.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 17:05

Test Long Term – Yamaha NMax 155 2019

Το μικρό μπλε σκούτερ που μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε όλη την ομάδα του Bikeit.

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Θοδωρής Ξύδης
Φωτομοντέλο: Κώστας Γαμβρούλης

Έφτασε στα γραφεία μας μια ηλιόλουστη μέρα της Άνοιξης του 2019 και έμεινε κοντά μας για μερικούς μήνες. Αν και από το υπαίθριο “πάρκινγκ” του Bikeit περνούν σε τακτική βάση πανάκριβες, πανίσχυρες και πολυπόθητες μοτοσυκλέτες, αυτό δεν έμεινε ούτε μια μέρα αχρησιμοποίητο, ενώ η πιο κλασική ερώτηση που θα άκουγε κανείς καθημερινά στο γραφείο ήταν “ποιος έχει το NMax, το χρειάζομαι για λίγο”.

Αρκετές φορές αυτό το “λίγο”, που συνήθως ξεκινούσε από το “να πεταχτώ για κάτι δουλειές” εξελισσόταν σε μερικές μέρες και αυτό είναι απλώς ένα δείγμα του πόσο εξυπηρετικό και ευχάριστο αποδείχθηκε στην πράξη.

IMG 4368

Τρώω την πόλη με το μπούμερανγκ

Για να μη παρεξηγηθούμε, ως “μπούμερανγκ” εννοούμε το ασημί πλαστικό φιλέτο που διατρέχει το σώμα του NMax ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη και είναι μια ονομασία που κολλήσαμε από τη Yamaha, η οποία το ανέφερε έτσι λόγω του σχήματός του.

Το NMax είναι ένα εργαλείο που λύνει σχεδόν κάθε κόμπο που θα σου ρίξει η πόλη στον δρόμο σου. Συνήθως αυτό μεταφράζεται σε μποτιλιαρισμένους δρόμους και εδώ το σκούτερ της Yamaha δεν ιδρώνει καν. Οι διαστάσεις του είναι μαζεμένες και εύκολα διαχειρίσιμες όταν θες να χωθείς εκεί που και πεζός θα το σκεφτόταν.

Σε συνδυασμό με το τιμόνι που κόβει αρκετά, το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη ευελιξία στις κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από την άλλη, η μαεστρία της σχεδίασής του αναγνωρίζεται μόλις κάτσεις στη σέλα του. Όσο το κοιτάς εκ του μακρόθεν βλέπεις ένα μικρό σκούτερ πόλης, όταν όμως βολευτείς στη σέλα του αισθάνεσαι πως είσαι πάνω σε ένα μεσαίο μοντέλο, είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να φιλοξενήσει χαλαρότατα ακόμη και τα (υπερ)πλήρη κιλών 182 εκατοστά του υπογράφοντος.

Τα πόδια χωρούν ανετότατα δίχως να παρενοχλούν το τιμόνι, η σέλα είναι μια άριστη οικοδέσποινα όση ώρα κι αν της κατσικωθείς.

Εργονομικώς κατάφερε να κάνει έναν σκασμό κόσμο να νιώσει άνετα πάνω του, παρότι μιλάμε για ένα μεγάλο εύρος υψών, βαρών και γούστων. Δεν άκουσα ποτέ κάποιον να παραπονεθεί για τη θέση οδήγησης, τη σέλα ή τον χώρο για τα πόδια. Μόνο το γνωστό ερώτημα: “το θέλει κανείς σήμερα; Μπορώ να το πάρω;”

IMG 4255

Η πόλη είναι παιχνιδότοπος

Στη λειτουργία του ο μεγάλος πρωταγωνιστής ονομάζεται VVA, Variable Valve Actuation. Πρόκειται για ένα απλό στη σύλληψη και εφαρμογή του σύστημα που αλλάζει το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής με σημείο καμπής τις 6,000 σ.α.λ. Αυτό επιτρέπει στην τετραβάλβιδη κεφαλή του NMax να δουλεύει με έναν μόνο εκκεντροφόρο, με τα όποια οφέλη σε μέγεθος και απλότητα.

Στην πράξη ωστόσο αυτό που παρατηρεί κανείς είναι η ροπή. Πραγματικά το NMax εμφανίζεται πολύ ψωμωμένο στις χαμηλές και μεσαίες, βγάζοντας στην άσφαλτο επιτάχυνση που θα περίμενε κανείς να βρει σε σκούτερ μεγαλύτερου κυβισμού και, μοιραία, υπερτερώντας σε αίσθηση των κινητήρων της δικής του κατηγορίας κυβισμού.

Το όφελος είναι αισθητό σε κάθε εκκίνηση από φανάρι ή άνοιγμα του γκαζιού από χαμηλά, καθώς μέχρι τα 80 km/h NMax ξεκολλάει λες και είναι 200 κυβικά.

Δύναμη έτσι κι αλλιώς έχει, οι 14.9 ίπποι του ακούγονται μια χαρά για τα κυβικά του, αλλά ακόμη καλύτερα ακούγεται το σχεδόν 1.5 χιλιογραμμόμετρο ροπής στις 6,000.

Ψηλά η απόδοσή του είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς θα δει 110-115 km/h όπου και όποτε, ενώ οι πιο ελαφρείς συνάδελφοι είδαν και πάνω από 120. Λίγη σημασία έχει ωστόσο το συν-πλην 5 στη μέγιστη ένδειξη ταχύτητας, αυτό που πραγματικά μετρά είναι το πόσο ροπάτα δουλεύει στις ταχύτητες που θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και εκεί η Yamaha έχει πετύχει διάνα.

Αυτός ο κινητήρας συνοδεύεται από το σηματάκι Blue Core, το οποίο για τη Yamaha δε σημαίνει γκάζια, αλλά οικονομία, οικολογία. Η φιλοσοφία κατασκευής υπό αυτόν τον σαφή τίτλο περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά τεχνικών – όπως για παράδειγμα ειδικές επιστρώσεις και επεξεργασίες στα κινητά μέρη για μείωση των τριβών – που στο σύνολό τους αποσκοπούν στο να κάνουν το σκούτερ πιο καθαρό και αποδοτικό.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ακόμη κι αν αρχικά ξεκινήσαμε για οικονομία, στο τέλος η ενισχυμένη απόδοση έρχεται ως παράπλευρη συνέπεια! Όταν κάνεις τον κινητήρα σου να δουλεύει με λιγότερες τριβές και να καίει πιο αποτελεσματικά τη βενζίνη, τότε αναπόφευκτα θα πάρεις και κέρδη σε ισχύ.

Μιλώντας για κάψιμο βενζίνης λοιπόν, να πούμε πως πολύ δύσκολα κάποιος θα καταφέρει να κάψει πάνω από 3 - 3.2 λίτρα ανά 100 km. Γίνεται μόνο αν η διαδρομή σου περιλαμβάνει κάμποσο αυτοκινητόδρομο, ή εν γένει πολύ δρόμο που θα τον κάνεις με το γκάζι καργαρισμένο και τις στροφές μονίμως ψηλά.

Ακόμη και τότε όμως, δε θα ξεμακρύνεις και πολύ από τα 3 lt/100 km, άντε να πας κοντά στα 3.5.

IMG 4365

Ευελιξία ίσον ηρεμία

Μοιάζει με ένα μεγάλο και μακρύ σκούτερ υπό κλίμακα και αυτό είναι κάτι που μένει στην εικόνα και την άνεση, Όταν όμως πιάσουμε το ζήτημα της ευελιξίας, τότε αλλάζει εντελώς η οπτική. Κι αυτό γιατί η σφραγίδα του NMax περνά από τις ρόδες του.

Η επιλογή των 13 ιντσών αποδεικνύεται πετυχημένη, προσφέροντας την ταχύτητα στις αντιδράσεις που περιμένεις από 12ιντσες ρόδες, με μια δόση της ευστάθειας και της ικανότητας στη στροφή των 14.

Οι τροχοί του NMax του χαρίζουν μια ευπρόσδεκτη ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα και την ευελιξία, κάνοντας την καθημερινότητα στην πόλη λίγο πιο εύκολη. Και, σε συνδυασμό με τα πολύ καλά λάστιχα της Dunlop, Scooter Smart, η συμπεριφορά του είναι εξαιρετική, προβλέψιμη και φιλική, οπωσδήποτε όχι όσο νευρική θα περίμενε κανείς από μικρούς τροχούς.

Ρίξτε στη συνταγή κι ένα αποτελεσματικό σύστημα ABS και το όλο πακέτο ολοκληρώνεται.

Για γαρνίρισμα, ας προσθέσουμε μερικές βασικές πρακτικότητες, όπως είναι ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που θα χωρέσει μέχρι και full-face κράνος.

Προσθέτουμε LED φώτα θέσης, όμορφα όργανα με οθόνη LCD και βασικές, χρηστικές πληροφορίες, όπως η ένδειξη οικονομίας καυσίμου που σου δείχνει παραστατικότατα πότε καις λίγο και πότε πολύ καύσιμο – ένα “πολύ” που, όπως προείπαμε, δεν είναι ποτέ κυριολεκτικά πολύ.

IMG 4384

Μας λείπει ήδη

Έμεινε κοντά μας για σχετικά λίγο καιρό, αλλά πρόλαβε να κερδίσει νέους φίλους. Και τώρα που δεν το έχουμε πια κοντά μας, μας λείπει.

Μας λείπει η απόλυτη πρακτικότητα ενός σκούτερ που θα το χαρακτήριζα “μικρομέγαλο”: αρκετά μικρό για να χωράει παντού και αρκετά μεγάλο για να φιλοξενεί στη σέλα του άνετα δύο μαντράχαλους για όση ώρα θες.

Μας λείπει η οικονομία του “ξέχασα πότε έβαλα τελευταία φορά βενζίνη” και η ευλογία του να βάζεις ένα δεκάρικο βενζίνη και να κάνεις 200 χιλιόμετρα.

Κοινώς, μας λείπει το μικρό μπλε σκουτεράκι που εξυπηρέτησε με πολλούς τρόπους εκδότες, συντάκτες, φωτογράφους και γραφίστες, για να επιστρέψει στη Yamaha σε εξίσου άριστη κατάσταση ως μας δόθηκε.

Στο επανιδείν Yamaha NMax 155!

IMG 4379

Διαβάστε εδώ την αναλυτική μας δοκιμή του NMax 155

Δείτε το NMax 155 στην επίσημη ιστοσελίδα της Yamaha

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 17:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon