.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 12:38

Test - Honda CBR1000RR-R Fireblade SP 2024 - Αποστολή στο Portimao

Αγάπη για τα R

Τα ιαπωνικά superbikes είναι ακόμα ζωντανά, καθώς η Honda χαρίζει στο Fireblade μια σημαντική ανανέωση για το 2024.

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Honda

Δύο συνεδρίες 20 λεπτών έχει το πρόγραμμα στην πορτογαλική πίστα του Portimao με το νέο Fireblade. Συνιστάται λοιπόν οπωσδήποτε μια καλή θεωρητική προετοιμασία και αυτή ξεκινά από το όνομα. Μην πείτε απλώς Fireblade ή CBR1000. Όχι, αυτό είναι το Honda CBR1000RR-R Fireblade SP του 2024. Δε γνωρίζαμε ότι μπορούσαν να χωρέσουν τόσα πολλά R σε μια ονομασία, όμως οι Ιάπωνες κατάφεραν να τα στριμώξουν και η εξήγησή τους είναι πολύ απλή: "όσο περισσότερα R, τόσο πιο σοβαρές είναι οι φιλοδοξίες στην πίστα".

Με άλλα λόγια, ας ετοιμαζόμαστε για μια σκληροπυρηνική μοτοσυκλέτα. Οδηγούμε μόνο το SP και όχι το βασικό Fireblade, με τις διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων να εστιάζουν κυρίως στα φρένα της Brembo και τις αναρτήσεις της Öhlins για το SP, έναντι των Nissin και Showa για το στάνταρ "Blade".

173372 Honda CBR600RR YM24 0120.jpg 0

Η Honda θέλει να ξαναβρεί την επιτυχία σε σειρές αγώνων όπως το WorldSBK, επομένως η μοτοσυκλέτα της θα πρέπει να είναι πλήρως ανταγωνιστική. Για το 2024 το Fireblade λαμβάνει πολλές αναβαθμίσεις και αλλαγές που δε θα τις συζητήσουμε όλες, ας δούμε ωστόσο τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες εξ αυτών.

Ξεκινώντας με τον εν σειρά τετρακύλινδρο 999 cc που εξοπλίζεται με ένα σύστημα "torque split control" στο οποίο χρησιμοποιούνται δύο μοτέρ αντί ενός για τον έλεγχο των βαλβίδων στους τέσσερις κυλίνδρους. Το αποτέλεσμα είναι ακριβέστερη αίσθηση και καλύτερη επιτάχυνση. Υπάρχει επίσης η προσθήκη του "amplified engine braking", ενός έξυπνου συστήματος που κρατά ανοικτές τις βαλβίδες των κυλίνδρων 3 και 4 όταν το γκάζι είναι κλειστό, ενώ η βαλβίδα εξαγωγής κλείνει ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερο φρένο κινητήρα κι ένας επιπλέον θόρυβος λίγο τρομακτικός για τον οποίο θα πούμε περισσότερα αργότερα. Στο τελικό σύνολο της ζυγαριάς στο μπλοκ κινητήρα έχουν εξοικονομηθεί 600 γραμμάρια. Δεν είναι και τίποτα όταν μιλάμε για μια μοτοσυκλέτα πίστας.

Το αλουμινένιο πλαίσιο του Fireblade δεν έμεινε απαίραχτο, καθώς ανοίγοντας μερικές επιπλέον τρύπες εδώ κι εκεί και ξεφορτώνοντας "περιττό" υλικό, το βάρος του μειώθηκε κατά 1 κιλό. Μην ανησυχείτε, δεν έχει χάσει καθόλου από την ακαμψία του, ούτε θα κοπέι στα δύο όταν ανοίξετε τέρμα γκάζι.

179113 Honda CBR1000RR CBR600RR YM24 4310.JPG 0

Για τον έλεγχο 218 αλόγων τα ήδη πλούσια από το 2023 ηλεκτρονικά έχουν επίσης προσαρμοστεί και βελτιστοποιηθεί σχεδόν σε όλα τους. Δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές, μόνο κάποιες τροποποιήσεις. Και όχι, δεν πρόκειται να περάσουμε από όλα τα ηλεκτρονικά καθώς χωρίς υπερβολή θα χρειαζόμασταν 10 με 15 σελίδες μόνο για αυτό. Τα έχει όλα, κυριολεκτικά τα πάντα. Σκεφτείτε ο,τιδήποτε και, ναι, το Fireblade το έχει.

Αν αναρωτιέστε αν είναι επίσης ρυθμιζόμενα αυτά τα συστήματα, προφανώς και είναι, τι νομίζατε; Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που θα θέλαμε να επισημάνουμε ανάμεσά τους είναι η σκληρότητα του quickshifter. Μπορείτε να ρυθμίσετε το πεντάλ από μαλακό, σε κανονικό ή σε σφικτό. Επομένως, αν σας αρέσει να πιέζετε απαλά το quickshifter σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε την πιο απαλή ρύθμιση. Αν προτιμάτε να το βαράτε με σφυρί, η σφικτότερη επιλογή φτιάχτηκε για σας.

Ολοκαίνουργια είναι η χρυσή μαγεία από την Öhlins. Το Fireblade SP είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής που εξοπλίζεται με τεχνολογία spool valve και τις αναρτήσεις SmartEC3. Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο και έξυπνο σύστημα που θα ήθελε επίσης πολλές σελίδες για να περιγραφεί, αλλά ας προσπαθούμε να το παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν συνοπτικά και καθαρά. Η ανάρτηση της Öhlins γνωρίζει πότε φρενάρετε, στρίβετε και επιταχύνετε. Ως εκ τούτου, γνωρίζει τις τρεις φάσεις μιας στροφής και προσαρμόζεται ηλεκτρονικά και γρήγορα σε κάθε κατάσταση.

24YM CBR1000RR-R FIREBLADE SP

Μπορείτε επίσης να το ρυθμίσετε για το βάρος του σώματός σας έτσι ώστε το σύστημα να λειτουργεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις αυτόματες λειτουργίες (Track, Sport, Rain) και τρεις χειροκίνητες λειτουργίες για όσους έχουν (ή προσποιούνται ότι έχουν) ακονισμένη αίσθηση στο ρύθμισμα ενός κινητήρα.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η νέα τεχνολογία: τα νέα φτερά στο μπροστινό μέρος προσφέρουν ακόμη περισσότερη κάθετη δύναμη (downforce) και επίσης έχουν ενσωματωθεί άριστα στη σχεδίαση.

Τέλος, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο κλειδί - που μπορεί να αποθηκευτεί κάπου στη δερμάτινη φόρμα σας - βρέθηκε περισσότερος χώρος για την εισαγωγή του ram-air στο μπροστινό μέρος. Μια ωραία λεπτομέρεια.

Οδηγήσαμε το νέο Fireblade στην πίστα του Portimao στην Πορτογαλία, με σλικ λάστιχα, τις πιο ελεύθερες ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά και τους κινητήρες σε ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας. Εκτός από πολύ όμορφο, το Fireblade είναι επίσης πολύ μαζεμένο σε όγκο και χαμηλό. Υπάρχει λίγος διαθέσιμος χώρος για να χωρέσουν πόδια και χέρια. Για το 1 μέτρο και 90 εκατοστά μου αυτό δεν είναι εύκολο επίτευγμα σε καμία σπορ μοτοσυκλέτα, αλλά σε ένα BMW S 1000 RR, Ducati Panigale V4 ή Suzuki GSX-R1000, για παράδειγμα, έχω λίγο περισσότερο χώρο. Το Honda σε βάζει αμέσως σε θέση επίθεσης, αυτό είναι σίγουρο.

179185 Honda CBR1000RR CBR600RR YM24 4346.JPG 0

Αυτό που εντυπωσιάζει πρώτο είναι η ανελέητη δύναμη. Για έναν υψηλόστροφο τετρακύλινδρο σε σειρά υπάρχει πάρα πολλή δύναμη στις μεσαίες, αλλά ψηλά είναι εκεί που η φωτιά πραγματικά γιγαντώνεται. Ευτυχώς το wheelie control επεμβαίνει με εξαιρετική ακρίβεια και σχεδόν ανεπαίσθητα, διαφορετικά ο μπροστινός τροχός θα σηκωθεί σαν τρελός. Η παροχή ισχύος είναι εντυπωσιακή. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν έχεις περισσότερους από 200 ίππους, αλλά σε αυτή την περίπτωση συνοδεύεται από έναν ιδιαίτερα επιθετικό ήχο. Το χοντρούλι τελικό της Akrapovic δε δείχνει τόσο σέξι στην πρώτη ματιά, μα βγάζει ένα τρομακτικό ουρλιαχτό.

Και μετά ακολουθεί η μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας. Όταν το γκάζι είναι κλειστό, τίθεται σε ισχύ το προαναφερθέν "ενισχυμένο φρένο κινητήρα". Δεν το νιώθεις αμέσως, αλλά το ακούς. Πριν από λίγα δευτερόλεπτα εκτοξευόσουν στην ευθεία με το στροφόμετρο να σημαδεύει στα ψηλά του επίπεδα και μετά ακούς ακριβώς τον ήχο ενός pit limiter σε δράση. Σαν ένα είδος πολυβόλου Ούζι που εκτοξεύει σφαίρες με αστραπιαία ταχύτητα. Είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και συμβάλλει τα μέγιστα στην εμπειρία του νέου Fireblade.

Στο φρενάρισμα πριν από μια στροφή εντυπωσιάζομαι από τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Φτάνω στο τέλος της ευθείας του Portimao με 285 km/h, όταν ξαφνικά η πίστα βουτά απότομα προς τα κάτω τη στιγμή που πέφτω στα φρένα. Ιδανική κατηφόρα για να αποσταθεροποιήσει τη μοτοσυκλέτα, αλλά αυτή η Honda δεν καταλαβαίνει τίποτα.

24YM CBR1000RR-R FIREBLADE SP

Πέφτεις με όλη σου τη δύναμη στα φρένα, το μπροστινό ελαστικό φορτώνεται με επιπλέον βάρος λόγω της κλίσης της πίστας και μάλιστα σε τέτοια υψηλή ταχύτητα. Το Fireblade κάνει τη διαδικασία να μοιάζει με καθημερινή βόλτα, ούτε κλωτσιές, ούτε κουνήματα, ούτε τραμπουκισμοί. Είμαστε έτοιμοι να βουτήξουμε δεξιά πριν καν πάρουμε ανάσα. Πολύ εντυπωσιακό. Ο συνδυασμός των πανίσχυρων φρένων της Brembo, των κορυφαίων Öhlins και των ακριβέστατων ηλεκτρονικών που περνούν απαρατήρητα στη λειτουργία τους κάνουν το Fireblade εξαιρετικά σταθερό.

Αυτή η αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς μας ωθεί να κάνουμε μια επιπλέον προσπάθεια να πιέσουμε το Fireblade στην τελευταία συνεδρία. Όπως ανακαλύψαμε, για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις εμπειρία και πολύ μεγάλα "εφόδια" ανάμεσα στα πόδια σου για να ανταπεξέλθεις.

179129 Honda CBR1000RR CBR600RR YM24 4317.JPG 0

Συνεχίζουμε απολαμβάνοντας την ακρίβεια χειρισμού της μοτοσυκλέτας, αλλά ο πολύ χαμηλός ανεμοθώρακας επιτρέπει έντονη αεροδυναμική πίεση στον σβέρκο θυμίζοντας πόσο απαιτητικό σωματικά είναι το Fireblade. Είναι μια επίθεση στο σώμα που κάνει την όλη εμπειρία να δείχνει ακραία με πολύ διασκεδαστικό τρόπο, αλλά επίσης κάνει δύσκολο να οδηγήσει κανείς πολλά sessions στην πίστα την ίδια μέρα. Μπορεί να είμαι σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και να έχω αρκετή εμπειρία με superbikes σε πίστες, αλλά ποτέ δεν είχα τόσο μυϊκό πόνο όσο μετά το Fireblade. Και όχι, δεν είναι επειδή γερνάω…

Η εμφάνιση του γοητευτικού Honda CBR1000RR-R Fireblade δεν έχει αλλάξει πολύ, αλλά πίσω από την όψη υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα νέα χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα πιο γρήγορο, πιο ακριβές και συνολικά ακόμα καλύτερο. Με το "ενισχυμένο φρένο κινητήρα" έχεις εντονότερο αποτέλεσμα στην πράξη και επίσης έναν φανταστικό, σχεδόν εξωγήινο ήχο. Με το πιο πρόσφατο πακέτο τεχνολογίας της Öhlins - αποκλειστικά στο SP - η ανάρτηση σκέφτεται όταν φρενάρεις, στρίβεις και επιταχύνεις στην έξοδο από μια στροφή.

Πρόκειται για πολύ έξυπνη τεχνολογία που λειτουργεί υπέροχα και κάνει το Fireblade ένα από τα πιο σύγχρονα superbike αυτή τη στιγμή. Το αν είναι και το γρηγορότερο θα πρέπει να κριθεί από ένα συγκριτικό τεστ, αλλά χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα πιο θεαματικά.

detail 6 1

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Honda CBR1000RR-R Fireblade SP (2024)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή:

από €30,800

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 4K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2EEK, 16 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

1000

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

81 x 48.5

Συμπίεση

13.6: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

 

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο δύο δοκών

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

2,105 x 750 x 1,140 

Μεταξόνιο (mm)

1,455

Γωνία κάστερ (°)

24.7

Ίχνος  (mm)

101.9

Ύψος σέλας  (mm)

830

Απόσταση από έδαφος  (mm)

130

Βάρος  (kg)

201 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

16.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι Öhlins 43mm S-EC3.0 NPΧ / πλήρως ρυθμιζόμενο ηλεκτρονικά / διαδρομή 125 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Öhlins TTX36 S-EC3.0 με μοχλικό Pro-Link / πλήρως ρυθμιζόμενο ηλεκτρονικά / διαδρομή 143 mm

   

Ελαστικά / Τροχοί

Pirelli Diablo Supercorsa SP V3 ή Bridgestone RS11 (tubeless)

Μπροστά

120/70-ZR17 (58W)

Πίσω

200/55-ZR17 (78W)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 330 mm / ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema 4 εμβόλων

Πίσω

Δίσκος 220 mm / δαγκάνα Brembo 2 εμβόλων

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

214.6 / 14,000

Ροπή (kgm / rpm)

11.5 / 12,000

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 12:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon