.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 15:08

Test - Honda CB650R και CBR650R E-Clutch 2024 - Αποστολή στη Γαλλία

Χάσαμε τον συμπλέκτη

Τα δημοφιλή CB650R και CBR650R ανανεώθηκαν φέτος καθώς, εκτός από την εμφάνιση και κάποιες άλλες βελτιώσεις εδώ κι εκεί, η Honda μας εξέπληξε με έναν νέο, επαναστατικό ηλεκτρονικό συμπλέκτη που ονομάζεται E-Clutch.

Δοκιμή: Pieter Ryckaert
Φωτογραφίες: Honda

Πριν μιλήσουμε αναλυτικά για το νέο και καινοτόμο E-Clutch, πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι η Honda έχει ανανεώσει και σε άλλους τομείς τόσο το CB650R όσο και το CBR650R. Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος των 649 cc ικανοποιεί τις προδιαγραφές Euro5+ κερδίζοντας δύναμη, καθώς με νέο χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής και ομαλότερες διαδρομές της εξάτμισης τον κάνουν 5 ίππους ισχυρότερο, με κορύφωση στους 95 ίππους.

Και τα δύο μοντέλα εξοπλίζονται με μια σύγχρονη οθόνη TFT και φορούν τη νέα γενιά ελαστικών Dunlop Roadsmart 2, ενώ το ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ έχει νέες ρυθμίσεις που βελτιώνουν την ποιότητα κύλισης τόσο του CB όσο και του CBR650R. Σε αυτόν τον τομέα συμβάλλει επιδραστικότατα το νέο σύστημα E-Clutch.

Honda E-Clutch

Ο νέος συμπλέκτης E-Clutch συνιστά μια προσθήκη υψηλής τεχνολογίας στις ανάλογες εκδόσεις και των δύο μοτοσυκλετών. Η ονομασία του είναι η συντομογραφία του Electronic Clutch και δεν πρόκειται για ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο ταχυτήτων, όπως Honda DCT, αλλά μόνο για τον συμπλέκτη που λειτουργεί αυτόνομα και ελέγχεται ηλεκτρονικά.

Η ECU καταγράφει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορους αισθητήρες, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας και τις στροφές του κινητήρα. Το σύστημα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα και ενεργοποιεί δύο μηχανισμούς που καθοδηγούν τον συμπλέκτη μέσω ενός συστήματος γραναζιών. Αυτό επιτρέπει τη διαρκή εφαρμογή της σωστής ποσότητας ολίσθησης του συμπλέκτη, ο οποίος βρίσκει κάθε φορά το ιδανικό σημείο "δαγκώματος" και εξασφαλίζει ότι ο αναβάτης ξεκινά άψογα από κάθε φανάρι.

24YM CBR650R

Οι αλλαγές ταχυτήτων εξακολουθούν να γίνονται με τον λεβιέ στο αριστερό πόδι όπως πάντα, αλλά θεωρητικά δε χρειάζεται πλέον ο συμπλέκτης. Όταν χρειαστεί να σταματήσετε, μπορείτε απλά να αφήσετε κουμπωμένη την πρώτη ταχύτητα και το E-Clutch θα απεμπλέξει αυτόνομα μέχρι να δηλώσετε με το γκάζι ότι θέλετε να ξεκινήσετε ξανά.

Οι μηχανικοί της Honda επέλεξαν να διατηρήσουν την παραδοσιακή μανέτα συμπλέκτη στο τιμόνι για όποιον τη θεωρεί απαραίτητη. Όταν οδηγείτε δουλεύοντας χειροκίνητα τον συμπλέκτη, το E-Clutch απενεργοποιείται και, εάν δεν χρησιμοποιήσετε τον συμπλέκτη για λίγο, επανέρχεται σε λειτουργία μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης μπορείτε πάντα να απενεργοποιείτε το σύστημα E-Clutch κατ' επιλογή μέσω της οθόνης.

187009 Honda E Clutch CBR650R CB650R YM24 2155.JPG 0

Το σύστημα E-Clutch δεν προσφέρει πλεονεκτήματα μόνο κατά το σταμάτημα και την εκκίνηση, αλλά και σε κάθε αλλαγή. Εκτός από τον έλεγχο της ανάφλεξης, ο E-Clutch φροντίζει επίσης ώστε κάθε αλλαγή ταχύτητας να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή. Υπό αυτή την έννοια, το σύστημα λειτουργεί καλύτερα από ένα quickshifter όπου ελέγχεται μόνο η ανάφλεξη.

Επειδή ο συμπλέκτης λειτουργεί πάντα τέλεια, οφέλη προκύπτουν και στη διάρκεια ζωής του, καθώς εξαλείφεται το ενδεχόμενο υπερβολικής ολίσθησης (πατινάρισμα) του συμπλέκτη που ενδεχομένως να προκαλείται από τον χειρισμό του αναβάτη. Οι μηχανικοί της Honda έχουν επίσης δουλέψει πολύ στο να κάνουν το E-Clutch όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ και έχουν καταφέρει να ζυγίζει μόνο δύο κιλά. Χρησιμοποίησαν επίσης δύο μικρότερους μηχανισμούς που καθοδηγούν τον συμπλέκτη αντί για έναν μεγαλύτερο, με στόχο να διατηρήσουν και το μέγεθός του όσο πιο μικρό γίνεται.

185881 Honda E Clutch CBR650R CB650R YM24 1667 JPG scaled

Πριν φύγουμε για την οδηγική δοκιμή μας ζητείται επανειλημμένα να μη χρησιμοποιούμε τη μανέτα συμπλέκτη κατά την οδήγηση στην πόλη. Ένας Γερμανός συνάδελφος μάλλον δεν κατάλαβε καλά κάτι, κούμπωσε πρώτη στο CBR του, άνοιξε υπερβολικά το γκάζι και παραλίγο να περάσει πάνω από μερικούς Ιάπωνες μηχανικούς.

Τα πρώτα μέτρα μου φαίνονται λίγο περίεργα όσο επικεντρώνομαι στο ... άνεργο αριστερό χέρι μου, το οποίο συνηθίζω γρήγορα. Το σύστημα δουλεύει καλά καθώς πλησιάζω στο φανάρι με ρυθμό σχεδόν περπατήματος, χωρίς συμπλέκτη και με λίγο πίσω φρένο. Νομίζω πως θα ήταν λίγο καλύτερη αυτή η διαδικασία αν γινόταν χειροκίνητα, πάντως το CBR μου δεν αναστατώνεται. Και η εκκίνηση είναι πάντα ομαλή και εύκολη.

24YM CB650R

Όσο το γκάζι είναι ανοικτό οι σχέσεις αλλάζουν ταχύτερα και πιο ομαλά με το E-Clutch από οποιοδήποτε quickshifter ξέρω, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες και ακόμη περισσότερο στα κατέβασμα. Με κάθε αλλαγή στο κιβώτιο ταχυτήτων πείθομαι όλο και περισσότερο από το νέο αυτό σύστημα, κάτι που δεν περίμενα καθόλου ως βετεράνος οπαδός της λογικής "κάντο μόνος σου". Μου αρέσει να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερα ο ίδιος όταν οδηγώ, είτε είναι μοτοσυκλέτα, είτε αυτοκίνητο. Αυτή είναι η γοητεία της οδήγησης κατά τη γνώμη μου, να είσαι συγκεντρωμένος στο να εκτελείς κάθε ενέργεια όσο πιο τέλεια γίνεται.

Μα το E-Clutch δύσκολα μπορώ να το αγνοήσω. Τη μανέτα του συμπλέκτη τη χρησιμοποίησα μόνο σε ένα πάρκινγκ γεμάτο πέτρες και χαλίκια για να πατινάρω περισσότερο τον συμπλέκτη. Μία και μοναδική φορά σε μια ολόκληρη μέρα οδήγησης. Εντυπωσιακό.

184652 E Clutch CB650R YM24 368 jpg scaled

Σχεδόν ξεχάσαμε όλες τις άλλες ιδιότητες του CBR και του CB. Πρώτα απ 'όλα, το νέο CBR650R φαίνεται πραγματικά κομψό, πιο κοφτερό, πιο σπορ και κοντά στη σιλουέτα του CBR600F Sport από τις αρχές του 21ου αιώνα. Είναι Honda, έτσι η θέση οδήγησης και γενικότερη αίσθηση που αποπνέει είναι οικεία ήδη από τα πρώτα λίγα μέτρα που διανύεις μαζί του.

Και τα δύο μοντέλα είναι ρυθμισμένα αρκετά σφικτά για κίνηση στο αστικό περιβάλλον της Μασσαλίας, αλλά μόλις ο δρόμος αρχίσει να στροβιλίζεται όλα γίνονται καλύτερα. Το CBR650R πατά ελαφρώς πιο στιβαρά, ενώ το CB650R με το φαρδύτερο τιμόνι αντιδρά λίγο πιο γρήγορα, σχεδόν νευρικά. Η νέα οθόνη TFT που αντικαθιστά την παλιά LCD είναι επίσης εξαιρετική, αν και το κουμπί ελέγχου είναι πολύ μικρό. Ευτυχώς, το αριστερό χέρι είναι εντελώς ελεύθερο για να καθοδηγεί το χειριστήριο με ακρίβεια.

24YM CB650R

Το μόνο σημείο αρνητικής κριτικής είναι το μπροστινό φρένο, το οποίο μου φάνηκε αρκετά σπογγώδες σε αίσθηση και θα μπορούσε να έχει λίγο πιο δυνατό δάγκωμα.

Ο αυτόματος συμπλέκτης E-Clutch στα Honda CB650R και CBR650R αντιπροσωπεύει πρωτίστως την ξέγνοιαστη οδήγηση, αλλά και τη βελτιωμένη ποιότητα κύλισης. Αφήνεις αυτόν να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά για να συγκεντρωθείς ως αναβάτης ακόμα περισσότερο στον δρόμο ή στις συνθήκες γύρω σου.

186973 Honda E Clutch CBR650R CB650R YM24 2138.JPG 0

Κάθε αλλαγή πραγματοποιείται επίσης με ανεπανάληπτη ομαλότητα, κάτι που κάνει το νέο σύστημα της Honda απολαυστικό και μακριά από την κίνηση της πόλης. Σε πιο ανοιχτές και γρήγορες διαδρομές με ροή μπορείτε να ευχαριστηθείτε τις σπορ πτυχές των δύο Honda χωρίς το ενδεχόμενο άγαρμπων αλλαγών που μπορούν να χαλάσουν τον ρυθμό.

Προτείνω να το δοκιμάσετε στην πρώτη ευκαιρία για να νιώσετε πόσο επανασταστικά δουλεύει το νέο σύστημα E-Clutch της Honda. Και, πού ξέρεις, μπορεί κι εσείς να χάσετε τον συμπλέκτη σας.

186985 Honda E Clutch CBR650R CB650R YM24 2144.JPG 0

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

(σε παρένθεση οι τιμές του CBR650R, όπου αυτές διαφέρουν από το CB650R)

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda CB650R E-Clutch (CBR650R E-Clutch)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή:

€9,950 (€10,490)

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 4K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2EEK, 16 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

649

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

67 x 46

Συμπίεση

11.6: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, E-Clutch

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα 

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο τύπου διαμάντι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

2,120 x 780 (750) x 1,075 (1,145)

Μεταξόνιο (mm)

1,450

Γωνία κάστερ (°)

25.5

Ίχνος  (mm)

100

Ύψος σέλας  (mm)

810

Απόσταση από έδαφος  (mm)

150 (130)

Βάρος  (kg)

207 (211) υγρό

Ρεζερβουάρ  (lt)

15.4

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Showa 41mm SFF-BP

Πίσω

Ένα αμορτισέρ  / προφόρτιση ελατηρίου

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

120/70-ZR17

Πίσω

180/55-ZR17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 310 mm / ακτινικές δαγκάνες Nissin 4 εμβόλων / ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm / δαγκάνα 1 εμβόλου / ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

94 / 12,000

Ροπή (kgm / rpm)

6.4 / 9,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 15:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon