.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 12:46

Test – Ducati 1199 Panigale R

 

Εκλεπτυσμένη superbike

 



Του Thierry Sarasyn

Απίθανος συνδυασμός: Η Ducati 1199 Panigale R, η απόλυτη εκδοχή της σειράς των superbike της ιταλικής εταιρείας και το ολοκαίνουργιο “Circuit of the Americas” στο Όστιν του Τέξας, η εκπληκτική αυτή πίστα που θα φιλοξενήσει αγώνα MotoGP τον Απρίλιο.

Μοναδικές εκδόσεις

Η Ducati διαθέτει μια μακρά ιστορία στην κατασκευή κορυφαίων superbike. Θυμηθείτε τις exclusive εκδόσεις των 851, 916, 999, 1098 και 1198. Καμία από αυτές όμως δεν συγκρίνεται με τη νέα 1199 R. Πέρα από τα τμήματα από ανθρακόνημα, το εντυπωσιακό ντεπόζιτο και τις σφυρήλατες ζάντες Marchesini που κοσμούν την έκδοση R, η λίστα των αναβαθμίσεων που καθιστούν αυτή τη μοτοσυκλέτα αντάξια της τσουχτερής τιμής της (32.000 ευρώ) είναι ακόμη μεγάλη. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται οι μπιέλες από τιτάνιο του Superquadro κινητήρα, καθώς και το ελαφρύ βολάν που συνδυαστικά εξοικονομούν 1,4 κιλά βάρους σε σύγκριση με το στάνταρ και S μοντέλο. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στον κινητήρα να στροφάρει πιο γρήγορα, αλλά επίσης ανεβάζει το όριο στροφών στις 12.000 σ.α.λ.
Αυτές οι επιπλέον στροφές επιτρέπουν στο στάνταρ και το μοντέλο S να διαθέτουν παρόμοια τελική ταχύτητα, παρόλο που η R διαθέτει δύο επιπλέον δόντια πίσω, για τελική μετάδοση 15/41. Επιπλέον, η Ducati μείωσε κάπως τη ροπή στις χαμηλές στροφές, προκειμένου να είναι πιο αποδοτική στην οδήγηση υψηλών ταχυτήτων στην πίστα. Η διαθέσιμη ροπή στα 200χλμ/ωρα με έκτη ταχύτητα είναι κατά 18% περισσότερη, σύμφωνα με τις διαθέσιμες δυναμομετρήσεις. Η μέγιστη ιπποδύναμη των 195 ίππων βρίσκεται στις 10.750σ.α.λ. και η Ducati υποστηρίζει ότι ο μοναδικός παράγοντας που περιορίζει την τελική της μοτοσυκλέτας είναι η τελική σχέση μετάδοσης. Ως εκ τούτου, η R δεν διαθέτει ηλεκτρονικό κόφτη στα 186mph, το όριο ταχύτητας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η γνώμη του Hayden

Αν και δεν ποτέ δεν κατάφερα να φτάσω στον κόφτη με έκτη ταχύτητα, στην ευθεία των 1,3 χλμ της πίστας, εντούτοις, ο ειδικός προσκεκλημένος της παρουσίασης και εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, Nicky Hayden, μας είπε ότι μόλις που είδε το φως του shifter να τρεμοπαίζει στα φρένα πριν μπει στη στροφή νούμερο 12. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ducati ρύθμισε το ταχύμετρο ώστε να σβήνει μόλις η μοτοσυκλέτα ξεπεράσει τα 300χλμ./ώρα, μία ταχύτητα που τελικώς δεν κατάφερα να φτάσω για πολύ λίγο. Για την ιστορία πάντως, ο Hayden ανέφερε ότι η R διαθέτει ακόμη αρκετή δύναμη, μετά από το σημείο όπου σβήνει το ταχύμετρο. Ανυπομονώ για την ώρα που η ταχύτητα της Panigale R θα μετρηθεί με ένα ραντάρ ώστε να έχουμε τα ακριβή νούμερα, μιας και κάλλιστα μπορεί να πρόκειται για την ταχύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής που κατασκευάστηκε ποτέ.
Με τις έξι στον αριθμό φουρκέτες που διαθέτει το σιρκουί CoTA, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε στο μέγιστο την ωμή επιτάχυνση της R. Περνώντας τες με δευτέρα, η διαδρομή πέρα από τα κόκκινα ήταν αρκετά ζωηρή στο mode Race (τα υπόλοιπα modes είναι Sport και Wet). Ο αναθεωρημένος κινητήρας με την αναβαθμισμένη χαρτογράφηση, ανεβάζει ανυπόμονα τις στροφές, ενώ το traction control επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να σπινάρει λίγο χωρίς να σηκωθεί, καθώς ανεβάζεις ταχύτητα. Ο Hayden, αλλά και ο Ben Spies, νεοαποκτηθείς για τη Ducati και επίσης παρών στην παρουσίαση, εξέφρασαν από κοινού τον εντυπωσιασμό τους για τον βαθμό εξέλιξης του πακέτου των ηλεκτρονικών της Ducati σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε το Traction Control, και το πόσο δύσκολο είναι γίνει αντιληπτό, απόδειξη του πόσο αποτελεσματικό είναι.

Σημαντικές ρυθμίσεις

Όσο μεγαλώνει η ταχύτητα, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη για αποτελεσματικό φρενάρισμα και η Brembo με τις M50 monoblock δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης με τα τρία επίπεδα ABS από την Bosch, παρέχουν ακριβώς αυτό: Μια τρομερή δύναμη ακινητοποίησης, παρά την περιστασιακά ασυνεπή διαδρομή της μανέτας. Η παρεμβολή του ABS σε εμένα δεν έγινε ποτέ αντιληπτή. Η ανηφορική διαδρομή προς την πρώτη στροφή της πίστας, με ανάγκασε να έχω κουμπωμένη την 5η σχέση για πολύ περισσότερο απ’ ότι εάν επρόκειτο για φλατ σημείο και, αν και τα χρειάστηκα στο σημείο εκείνο, η απαιτητική αυτή στροφή σίγουρα είναι και το σήμα κατατεθέν του σιρκουί του Όστιν.
Η R διαθέτει επίσης και σημαντικές αναβαθμίσεις στο πλαίσιό της. Οι αναβάτες των track-day και Superstock θα εκτιμήσουν σίγουρα τον ρυθμιζόμενο άξονα ψαλιδιού, ο οποίος μπορεί να ρυθμιστεί σε τέσσερις θέσεις: 0 χιλιοστά (το ίδιο για το στάνταρ και S μοντέλο), +2, -2 και -4χιλιοστά. Η υψηλότερη θέση αυξάνει την μόχλευση μειώνοντας την γωνία του αμορτισέρ ενώ οι δύο χαμηλότερες θέσεις αυξάνουν την γωνία και βελτιώνουν την πρόσφυση σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, εις βάρος όμως του ταχύτερου χειρισμού. Στο CoTA, ο άξονας είχε σεταριστεί στο 0, το πιο ουδέτερο σημείο δηλαδή, που επέτρεπε την ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα αλλά και την ευκινησία που απαιτούσαν οι φουρκέτες.
Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα από τη συμπεριφορά στην πίστα της Panigale R. Της αρέσει πολύ να πλαγιάζει πάνω στα εξαιρετικά Pirelli Supercorsa SC ελαστικά της και την επιθετική γωνία τους, χωρίς να κρύβει συνέπειες. Εκτός από τις προαναφερθείσες φουρκέτες, το σιρκουί CoTA διαθέτει S για πολύ υψηλές ταχύτητες και μερικές μεγάλες, τυφλές στροφές, που απαιτούν ακριβή είσοδο και καλή ισορροπία ως το τέρμα της στροφής.

Άριστη συμπεριφορά

Η 1199 R τα εκτέλεσε όλα αυτά άριστα. Οι test riders της Ducati σετάρισαν το Öhlins/Ducati ηλεκτρονικό σύστημα αναρτήσεων (DES) πολύ καλά, και παρά την ευκολία της ρύθμισης στην TFT οθόνη υγρών κρυστάλλων λεπτής μεμβράνης, εντούτοις δεν χρειάστηκε να κάνω καμία αλλαγή. Στα συν είναι επίσης η εξαιρετικά ελαφριά αίσθηση της μοτοσυκλέτας (ζυγίζει άδεια 165 κιλά) και το εύκολο σύστημα διεύθυνσης, το τελευταίο αυτό, με τη μέγιστη συμβολή των σφυρήλατων 17ιντσων τροχών, με το 3ακτινο σχέδιο στην έκδοση R.
Τα πάντα πάνω στη νέα 1199 R έχουν σχεδιαστεί για γρήγορη οδήγηση, ως και οι αναβαθμίσεις στην αεροδυναμική της, και οι οποίες εκτιμήθηκαν δεόντως, δεδομένων των υψηλών ταχυτήτων στο σιρκουί του Όστιν. Μια ψηλότερη ζελατίνα μαζί με τα πτερύγια στο άνω τμήμα του fering, προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον άνεμο και παρέχουν εξαιρετική ηρεμία στη θέση οδήγησης, ακόμη κι όταν η ταχύτητα φτάνει τα 300χλμ/ώρα. Για χρήση στην πίστα, λεία καπάκια τοποθετούνται στη θέση των καθρεφτών, προσδίδοντας όχι μόνο μια καθαρή εμφάνιση στη μοτοσυκλέτα, αλλά και, πιο σημαντικό, μειώνοντας την τριβή και αυξάνοντας την αεροδυναμική. Λεπτομέρειες!

Η καλύτερη Suprebike

Επιμέρους στοιχεία στον στάνταρ εξοπλισμό της 1199 Panigale R περιλαμβάνουν το Ducati Data Analyzer με υποστήριξη GPS, το οποίο προσφέρει δεδομένα σχετικά με την οδήγηση στην πίστα, τα οποία ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του για σύγκριση. Επίσης το Ducati Quick-Shift, το Engine Brake Control, καθώς και την υπέροχη στον ήχο της Termignoni αγωνιστική εξάτμιση.
Η οδήγηση της νέας Ducati 1199 Panigale R στο Circuit of The Americas ήταν μια εμπειρία ζωής. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για την καλύτερη stock μοτοσυκλέτα παραγωγής που οδήγησα ποτέ μου σε πίστα. Και αυτό θα το διαπιστώσει και ο ανήσυχος ιδιοκτήτης που θα πληρώσει το σεβαστό ποσό που ξεπερνά τα 30.000euro.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο 1199 Panigale R
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή 35.990euro
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, V90, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1198
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 112x60,5
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός  Mitsubishi - Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2 
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,77
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/16 (1.875)
3η σχέση 27/18 (1.5)
4η σχέση 25/20 (1.25)
5η σχέση 24/22 (1.090)
6η σχέση 23/24 (0.958)
Τελική μετάδοση 15/39 (2.6)
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Αλουμινένιο δύο δοκών frame less - έδραση υποπλαισίου στον κινητήρα
Κάστερ (°) 24,3
Ίχνος (χιλ) 100
Μεταξόνιο (χιλ) 1.437
Ύψος σέλας (χιλ) 825
Βάρος (kg) 164 (άδειο) / 188 (γεμάτο)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Ohlins TTX38 διαμέτρου 43mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ Ohlins NIX 30 οριζόντια τοποθετημένο με έδραση στο ψαλίδι. Διαδρομή 120mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-ZR17 σε τροχό με δέκα διαιρούμενες σε τρεις ακτίνες
Πίσω 2000/55-ZR17 σε τροχό με δέκα διαιρούμενες σε τρεις ακτίνες 
Φρένα
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock της Brembo 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 196/10.700
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 13,5/9.000
Εξοπλισμός Θθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS (ABS διατίθεται ως έξτρα στις εκδόσεις S και Trecolore  + 2,5 κιλά βάρος), ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις DES - Ducati Electronic Suspensions, (extra στα S και Trecolore), DTC, DQS, EBC, Riding Modes, ABS, DDA (Μόνο στο Trecolore)

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Μαϊος 2014 11:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon