.
Κατηγορία Ducati
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 10:29

Test - Ducati 899 Panigale 2014 - Αποστολή στην Ιταλία

 

Less is more 

 


Του Thierry Sarasyn

Όπως φαίνεται, έχουμε πολύ καλά νέα από την Ducati: Η απόλυτη superbike της Ducati, 1199 Panigale, παραβγήκε καλή, κι έτσι λοιπόν, το τερατωδώς καλό Panigale απέκτησε μικρό αδελφάκι - το ίδιο εκπληκτικό! Η έκδοση της Panigale στα 899 κυβικά με 148 ίππους έναντι των 195 της “μεγάλης” 1199, με ελαφρώς λιγότερο εξωτικά υλικά και μια πολύ χαμηλότερη τιμή, θα λέγαμε πως κάνουν την νέα 899 προκλητική.

Αποκάλυψη στα 899 κυβικά


Η Ducati υποστηρίζει ότι η 899 είναι μία αποκάλυψη, αλλά από αν κοιτάξεις απλά τα κυβικά της – και τα χαρακτηριστικά της, θα πιστέψεις ότι είναι τόσο βαριά όσο και οι μοτοσυκλέτες του παρελθόντος της εν λόγω εταιρείας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την 916; Οι τύποι από την Μπολόνια κράτησαν το μεσαίο μέγεθος της μοτοσυκλέτας, καθώς και το εκτόπισμα της πρώην superbike τους. Μόνο που τώρα είναι πολύ ισχυρότερη. Οι 148 ίπποι είναι ένας αριθμός που δεν συναντάς σε μοτοσυκλέτα μεσαίας κατηγορίας, όπως είναι η 899 Panigale. Είναι όμως, όπως θα περίμενε κανείς από την Ducati, απολύτως ελέγξιμοι ίπποι, κάτι που ίσως δεν συνέβαινε πάντα με την Panigale 1199. Μπορείς να την φτάσεις ως το τέρμα χωρίς να σηκωθεί ο μπροστινός τροχός – θα σου σηκωθούν τα φρύδια όμως από την τρομάρα.

Η εμπιστοσύνη αυτή κάνει καλό στην αυτοπεποίθηση του αναβάτη. Και ο αναβάτης με αυτοπεποίθηση είναι συνήθως και γρηγορότερος. Γιατί όταν μπορείς να βάζεις την δύναμη της μοτοσυκλέτας σου πιο εύκολα στο δρόμο, τότε μπορείς να ασχοληθείς με την οδήγηση, τις ιδανικές γραμμές, το φρενάρισμα, τους χρόνους. Αυτό ακριβώς αισθανθήκαμε κι εμείς στο Autodromo Enzo e Dino Ferrari, ευρέως γνωστό και ως Imola. Είναι ένα από εκ των λίγων σιρκουί ανά τον κόσμο που βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο της πόλης. Φέρτε στο μυαλό σας το Citaldelpark της Γάνδης για να πάρετε μια ιδέα. Μετά την στροφή της Aqua Minerale, κυριολεκτικά οδηγάς δίπλα από τα μπαλκόνια και τις αυλές των παρακείμενων σπιτιών. Η οδήγηση στο συγκεκριμένο σιρκουί σου εμπνέει έναν σεβασμό για την ταχύτητα, καθώς το μάτι σου θα αρπάξει την εικόνα, μετά την στροφή Tamburello, της βραζιλιάνικης σημαίας και των λουλουδιών, αφημένα στον χρόνο. Ο Ayrton Senna εξακολουθεί να τιμάται από οπαδούς της F1 εδώ κάθε μέρα.

Φιλικότερο πακέτο


Η Imola όμως είναι ένα ιδιαίτερα ρυθμικό σιρκουί. Φρενάρισμα, αλλαγές σχέσεων, επιλογή ιδανικής γραμμής, για όλα υπάρχει ένας ρυθμός, τον οποίο άπαξ και κατανοήσεις μοιάζει σαν να παίζεις μουσική. Και όταν βέβαια οδηγάς τη νέα, ελαφρύτερη και user-friendly Panigale, καταλαβαίνεις ότι η ομαλή λειτουργία της, η αρμονία στις κινήσεις της, αποτελεί ένα μπόνους. Όπως μπόνους είναι και το όλο πακέτο των ηλεκτρονικών, με την άριστη χαρτογράφηση, το traction control, το quick shifter, τα ρυθμιζόμενα φρένα και το ABS που εξασφαλίζει ότι θα έχετε πάντα ένα δίχτυ ασφαλείας. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά, αρχίζεις να εξερευνάς με άνεση τα όρια του κινητήρα και του πλαισίου.
Οι ίδιες διαστάσεις, τα παρόμοια χαρακτηριστικά που διαθέτει, σε σχέση με την μεγάλη της αδελφή, είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν πολύ περισσότερη δυναμη από αυτήν που διαθέτει η 899. Η γραμμικότητα στην απόδοση του L κινητήρα Testastretta παλεύουν αλλά χάνουν κατά κράτος την κόντρα με το πλαίσιο και τις αναρτήσεις, τα οποία λειτουργούν ανεπηρέαστα από την λιγότερη κατά 47 ίππους δύναμη. Έτσι, σε αντίθεση με την 1199, καταλαβαίνεις σύντομα ότι έχεις εσύ τον έλεγχο, κι όχι αυτή. Δεν ξεχνάς φυσικά ότι οδηγώντας την στο όριο, οι χρόνοι που μπορεί να φέρει θα είναι εφάμιλλοι της 1199 σε πίστα, αφού μπορείς να κρατάς περισσότερη ώρα το γκάζι τέρμα ανοιχτό, αλλά και να φρενάρεις πιο αργάς, με αποτέλεσμα να διατηρείς και μεγαλύτερη ταχύτητα στο εσωτερικό της στροφής. Είναι πιο ομαλή, πιο ταιριαστό πακέτο από την 1199, και φαίνεται ότι ο μικρότερος σε κυβισμό και απόδοση κινητήρας ταιριάζει άριστα με τα χαρακτηριστικά του πλαισίου. Είναι πιο δυνατή και πιο κοφτερή από μία 848, ενώ σε σχέση με την 1199, είναι σαφώς πιο ευέλικτη στις αλλαγές κλίσης. Η αδράνεια από τον κινητήρα είναι μικρότερη, και επηρεάζει αντίστοιχα και την αίσθηση που αποκομίζει ο αναβάτης, όταν την πιέζει.

Ίδια αίσθηση, πιο προσιτή και λειτουργική


Η Ducati έφτιαξε την Panigale 899 επειδή ήθελαν μια πιο προσιτή μοτοσυκλέτα, σε σύγκριση με την 1199, όχι μόνο σε επίπεδο τιμής, αλλά και σε επίπεδο χρηστικότητας. Τα λιγότερο εξεζητημένα υλικά κατασκευής δημιουργούν και μία χαμηλότερη τιμή αγοράς στα 17.690euro ευρώ, 5.300euro λιγότερα δηλαδή από την 1199 με το ABS. Ειδικά όμως η έλλειψη του μονόμπρατσου ψαλιδιού, το οποίο αντικαταστάθηκε από “κλασικό” με δύο μπράτσα, κάνει την 899 να φαίνεται λιγότερο “εξωτική”.
Η 899 έχει πολλά κοινά στοιχεία με την μεγάλη της αδελφή, με τα ηλεκτρονικά να αποτελούν ένα μέρος αυτών. Η 899 διαθέτει στάνταρ ABS (ρυθμιζόμενο ανάλογα την χρήση), γκάζι Ride by Wire και τρεις επιλογές χαρτογράφησης, (rain, sport και race). Το όλο πακέτο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το βρίσκει σε μοτοσυκλέτες μεγαλύτερης κατηγορίας.
Και το γεγονός ότι η νέα Panigale είναι και ελαφρύτερη, την καθιστά αυτομάτως μια εκ των πιο προσιτών superbike αυτή τη στιγμή. Δεν συμφωνούμε απόλυτα με τον χαρακτηρισμό “Super Media”, που της απέδωσε η Ducati, αφού πιστεύουμε ότι δεν τιμά ιδιαίτερα τον κινητήρα της. Στα 900 κυβικά, κατά τη γνώμη μας, είναι μια superbike, δεν μπορείς να την πεις Supersport, απλώς δεν είναι τόσο Extreme όσο η μεγαλύτερη αδελφή της. Σίγουρα όμως, ο κυβισμός αλλά και οι 148 ίπποι, συναντώνται σε μοτοσυκλέτες Superbike. Και σαν μια τέτοια “μικρή” Superbike, φαίνεται ότι θα κλέψει πωλήσεις από την μεγάλη της αδελφή, αφού και πιο χρηστική είναι, αλλά και πιο προσιτή οικονομικά.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο 899 Panigale
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή 17.690euro
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (cc) 898
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 100x57,2
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός  Mitsubishi - Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2 
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,77
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/16 (1.875)
3η σχέση 27/18 (1.5)
4η σχέση 25/20 (1.25)
5η σχέση 24/22 (1.090)
6η σχέση 23/24 (0.958)
Τελική μετάδοση 15/44 (2.933)
Πλαίσιο
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών frame less - έδραση υποπλαισίου στον κινητήρα
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 96
Μεταξόνιο (mm) 1426
Ύψος σέλας (mm) 830
Βάρος (kg) 169 (άδειο) / 193 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 17
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Μarzocchi διαμέτρου 43mm, διαδρομή 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Mονό αμορτισέρ Sachs οριζόντια τοποθετημένο με έδραση στο ψαλίδι. Διαδρομή 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17 Pirelli Diablo Corsa
Πίσω 180/60-ZR17 Pirelli Diablo Corsa
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 2450mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 148/10.750
Ροπή εργοστασίου (λιμπρόποδα/σαλ) 73/9.000
Εξοπλισμός Θθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS, DTC, DQS, EBC, Riding Modes, ABS, 

 Φωτογραφίες Οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 15:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Ducati 1199 Panigale R Test - Ducati 1299 Panigale S - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon