.
Κατηγορία MV Agusta
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 13:14

Test – MV Agusta Superveloce 800 2020

Ουσία και θέαμα

Του: Thierry Sarasyn

Η ομορφιά και η χρηστικότητα δεν πηγαίνουν πάντοτε χέρι-χέρι. Όταν ωστόσο προκύπτει αυτή η συμβίωση του προσεγμένου σχεδιασμού με την πρακτικότητα, τότε το μονοπάτι προς την επιτυχία γίνεται πολύ βατό. Ισχύει άραγε αυτό για την MV Agusta Superveloce ;

CM1A8125 1024x660

Αν και πρόκειται για ένα εν γένει υποκειμενικό ζήτημα, δεν πρόκειται να ανοίξουμε δημόσια διαβούλευση για το αν το Superveloce 800 είναι όμορφο ή όχι. Δεν πρόκειται απλώς για τη γνώμη μερικών δημοσιογράφων, αλλά για την ευρύτερη συναίνεση όλων όσων δείξαμε τη μοτοσυκλέτα. Ο συνδυασμός σύγχρονου σχεδιασμού με διαχρονικά κλασικά στοιχεία είναι απλά σπουδαίος.

Το νεο-ρετρό μούτρο, η δερμάτινη λωρίδα πάνω από το ρεζερβουάρ, το κλασικό στρογγυλό πίσω φανάρι – όλα αυτά δεν είναι μόνο όμορφα, μα δένουν και αρμονικά μεταξύ τους. Το Superveloce είναι και σύγχρονο και ρετρό ταυτόχρονα. Θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει ως ένα σχέδιο της δεκαετίας του 1970 που φανταζόταν πώς θα είναι οι μοτοσυκλέτες του 21ου αιώνα.

Δείτε το space scooter των Jetsons από το 1971 και θα εντοπίσετε το πίσω φανάρι του Superveloce του 2020. Το όμορφο σχέδιο είναι διαχρονικό.

CM1A8142 1024x632

Χρηστικότητα

Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η ευχρηστία κρύβεται κάτω από το οπτικά χορταστικό σχέδιο. Έτσι κι αλλιώς το Superveloce είναι σχεδόν πανομοιότυπο κάτω από τα ρούχα του με το supersport F3. Είναι μια καθαρόαιμη σπορ μοτοσυκλέτα και αυτό δεν αλλάζει, όσο κι αν η MV Agusta αναμιγνύει την ουσία με αυτήν την εμφάνιση.

Υπάρχουν παραδείγμα όπου η πρακτική πλευρά αγνοήθηκε στο κυνήγι της τέλειας εμφάνισης. Τα ψηλά τακούνια και η Corvette είναι δύο παραδείγματα που έρχονται αυτόματα στο μυαλό.

Όταν τελειώσεις το χάζι στις υπέροχες γραμμές του και καθήσεις στη σέλα, αντιλαμβάνεσαι πως είναι εξαιρετικά μαζεμένο σε διαστάσεις. Τα κλιπόν είναι στενά και πιο κοντά απ’ όσο περίμενες και, παρότι το Superveloce μετρά 800 κυβικά, το αισθάνεσαι περισσότερο ως ένα λεπτοκαμωμένο 600. Παρόλα αυτά η εργονομία του φέρνει τα άκρα σε αποδεκτές γωνίες.

Η συμπαγής σχεδίαση πάνω σε μια γνώριμη γεωμετρία εξασφαλίζει πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά, είναι εκπληκτικό πόσο ελαφρύ το νιώθεις.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα σε δημόσιους δρόμους, το βάλαμε στην πίστα του Assen και με το στάνταρ στήσιμο στις αναρτήσεις του το Superveloce γυρνά γλυκά ανάμεσα στις διάφορες σπορ μοτοσυκλέτες που είναι συγκεκριμένα στημένες για αυτή τη δουλειά. Θυμάστε που λέγαμε για ομορφιά και η χρηστικότητα;

CM1A5604 1024x618

Supersport ή hypersport;

Πάνω από την ελαφριά αίσθηση στη στροφή βρίσκεται ο χαρακτήρας του τρικύλινδρου κινητήρα. Όσο κι αν διατηρεί μια κοφτερή πλευρά σε άλλες του εφαρμογές – όπως το Turismo Veloce – εδώ ακούγεται ωμό, βγάζει έναν ήχο μεταξύ γρυλλίσματος και ουρλιαχτού.

Η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση και όλα είναι απαλά μεχρι περίπου τις 5,000 rpm, μα με δύναμη που θυμίζει περισσότερο χιλιάρι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός να μην ανεβάσει σχέση πολύ νωρίς. Πραγματικά πρέπει να το κάνεις να ουρλιάξει σαν supersport.

Θα πάρεις δύναμη που πριν μερικά χρόνια δεν θα έκανε καμιά superbike 1000 κυβικών να ντρέπεται, περνώντας τη στον δρόμο με τη βοήθεια ενός εξαιρετικού quickshifter.

Αυτός είναι και ο λόγος που η οδήγηση του Superveloce είναι τόσο συναρπαστική. Είσαι ήδη χαρούμενος και μόνο που το χαζεύεις και, όταν αναζητήσεις το σπορ δυναμικό του, βρίσκεις περισσότερο απ’ όσο περίμενες.

Είναι ένας φόρος τιμής στην ιστορία της MV Agusta και ταυτόχρονα απτή απόδειξη της σύγχρονης δυναμικής της. Αυτό θα πει όμορφο, με όλη τη σημασία της λέξης.

CM1A8086 1 683x1024

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής

MV Agusta
Μοντέλο Superveloce 800 2020
Αντιπρόσωπος Ευθυμίου Moto
Τιμή (€) από 21,900
Εγγύηση 3 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 3K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες/κύλινδρο
Κυβισμός (cc) 798
Συμπίεση 13.3:1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 79 x 54.3
Τροφοδοσία Ψεκασμός MVICS
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης Υδραυλικός πολύδισκος slipper
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, τύπου κασέτας
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο χωροδικτύωμα, αλουμινένιο μονόμπρατσο ψαλίδι
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) 99
Πλάτος (mm) 730
Μεταξόνιο (mm) 1,380
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 830
Απόσταση εδάφους (mm) 120
Βάρος (kg) 173 (στεγνό)
Ρεζερβουάρ (l) 16.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι Marzocchi 43 mm, διαδρομή 125 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Ένα αμορτισέρ Sachs, διαδρομή 123 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
   
Ελαστικά Pirelli Diablo Rossi Corsa II
Mπροστά 120/70-17 (58 W)
Πίσω 180/55-17 (73 W)
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο πλευστοί δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9 Plus με Race Mode και RLM
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων Brembo, ABS Bosch 9 Plus με Race Mode και RLM
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm) 148 / 13,000
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm) 8.97 / 10,600 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 13:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – MV Agusta Turismo Veloce 800 Lusso SCS
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon