.
Κατηγορία MV Agusta
Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 18:09

TEST – MV Agusta Turismo Veloce 800 Lusso SCS

Αποστολή στην Ιταλία

Toυ Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: MV Agusta

H MV Agusta έχει –όχι τυχαία- αποκτήσει το prestige μιας “εξωτικής” κατασκευάστριας μοτοσυκλετών και οποιαδήποτε κίνηση της, ακόμα και μια απλή αλλαγή χρώματος σε ένα μοντέλο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αναβατών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο οίκος του Varese, έχει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον να επιδείξει. Με την παρουσίαση του Turismo Veloce 800 Lusso SCS, θα κάνει την ζωή των μελλοντικών του ιδιοκτητών, πιο εύκολη!

Γιατί ο ντόρος;

Η ΜV Agusta γίνεται λοιπόν η πρώτη εταιρεία που ενσωματώνει σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, το σύστημα της Rekluse. Aν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε μια ανάλυση για το τι είναι και πως δουλεύει το σύστημα αυτό, ΕΔΩ. Συνοπτικά η κύρια λειτουργία του συστήματος αυτού είναι η εξάλειψη του σβησίματος του κινητήρα στις εκκινήσεις ή γενικά όποτε οι στροφές αυτού βρίσκονται πολύ χαμηλά. Το γνωστό “τσαφ” που λέμε δηλαδή. 

foto

Tο σύστημα της Rekluse δεν είναι αυτόνομο, συνδέεται ηλεκτρονικά με την μοτοσυκλέτα, γεγονός που καθιστά την λειτουργία του πιο ομαλή, ενώ μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και με το Quickshifter που φέρει στον εξοπλισμό της η μοτοσυκλέτα. Με αυτό το συνδυασμό, ουσιαστικά ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει ταχύτητες μόνο με τη χρήση του πεντάλ, χωρίς συμπλέκτη, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέβαια αν το θελήσει ο οδηγός.

Καφέ με έναν θρύλο

Το MV Agusta Turismo Veloce 800 Lusso SCS, πρέπει να είναι ένα από τα μακρύτερα ονόματα μοτοσυκλετών που έχουν υπάρξει ποτέ! Όπως και να έχει, μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε το μοντέλο στα περίχωρα της λίμνης του Varese, στην έδρα της MV Agusta δηλαδή, σε διαδρομές με αρκετό σροφιλίκι και κίνηση, ένα πεδίο που απαιτούσε πολλές φορές διαδικασία “σταμάτα-ξεκίνα” και αυτό αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάσουμε το SCS σύστημα της μοτοσυκλέτας.

foto 4

Η MV Agusta μας επιφύλασσε και μια έκπληξη, αφού οδηγός μας στην διαδρομή που κάναμε, ήταν ο Marco Luchinelli, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 500 κ.εκ. του παγκοσμίου πρωταθλήματος ταχύτητας, το 1981. Να πίνεις καφέ με έναν θρύλο στις όχθες της Lago di Monate, έχοντας οδηγήσει ιταλικές μοτοσυκλέτες… παράδεισος!

Στον δρόμο

Το SCS απαιτεί κάποιο χρόνο για να το συνηθίσεις. Όχι γιατί είναι δύσκολο στην λειτουργία του, έτσι και αλλιώς όλα αυτόματα γίνονται, απλά γιατί πρέπει να υπερνικήσεις την ακούσια και μηχανική ενέργεια του να πιάνεις την μανέτα του συμπλέκτη στις στάσεις. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται αφού πολλές φορές εστιάζεις μόνο σε αυτό, ξεχνώντας ότι μπορεί να έχεις τρίτη σχέση στο κιβώτιο… η μοτοσυκλέτα δεν σβήνει βέβαια αλλά στην  επανεκκίνηση θα υπάρξει θέμα. Η MV Agusta έχει προνοήσει για αυτό βέβαια, με τον κινητήρα να μπαίνει σε ένα είδος “safe mode” αν ξεχαστεί κανείς και επιχειρήσει να ξεκινήσει έτσι. 

foto 10

Το μόνο που χρειάζεται τότε, είναι ο οδηγός να κατεβάσει δύο ταχύτητες και αυτό γίνεται άμεσα, χωρίς την χρήση του συμπλέκτη. Μου πήρε λίγο χρόνο αλλά κατάφερα να συνηθίσω τον εαυτό μου στην ιδέα του να μην ακουμπά τον συμπλέκτη. Το SCS λειτουργεί άψογα και σίγουρα προσθέτει πόντους στην άνεση και στη ξεγνοιασιά των έμπειρων οδηγών, ενώ θα βοηθήσει πολύ αυτούς που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την χρήση μηχανικού κιβωτίου.

foto 2

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το SCS λειτουργεί σε συνεργασία με το Quickshifter, το οποίο τα πάει πολύ καλά στις άμεσες αλλαγές ταχυτήτων αλλά σε ορισμένες περιοχές στροφών, θέλει λίγη περισσότερη δύναμη στο πεντάλ. H MV Agusta, όπως είναι απόλυτα φυσικό για αυτή, κατάφερε να βγάλει… αισθητική και ομορφιά από όλο το σύστημα, αφού ένα διάφανο καπάκι στον συμπλέκτη αποκαλύπτει το κόκκινα βαμμένο σύστημα της Rekluse. Απλά πανέμορφο!

Sport η GT; Και τα δύο!

Φυσικά το νέο Turismo Veloce έχει να επιδείξει και άλλα πράγματα πέρα από το SCS (Smart Clutch System) και ένα από αυτά που ξεχωρίζει άμεσα, είναι ο κινητήρας. Η ΜV Agusta έχει καταφέρει να αναδείξει σε όλο τους το μεγαλείο τα τυπικά χαρακτηριστικά και προτερήματα του τρικύλινδρου κινητήρα. Το ride-by-wire γκάζι είναι αρκούντως “αναλογικό” στην αίσθηση του και το μοτέρ αποκρίνεται άμεσα, σε όποιο από τα τρία riding mode και αν έχει επιλέξει ο αναβάτης. Σε συνδυασμό με το άψογο πλαίσιο και τα εξαιρετικά περιφερειακά δημιουργείται ένα σύνολο με μοναδικές ποιότητες από την sport και την GT κατηγορία.

foto 11

Μην σας ξενίζει το “sport”, μια μοτοσυκλέτα που κάνει τα 0-100 σε 3,2 δεύτερα, είναι αδιαμφισβήτητα γρήγορη, αυτή η τιμή δεν απέχει και πολύ από αυτές που γράφουν τα 1000άρια superbike. H μεγάλη διαφορά ωστόσο, είναι ότι τo Τurismo Veloce, μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα εκτός από το να πηγαίνει γρήγορα. Στο σύνολο της διαδρομής που κάναμε, η μοτοσυκλέτα αποδείχτηκε πολύ άνετη. Στα κομμάτια όπου μπορούσαμε να ανοίξουμε το γκάζι και να πάμε πραγματικά γρήγορα, δεν αισθανόταν σε καμία περίπτωση έξω από τα νερά της. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν τελικά το Veloce είναι περισσότερο Sport απ΄ότι GT ή το αντίστροφο. Είναι και τα δύο!

Αξίζει

H νέα έκδοση του Turismo Veloce λοιπόν, έχει βελτιωμένη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων και προσθέτει φυσικά και το σύστημα SCS. Μην θεωρείτε ότι αυτό είναι κάτι που απευθύνεται απλά σε αρχάριους, αφού προσθέτει πολύ μεγάλη άνεση σε ένα πεδίο για τα οποίο η MV Agusta θεωρεί ότι μπορεί επίσης να κινείται το Turismo Veloce: την πόλη. Ναι, είναι μια μοτοσυκλέτα με ένα πολύ ευρύ πεδίο χρήσης και τώρα με την προσθήκη του SCS, αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Υπάρχει βέβαια και η απλή έκδοση, για όσος δεν επιθυμούν να πληρώσουν τα σχεδόν 2.000 ευρώ έξτρα που ζητά η MV Agusta για την SCS έκδοση. Ακόμα και έτσι, δεν είναι μια προσιτή μοτοσυκλέτα πάντως. Ωστόσο η ποιότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στον δρόμο, δικαιολογούν αυτή την τιμή.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

 

Κινητήρας
Τύπος: Τρικύλινδρος υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 12β
Χωρητικότητα: 798 κ.εκ.
Μέγιστη ισχύς: 111 ίπποι στις 10.150 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή: 8,1 kg-m στις 7.100 σ.α.λ.
Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα

Πλαίσιο
Τύπος: Υβριδικό, ατσάλινο χωροδικτύωμα και τμήματα αλουμινίου
Ανάρτηση μπροστά: Ανεστραμμένο πιρούνι 43 χλστ. της Sachs, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο
Πίσω ανάρτηση: Μονό αμορτισέρ, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο
Φρένα μπροστά: Δύο δίσκοι διαμέτρου 320 χλστ., τετραπίστονες δαγκάνες της brembo 320 χλστ.
Φρένα πίσω: Μονός δίσκος 220 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα brembo

Διαστάσεις
Μεταξόνιο: 1.445 χλστ.
Ύψος σέλας: 850 χλστ.
Βάρος: 192 κιλά στεγνά
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 21,5 λίτρα

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 09:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - MV Agusta F3 800 2015 Test – MV Agusta Superveloce 800 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon