.
Κατηγορία KTM
Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 20:40

TEST - KTM RC 390 Race kit & 390 Duke στην πίστα

 

Τα πορτοκαλί "μικρά" στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Χρύσανθος Οικονομίδης, ΚΤΜ

Στο δημοσιογραφικό event που διοργάνωσε η ΚΤΜ για την παρουσίαση του 790 Duke, στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε και τρία μοντέλα της σειράς 390, τα οποία επαλήθευσαν εμφατικά για μια ακόμη φορά τα «Ready to race» γονίδια κάθε πορτοκαλί μοτοσυκλέτας.

RC 390 Race Kit

ktm serres 390 1

Είναι πάντα φανταστικό να οδηγείς μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, ανεξαρτήτως κυβικών. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια υπέρ-εξειδικευμένη κατασκευή, με βελτιώσεις εκεί ακριβώς που χρειάζεται, για να μετατραπεί σε απόλυτη μοτοσυκλέτα εξέλιξης νέων αγωνιζομένων! Το πιο δύσκολο βέβαια για έναν μη αγωνιζόμενο είναι να συνηθίσει το ανάποδο κιβώτιο του. Εκεί δηλαδή που σε μια μοτοσυκλέτα δρόμου έχεις την πρώτη κάτω και τις υπόλοιπες πάνω, στο RC 390 με το Race Kit η πρώτη είναι πάνω και οι υπόλοιπες κάτω. Ο λόγος είναι πως έτσι μπορείς να ανεβάζεις ταχύτητες ακόμα και την ώρα που είσαι πλαγιασμένος σε αριστερές στροφές, εκεί που σε ένα κανονικό κιβώτιο δεν θα χωρούσε το πόδι σου να μπει κάτω από το λεβιέ. Κατά τη διάρκεια του μοναδικού 20λεπτου που πέρασα με τη μοτοσυκλέτα στην πίστα, κύριος στόχος μου ήταν να μην κάνω λάθος αλλαγή και σπάσω το κιβώτιο, κι έτσι δεν κατάφερα να κάνω κάτι παραπάνω από μια συντηρητική προσέγγιση της μοτοσυκλέτας.

IMG 0151

Τα ελαστικά είχαν πολύ λιγότερο αέρα, για αγωνιστική χρήση, και στις ταχύτητες που κινούμουν τα ένιωθα να παραμορφώνουν κατά την διάρκεια της στροφής. Καθώς το γκάζι της μοτοσυκλέτας είναι λίγο για μεγάλες πίστες, η επίτευξη χρόνου απαιτεί μεγάλες ταχύτητες στα κλειστά σημεία της πίστας, ελάχιστα φρένα και πολύ θάρρος! Στους ρυθμούς που πήγαινα, ένιωθα τη μοτοσυκλέτα να «ξεσκεπάζει» όλες τις αδυναμίες του αναβάτη, απαιτώντας άρτια τεχνική, απόλυτη αφοσίωση και μεγάλη σωματική προσπάθεια για να κρατήσει αξιοπρεπή ρυθμό. Όσον αφορά στις αναρτήσεις της Ohlins δεν ίδρωσε το αυτί τους, ενώ τα ψηλότερα τοποθετημένα μαρσπιέ του κιτ, μαζί με το αντίστοιχο race τελικό (που σήκωνε και νεκρούς) δεν βρήκαν ποτέ κάτω. Με κάτι τέτοιες οδηγικές εμπειρίες εκτιμάς ακόμα περισσότερο το γεγονός πως οι νεαροί αναβάτες της KTM κάνουν χρόνους σε Σέρρες και Μέγαρα που οι περισσότεροι συντάκτες περιοδικών μοτοσυκλέτας δεν βλέπουν ούτε με χιλιάρι Superbike!

RC 390 2018 Race Kit

ktm serres 390 4

Το 2ο εικοσάλεπτο μου καβάλα σε μοτοσυκλέτα με αγωνιστικό κιβώτιο κύλησε πιο ομαλά, καθώς αντί να σκέφτομαι «τι θέλεις να κάνεις; Να ανεβάσω ταχύτητα. Οπότε… κατέβασε» οι κινήσεις στο αριστερό πόδι ερχόντουσαν περισσότερο αυτόματα. Εδώ έγινε αντιληπτή η έλλειψη στήριξης από το ρεζερβουάρ στις στροφές, κάτι που θα θεραπευτεί με την εφαρμογή των ειδικών αυτοκόλλητων ταινιών που τοποθετούν στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ οι αγωνιζόμενοι. Όπως είχε, ώρες-ώρες στις στροφές το εξωτερικό γόνατο γλίστραγε στο ρεζερβουάρ. Το μοντέλο του 2018 διαθέτει ride by wire, ευτυχώς άριστο, βελτιωμένα φρένα, με μεγαλύτερο δίσκο μπροστά (320mm αντί για 300), ρυθμιζόμενες μανέτες και νέο μονόδρομο συμπλέκτη PASC. Μια μοτοσυκλέτα που όπως και ο προκάτοχος της, χτίζει χαρακτήρα, ικανότητες και αυριανούς πρωταθλητές, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

KTM 390 Duke 2017

ktm serres 390 3

Μετά από τα 2 20λεπτα με το 790 Duke, και τα 2 20λεπτα με τα αγωνιστικά προετοιμασμένα RC 390, ανέβηκα στο 390 Duke του 2017, και… ήρθε και έδεσε. Με τεράστια διαφορά το πιο εύκολο, το πιο άνετο, το πιο ξεκούραστο και το πιο φιλικό από τα 4 μοντέλα που δοκίμασα, έκανε απίστευτα πράγματα στην πίστα των Σερρών, δίχως προσπάθεια και δίχως κούραση. Άριστες οι αναρτήσεις, άψογα τα φρένα, τσίτα τα γκάζια, και οι κλίσεις μεγάλωναν γύρο με τον γύρο. Κάποια στιγμή θα βρουν τα μαρσπιέ, αλλά ο αναβάτης αισθάνεται πάντα ασφαλής με τη μοτοσυκλέτα να δίνει τόνους πληροφόρησης για το τι γίνεται. Όσοι έχετε 390 Duke, σπεύσατε σε Track Day, γιατί δεν ξέρετε τι χάνετε!

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 12:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM RC 390 2015 TEST - KTM RC 390 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon