.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 15:48

Test - BMW K 1600 GTL 2017

 

Sixοτουρισμός!

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

BMW K 1600 GTL. Ταξιδεύοντας με έξι κυλίνδρους, 1600 κ.εκ., επίπεδο εξοπλισμού που θα ζήλευε πολυτελές αυτοκίνητο, απαράμιλλη προστασία και την μοναδική εμπειρία της BMW στην κατασκευή τουριστικών μοντέλων!

Μια μοτοσυκλέτα που μόνο το παρουσιαστικό της αρκεί  για να “κρεμάσει” τα σαγόνια σχετικών και άσχετών με τον χώρο. Αν αρχίσεις δε να παραθέτεις τεχνικά χαρακτηριστικά,  έχουμε τις πρώτες σκοτοδίνες, ενώ οι λιποθυμίες έρχονται στο άκουσμα της τιμής της. 

Μια ωδή στην υπερβολή αλλά με λόγο και αιτία!   

"Αυτοκινητάδικη" τεχνολογία



Η νέα K 1600GTL της BMW είναι ίσως μία από τις πληρέστερες μοτοσυκλέτες τουρισμού. Μαζί της, μπορείς να ταξιδέψεις παντού και πάντα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.  Μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα με μοναδική  αισθητική, αλλά αυτό που πραγματικά προκαλεί, στον ήχο και στην οδήγηση, είναι ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας της, που είναι και μοναδικός αυτή τη στιγμή στην γκάμα της BMW Motorrad. Η BMW Motorrad άντλησε τεχνογνωσία από το τμήμα αυτοκινήτου προκειμένου να τιθασεύσει τα 17,5 ανακοινώσιμα χιλιόγραμμα ροπής (!!) και να διαφοροποιηθεί από τον boxer εξακύλινδρο ανταγωνισμό, (βλέπε Honda Goldwing 1800).

 O εξακύλινδρος του BMW έχει μοναδική αίσθηση και χροιά, με την γραμμική λειτουργία που προσφέρει από τις χαμηλές στροφές να σου δίνει την δυνατότητα να οδηγείς με χαλαρούς ρυθμούς και να επιταχύνεις ακόμη και με τελευταία σχέση στο κιβώτιο, χωρίς κραδασμούς ή μπερδέματα / μπουκώματα. Για παράδειγμα, δεν αισθάνεσαι ποτέ την λειτουργία του κινητήρα, νιώθεις ότι σε σπρώχνει ένα αόρατο χέρι, παρά μόνο μετά τα 180χ.α.ω., όπου διαπιστώνεις πως κάτι λειτουργεί "εκεί κάτω". Και σίγουρα, οι οδηγοί εξακύλινδρων BMW αυτοκινήτων, γυρνάνε απότομα το κεφάλι όταν ακούνε τον γνώριμο ήχο να τους προσπερνά ανάμεσα στην κίνηση!

Ο κινητήρας είναι τόσο γραμμικός στην λειτουργία του και βοηθάει στην καθημερινή μετακίνηση, και το γκάζι, τόσο μαλακό που γίνεται σύμμαχος σε κάθε σου διαδρομή.

Με τους έξι κυλίνδρους να σιγοτραγουδούν, η K 1600GTL ταξιδεύει άνετα στα 180χ.α.ω. και ακόμη και στα 200χ.α.ω., είσαι πολύ άνετη. Σε κάτι τέτοιες ταχύτητες διαπιστώνεις ότι τα χιλιόμετρα αυτά τα πιάνει με 5η, ενώ η 6η σχέση χρησιμεύει ως overdrive. Προφανώς και δεν υπήρχε λόγος για επίτευξη περισσότερων χιλιομέτρων τελικής, αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της τουριστικής μοτοσυκλέτας. Μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κρατάει τα χιλιόμετρα που έχει στο κοντέρ, να ταξιδεύει γρήγορα, να είναι σταθερή και να προσφέρει ασφάλεια κάτω από όποιες συνθήκες. Απόδειξη πως ακόμη και όταν την οδηγήσαμε στην τελική της, τα 7 μποφόρ που ανακοινώνονταν  εκείνη τη μέρα, δεν ήταν αρκετά για να την ταρακουνήσουν!

Αεροδυναμική και προστασία

Η K 1600GTL είναι προορισμένη για ταξίδι, και μέχρι τα 230χ.α.ω., με την ζελατίνα κατεβασμένη για καλύτερη αεροδυναμική - ακόμη και με πολύ δυνατό αέρα - δεν υπήρξε κάποια ανασφάλεια ή κούνημα.

Η σχεδίαση του fairing  και η τεράστια, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, δημιουργούν στο σύνολο τους ένα “βέλος” ή μάλλον καλύτερα, έναν… “πολιορκητικό κριό”, που τρυπά  τον αέρα. Όταν ρυθμίσεις την ζελατίνα στο ύψος των ματιών, μπορείς να έχεις ανοιχτή την ζελατίνα του κράνους και ο αέρας να περνάει πάνω από αυτό. Η ζελατίνα στην ψηλότερη θέση σε προστατεύει απ' όλα τα στοιχεία της φύσης, και μέσα σε αυτά, θα εξαφανιστούν από το πεδίο σου τόσο τα έντομα, όσο και ο αέρας. Ακόμη και με τους 44 βαθμούς που οδηγήσαμε με καύσωνα, η ζελατίνα μας προστάτευε από την ζέστη!

Η ζελατίνα στο τέρμα άνω σημείο της, δημιουργεί υποπίεση και ρουφάει τον αναβάτη προς τα μέσα. Σε κάποια σημεία με δυνατό αέρα, νιώσαμε την ζελατίνα να προσπαθεί να μετατρέψει την K 1600GTL σε ιστιοπλοϊκό, και το πίσω μέρος να κουνιέται ελαφρώς. Με κατέβασμα της ζελατίνας ώστε να συναντά ο αέρας το κράνος, το θέμα αυτό μειώθηκε σημαντικά.

Τα έξτρα βοηθήματα στα πλαϊνά του fairing που στέλνουν κατά ρύθμιση του αναβάτη αέρα προς τα πάνω του, συμβάλλουν στην άνεση τους θερμούς μήνες. Και μιας και μιλάμε για ζέστη, μπορεί η ζελατίνα να έκοβε τη "λάβα" του αέρα που ερχόταν πάνω μου, αλλά η… λάβα που έβγαινε από  τον κινητήρα στην αριστερή πλευρά τουμ ερχόταν απευθείας στο πόδι. Άρα οδήγηση με αθλητικό παπούτσι και κοντή κάλτσα με 44 βαθμούς, είναι πράγματα ασυμβίβαστα.

Άνεση αυτοκινήτου

Έχοντας στο μυαλό το αγοραστικό κοινό που ψάχνει ανέσεις αυτοκινήτου στην K 1600GTL, η BMW δημιούργησε μία θέση οδήγησης παραπλήσια. Το τιμόνι βρίσκεται σε φυσική θέση και ο αναβάτης κάθεται άνετα "μέσα" στην μοτοσυκλέτα, σε φυσική στάση.

Το κάθισμα του αναβάτη μοιάζει να έχει κατασκευαστεί στα μέτρα σου, με την σέλα του να σε αγκαλιάζει σαν πολυθρόνα και το μαξιλαράκι πίσω της, έτσι φαρδύ και ψηλό, να εστιάζει στην συγκράτηση της μέσης. Μιας και η σέλα είναι ενιαία σε μήκος, δεν θα λέγαμε όχι σε μία διαιρούμενη με ρυθμιζόμενο ως προς το ύψος μπροστινό τμήμα. Στο 1,80μ. μου, τα γόνατα δεν κουράστηκαν πάντως από την γωνία που δημιουργούν τα μαρσπιέ, αν και δεν θα έλεγα όχι για λίγο περισσότερο χώρο. Τα φαρδιά μαρσπιέ έχουν τεράστια ελαστικά παρεμβύσματα που μειώνουν / εξαλείφουν τους κραδασμούς στα πόδια.

Παρόμοια είναι και η άνεση για τον συνεπιβάτη. Η μοτοσυκλέτα προσφέρει χώρους, κι έτσι ο συνεπιβάτης δεν θα ενοχλήσει ποτέ τον αναβάτη. Ακόμη και στα πιο σκληρά φρένα, ο συνεπιβάτης συγκρατείται με ασφάλεια και διαθέτει τον χώρο του για να μειώσει όποια μετακίνηση του σώματος του προς τα εμπρός. Έτσι, όσο μικρή ή μεγάλη και αν είναι η  βόλτα, η απόλαυση είναι για δύο.

 Άνετα μάλιστα μπορείς να ξεχαστείς, και στον γυρισμό από τη δουλειά σου, θα βγεις στην εθνική οδό και θα γράψεις 500 χιλιόμετρα. Μάλιστα, έχοντας την κατανάλωση στα 6,9 λίτρα / 100 χιλιόμετρα - εξαιρετική κατανάλωση για τον κυβισμό και την απόδοση, τα κιλά και τον όγκο της μοτοσυκλέτας, θα απολαύσεις διαδρομές, εκμεταλλευόμενος την ροπάτη λειτουργία και την απαλή μετάδοση της δύναμης.

Όπισθεν και λοιπά

Η νέα GTL διαθέτει όπισθεν, η οποία μεταδίδεται στον πίσω τροχό μέσω ενός σερβοκινητήρα. Όταν έχεις νεκρά στο κιβώτιο ταχυτήτων, πατάς το μπουτόν "R" στο αριστερό άκρο του τιμονιού, και η επιλογή ανάβει στο καντράν. Έπειτα, πατάς το μπουτόν της μίζας το οποίο χρησιμεύει ως γκάζι, ανεβάζοντας σταθερά τις στροφές στον σερβοκινητήρα, ο οποίος κινεί την μοτοσυκλέτα με σταθερή ταχύτητα προς τα πίσω.

Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό βοήθημα να μπορείς να κινήσεις την 332 κιλών άδεια GTL, 350 με γεμάτο ρεζερβουάρ, 560 με δύο επιβαίνοντες και εξοπλισμό (μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος), προς τα πίσω, χωρίς να κουραστείς ή κινδυνέψεις. Αν αξίζει τα λεφτά της η όπισθεν; Φυσικά!

Το ίδιο επίσης αξίζει τα λεφτά του το σύστημα Hill Start Control το οποίο σου επιτρέπει να κρατάς την μοτοσυκλέτα σε ανηφόρα με σχέση στο κιβώτιο, κρατώντας πατημένο συμπλέκτη, χωρίς να χρειαστεί πάτημα φρένου. Μεγάλο βοήθημα για ξέγνοιαστη άνοδο στην ανηφόρα, για τόσα κιλά μοτοσυκλέτας!

Το σημαντικό επίσης είναι πως με όσα χιλιόμετρα και αν κινείσαι, αρκεί να ανοίξεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα θα επιταχύνει με ασφάλεια, με όποια ταχύτητα και αν έχεις στο κιβώτιο, αδιαφορώντας για το βάρος ή την κλίση της ανηφόρας.

Το κιβώτιο ταχυτήτων έχει πολύ μικρές διαδρομές ανάμεσα στις σχέσεις, είναι θετικότατο στις αλλαγές και το σύστημα Quick Shifter βοηθάει σημαντικά στην οδήγηση. Από τη στιγμή που ξεκινήσεις, δεν χρειάζεται να πιάσεις ξανά τον συμπλέκτη. Το σύστημα επιτρέπει αλλαγές ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη και προς τα πάνω, αλλά και στα κατεβάσματα. Στα τελευταία, προσφέρει την αίσθηση της μηχανικής αλλαγής ανεβάζοντας στιγμιαία στροφές, έτσι ώστε η μικρότερη ταχύτητα να μπει ομαλά χωρίς να αισθανθεί ο αναβάτης την μείωση ταχύτητας.

Εύκολη στην οδήγηση

Το μέγεθος της μοτοσυκλέτας σου επιτρέπει να την πλαγιάζεις πολύ, ακόμα και σε sport ρυθμούς, παρά τα κιλά της, και η τουριστική θέση δεν σε περιορίζει. Το εκπληκτικό ζύγισμα της μοτοσυκλέτας όσο βρίσκεται όρθια και κινείται ακόμη και με ελάχιστα χιλιόμετρα, της δίνει την δυνατότητα να οδηγηθεί από κάθε επιπέδου αναβάτη.

Κατά την οδήγηση, ο έλεγχος είναι παιχνίδι. Σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και το μπροστινό σύστημα Duolever το οποίο όντας άκαμπτο, δεν συμπιέζεται όπως τα τηλεσκοπικά, μεταφέροντας το βάρος εκεί, ούτε έχει ελαστικότητες ώστε να μεταφέρει δυνάμεις κατά τον διαμήκη άξονα της μοτοσυκλέτας.

Λιγότερες μετακινήσεις βάρους, ηπιότερη λειτουργία των αναρτήσεων, μικρότερη επίδραση του βάρους σε άνοιγμα γκαζιού και φρένα. Και όλα αυτά συνηγορούν σε μία απρόσμενα εύκολη βόλτα, ακόμη και αν κινείσαι εντός των τειχών της πόλης.

Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις μέσα στην πόλη, αν και δεν βλέπουμε τον λόγο να γίνει αυτό. Γιατί, το βάρος είναι τέτοιο που αν ξεπεράσεις αρκετά την κάθετο και γύρεις την μοτοσυκλέτα στο πλάï, θα διαπιστώσεις σύντομα πως κινδυνεύεις από πτώση.

Η K 1600GTL είναι τόσο εύκολη στην οδήγηση για τον όγκο της, που κινούμενος αργά, αρχίζεις και βρίσκεις σημεία που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα, όσο οι ταχύτητες παραμένουν αργές, νιώθεις το βάρος που πιέζει τον μπροστινό τροχό και το τιμόνι γυρίζει δύσκολα. Μία ηλεκτρική υποβοήθηση, όπως έχουμε δει άλλωστε σε ATV,  θα βοηθούσε σημαντικά στην οδήγηση μέσα στην πόλη.

Αν και μεγάλη σε όγκο, η K1600GTL ελίσσεται άνετα μέσα στην πόλη όσο κινείται, ακόμη και με αργούς ρυθμούς. Αρκεί να χωράει το fairing και η μοτοσυκλέτα πραγματικά δεν θα προβληματιστεί να κινηθεί σε πολυσύχναστους δρόμους.

Εξοπλισμός αυτοκινήτου

Ο ηλεκτρoνικός εξοπλισμός που διαθέτει η K 1600GTL φέρνει στο μυαλό τα αυτοκίνητα της εταιρίας. Έχει εκπληκτικά φώτα, με το κεντρικό κάτοπτρο που μετακινείται να φροντίζει ώστε να στείλει την δέσμη του προβολέα της μικρής σκάλας προς την μεριά που πλαγιάζεις, ώστε να ρίξει φως ''μέσα'' στην στροφή.

Παράλληλα τα έξτρα LED προβολάκια που βρίσκονται στην καρίνα, μόλις η μοτοσυκλέτα πλαγιάσει, προσαρμόζουν την δέσμη τους κοντά στο fering, στο τρίγωνο που δημιουργείται κατά το πλάγιασμα και παραμένει σκοτεινό. 

Έτσι, όταν στρίβεις, όλα είναι φωτισμένα άριστα. Και στις ευθείες, η μεγάλη σκάλα θα χρειαστεί πραγματικά σε άδειους και σκοτεινούς τελείως δρόμους μιας και η μικρή, φέγγει πλατιά και μακριά και σε καλύπτει απόλυτα, χωρίς να αφήνει κενά σημεία. Τα προβολάκια, εξέχουν σημαντικά και είναι τα πρώτα που θα σπάσουν αν ακουμπήσει η μοτοσυκλέτα στο έδαφος.

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην βόλτα, και η GTL είναι εξοπλισμένη με ηχοσύστημα δύο ηχείων, με το οποίο μέχρι τα 120χ.α.ω. ακούς καλά, ειδικά αν έχεις ψηλά την ζελατίνα του fairing και φοράς ανοιχτό κράνος. Δεν υπάρχουν ηχεία στην βαλίτσα για τον συνεπιβάτη, κι έτσι θα πρέπει να δυναμώσεις αρκετά για να φτάσει ο ήχος και στον συνεπιβάτη, σε σημείο τόσο δυνατό που θα ενοχλεί τον αναβάτη. Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα ηχητικά συστήματα από της K 1600GTL στην αγορά, και σίγουρα είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός να το βελτιώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηχοσύστημα ρυθμίζεται πολύ εύκολα, από την ροδέλα στο αριστερό άκρο του τιμονιού. Αυξομειώνεις την ένταση, ρυθμίζεις τον σταθμό που επιθυμείς, ενώ αν θες μπορείς να βάλεις και USB με την μουσική σου.

Τα όργανα είναι αυτοκινητικού τύπου, αναλογικά για ταχύτητα και στροφές κινητήρα, με μικρές οθόνες ενδιάμεσα. Πριν μερικά χρόνια ήταν τα κορυφαία της αγοράς, αλλά με τις οθόνες TFT να έχουν ενταχθεί σε αρκετές μεγάλες και μικρές μοτοσυκλέτες, αυτά της GTL μοιάζουν προσαρμοσμένα περισσότερο σε οδηγούς αυτοκινήτου, και μάλλον φτάνει η ώρα για τον εκσυγχρονισμό τους. Παρόλα αυτά, ο πίνακας οργάνων είναι πληρέστατος και ευανάγνωστός.

Ρυθμίσεις και ενδείξεις

Καθώς πλοηγείσαι στο menu μέσω της ροδέλας του αριστερού γκριπ, μπαίνεις στις πληροφορίες της κατανάλωσης, αυτονομίας, συνολικού range, μερική ή ολική κατανάλωση, της μέγιστης ταχύτητας που έχεις πετύχει, της εξωτερικής θερμοκρασίας, πίεσης ελαστικών, stop watch και travel time για να βλέπεις τους χρόνους της διαδρομής σου, της ημερομηνίας, Volt, oil level, κ.α. Όλα αυτά, μπορείς να τα ενεργοποιήσεις να εμφανίζονται στην οθόνη, ή να τα απενεργοποιήσεις.

Το κακό είναι πως μπορείς να επιλέξεις μόνο ένα από τα παραπάνω για να εμφανιστούν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δεξιά της οθόνης. Εφόσον υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κενό στην αριστερή πλευρά της κεντρικής οθόνης, θα μπορούσαν να εμφανίζονται περισσότερες επιλογές, διαμορφώνοντας το συγκεκριμένο με αρκετές πληροφορίες, ανάλογα τα γούστα.

Η βασική πληροφορία που παραμένει συνεχώς στην οθόνη αφορά στο Trip που ρυθμίζει ανάλογα ως προς Trip 1, Trip 2 ή Trip Auto- το τελευταίο μετράει συνεχώς από την φορά που βάζεις σε λειτουργία την μοτοσυκλέτα, άρα είναι ίσως και το πιο χρήσιμο, αφού δεν χρειάζεται να μηδενίσεις τον χιλιομετρητή πριν ξεκινήσεις την βόλτα σου.

Μέσα στο menu θα βρεις και την ρύθμιση των θερμαινόμενων grip και της σέλας σε 5 διαφορετικά επίπεδα, από Minimum έως maximum. Του συνεπιβάτη ρυθμίζει με κουμπάκι στην αριστερή πλευρά της σέλας του.

Στο Audio, ρυθμίζεις τον ήχο, και τις παραμέτρους του, ενώ υπάρχουν και άλλες παράμετροι αναφορικά με το background της οθόνης, το λογότυπο που θέλεις να εμφανίζεται και άλλα.

Επίσης, από εκεί ρυθμίζεις τα LED φώτα ημέρας, αλλά και τα φώτα, στην περίπτωση που κινηθείς σε αντίθετης κατεύθυνσης χώρα. Αν ταξιδέψεις στην Αγγλία, ας πούμε, επιλέγεις "Left Hand Traffic" και τα φώτα προσαρμόζονται ανάλογα, χωρίς να τυφλώνεις κάποιον. Πολύ σημαντικό βοήθημα για τους ταξιδιώτες.

Από εκεί ρυθμίζει το Traction Control το οποίο απενεργοποιείται κιόλας, ενώ η λειτουργία είναι ομαλή και σωτήρια, αν αναλογιστεί κανείς την ροπή της μοτοσυκλέτας. Το ABS δεν απενεργοποιείται, ενώ και αυτό λειτουργεί εξαιρετικά μειώνοντας την απόσταση φρεναρίσματος χωρίς να μεταφέρει ανάδραση σε μανέτα ή ποδόφρενο.

Οι ενδείξεις για θερμοκρασία κινητήρα και ένδειξη καυσίμου βρίσκονται αρκετά κοντά μεταξύ τους και κάποιες φορές είναι δυσδιάκριτες, στην αριστερή πλευρά, κάτω από την ένδειξη ταχυτήτων.

Τουριστική υπεροχή

Οι χώροι για αποθήκευση είναι το ζητούμενο σε μία τουριστική μοτοσυκλέτα. Η κεντρική βαλίτσα της GTL χωράει δύο μεγάλα jet κράνη άνετα, και διαθέτει φωτάκι και ποιοτικό εσωτερικό. Οι πλαϊνές βαλίτσες τοποθετούνται στις υπάρχουσες βάσεις του υποπλαισίου και ασφαλίζουν ηλεκτρικά με κουμπί από το δεξί άκρο του τιμονιού.

Δύο ντουλαπάκια εκατέρωθεν του fairing, πάνω από τον κινητήρα, θα βολέψουν για τα μικροπράγματα. Το δεξί διαθέτει και θύρα USB για σύνδεση με κινητό ή hub για εξωτερική πηγή. Στην αριστερή, βρίσκονται τα κουμπιά για εξωτερική ρύθμιση του ηχοσυστήματος σε περίπτωση που το μοντέλο δεν διαθέτει την ''ροδέλα''.

Ως τουριστική μοτοσυκλέτα, καλύπτει όλες τις ανάγκες οδήγησης αφού από το δεξιό άκρο του τιμονιού μπορούν να ρυθμιστούν τα mode ρύθμισης του κινητήρα σε Dynamic, Rain, Road, με ανάλογη αλλαγή στην απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού.

Ο ταξιδιάρης αναβάτης θα βολευτεί με το Cruise Control το οποίο ενεργοποιείται πανεύκολα όταν το σπρώξεις δεξιά, ενώ πιέζοντας το με τον αντίχειρα μπροστά και πίσω, αυξάνεις ή μειώνεις τα χιλιόμετρα.

Δεν σου εμφανίζει τα επιθυμητά χιλιόμετρα ανάλογα την πίεση που έχεις ασκήσει σε κάποιο σημείο της οθόνης, όπως σε άλλες μοτοσυκλέτες, αλλά αυξάνεις ταχύτητα όσο πιέζεις προς τα εμπρός. Από το ίδιο σημείο μειώνεις χιλιόμετρα, ενώ αν θέλεις να το απομονώσεις, αρκεί να πατήσεις ένα από τα φρένα. Η απενεργοποίηση γίνεται με την κίνηση του διακόπτη προς τα αριστερά.

Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζεις τις ενεργητικές αναρτήσεις ανάμεσα σε Road και Dynamic - τα επιλέγεις πιέζοντας δεξιά (enter) την ροδέλα. Οι επιλογές διευρύνονται, στρίβοντας την ροδέλα προς τα πάνω, όπου εμφανίζονται στο καντράν επιλογές ρύθμισης για δύο αναβάτες, έναν αναβάτη με βαλίτσα, έναν αναβάτη χωρίς βαλίτσα.

Έτσι μπορείς να ρυθμίσεις τις ημιενεργητικές αναρτήσεις ανάλογα τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σου. Προσωπικά επέλεξα δύο άτομα στις ρυθμίσεις και έτσι είχα λιγότερη ελαστικότητα που προσωπικά μου αρέσει στο sport στυλ οδήγησης μου.

 Έπειτα αφήνεις τις αναρτήσεις να διαμορφώσουν… άποψη ανάλογα με  το άνοιγμα  - κλείσιμο του γκαζιού, τις επιταχύνσεις και τα φρένα, φροντίζοντας για την ιδανική πρόσφυση και άνεση. Στο sport στυλ ταξιδίου που ταιριάζει στην K 1600GTL βρίσκονται και τα ελαστικά της Bridgestone, Battlax BT 022 για μπροστά και BT021 για πίσω - σκληρός σκελετός και αρκετά τουριστική γόμα για αντοχή στα χιλιόμετρα αλλά και με καλή συμπεριφορά στην sport οδήγηση.

Ο έξτρα εξοπλισμός

Αυτή η μοτοσυκλέτα της BMW δεν στοχεύει μόνο στο σκληροπυρηνικό κοινό που θα ταξιδέψει εκτός ελληνικών ορίων, αλλά και σε αυτό που θα μετακινηθεί σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις με τον επιβλητικό όγκο που προσφέρει το ανάλογο κύρος.

Κάθε διαδρομή γίνεται απόλαυση πάνω στην αναθεωρημένη GTL. Λέμε αναθεωρημένη, γιατί οι περιορισμοί ρύπων που επέβαλαν την επανασχεδίαση του καταλύτη, και την νέα χαρτογράφηση, είναι λίγες από τις αλλαγές που συνοδεύουν το νέο μοντέλο, μαζί με τις μικρές διαφορές στην ζελατίνα του fering. Κατά τ' άλλα, πρόκειται για μία K 1600 GT, με τον πλούσιο εξοπλισμό που θα ήθελε να έχει κοντά του κάθε κυριλέ μοτοσυκλετιστής.

Η K 1600 GTL είναι ούτως ή άλλως πλούσια σε εξοπλισμό μιας και το αρτικόλεξο L είναι και αυτό που την ξεχωρίζει από το απλό μοντέλο GT.

Ωστόσο, η νέα K 1600 GTL διαθέτει στον έξτρα εξοπλισμό της το πακέτο Safety το οποίο περιλαμβάνει το Adaptive Headlight, τα φώτα ημέρας, το Hill Start Control, την Ένδειξη πίεσης Ελαστικών, με συνολικό κόστος πακέτου στα 1200euro.

Διαθέτει επίσης το Πακέτο Εξοπλισμού 1, το οποίο περιλαμβάνει το Keyless Ride System, την Υποβοήθηση αλλαγής Ταχυτήτων Pro, το κεντρικό κλείδωμα, τους πρόσθετους προβολείς ομίχλης LED, τον Συναγερμό, με συνολικό κόστος στα 1.800euro.

Η Όπισθεν κοστολογείται στα 1200euro, και το χρώμα Thunder Grey metallic, στα 190euro.

Πακέτα τα οποία προσθέτουν κύρος στην ήδη πλούσια σε εξοπλισμό μοτοσυκλέτα αλλά ανεβάζουν και το κόστος κατά 4.390 euro.

Όλα τα παραπάνω αξίζουν ξεχωριστής αναφοράς στην δοκιμή, μιας και προσφέρουν τα μέγιστα στην απόλαυση της μοτοσυκλέτας, αλλά εδώ που τα λέμε, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της GTL σίγουρα θα την θελήσει πληρέστατη και δεν θα κάνει οικονομία σε κάποιο από τα πακέτα αξεσουάρ.

Τόπο στα όνειρα

Τα χρήματα δεν έπαιξαν ποτέ ρόλο στην απόκτηση του ονείρου. Ενός ονείρου που θα βρίσκεται στο πλευρό σου για να ικανοποιήσει και τις πιο τρελές σου προσδοκίες, να πραγματοποιήσει τα σχέδια των τελευταίων ετών, να μεταφέρει την γραμμή από τον χάρτη στο δρόμο, να σε ταξιδέψει παντού και πάντα, με άνεση, ποιότητα, μοναδικότητα.

Στα 26.550 ευρώ (Μοτοσυκλέτα δοκιμής: 30.940 ευρώ) η K 1600 GTL δεν ανήκει στις μοτοσυκλέτες που μπορεί εύκολα να αποκτήσει ο καθένας. Ωστόσο δεδομένων των δυνατοτήτων της, αναδιατυπώνουμε την παραπάνω πρόταση και λέμε ότι η K 1600 GTL, είναι  η μοναδική μοτοσυκλέτα που θα πρέπει να αποκτήσει κάποιος αν τα ταξίδια εντός και εκτός συνόρων αποτελούν την μοτοσυκλετιστική του τάση.

Σαφώς υπάρχουν και άλλα μοντέλα που μπορούν να ταξιδέψουν πολύ καλά. Με αυτό τον μοναδικά άνετο και πολυτελή τρόπο όμως που το κάνει η K 1600 GTL, κανένα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW
Μοντέλο K 1600 GTL
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 26.550 €
Τιμή μοτοσυκλέτας δοκιμής 30.940 €
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Υγρόψυκτος, τετράχρονος, 6κύλινδρος εν σειρά, δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
Κυβισμός (c.c.) 1.649
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 72x67,5
Συμπίεση (:1) 12,2
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με ψηφιακό έλεγχο (BMS-X)
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, υδραυλικός
Κιβώτιο 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος Αλουμινένιο πλαίσιο τύπου γέφυρας
Κάστερ (°) 27,8
Ίχνος (mm) 108.4
Μεταξόνιο (mm) 1680
Ύψος σέλας (mm) 810/830 mm (χαμηλή σέλα: 800/780 mm)
Πλάτος (mm) 1000
Μήκος (mm) 2489
Ύψος (mm) 1475
Βάρος (kg) 332
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 26,5l
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Duolever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 115mm / ESA και stabilizater
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 135mm / ESA
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70 ZR17
Πίσω 190/55 ZR17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (Hp/r.p.m.) 160 / 7.750
Ροπή εργοστασίου (kg/r.p.m.) 17,5 / 5.250

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 20:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200RS 2015 TEST – BMW R 1200 RT 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon