.
Κατηγορία KTM
Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 08:15

TEST - KTM RC 390 2018

 

Ready To Race Killer of Giants

 

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Από τη μια μεριά μπορεί κανείς να πει πως η ΚΤΜ έκανε μια επιλεκτική - επιδερμική αναβάθμιση στον Ready To Race «φονέα γιγάντων» RC 390, καθώς ναι μεν η μοτοσυκλέτα δέχθηκε κάποιες από τις αναβαθμίσεις που είδαμε στο 390 Duke του 2017, όμως πιθανότατα λόγω χαρακτήρα δεν τις δέχθηκε όλες.

Εικάζουμε πως οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής: α) το 390 Duke 2017 εξελίχθηκε μετά το RC 390 του 2017, β) το 390 duke είναι πιο εμπορικό και έτσι δέχτηκε πιο εκτενείς αναβαθμίσεις, και γ) ο αγωνιστικός ρόλος του RC επιτρέπει στους σχεδιαστές να μην νοιάζονται πολύ για τα λούσα και τις ευκολίες, που αρμόζουν περισσότερο σε «πολιτικά» naked μοντέλα.

390 Duke - RC 390: Αναβαθμίσεις διαφορετικών ταχυτήτων

 

ktm rc390 2018 test 7

Συγκεκριμένα, ο κινητήρας είναι Euro 4, και μάλλον από αυτόν ξεπήδησε ο νέος κινητήρας που είδαμε στο 390 Duke του 2017. Αυτό το λέμε καθώς οι φωτογραφίες και οι αναβαθμίσεις του RC 390 2017 είχαν βγει στη δημοσιότητα από τον Μάιο του 2016, ενώ το 390 Duke παρουσιάστηκε στην EICMA, τον Νοέμβριο του 2016, 5-6 μήνες αργότερα. 

Επιπλέον, πιο ροπάτη είναι η ρύθμιση του κινητήρα στο νέο 390 Duke του 2017 από ότι στο RC 390 του 2017, κάτι που διαφοροποιεί για πρώτη φορά σε αυτόν τον τομέα τα 2 μοντέλα. Τα επίσημα νούμερα του Duke μιλάνε για 44Hp / 9.000rpm και 3,77Kgm / 7.000rpm αντί των 44Hp / 9.500rpm και 3,6Kgm / 7.250rpm του RC, κάτι που μεταφράζεται σε πιο γεμάτη απόδοση στις χαμηλές & μεσαίες στροφές για το «δουκάκι», που σηκώνεται και με 2η σχέση στο κιβώτιο, αντί για την 1η του RC.

Οι διακόπτες και η LCD ψηφιακή οθόνη τώρα, προέρχονται από το προηγούμενο RC 390 και όχι από το 390 Duke, το οποίο έχει joystick στο αριστερό γκριπ και έγχρωμη TFT οθόνη με λειτουργίες Bluetooth, KTM MyRide, κλπ. 

Εμείς θα θέλαμε να δούμε και το αφαιρούμενο υποπλαίσιο του νέου 390 Duke να περνάει και στο RC, ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει ιδιαίτερα σε αγωνιστική χρήση. Βέβαια έτσι θα έπρεπε να ξανασχεδιάσουν και το πλαίσιο -κάτι που έκαναν στο 390 Duke. Ίσως σε κάποιο μελλοντικό μοντέλο.

ktm rc390 2018 test 34

Το πιρούνι του RC δεν είναι το νέο Open Cartridge που είδαμε στο 390 Duke του 2017, ούτε υπάρχει επιλογή για Supermoto Mode στο ABS, ενώ δεν άλλαξε ούτε o θερμοστάτης που στο RC εκκινεί το βεντιλατέρ σε ψηλές στροφές αντί για τη μέση της κλίμακας, ούτε και το σταντ, που στο 390 Duke στήνει πιο σωστά τη μοτοσυκλέτα. Στο RC 390 του 2017, το σταντ στήνει τη μοτοσυκλέτα αρκετά όρθια.

Όπως και στο νέο 390 Duke, έτσι και στο RC 390 2017 αμφότερες οι μανέτες είναι ρυθμιζόμενες με εργονομικά… «ρυθμιστήρια», ενώ και εδώ η μίζα βάζει μπροστά τον κινητήρα με ένα στιγμιαίο πάτημα του κουμπιού -δεν χρειάζεται να την κρατάτε συνέχεια πατημένη, όπως στο προηγούμενο μοντέλο.

Η εμφάνιση του RC 390, πέρα από τα νέα χρώματα για το 2018, παραμένει ίδια με του 2017. Ίδιος προβολέας ιδιόρρυθμου στιλ, ίδιο φανάρι πίσω, ίδια LED φλας, ίδιο κοστούμι, ίδια περιφερειακά, ίδιες προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές του 2017

 

ktm rc390 2018 test 4

Το 2017 η ΚΤΜ ανανέωσε το RC 390 ABS, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 2014, με προδιαγραφές Euro4 και αρκετές ακόμα αλλαγές. Υπόψη πως η Race Competition (RC) μοτοσυκλέτα οδηγούνταν -και συνεχίζει να οδηγείται- και με δίπλωμα Α2.

Κάπως έτσι μπήκε τέρμα στο τελικό που βγαίνει κάτω από τον κινητήρα, με το νέο τελικό να έχει την πιο κοινή θέση που έχουμε συνηθίσει στην πλειοψηφία των μοτοσυκλετών, στο πλάι.

ktm rc390 2018 test 20

Με το νέο τελικό, η ΚΤΜ ξανασχεδίασε την καρίνα, η οποία είναι λεπτότερη από το μοντέλο του 2014-16, ενώ νέες και πιο άνετες είναι και οι θέσεις των μαρσπιέ συνεπιβάτη (όπου «δένει» και το νέο τελικό).

Πέρα από το τελικό, που βοηθάει τη μοτοσυκλέτα να καλύπτει τις προδιαγραφές Euro4, το RC 390 του 2017 κέρδισε επιπλέον και συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης, αλλά και Ride By Wire στο γκάζι -σύστημα που δουλεύει εξαιρετικά.

Μάλιστα ο συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση (PASC) διατίθεται από την ΚΤΜ και ως επίσημο αξεσουάρ που μπορεί να τοποθετηθεί και σε προηγούμενα RC.

Νέος είναι και ο δίσκος των 320 mm μπροστά (20 χιλιοστά μεγαλύτερος από πριν), ρυθμιζόμενη η μανέτα φρένου, νέοι και οι καθρέπτες για καλύτερο οπτικό πεδίο.

Παρά τις Euro4 προδιαγραφές, τα επίσημα νούμερα ιπποδύναμη, ροπής και βάρους παρέμειναν ως είχαν!

Περί αισθητικής

 

ktm rc390 2018 test 27

Πέρα από τη μετακόμιση του τελικού στο πλάι και τη νέα καρίνα, η υπόλοιπη αισθητική του RC 390 παραμένει ίδια με του πρώτου μοντέλου το 2014. Δυστυχώς αυτό δεν βοηθάει εμφανισιακά τη μοτοσυκλέτα, καθώς όσο προχωρημένη και να ήταν η σχεδίαση της το 2014, τέσσερα χρονάκια μετά θα θέλαμε κάποια σχεδιαστική αναβάθμιση.

Μπορεί για παράδειγμα ο ιδιόρρυθμος προβολέας του RC 390 να μας είχε ξενίσει στην αρχή, και να είχαμε πει… «ας περιμένουμε λίγο, ίσως πρέπει να τον συνηθίσουμε», όμως αυτός δεν δείχνει εύπεπτος ούτε το 2018. 

Στα νέα Duke και Adventure μοντέλα, ο KISKA επιμελήθηκε έναν πραγματικά απαράμιλλο, επαναστατικό προβολέα, και θα θέλαμε να δούμε τους designers της φίρμας να κάνουν το ίδιο και για το RC.

Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, η μούρη είναι η μόνη άσχημη πλευρά του RC 390, καθώς από όπου αλλού και να το κοιτάξεις, αυτό παραμένει αιχμηρό, όμορφο και πολεμικό, αποπνέοντας πολεμική WSS300 ατμόσφαιρα.

Έντονο βαθύ (βαθύτερο δεν γίνεται) πορτοκαλί χρώμα, λευκό και μαύρο συνθέτουν την τριχρωμία του RC.

ktm rc390 2018 test 15

Μόνη χρωματική παραφωνία το πράσινο φόντο στο logo «Motorex» στον κινητήρα.

Η σέλα του συνεπιβάτη έχει φτιαχτεί για να θυμίζει «κοκοβιό» από μονόσελο (μην περιμένετε ανέσεις, εδώ μιλάμε για πόλεμο), το τελικό της εξάτμισης είναι ιδιαίτερα ποιοτικό σε κατασκευή και εμφάνιση, ενώ τα κορυφαία περιφερειακά τοποθετούν ακόμα και σήμερα το RC 390 στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας των WSS300 (World Supersport 300) μοτοσυκλετών. 

Ανάποδο πιρούνι και μονό αμορτισέρ, αμφότερα της WP, ακτινική τετραπίστονη δαγκάνα μπροστά της ByBre (By Brembo, η ινδική θυγατρική της ονομαστής εταιρείας), υπέροχο και ξεχωριστό πλαίσιο χωροδικτύωμα, σεβαστών διαστάσεων ψαλίδι με τις ενισχύσεις (νεύρα) από την εξωτερική πλευρά, ABS της Bosch με δυνατότητα απενεργοποίησης, ακριβά ελαστικά Metzeler M5 Sportec Interact, και ψηφιακή οθόνη με πληθώρα ενδείξεων. 

Τα κλιπόν είναι χαμηλά και τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα πίσω, «ζωγραφίζοντας» μια σκυφτή, πολεμική sport θέση οδήγησης.

Περί χρηστικής πλευράς

 

ktm rc390 2018 test 25

Η σκυφτή θέση οδήγησης κουράζει στην αστική κίνηση, καθώς το βάρος πέφτει σε καρπούς και γενικότερα στα χέρια του αναβάτη, ενώ οι σέλες αναβάτη-συνεπιβάτη είναι sport, σκληρές, πολεμικές.

Αν λάβεις υπόψη σου τον Ready to Race χαρακτήρα του RC 390, κι αν είσαι έντιμος με τον εαυτό σου, έχοντας προσδιορίσει το τι θες, τότε η πολεμική και σχετικά μη άνετη πλευρά του δεν θα σε χαλάσει στο παραμικρό. Αν όμως «νομίζεις» πως είσαι Supersport τύπος ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόσουν Duke, τότε θα κακοπεράσεις. Στην τελική, το 390 Duke είναι για όλες τις περιστάσεις, ενώ το RC 390 δεν προσποιείται πως είναι Ready To Race, ΕΙΝΑΙ Ready To Race, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι καθρέπτες τώρα, είναι οι πλέον κακοσχεδιασμένοι καθρέπτες που έχω προσωπικά συναντήσει στη ζωή μου. Και το λέω αυτό δίχως να θέλω επ’ ουδενί να θίξω τη μοτοσυκλέτα με υπερβολές και κακίες. Απλώς αυτοί οι καθρέπτες, ανεξαρτήτως ρυθμίσεων, δεν δείχνουν τίποτα άλλο παρά το μισό του κορμού και τα μπράτσα του αναβάτη! Για να δεις κάτι, πρέπει να αφήσεις το ένα γκριπ, να απομακρύνεις το ένα χέρι σου, και να σκύψεις για να δεις μέσα από τον καθρέπτη. Διαβάζοντας το τεστ που είχα κάνει στο προηγούμενο RC βλέπω πως είχα γράψει ακριβώς τα ίδια, καθώς βλέπετε οι καθρέπτες δεν βελτιώθηκαν.

Η κόρνα είναι αστεία σε ήχο, όμως τα φώτα φωτίζουν καλά έχοντας δύναμη και σωστή δέσμη (στη μικρή σκάλα ανάβει ο ένας προβολέας, ενώ μαζί ανάβουν και οι δύο στη μεγάλη).

ktm rc390 2018 test 30

Το ψηφιακό όργανο μπορεί να μην έχει αλλάξει, παραμένει όμως το ίδιο εντυπωσιακό στην πληροφόρηση! Κοντέρ, στροφόμετρο με μπάρες, ένδειξη βενζίνης και θερμοκρασίας, ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ρολόι, ένδειξη μέσης ωριαίας ταχύτητας, δυο ενδείξεις κατανάλωσης, ένδειξη ώρας που βρίσκεστε πάνω στη σέλα, ένδειξη χιλιομέτρων που απομένουν, ένδειξη χιλιομέτρων που απομένουν με ρεζέρβα, χιλιόμετρα που σας απομένουν μέχρι το επόμενο service (!), αλλά και λεπτομερή διαγνωστικά μηνύματα: «Side Stand Down», «High Coolant Temperature», «Low Battery», «Low Oil Pressure», «Low Fuel Level», «Service not reset» κ.α. 

Εντωμεταξύ τα πάντα ρυθμίζονται, ακόμα και το shift light. Όπως και στο Duke, έτσι και το RC 390 διαθέτει φωτιζόμενους διακόπτες στο τιμόνι, ενώ έχει κι ένα «κρυφό» κουμπί στα όργανα, που πιέζοντας το, θέτετε το ABS εκτός λειτουργίας.

Η σφεντόνα του Δαυίδ

 

ktm rc390 2018 test 23

Η σφεντόνα του Δαυίδ δεν είναι παρά ο κινητήρας του. Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, ψεκαστός, 4βάλβιδος, με 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής, με χωρητικότητα 375κ.εκ., και βάρος μόλις 36 κιλών! Αποδίδει 44 Hp στις 9.500 σαλ. με ροπή 3,6 Kgm / 7.250 σαλ., με τον κύλινδρο να έχει υποστεί επίστρωση Nikasil, και με τα ποτηράκια βαλβίδων να διαθέτουν επίστρωση DLC (Diamond like carbon) για μεγαλύτερη αντοχή.

Θυμίζει καθαρόαιμη μοτοσυκλέτα, με ελαφρώς ακατέργαστη αίσθηση στην απόκριση χαμηλά, δύναμη στις μεσαίες και ξέσπασμα ψηλά. Σε συνδυασμό με τα λίγα κιλά της μοτοσυκλέτας και το εκπληκτικά κλιμακωμένο κιβώτιο, το RC 390 εκτοξεύεται μπροστά, με μια διαρκή δυνατή επιτάχυνση μέχρι την τελική των 171 χλμ/ώρα που θα δείτε στο κοντέρ του, όπου και επεμβαίνει ο κόφτης -στο προηγούμενο μοντέλο η αντίστοιχη επέμβαση γινόταν στα 175.

Το πρωί και σε κρύο καιρό ο κινητήρας θέλει καλό ζέσταμα για να αρχίσει να αποδίδει στρωτά και να μην σας κάνει και κάποιο σβήσιμο. 

Τέλος, ο αντικραδασμικός άξονας στον κινητήρα του RC 390 κάνει καλή δουλειά, μην αφήνοντας κραδασμούς να χαλάσουν την ηρεμία του αναβάτη.

Το καλύτερο σχολείο

 

ktm rc390 2018 test 14

Ever. Σε ασφάλτινη sport οδήγηση. Η ΚΤΜ έχει κάνει απίστευτη δουλειά στο RC 390 όσον αφορά στις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας να πάρει από το χεράκι τον αναβάτη του και να τον μετατρέψει από αρχάριο σε πρωταθλητή αγώνων. 

Πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα; Απλά κορυφαία η συνεργασία τους. Φτιαγμένα να δουλεύουν μεταξύ τους αρμονικά, δίχως να υπάρχει παραφωνία ή αδύναμος κρίκος κάπου. Πληροφόρηση, αίσθηση, γραμμικότητα, αποτελεσματικότητα. Μικρό παράπονο σε γλιστερά οδοστρώματα για το πίσω φρένο, όπου το ABS μπαίνει εύκολα σε λειτουργία και κατά συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις δεν έχεις την αρωγή του πίσω φρένου.

Η ζελατίνα της του RC 390 στέλνει τον αέρα στο στήθος του αναβάτη / κάτω μέρος του κράνους (αναλόγως του ύψους σας), παρέχοντας μια υποτυπώδη προστασία που αυξάνεται όταν ο αναβάτης σκύψει.

Στην πόλη ο αναβάτης μπορεί να γκρινιάξει για κάποιες λεπτομέρειες. Για τη σκυφτή στάση οδήγησης, για την ελαφρώς ακανόνιστη λειτουργία του κινητήρα χαμηλά, για τους καθρέπτες που δεν λειτουργούν, και για τη ζέστη που βγάζει ο κινητήρας. Σημειώστε πως στη βροχή η προστασία από νερά και λάσπες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ για τον συνεπιβάτη δεν το συζητούμε, πρέπει να είναι μικρού μεγέθους, για να σας συντροφέυσει σε μικρές αποστάσεις -μόνο.

Από την άλλη, το χαμηλό βάρος, ο συμπλέκτης-πούπουλο και η ευστροφία του κινητήρα, εξισορροπούν τα παραπάνω, και έτσι το RC μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πόλη, με τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

ktm rc390 2018 test 18

Εκεί όμως που δεν χωράνε συμβιβασμοί, είναι σε δρόμο με στροφές, όταν γυαλίσει το μάτι του αναβάτη, το γκάζι ανοίξει και ξεκινήσει η sport οδήγηση.

Εκπληκτικό κράτημα, ουδέτερη αίσθηση, βιδωμένο μπροστινό, και όση δύναμη θέλεις για δυνατές εξόδους.

Όσο το πιέζεις, τόσο πιο εκπληκτικό γίνεται το RC, αφήνοντας σε ήσυχο να ασχοληθείς με γραμμές, με στάση σώματος και με τη βελτίωση των προσωπικών σου χρόνων, σε δρόμο ή πίστα.

Αν έχεις απενεργοποιήσει και το ABS, τότε μπορείς να παίξεις και με endo (καλύτερα από πριν, λόγω δυνατότερου φρένου), αλλά και με πλαγιολισθήσεις με κατεβάσματα. Και πριν μπορούσες, όμως το μπλοκάρισμα ερχόταν πολύ πιο γρήγορα από ότι στο νέο μοντέλο. Σούζες θα κάνετε με πρώτη στο κιβώτιο, και σχετικά ζορισμένα.

Ένα μικρό θέμα υπάρχει με το πίσω ελαστικό, σε γλιστερή και μέτρια άσφαλτο, όπου στο όριο γλιστράει πιο εύκολα από ότι θα θέλαμε -η μοτοσυκλέτα εκλιπαρεί για πιο μαλακά ελαστικά!

Το ζουμί του RC; Απόλυτη οδηγική απόλαυση, από μια Ready to Race μοτοσυκλέτα, σχολείο sport και αγωνιστικής οδήγησης, έναν πραγματικό φονέα γιγάντων. 

Αγέραστο λυκόπουλο

 

ktm rc390 2018 test 19

Ναι, τα χρόνια πέρασαν (4 τον αριθμό), από την πρώτη παρουσίαση του RC 390, και οι βελτιώσεις που ήρθαν το 2017 ήταν αρκούντως συντηρητικές. Παρόλα αυτά, το λυκόπουλο της ΚΤΜ παραμένει αγέραστο, και κορυφαίο σε sport χρήση, όπως αποδεικνύεται και σε Εθνικά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Έχει τη στόφα του Πρωταθλητή, και μπορείς κάλλιστα να το στολίσεις με όλα τα κλισέ που αφορούν σε μικρά αλλά ικανά σύνολα: Pocket Rocket, Giant Killer, κλπ. Αν θέλετε μια οικονομική εισαγωγή στη sport ή ακόμα και στην αγωνιστική οδήγηση, δύσκολα θα μπορούσατε να επιλέξετε κάτι καλύτερο μέσα στο 2018.

Power Parts & Racing Kit

 

power parts

Power Parts

Η ΚΤΜ διαθέτει μια εκτενέστατη σειρά αξεσουάρ, ειδικά για το RC 390. Από διαφορετικά σετ γραφικών, πιο άνετη σέλα, racing σέλα, τσαντάκια που προσαρμόζουν στη σέλα συνεπιβάτη, προστατευτικά μανιτάρια, προστατευτικά ρεζερβουάρ, άλλη αλυσίδα, δίσκους «μαργαρίτα», tail tidy, ζελατίνα Racing Bubble, ρυθμιζόμενα αγωνιστικά μαρσπιέ, μονόσελο, τελικό της Akrapovic, πλήρως ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ, κλπ.

Racing Kit

IMG 0096

Η KTM SOUTH EAST EUROPE μέσω του Επίσημου Δικτύου Εμπόρων της προσφέρει ένα μοναδικό αγωνιστικό πακέτο σε όποιον θα ήθελε να συμμετάσχει στην παραπάνω κατηγορία, πακέτο το οποίο περιέχει:

RACING KIT € 1.200,- (Λιανική τιμή € 1.593,-) Το kit περιλαμβάνει: Fiberglass καρίνα (λεκάνη λαδιού), Fiberglass μονόσελο αγωνιστικό, Αγωνιστικό χαλάκι 1, 60 x 1, 00, Ζελατίνα Racing, Αμορτισέρ Öhlins.

Επιπλέον του ΚΙΤ, στα αγωνιστικά RC 390 της KTM Skourtas Racing Center βρίσκουμε τα εξής:

  • ΚΤΜ μαρσπιέ ρυθμιζόμενα
  • Αndreani catridge kit
  • KTM Akrapovic αγωνιστικό τελικό με Link pipe
  • KTM προστατευτικό μανέτας φρένου
  • ΚΤΜ αντιολισθητικό αυτοκόλλητο στο ρεζερβουάρ
  • Φίλτρο αέρα DNA

Στην πίστα με το RC 390 Race Kit της KTM SEE

 

ktm serres 390 4

Στο δημοσιογραφικό event που διοργάνωσε η ΚΤΜ για την παρουσίαση του 790 Duke, στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, μας δόθηκε η ευκαιρία να οδηγήσουμε και το RC 390 2018 με το εργοστασιακό Race Kit.

Είναι πάντα φανταστικό να οδηγείς μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα, ανεξαρτήτως κυβικών. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια υπέρ-εξειδικευμένη κατασκευή, με βελτιώσεις εκεί ακριβώς που χρειάζεται, για να μετατραπεί σε απόλυτη μοτοσυκλέτα εξέλιξης νέων αγωνιζομένων! Το πιο δύσκολο βέβαια για έναν μη αγωνιζόμενο είναι να συνηθίσει το ανάποδο κιβώτιο του. Εκεί δηλαδή που σε μια μοτοσυκλέτα δρόμου έχεις την πρώτη κάτω και τις υπόλοιπες πάνω, στο RC 390 με το Race Kit η πρώτη είναι πάνω και οι υπόλοιπες κάτω. Ο λόγος είναι πως έτσι μπορείς να ανεβάζεις ταχύτητες ακόμα και την ώρα που είσαι πλαγιασμένος σε αριστερές στροφές, εκεί που σε ένα κανονικό κιβώτιο δεν θα χωρούσε το πόδι σου να μπει κάτω από το λεβιέ. 

Αντιληπτή γίνεται η έλλειψη στήριξης από το ρεζερβουάρ στις στροφές, κάτι που θεραπεύεται εύκολα με την εφαρμογή των ειδικών αυτοκόλλητων που τοποθετούν στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ οι αγωνιζόμενοι.

Τα ελαστικά είχαν πολύ λιγότερο αέρα, για αγωνιστική χρήση, και στις ταχύτητες που κινούμουν τα ένιωθα να παραμορφώνουν κατά την διάρκεια της στροφής. Καθώς το γκάζι της μοτοσυκλέτας είναι λίγο για μεγάλες πίστες, η επίτευξη χρόνου απαιτεί μεγάλες ταχύτητες στα κλειστά σημεία της πίστας, ελάχιστα φρένα και πολύ θάρρος!

Στους ρυθμούς που πήγαινα, ένιωθα τη μοτοσυκλέτα να «ξεσκεπάζει» όλες τις αδυναμίες του αναβάτη, απαιτώντας άρτια τεχνική, απόλυτη αφοσίωση και μεγάλη σωματική προσπάθεια για να κρατήσει αξιοπρεπή ρυθμό. Όσον αφορά στις αναρτήσεις της Ohlins δεν ίδρωσε το αυτί τους, ενώ τα ψηλότερα τοποθετημένα μαρσπιέ του κιτ, μαζί με το αντίστοιχο race τελικό (που σήκωνε και νεκρούς) δεν βρήκαν ποτέ κάτω. Με κάτι τέτοιες οδηγικές εμπειρίες εκτιμάς ακόμα περισσότερο το γεγονός πως οι νεαροί αναβάτες της KTM κάνουν χρόνους σε Σέρρες και Μέγαρα που οι περισσότεροι συντάκτες περιοδικών μοτοσυκλέτας δεν βλέπουν ούτε με χιλιάρι Superbike!

Μια μοτοσυκλέτα που χτίζει χαρακτήρα, ικανότητες και αυριανούς πρωταθλητές, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

RC 390 R

 

RC 390 R serial 90de ri

Για το 2018, η ΚΤΜ παρουσίασε μια νέα έκδοση του RC 390, το RC 390 R, που θα κατασκευαστεί μόλις σε 500 αντίτυπα, και στόχο έχει την κυριαρχία στα πρωταθλήματα SSP300 ανά τον κόσμο, ειδικά αν συνδυαστεί με το νέο WorldSSP300 Race Kit της αυστριακής εταιρείας.

Φυσικά η στιγμή της παρουσίασης της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς το 2018 για πρώτη φορά βλέπουμε ιδιώτες να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα WorldSSP300 καβάλα σε μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ.

Το RC 390 R του 2018 είναι μια ομολογκαρισμένη έκδοση για τους αγώνες Supersport 300, ιδιαίτερα μάχιμη όταν συνδυαστεί με το προαιρετικό SSP300 Race Kit.

Το «R» διαθέτει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της WP, ειδικά εξελιγμένες για το συγκεκριμένο μοντέλο, προσφέροντας κορυφαία επίπεδα ρύθμισης για όλες τις συνθήκες.

Νέα είναι και η πλάκα τιμονιού, νέο και το κιτ τιμονιού, για πιο ακραία θέση οδήγησης, ρυθμιζόμενη για όλα τα μεγέθη των αναβατών. Με πανέμορφο φινίρισμα, η κατεργασία CNC με την οποία έχει κατασκευαστεί προσφέρει ακρίβεια, στιβαρότητα και χαμηλό βάρος.

Οι μανέτες είναι και αυτές CNC, προσφέρουν καλύτερη αίσθηση στα δάχτυλα, ενώ διπλώνουν για να μη σπάνε σε περίπτωση πτώσης.

Νέος και κοντύτερος είναι ο αυλός εισαγωγής, για αυξημένη αποδοτικότητα του KTM RC 390 R σε αγωνιστικές συνθήκες, και για να δημιουργήσουν έναν νέο χαρακτήρα κινητήρα, με ευρύτερη κλίμακα απόδοσης (powerband).

Τέλος, νέα είναι τα γραφικά, με το KTM RC 390 R να είναι διαθέσιμο για παραγγελία από το δίκτυο της ΚΤΜ, με κόστος γύρω στα 8.500 ευρώ. Για την ακριβή τιμή για παραγγελία από Ελλάδα, επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία της ΚΤΜ.

Αγωνιστικό κιτ SSP300

 

RC 390 R 90de ri ret

Αν το RC 390 R είναι περιορισμένης παραγωγής (500 αντίτυπα), το SSP 300 Race Kit είναι ακόμα πιο δυσεύρετο, καθώς μόλις 50 θα διατεθούν μέσω της KTM Customer Racing, ειδικά κατασκευασμένα για το RC 390 R.

Το SSP 300 Race Kit περιλαμβάνει περισσότερα από 230 εξαρτήματα, χαρίζοντας σε ομάδες και ιδιώτες τη δυνατότητα να φτιάξουν την τέλεια αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

RC 390 R Einzelteile ret

Το Kit πληροί τις προδιαγραφές της FIM για διεθνείς αγώνες SSP 300, ενώ περιλαμβάνει ότι μπορεί να χρειάζεται ο αγωνιζόμενος: ένα πλήρες σύστημα Akrapovic SSP300 EVO02 τιτανίου (με το τελικό να βγαίνει ψηλά, όπως σε κάποια μοντέλα του WorldSBK!), αγωνιστική ECU, STM συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, quickshifter, καλωδίωση, έξτρα τροχούς, μια τεράστια επιλογή γραναζιών για αλλαγή γραναζώματος, βελτιωμένο σύστημα ψύξης κινητήρα, νέο κοστούμι από ελαφριά και ανθεκτικά υλικά, κ.α.

Η ενδεικτική τιμή του κιτ βρίσκεται κοντά στα 11.000 ευρώ, ενώ για την ακριβή τιμή για παραγγελία από Ελλάδα, επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία της ΚΤΜ. Σημειώστε πως το κιτ δεν είναι συμβατό για RC 390 κατασκευασμένα πριν το 2017.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο RC390
Αντιπρόσωπος KTM SEE
Τιμή € 5.690
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, 1 EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 89 x 60 
Κυβισμός (cc) 373,2
Σχέση συμπίεσης (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch 46mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC
Τελική Σχέση μετάδοσης Αλυσίδα, 15:45
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος  (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm)
Ύψος σέλας (mm) 820
Μεταξόνιο (mm) 1340
Ίχνος (mm)  
Γωνία κάστερ (°) 23,5
Ρεζερβουάρ (lt) 10
Βάρος (kg) 147
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα WP 43mm, διαδρομή τροχού 125mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ WP, ρυθμιζόμενη προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή τροχού 150mm
Τροχοί / ελαστικά
Μπροστά 110/70-17 Metzeler Sportech M5
Πίσω 150/60-17 Metzeler Sportech M5
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα ακτινικής τοποθέτησης τεσσάρων εμβόλων της Brembo, ABS Bosch 9MB
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo, ABS Bosch 9MB
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 44/9.500
Ροπή εργοστασίου (Kgm / σ.α.λ.) 3,57/7.250

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 10:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon