.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 19:05

TEST – BMW R 1200 RT 2017

 

Η πιο αντιπροσωπευτική BMW! 

 

 

Κείμενο: Κώστας Γαμβρούλης 
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης 

Το ταξίδι, ο τουρισμός με δύο τροχούς, ήταν ανέκαθεν η ειδικότητα της BMW Motorrad. Πάνω στο ταξίδι έχει χτιστεί ο μύθος της εταιρείας, με ακρογωνιαίους λίθους την αξιοπιστία, την άνεση, την άριστη εργονομία και την πολυτέλεια, στοιχεία που παραδοσιακά συνόδευαν τις μοτοσυκλέτες της βαυαρικής εταιρείας. Μπορεί κατά καιρούς αυτή ή προσήλωση στον τουρισμό να έχει εκφραστεί με μονοκύλινδρους , δικύλινδρους σε σειρά, τετρακύλίνδρους και εξακύλινδρους κινητήρες, μπορεί τα GS να είναι τα τελευταία χρόνια τα πιο δημοφιλή μοντέλα της εταιρείας, είναι όμως ο boxer και οι RT και RS σειρές που εκφράζουν τον μοτοσυκλετιστικό πυρήνα της BMW στο ακέραιο. Στην προκειμένη περίπτωση, εξετάζουμε το R 1200 RT του 2017. Touring. Βoxer. ΒΜW όσο δεν πάει!

“Ταξιδιωτικός Τουρίστας”



Το “RT” προκύπτει από τα αρχικά του “Reise Tourer”, τα οποία σημαίνουν “Ταξίδι” και “Τουρίστας”. Η όλη έκφραση αποτελεί έναν πλεονασμό, καθότι η μια έννοια “εμπεριέχει” κατά κάποιο τρόπο την άλλη, όμως αυτό ακριβώς είναι και η μοτοσυκλέτα που αντιπροσωπεύεται από αυτή την ονομασία, ένας πλεονασμός άνεσης προστασίας και εξοπλισμού !

bmw r1200rt 2017 test 16

Τα πρώτα RT μοντέλα παρουσιάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έκτοτε αποτελούν μια “σταθερά” στην γκάμα της BMW, έχοντας φυσικά προσαρμοστεί στις αλλαγές που οριζόντουσαν κυρίως από την εξέλιξη του boxer κινητήρα. Από την αερόψυξη και τις δύο βαλβίδες ανά κύλινδρο, στη αεροελαιόψυξη και στις τέσσερις βαλβίδες, πάντα παράλληλα με την σταδιακή αύξηση της χωρητικότητας, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου χρησιμοποιείται η τελευταία γενιά του 1200άρη boxer, με τις τετραβάλβιδες, υγρόψυκτες κεφαλές.

Από τo “function over form” στο “function = form”

 


Κάθε RT που έχει παραχθεί, χαρακτηρίζεται από το τεράστιο, ανοικονόμητο πολλές φορές fairing του. Τεράστιες ζελατίνες και πολύ μεγάλες επιφάνειες πλαστικών που αποσκοπούν φυσικά στην πλήρη κάλυψη των επιβαινόντων. Οι πρώτες εφαρμογές αυτής της αντίληψης, δεν ήταν και ότι πιο επιτυχημένο αισθητικά, με την αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος να προέχει και να υπερτερεί έναντι της σχεδίασης.

bmw r1200rt 2017 test 17

Αν αυτό ήταν κάτι που μπορούσες εύκολα να το παραβλέψεις την δεκαετία του 80, στο 2017, είναι απλά ανεπίτρεπτο! Έτσι λοιπόν και τα RT, σιγά – σιγά εμφανιζόντουσαν όλο πιο… “κομψά”, με την τελευταία “γενναία” αισθητική ανανέωση να γίνεται το 2014 και οι γραμμές της να είναι αυτές που βλέπουμε και στο μοντέλο του 2017. Το σύνολο ζελατίνας και fairing εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο οι δυναμικές και “μυώδεις” γραμμές, προσδίδουν μια πιο “sport” εμφάνιση. Όλες αυτές οι “αυλακώσεις” και οι αεραγωγοί, όλες οι προεξοχές και τα η “γλυπτική” στα πλαστικά, δεν έχουν βέβαια γίνει τυχαία!

bmw r1200rt 2017 test 15

Αεροδυναμικοί οι λόγοι αλλά και καθαρά πρακτικοί, να οδηγείται αέρας εκεί που πρέπει και να εκτρέπεται από εκεί που δεν πρέπει να φτάνει. Επιβλητική η παρουσία του τεράστιου φωτιστικού σώματος, που συνίσταται από τρία κάτοπτρα / ανακλαστήρες, ενώ άξιοι προσοχής είναι και οι καθρέπτες, που ενσωματώνονται στο fairing ντουμπλάροντας παράλληλα και ως προπετάσματα για την προστασία των χεριών / αγκώνων από τον αέρα. Πλέον η σχεδίαση και η πρακτικότητα, λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Οι λεπτές ισορροπίες της εργονομίας



Στο ταξίδι πρέπει να είσαι αναπόσπαστος, να απολαύσεις τις εικόνες, τις διαδρομές και τους νέους τόπους. Για αυτό και η καλή touring μοτοσυκλέτα είναι η διακριτική, αυτή που κάνει αποτελεσματικά την δουλειά της χωρίς να σου υπενθυμίζει συνεχώς την παρουσία της. Ακόμα και μικρές λεπτομέρειες, που δεν θα ενοχλούσαν σε μικρές καθημερινές διαδρομές ή σε κοντινές αποδράσεις, μπορούν να μετατραπούν σε “απάλευτα” λειτουργικά μειονεκτήματα όταν χρειαστεί να οδηγεί κάποιος για ώρες. Η R 1200 RT, είναι πολύ μελετημένη σε αυτό τον τομέα και η BMW δεν έχει αφήσει τίποτα απολύτως στην τύχη.

bmw r1200rt 2017 test 19

Πολύ μεγάλα τα τμήματα της σέλας που αναλογούν σε οδηγό και συνεπιβάτη, ιδανικές οι γωνίες και οι αποστάσεις στο περιβόητο “τρίγωνο της θέσης οδήγησης”. Και “taylor made” αν είστε βραχυσωμος ή πολύ ψηλός, αφού η R 1200 RT, μπορεί -χωρίς χρέωση- να παραγγελθεί με πιο χαμηλό ή πιο ψηλό kit σέλας. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν στην BMW, ειδικά σε ένα μοντέλο όπως αυτό.

Τα χειριστήρια σε άλλο επίπεδο επίσης, λειτουργικά, εύχρηστα, ποιοτικά. Μεγάλη η συμβολή του δαχτυλιδιού – jog dial στο αριστερό grip, στην περιήγηση στα μενού και στην λειτουργία του ηχοσυστήματος.

bmw r1200rt 2017 test 25 

Ο πίνακας οργάνων ακολουθεί και αυτός την φιλοσοφία της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, αντί για φαντεζί και εντυπωσιακός (που θα μπορούσε να είναι πολύ άνετα) προτιμά να είναι ευανάγνωστος και “νοικοκυρεμένος”.

bmw r1200rt 2017 test 27

Τι να το κάνεις το panel – ντισκομπάλα όταν απλά θες να πληροφορηθείς για την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας και να επιλέξεις εύκολα και γρήγορα συγκεκριμένα πράγματα από το μενού; Δεν θες στο 576 χιλιόμετρο του ταξιδιού σου να ασχολείσαι με hi-tech gadgets, θες να συνεχίσεις απερίσπαστος την πορεία σου. Εδώ είσαι λοιπόν!

Eξοπλισμός



Φυσικά για τον εξοπλισμό της R 1200 RT πρέπει να αφιερωθεί ξεχωριστή παράγραφος, ώστε να αναφερθούν όλα τα στοιχεία με τα οποία η BMW Motorrad έχει “προικίσει” την μοτοσυκλέτα στην βασική της έκδοση αλλά και όσο στοιχεία ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό.Στην standard έκδοση λοιπόν, η R 1200 RT εξοπλίζεται με τα εξής:

-ABS 
-Δύο riding modes (Rain και Road) 
-Traction Control (το κατά την BMW, ASC – Automatic Stability Control)
-Hλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα 
-Ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις σέλα οδηγού (στα 805 και 825 χλστ. ύψους)
-Θερμαινόμενα grip 
-Kεντρικό stand
-Σχάρα 
-Πλαϊνές βαλίτσες 
-Full LED φώτα μπροστά και πίσω
-Ψηφιακή έγχρωμη TFT οθόνη 5,7 ιντσών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναλυτικό υπολογιστή ταξιδιού
-Παροχή ρεύματος 12V

Στον προαιρετικό εξοπλισμό, ανήκουν τα κάτωθι:

-Dynamic ESA (δηλαδή ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις)
-Ένδειξη πίεσης ελαστικών
-Pro gear shift assist (δηλαδή quick shifter)
-Χρωμιωμένο σύστημα εξάτμισης
-Θερμαινόμενη σέλα
-Cruise Control
-DRL (δηλαδή Daytime Running Light)
-Ηχοσύστημα (ράδιο / mp3 player, δύο ηχεία έλεγχος από χειριστήρια στο τιμόνι)
-Προεγκατάσταση για την υποδοχή Navigator / GPS 
-Δεύτερη παροχή ρεύματος 12V
-Keyless σύστημα εκκίνησης / κλειδώματος 
-Συναγερμός

Επίσης, η BMW Motorrad έχει έτοιμα ορισμένα “πακέτα” προαιρετικού εξοπλισμού που περιλαμβάνουν στοιχεία της ανωτέρω λίστας και όχι μόνο. Αυτά είναι:

Πακέτο “Comfort” 

-Χρωμιωμένο σύστημα εξάτμισης
-Συναγερμός
-Ένδειξη πίεσης ελαστικών
-Δεύτερη παροχή ρεύματος 12V

Πακέτο “Touring”

-Dynamic ESA (δηλαδή ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις)
-Προεγκατάσταση για την υποδοχή Navigator / GPS
-Θερμαινόμενη σέλα
-Cruise Control

Πακέτο “Dynamic”

-DRL (δηλαδή Daytime Running Light)
-Hill Start Control (δηλαδή αυτόματη ενεργοποίηση φρένου όταν η μοτοσυκλέτα σταματά σε ανηφορικά τμήματα του δρόμου)*
-Πρόσθετη “Dynamic” επιλογή στα riding modes*
-ABS Pro (δηλαδή το κατά την BMW, cornering ABS)*
-Dynamic Brake Light (πίσω φως φρένου που ανάβει πιο έντονα σε περίπτωση δυνατού φρεναρίσματος)*

Επιλογή Low Rider / High Rider σέλας

Η R 1200 RT, μπορεί να παραγγελθεί (χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση) με δύο διαφορετικά kit σέλας, ένα πιο χαμηλό από την standrad, ρυθμιζόμενο στα 760 ή 780 χλστ. και ένα πιο ψηλό από την standrard, ρυθμιζόμενα στα 830 και 850 χλστ.

*Τα στοιχεία αυτά αποτελούν αποκλειστικά μέρος του συγκεκριμένου πακέτου και δεν μπορούν να τοποθετηθούν ξεχωριστά.

Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, έφερε και τα τρία αυτά πακέτα εξοπλισμού, και σε συνδυασμό με το χρώμα της (Carbom Black Metallic), το keyless σύστημα εκκίνησης και της υποβοήθηση αλλαγών σχέσεων, η τιμή της διαορφώθηκε στα 25.870 ευρώ. 

Για τις τιμές των πακέτων και των στοιχείων εξοπλισμού της R 1200 RT αναλυτικά, μπορέιτε να επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα της BMW Motorrad Hellas, όπου σας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσετε το μοντέλο όπως ακριβώς επιθυμείτε.

Οδηγώντας – Στις υπηρεσίες σας!

Η πρώτη έκπληξη ανεβαίνοντας στην R 1200 RT, είναι η ελαφριά της αίσθηση σηκώνοντας την από το stand. Μπορεί τα 276 (γεμάτα) κιλά να ακούγονται αρκετά και σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο της μοτοσυκλέτας να προϊδεάζουν για …πάλη, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση! Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανάλαφρης αίσθησης οφείλεται στην συγκέντρωση των μαζών χαμηλά και κοντά στο κέντρο βάρους, κάτι στο οποίο συμβάλει η χωροταξία που επιτρέπει το telelever αλλά και ο boxer. Η σέλα βρίσκεται επίσης χαμηλά, στα 825 χλστ. (ενώ μπορεί να ρυθμιστεί και στα 805) και το τιμόνι προσφέρει αρκετά καλές λαβές και μοχλούς. Η R 1200 RT, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και εν κινήσει με την ελαφριά της αίσθηση, όντας πολύ καλά ζυγισμένη, επιτρέποντας ελιγμούς με πολύ μικρές ταχύτητες, χωρίς να χαθεί η ισορροπία.

bmw r1200rt 2017 test 6

Η μαλακή λειτουργία του συμπλέκτη, το γραμμικό γκάζι και η αντίστοιχα γραμμική απόκριση του ροπάτου κινητήρα στις χαμηλές στροφές, βοηθούν πολύ σε αυτό. Ως εκ τούτων, το πεδίο “πόλη” δεν είναι απαγορευτικό για την μοτοσυκλέτα, η οποία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μόνο λόγο του μεγάλου της όγκου, όταν οι συνθήκες γίνουν πολύ “στριμωχτές”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρόλο που όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το R 1200 RT δεν μπορεί να κυνηγήσει τα παπιά και τα scooter μικρού κυβισμού, η αστική μετακίνηση δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας τρομάζει. Αν λοιπόν στην πόλη η μοτοσυκλέτα εκπλήσσει ευχάριστα, ακριβώς επειδή δεν το περιμένεις, στα ανοικτά κομμάτια και στο ταξίδι, οι απαιτήσεις είναι φυσικά πολύ περισσότερες, αφού αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο έχει κατασκευαστεί. Ήδη, διανύοντας τις περιαστικές οδούς με κατεύθυνση το εθνικό οδικό δίκτυο, μπορείς να πάρεις μια πρώτη γεύση από αυτό που θα ακολουθήσει.

bmw r1200rt 2017 test 12


Πρώτα απ΄όλα, παρά το ότι οι πληροφορίες και οι επιλογές στον πίνακα οργάνων είναι δεκάδες, η περιήγηση στα menu και η επιλογή αυτών είναι πολύ εύκολη, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσει κανείς πολυσέλιδα εγχειρίδια χρήσης. Άριστα τοποθετημένοι οι διακόπτες στο τιμόνι, απαιτούν μόλις λίγα λεπτά απομνημόνευσης της θέσης και της λειτουργίας τους, με τον χειρισμό τους να γίνεται εύκολα ακόμα και με χοντρά γάντια φορεμένα στα χέρια. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, ο διακόπτης του cruise control, για τον οποίο χρειάστηκε μόνο μια δοκιμαστική ενεργοποίηση προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πώς λειτουργεί και μετά ήταν σαν να τον χρησιμοποιούσα χρόνια. Το αυτό ισχύει για όλα τα χειριστήρια και τους διακόπτες στην R 1200 RT. Νωρίτερα στο κείμενο γράφτηκε πως μια πραγματική τουριστική μοτοσυκλέτα κρίνεται στις λεπτομέρειες, αυτό ακριβώς εννοούσα λοιπόν! Aποχαιρετώντας τα διόδια που σηματοδοτούν την είσοδο στο εθνικό δίκτυο, ήδη το έχεις καταλάβει ότι παίζεις σίγουρο στοίχημα και το R 1200 RT δεν σε στέλνει “στον κουβά” σε καμία περίπτωση!

bmw r1200rt 2017 test 11

Πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων που εμφανίζει η μοτοσυκλέτα στην ανοικτή ασφάλτινη θάλασσα, σημασία έχει και σε αυτή την περίπτωση η προσλαμβάνουσα αίσθηση, καθότι αυτή την αίσθηση θα νοιώθει επί ώρες κανείς ταξιδεύοντας. Είναι λοιπόν μια αίσθηση “μηδενικής ανησυχίας”, όπου η ποιότητα κύλισης είναι εξαιρετική, το “πάτημα” της μοτοσυκλέτας σίγουρο και η άνεση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το fairing της R 1200 RT, “περικλείει” τους επιβαίνοντες, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Φυσικά και διατηρείται η αίσθηση ότι οδηγά κανείς μοτοσυκλέτα, δεν αποκόβεται κανείς πλήρως από τα τεκταινόμενα γύρω του, όμως είναι απλά εξαιρετική η προστασία από τον αέρα σε όλη την έκταση του σώματος! Η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη καθ ύψος ζελατίνα, επιτρέπει να καθορίσει ακριβώς κανείς το πόσος αέρας θα εισέρχεται σε αυτό τον… “απάνεμο”προσωπικό του χώρο.

bmw r1200rt 2017 test 10

Για το 1.77 του ύψους μου, αυτό μεταφραζόταν από πλήρες μπλοκάρισμα, μέχρι “με χτυπά ένα εξομαλυμένο ρεύμα αέρα στην κορυφή του κράνους”. Η ρύθμιση της ζελατίνας, αφορά περισσότερο στο να βρει λοιπόν κανείς το “ιδανικό σημείο”, αναλόγως της ταχύτητας και της διεύθυνσης του αέρα, όπου ο θόρυβος θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και η υποπίεση που σε σπρώχνει μπροστά θα είναι μειωμένη. Η προστασία είναι δεδομένη σε κάθε περίπτωση! Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί σε ένα μεγάλο εύρος, είναι η ταχύτητα ταξιδιού. Ο κινητήρας έχει τα φόντα για να κρατά σταθερά ακόμα και 180 χλμ./ώρα χωρίς να ζορίζεται και έχοντας και άλλα αποθέματα ισχύος πιο ψηλά. Οτιδήποτε λοιπόν από τα 100 έως τα 180 μπορεί να οριστεί ως “ιδανική ταχύτητα” ταξιδιού, αναλόγως των συνθηκών και της διάθεσης του οδηγού. Το R 1200 RT προσαρμόζεται αυτόματα σε αυτό και διατηρεί στο ακέραιο την άνεση και την ηρεμία του οδηγού σε βαθμό που το λες και κάπως επικίνδυνο, αφού όπως όλες οι καλές μοτοσυκλέτες, έτσι και το R 1200 RT, “κρύβει” τα πραγματικά χιλιόμετρα για πλάκα! Όχι πάντως ότι φρένα και αναρτήσεις δεν θα τα βγάλουν πέρα σε λάθος εκτίμηση του οδηγού… το telelever σε συνδυασμό με το υποστηρικτικό τμήμα εμπρόσθιου πλαισίου, είναι από τα πλέον στιβαρά ζεύγη, ενώ τα φρένα, έχουν αυτό το χαρακτηριστικό “αγκύρωσης” σταματώντας την μηχανή άμεσα ανεξαρτήτως φορτίου και ταχύτητας.

bmw r1200rt 2017 test 5

Η μοτοσυκλέτα που είχαμε στην κατοχή μας, έφερε Dynamic ESA σύστημα αναρτήσεων πράγμα που σημαίνει ότι επιλέγοντας κάποιες από τις preset ρυθμίσεις (αναβάτης, αναβάτης και αποσκευές, δύο αναβάτες, δύο αναβάτες και αποσκευές) γίνονται αυτόματα οι ρυθμίσεις στις αποσβέσεις των αμορτισέρ μπροστά και πίσω αλλά επίσης λαμβάνονται υπόψιν και οι επιλογές στα riding modes, ενώ το σύστημα λειτουργεί σε συνεργασία με το ABS και το ASC. Aυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια “ολιστική” προσέγγιση στο πως επιδρούν τα συστήματα ασφαλείας στην μοτοσυκλέτα, όχι σαν μονάδες, αλλά ως σύνολο επικοινωνώντας αμφίδρομα μεταξύ τους. Στην πράξη, αυτό που προφέρει η τεχνολογία της BMW Motorrad, δεν είναι η “βελτίωση” της απόδοσης σε κάποιον συγκεκριμένο τομέα αλλά η διατήρηση μια σταθερής οδηγικής συμπεριφοράς ανεξαρτήτως φορτίου. Για μια τουριστική μοτοσυκλέτα που θα κληθεί να ταξιδέψει με έναν ή δύο αναβάτες και με καθόλου, λίγες, αρκετές ή πολλές αποσκευές, αυτό είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο!

bmw r1200rt 2017 test 12

Κακά τα ψέμματα, πολλοί λίγοι αναβάτες μπαίνουν στην διαδικασία να ρυθμίσουν έστω και την προφόρτιση του ελατηρίου της πίσω ανάρτησης όταν ετοιμάζονται για δικάβαλο ταξίδι με πολλά “μπαγκάζια”, με αποτέλεσμα να αλλάζουν εντελώς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της. Στην R 1200 RT αυτό δεν συμβαίνει, οι επιλογές γίνονται πανεύκολα και “στο φτερό”, με το πάτημα κάποιων κουμπιών και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια συνολική και όχι επί μέρους προσαρμογή! Όπως συμπεριφέρεται αυτή η μοτοσυκλέτα οδηγώντας την solo στην πόλη, το ίδιο θα συμπεριφερθεί και όταν κάνει τον γύρο της Ευρώπης με πλήρες φορτίο! Αυτό σημαίνει τεχνολογία στη υπηρεσία του μοτοσυκλετιστικού τουρισμού!Με δεδομένα τα ανωτέρω λοιπόν, η R 1200 RT στρίβει “τρένο” στην εθνική και με την ίδια ευκολία μπορεί να “καταπιεί” ένα ορεινό στροφιλίκι, προσφέροντας οδηγική διασκέδαση στον αναβάτη.

Όχι, δεν θα κοντραριστεί με hyper GT, ούτε δε θα πάρει στο κατόπι motard. Αλλά θα κάνει τα πάντα με ευκολία που εκπλήσσει δεδομένου του παρουσιαστικού της και του επιβλητικού της όγκου, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση τον οδηγό και τον συνεπιβάτη ξεκούραστους, ώστε να απολαύσουν την διαδρομή και το ταξίδι. Αυτός είναι ο σκοπός της, για αυτό δημιουργήθηκε και κάνει την δουλειά της εξαιρετικά!

Σε ότι αφορά στην αυτονομία, κάτι πολύ σημαντικό για μια touring μοτοσυκλέτα, τα 25 λίτρα χωρητικότητας του ρεζερβουάρ, εξασφαλίζουν μια αυτονομία που πολύ έυκολα μπορεί να ξεπεράσει τα 350 χιλιόμετρα και μιλάμε πάντα για καταστάσεις όπου η μοτοσυκλέτα ταξιδεύει αρκετά γρήγορα και οδηγείται δυναμικά. Με πιο τουριστικούς ρυθμούς, είδαμε εύκολα τιμές μέσης κατανάλωσης κοντά στα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι και τα 400+ χιλιόμετρα ανάμεσα σε κάθε γέμισμα, είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο.

Ja, das ist gut!

 

Ναι λοιπόν, η R 1200 RT είναι καλή, πολύ καλή για την ακρίβεια! Είναι η μοτοσυκλέτα που πρεσβεύει τις πιο παραδοσιακές αξίες της BMW στο σήμερα και οι Βαυαροί, έχοντας επίγνωση του τι σημαίνει αυτό, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ταξίδι και boxer, ένας πολύ ταιριαστός συνδυασμός που για πολλά χρόνια αποτελούσε και την μόνη επιλογή για moto-τουρισμό. Μπορεί στις μέρες μας να υπάρχουν πιο γρήγορες, πιο στριφτερές, πιο μεγαλες και πιο εξοπλισμένες touring μοτοσυκλέτες (κάποιες από αυτές είναι της BMW επίσης...).

bmw r1200rt 2017 test 32

Καμία από αυτές όμως δεν έχει αυτή την μοναδική ιδιότητα της RT, που βάζει στην άκρη την προσωπικότητα της, “εξαφανίζεται”, προκειμένου να αφήσει τον οδηγό να απολάυσει απερίσπαστος το ταξίδι. Αυτό νομίζω, είναι ένα σπάνιο και πολύ μεγάλο πλεονέκτημα! Με την τιμή της να ξεκινά από τα 20.000 ευρώ και να μπορεί να ξεπεράσει τα 25.000 για μια πλήρως εξοπλισμένη έκδοση, όπως αυτή που οδηγήσαμε, δεν τίθεται θέμα αν η R 1200 RT ανήκει στις ακριβές μοτοσυκλέτες, όλες οι touring κοστίζουν άλλωστε. Το θέμα είναι αν τα αξίζει και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και εμφατικό “ΝΑΙ”!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά



Κατασκευαστής BMW Motorrad 
Μοντέλο R 1200 RT 2017 
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas 
Τιμή 20.000 ευρώ βασική έκδοση / 25.870 ευρώ η μοτοσυκλέτα της δοκιμής 
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος boxer, μερικώς υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 2ΕΕΚ 
Χωρητικότητα 1.170 κ.εκ. 
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 101 Χ 73
Συμπίεση 12.5:1
Εκκίνηση Μίζα
Σύστημα τροφοδοσίας Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση Αξονας 
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινα τμήματα με τον κινητήρα φερόμενο μέρος 
Κάστερ 26,4°
Ίχνος (mm) 116
Μήκος (mm) 2.222
Πλάτος (mm) 984,5
Ύψος (mm) 1.415,60
Ύψος σέλας (mm) 805/825 (χαμηλό kit 760/780, ψηλό kit 830/850)
Απόσταση εδάφους Δ.Α. 
Μεταξόνιο (mm) 1.485
Βάρος (kg) 276 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ (lt) 25
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά BMW Motorrad Telelever, μονό αμορτισέρ (Dynamic ESA στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής)
Πίσω BMW Motorrad Paralever, μονό αμορτισέρ (Dynamic ESA στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής)
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-17"
Πίσω 180/55-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 350 mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS (ΑBS Pro στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής)   
Πίσω Μονός δίσκος διαμέτρου 276 mm με δαγκάνες δύο εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS (ΑBS Pro στην μοτοσυκλέτα της δοκιμής)   
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου {hp/rpm) 125/7.750
Ροπή εργοστασίου (kg/rpm) 12,7/6.500

Φωτογραφίες Κίνησης

{gallery}/tests/street_touring/bmw/2017/r1200rt/kinisi_/{/gallery}

Φωτογραφίες Στατικές

{gallery}/tests/street_touring/bmw/2017/r1200rt/statikes_/{/gallery}




Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 22:54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW K 1600 GTL 2017 TEST – BMW R 1200 RS 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon