.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015 10:06

Test - KTM RC 390 2015

Έτσι, για να τριτώσει!

 

 

Της Τζο Λαδά

Μετά την παρουσίαση των KTM RC 125 & 200, ξέραμε όλοι τι περιμέναμε. Ο “καταδότης” ήταν τα “ξαδελφάκια” Duke, που μας ήρθαν σε 125, 200 και 390 το ένα μετά το άλλο, σαν παπάκια στη σειρά πίσω από τη μαμά πάπια, στην περίπτωσή μας το Duke 690. Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι οι δύο οικογένειες (RC και Duke) μοιράζονται βασικά κοινά χαρακτηριστικά, όπως κινητήρα, πλαίσιο (με διαφοροποιημένη γεωμετρία, φυσικά), αναρτήσεις και φρένα, τι άλλο θα έπρεπε να περιμένουμε πέραν από την εμφάνιση του RC 390; Όπερ κι εγένετο.

Γονίδια Moto3


Η πολυετής και... πολυνίκης σταδιοδρομία της ΚΤΜ στη “μικρή” (στο μάτι...) κατηγορία των κορυφαίων αγώνων μοτοσυκλέτας στον κόσμο, Moto3, έχει δώσει στην εταιρία όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή αξιόμαχων supersport μοτοσυκλετών. Τι νόημα θα είχαν οι αγώνες μοτοσυκλέτας, άλλωστε, εάν η τεχνογνωσία που προσφέρουν στις εταιρίες δεν πέρναγε στις μοτοσυκλέτες δρόμου; Έτσι λοιπόν, η ΚΤΜ αποφάσισε να “χτυπήσει” και στη μεσαία κατηγορία κυβικών, με ένα supersport μοτοσυκλετάκι 375 κυβικών εκατοστών.

Η αιχμηρή σχεδίαση της μοτοσυκλέτας προδιαθέτει τον αναβάτη για μεγάλες συγκινήσεις. Το αμφιλεγόμενο “μούτρο” του RC είτε θα αρέσει πολύ, είτε δεν θα αρέσει καθόλου. Με σχήμα σαν αιχμή δόρατος, δίνει την αίσθηση πως σκίζει τον αέρα καθώς η μοτοσυκλέτα κινείται. Αδιαμφισβήτητα, το σχήμα αυτό βοηθά στην αεροδυναμική του συνόλου. Η ζελατίνα του fairing κατεβαίνει χαμηλότερα στη μάσκα της μοτοσυκλέτας, όπως και στα RC 125 & 200, και σε συνδυασμό με τα διπλά προβολάκια και τα ενσωματωμένα στους καθρέφτες φλας, δημιουργεί μια εντελώς νέα εικόνα απ’ ότι έχουμε συνηθίσει στις supersport μοτοσυκλέτες, καθιστώντας έτσι τη σειρά RC εντελώς ξεχωριστή και σαφώς αναγνωρίσιμη.

Οι κοφτές γωνίες στο σχήμα του ρεζερβουάρ σχηματίζουν ιδανικό χώρο για την σωστή τοποθέτηση των μηρών του αναβάτη, προκειμένου να ελέγχει καλύτερα την μοτοσυκλέτα κατά τις αλλαγές πορείας. Η σέλα αποτελείται από το γνωστό σκληρό αφρώδες υλικό, που συνηθίζει η ΚΤΜ να τοποθετεί στα RC και τα Duke, ίσως για να τονίσει το σπορ χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. Φαίνεται πως είναι για... “σκληρούς” αναβάτες, καθώς μετά το πρώτο μισάωρο τα οπίσθια, όσο γυμνασμένα κι αν είναι, θ’ αρχίσουν να παραπονούνται. Σου λέει, ένας αγώνας μοτοσυκλέτας δε διαρκεί πολύ παραπάνω από μισή ώρα.

Σήμα κατατεθέν


Το επίσης καινοτόμο, μαζί με τη μάσκα της μοτοσυκλέτας, σελάκι του συνεπιβάτη αποτελείται από το μαγικό μείγμα αφρώδους υλικού με ελαστική επίστρωση κι επεκτείνεται σε όλο το μήκος της ουράς, κάνοντας έτσι τη μοτοσυκλέτα να μοιάζει με μονόσελη. Σε αίσθηση μοιάζει με τη σέλα του αναβάτη, οπότε ξέρετε πως ο συνεπιβάτης δεν θα ταλαιπωρηθεί παραπάνω από εσάς.

Το κουκλίστικο πορτοκαλί ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο ''trelis design" είναι άλλο ένα σήμα κατατεθέν της ΚΤΜ. Μέσα του εδράζεται ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος κινητήρας των 375cc με τέσσερις βαλβίδες και δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Η εξάτμιση εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι “που ‘ν το, που ‘ν το τό δαχτυλίδι, ψάξε, ψάξε, δεν θα το βρεις” που παίζουν και τα RC 125 & 200, αλλά και τα αντίστοιχα Duke. Αν είσαι καλά διαβασμένος, θα τη βρεις χαμηλά, πίσω και δεξιά του κινητήρα. Αν είσαι ακόμα καλύτερα διαβασμένος, θα ξέρεις ήδη πως η τοποθέτηση του τελικού της εξάτμισης σε αυτό το σημείο βοηθά στο να κρατιέται το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας στο κέντρο και χαμηλά, πράγμα που βοηθάει το σύνολο να είναι πιο συμπαγές και να “ακούει” καλύτερα και πιο γρήγορα στις αλλαγές κατεύθυνσης. Ο ήχος της φαντάζει σαν από κάποιο άλλο μηχανάκι, καθώς παραείναι ήρεμος για το look της μοτοσυκλέτας!

Καινοτομίες χωρίς κόστος


Παράλληλα με την ξεχωριστή εμφάνιση, την ανώτερη ποιότητα κατασκευής και τις επιδόσεις, έπρεπε να γίνει προσπάθεια για να κρατηθεί το κόστος παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα. H μοτοσυκλέτα εκτός από το να αρέσει στο αγοραστικό κοινό, πρέπει να μπορεί και να...πουλήσει! Έτσι λοιπόν, μην πέσετε από τα σύννεφα όταν συνειδητοποιήσετε πως πλαίσιο, φρένα και τροχούς όχι απλά μοιράζονται τα ίδια μεταξύ τους τα RC, αλλά και τα αντίστοιχα Duke! Με την απαραίτητη προσαρμογή γεωμετρίας στο πλαίσιο, φυσικά και με ενίσχυση στο υποπλαίσιο.
Όσον αφορά στους κινητήρες, από τα Duke 125, 200 & 390 ο κινητήρας πήγε αυτούσιος στα αντίστοιχα RC. Με άλλα λόγια, ένα RC 390 είναι ένα Duke 390 με διαφορετική θέση οδήγησης και fairing!

Μια ακόμη απλή αλλά σημαντική κίνηση για τη διατήρηση του κόστους χαμηλά, είναι η κατασκευή των RC και των Duke στο εργοστάσιο της Bajaj στην Ινδία, ένα γίγαντα κατασκευής μοτοσυκλετών, όπου τα εργατικά χέρια κοστίζουν σαφώς λιγότερο απ’ ότι στο αντίστοιχο εργοστάσιο της ΚΤΜ στην Αυστρία. Ινδική κατασκευή όμως, στην περίπτωση των μοντέλων της KTM, δεν σημαίνει περιορισμός στην ποιότητα.

Υπέρστροφη “κυρία”


Ο δρόμος είναι ένα αναγκαίο κακό για το RC 390, κάτι που δε μπορεί ν’ αποφύγει και σνομπάρει δεόντως. Και αυτό με την έννοια ότι κινείται τόσο περήφανα μέσα στους δρόμους, σα ν’ αναφωνεί “είστε βούτυρο στο ψωμί μου”. Με κατανάλωση περί τα 5,2lt/100km επιβεβαιώνει στον αναβάτη πως έχει αλλάξει κατηγορία κυβικών, χωρίς όμως να του αδειάζει την τσέπη, καθώς τα 10lt του ρεζερβουάρ θα καλύψουν έως κι 190χλμ διαδρομής.

Ο κινητήρας αποκρίνεται άμεσα στο παραμικρό άνοιγμα του γκαζιού, λες και πρόκειται για ηλεκτρικό μοτεράκι. Από τις 5,000σ.α.λ., και πάνω, δείχνει να ανεβάζει ελαφρά πιο γρήγορα, φτάνοντας πολύ σύντομα κι εύκολα το όριο των 9,000σ.α.λ., όπου και ανάβει στον πίνακα οργάνων το προειδοποιητικό κόκκινο λαμπάκι για την αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο. Οι 44 ίπποι της απόδοσής του είναι υπέρ αρκετοί για κίνηση μέσα στην πόλη και ικανοί για μικρά ταξίδια έξω από αυτή, ενώ το μαγικό είναι ότι με την απόλυτη γραμμικότητα της λειτουργίας του κινητήρα γνωρίζεις πως σε οποιαδήποτε περίσταση με ένα μικρό γύρισμα του δεξιού καρπού θα πεταχτείς όσο μπροστά θες.
Τα κλιπόν είναι τοποθετημένα αρκετά χαμηλά, ώστε να δίνεται σωστή θέση σπορ οδήγησης, χωρίς όμως αυτό να κουράζει τη μέση. Το κόψιμο του τιμονιού είναι αρκετά μεγάλο, καθιστώντας εύκολες τις μανούβρες μέσα στην κίνηση.

Φρένα και αναρτήσεις


Το σύστημα των φρένων αποτελείται από δίσκο διαμέτρου 300mm με δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης ByBre (byBrembo, δηλαδή) μπροστά και δίσκο διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, επίσης Brembo, φυσικά. Η αίσθησή τους είναι απόλυτη και σε κάθε πάτημα της μανέτας ή/και του πεντάλ του ποδόφρενου (σπάνια θα χρειαστεί) ξέρεις πως η δύναμη πέδησης θα είναι ακριβώς αυτή που το δεξί χέρι και πόδι σου επιθυμούν. Η στάνταρ ύπαρξη του συστήματος ABS θα σε καθησυχάσει και θα ταιριάξει τέλεια με τη σχεδόν ανύπαρκτη ποιότητα κατασκευής των ελληνικών δρόμων.

Οι αναρτήσεις, ίδιες με του RC 200, θα αποδόσουν τα μέγιστα μέσα στην πόλη. Το τηλεσκοπικό πηρούνι διαμέτρου 43mm με διαδρομή 125mm μπροστά δεν διαθέτει ρυθμίσεις, αλλά δεν τις χρειάζεται κιόλας, αφού εκτός από την ξερή αίσθηση στις λακκούβες, θ’ αποσβέσει τον κραδασμό και δεν θα τον περάσει στο τιμόνι. Η πίσω ανάρτηση αποτελείται από μονό αμορτισέρ της WP, εταιρίας που ανήκει στην ΚΤΜ, με διαδρομή 150mm και με ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Στις απλές, καθημερινές διαδρομές θα δώσει τη λανθασμένη εντύπωση πως είναι σκληρή, καθώς συμεριφέρεται σαν το πηρούνι χωρίς όμως κι εκείνη να περνάει ταλαντώσεις στο πλαίσιο. Όταν η μοτοσυκλέτα πιεστεί, όμως, σε διαδρομή με ταχύτητα και δυνατότητες κλίσης, θα φανεί πως είναι μαλακή και δίνει την εντύπωση πως “λαστιχάρει”. Μια πιο σφιχτή ρύθμιση πριν από τα ταξιδάκια σας θα λύσει το πρόβλημα.

Ready to Race, indeed!


Το ΚΤΜ RC 390 είναι μια μοτοσυκλέτα που λαχταράει να μπει σε πίστα. Τα €5,690 του κόστους κτήσης του θα σε καλύψουν μέσα στην πόλη, έξω από αυτήν αλλά παράλληλα μπορούν να σε εισάγουν στο μυστικιστικό κόσμο της αγωνιστικής οδήγησης, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτε παραπάνω από το να πας μέχρι την πίστα.
Κι επειδή η ΚΤΜ South East Europe έχει ήδη προνοήσει γι’ αυτό, μάθε πως αν είσαι νέος 15 έως 22 ετών ή νέα 15 έως 24 ετών, υπάρχει για σένα ένα ελκυστικό πακέτο για να ξεκινήσεις την αγωνιστική σου πορεία στην κατηγορία Νέων Οδηγών του πανελληνίου πρωταθλήματος ταχύτητας! Με €5.950 η ΚΤΜ SEE σου προσφέρει ένα RC390, fiberglass καρίνα (λεκάνη λαδιού, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αγώνες ταχύτητας), αγωνιστικό μονόσελο, αγωνιστικό χαλάκι. Το πακέτο δε σταματάει εδώ, καθώς η ΚΤΜ SEE σου παρέχει 14% έκπτωση στα ανταλλακτικά, τεχνική υποστήριξη και ανταλλακτικά στην πίστα σε όλους τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω τραπέζης. Οι μοτοσυκλέτες είναι ετοιμοπαράδοτες, οπότε σταμάτα να το σκέφτεσαι και τρέχα ζήστο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο RC390
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή € 5.690
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1 EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 89 x 60 
Κυβισμός (cc) 373,2
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος  (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)  
Ύψος σέλας (mm) 820
Μεταξόνιο (mm) 1340
Ίχνος (mm)  
Γωνία κάστερ (°) 23,5
Ρεζερβουάρ (lt) 10
Βάρος (kg) 147
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανετραμμένο μπροστινό σύστημα WP 43mm, διαδρομή τροχού 125mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ WP, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 150mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά 110/70-17 Metzeler Sportech M5
Πίσω 150/60-17 Metzeler Sportech M5
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm με δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων της Brembo
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 44/9,500
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 35/7,250

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/street/ktm/2015/rc390/odigika{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/street/ktm/2015/rc390/statika{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 12:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM RC200 2015 TEST - KTM RC 390 Race kit & 390 Duke στην πίστα »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon