ σπορ και επιθετική στο δρόμο, κι αυτό ενώ η θέση οδήγησης είναι πραγματικά άνετη για τουριστική χρήση. Η BMW θα μπορούσε να είχε τοποθετήσει ένα μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, καθώς το υπάρχον, χωρητικότητας 18 λίτρων, ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει πλήρως εκείνους που θα επιλέξουν την νέα R 1200RS για τη διάσχιση μεγάλων αποστάσεων. Με συντηρητική οδήγηση, η αυτονομία φτάνει στα 300 χιλιόμετρα, ενώ με πιο σπορ οδήγηση, τα 250 – ικανοποιητικά δηλαδή, αλλά όχι ιδανικά. Προφανώς η BMW έλαβε υπόψη σε αυτή την απόφαση περισσότερο το μέγεθος προκειμένου να μην υπονομεύσει την σπορ πλευρά της μοτοσυκλέτας. Έτσι είναι, όταν επιχειρείς να παντρέψεις διαφορετικά στυλ και κατηγορίες, θα πρέπει να κάνεις και μερικούς συμβιβασμούς.

Στην περίπτωση της νέας R1200RS, "συμβιβασμός" σημαίνει ότι η BMW κατάφερε να κατασκευάσει μια μοτοσυκλέτα ξεκάθαρα ανώτερη του προκατόχου της. Το ίδιο ισχύει και για το άψογο εξωτερικό της φινίρισμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να μην είναι 100% BMW. Το ταμπλό είναι ευκρινές, χωρίς περιττά στοιχεία που μπερδεύουν το μάτι. Η σέλα είναι ιδιαίτερα βολική και ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα 790 ή 820 χιλιοστά ύψους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς ακόμη χαμηλότερης, στα 760 χιλιοστά.

 Επιτυχημένη επιστροφή


Με τιμή που βρίσκεται λίγο περισσότερο στα 14.700 ευρώ, η νέα R 1200RS δεν είναι ακριβώς φθηνή, είναι σίγουρα όμως μια value-for-money αγορά, με την αξιοπιστία και το κύρος του ονόματος της BMW. Το νέο μοντέλο είναι σαφώς ανώτερο του προηγούμενου και συνάδει απόλυτα με τα στάνταρ της εταιρείας. Διαθέτει ένα δυνατό πακέτο ηλεκτρονικών, όπως θα περιμέναμε από μια μοτοσυκλέτα αυτής της κατηγορίας, κι αν σε αυτό προσθέσουμε το όμορφο και στιβαρό πλαίσιο και τον δυνατό boxer κινητήρα, τότε μιλάμε για μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα. Μια μοτοσυκλέτα που συνδυάζει άριστα την σπορ και touring πλευρά της.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

   
Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο R1200R
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) 14.740euro (βασική) 
 Εγγύηση  2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (c.c.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός με σώματα διαμέτρου 52mm
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος,  υδραυλικός
Μετάδοση Με άξονα, 2,9:1
Κιβώτιο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων με τον κινητήρα ενεργό τμήμα
Κάστερ (°) 27,7
Ίχνος (mm) 122
Μεταξόνιο (mm) 1.527
Ύψος σέλας (mm) 790 / 820 (760 με χαμηλή σέλα)
Πλάτος (mm) 880
Μήκος (mm) 2165
Ύψος (mm) 1300
Βάρος (kg) 231
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 18lt
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45mm, διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 140mm / ESA - Electronic Suspension Adjustment
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55 - 17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 276mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
   
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, νίκελ εξάτμιση
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 125/7.700
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,74/6.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 23:01

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200RT 2010-2013 Test - BMW R 1200RS 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon