.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 15:17

Test - Yamaha TMax 560 2020 - Αποστολή στην Πορτογαλία

Του: Aviad Avrahami
Φωτό: Yamaha

H Yamaha παρουσιάζει την πέμπτη γενιά TMax που φέρνει βελτιώσεις ως προς το προηγούμενο μοντέλο παντού: σε σχεδιασμό, κινητήρα, συμπεριφορά, εξοπλισμό.

To TMax έχει εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή μάρκα στη Yamaha και στην κορυφή των αλλαγών για το 2020 ξεχωρίζει η αύξηση χωρητικότητας του κινητήρα του από τα 530 στα 562 cc, κάτι που επιτεύχθηκε με αύξηση της διαμέτρου των κυλίνδρων κατά 2 mm. Οι βαλβίδες εισαγωγής μεγάλωσαν επίσης κατά 1 mm και ο χρονισμός τους είναι εντελώς νέος, όπως και τα πιστόνια και ο στρόφαλος. Οι αλλαγές συμπαρασύρουν ακόμη την ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, καθώς και την εξάτμιση με ένα νέο ζεύγος καταλυτών.

Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η μικρή αύξηση της ισχύος από τους 46 στους 47 hp και μια ανάλογη τόνωση της ροπής που μεγιστοποιείται στα 5.7 kg.m (από 5.4 στο 530). Η Yamaha ισχυρίζεται πως αυτά μεταφράζονται σε 8 επιπλέον km/h στην τελική του ταχύτητα και σε δυνατότερες επιταχύνσεις, παρότι η τελική μετάδοση μάκρυνε επίσης λιγάκι. Αυτά επιτρέπουν στο νέο TMax να έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και να συμμορφώνεται με τις αυστηρότερες Euro 5 προδιαγραφές.

Το αλουμινένιο πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, αλλά οι αναρτήσεις του δέχτηκαν τις περιποιήσεις της Yamaha και απέκτησαν σκληρότερα ελατήρια μπροστά και πίσω, καθώς και πιο αργές αποσβέσεις από τα υδραυλικά τους. Στα φρένα συναντάμε τις ίδιες μονάδες με το προηγούμενο μοντέλο, με αναβαθμισμένο πρόγραμμα (software) για το ABS που παραμένει ωστόσο μόνιμο, άνευ δυνατότητας απενεργοποίησης όπως έχει το traction control.

2020 YAM TMAX TECHMAX TechKamo Static 3

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή συναντάμε στον σχεδιασμό του, ο οποίος φέτος έγινε πιο αιχμηρός, πιο συμπαγής και πιο δυναμικός. Το μπροστινό μέρος είναι αρκετά κοντά στο σχήμα του απερχόμενου μοντέλου, περιλαμβάνοντας τώρα νέα LED φλας.

Επανασχεδιασμένη είναι και η ουρά, στενότερη πλέον και με ένα LED φως σε σχήμα Τ που θυμίζει αρκετά το μοντέλο του 2016. Γενικότερα το σουλούπι του TMax έχει επανασχεδιαστεί στις λεπτομέρειες με στόχο να προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στο έδαφος, αλλά και περισσότερη άνεση.

Όπως και να έχει, σε μας το TMax 560 φαντάζει υπέροχο στην όψη και παίρνει το σχέδιο ένα βήμα προς το μέλλον, χωρίς να χάνει την οικειότητα ενός μοντέλου που κοντεύει να συμπληρώσει 20 χρόνια στο κουρμπέτι.

Για το 2020 η Yamaha θα προσφέρει το TMax σε δύο εκδόσεις. Το βασικό μοντέλο περιλαμβάνει traction control, D-Mode για επιλογές χαρτογραφήσεων, εκκίνηση χωρίς κλειδί (Keyless) και αλουμινένια μαρσπιέ. Μετά έχουμε το Tech Max που στην ουσία αντικαθιστά το DX, με ανεμοθώρακα ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος, cruise control, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα, ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω και σύνδεση με την εφαρμογή MyTMax.

Πέραν των δύο εκδόσεων, η Yamaha προσθέτει πακέτα έξτρα εξοπλισμού, Sport και Urban. Το πρώτο περιλαμβάνει τελικό εξάτμισης Akrapovic, αλουμινένια πατώματα μαρσπιέ για τον αναβάτη και πλάτη συνεπιβάτη, ενώ το δεύτερο φέρνει σχάρα και top case, θύρα φόρτισης USB, βραχίονα στήριξης κινητού τηλεφώνου και πλάτη συνεπιβάτη.

2020 YAM TMAX Family 1

Επιδόσεις

Το TMax ανέκαθεν έλαμπε με την απόδοσή του, ειδικά όταν μιλάμε για τη δυναμική του συμπεριφορά. Στο νέο μοντέλο απλά ανέβηκε ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, καθώς τα 32 επιπλέον κυβικά τόνωσαν ισχύ και ροπή, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό στην επιτάχυνση, τόσο από στάση, όσο και σε ρεπρίζ.

Η διαφορά αυτή σε δύναμη είναι εμφανής παρότι η Yamaha μάκρυνε την τελική μετάδοση και αναγκάστηκε να πνίξει κι άλλο τον κινητήρα ώστε να στριμωχτεί στις Euro 5. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως ένα πιο ελεύθερο σύστημα εξάτμισης θα απελευθερώσει κι άλλη ροπή. Η απόκριση του κινητήρα είναι πολύ καλή για Euro 5 και, σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν για την τελική του, είδαμε εύκολα 180 km/h καθώς διασχίζαμε τη γέφυρα Vasco da Gama στη Λισαβόνα, καθώς το GPS μας μετρούσε 170 πραγματικά και διότι ευκαταφρόνητα χιλιόμετρα ανά ώρα τελικής.

Η δυναμική του συμπεριφορά έχει αναβαθμιστεί επίσης και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Yamaha αντιμετώπισε εκείνα τα σημεία για τα οποία γκρινιάζαμε στο 530. Οι αναρτήσεις του είναι τώρα λίγο πιο σκληρές και με βελτιωμένη ευστάθεια, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την άνεση. Αυτό ζητούσαμε τότε και αυτό ακριβώς έκανε η Yamaha.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως οι σκληρότερες αναρτήσεις δεν επιβαρύνουν την άνεση και το TMax συνεχίζει να συμπεριφέρεται θαυμάσια, συνδυάζοντας την αθλητικότητα με την άνεση, αριστεύοντας και στα δύο πεδία.

Το τιμόνι προσφέρει ακρίβεια, περισσότερη από το προηγούμενο μοντέλο, συμβάλλοντας στην αίσθηση τρένου που σου δίνει στον ανοικτό δρόμο.

Σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του, το νέο TMax 560 μοιάζει πολύ στο 530. Για παράδειγμα, τα φρένα του είναι δυνατά και αποδοτικά, συνδυαζόμενα με ένα άριστο ABS που δουλεύει καλά ακόμη και στο πίσω φρένο, τουλάχιστον όσο η πρόσφυση είναι καλή.

JGO 2599

Αίσθηση

Πολύ σοφά και εντελώς αναμενόμενα, η Yamaha δεν έχει πειράξει καθόλου το χαρακτηριστικό DNA του TMax και η τελική αίσθηση που προσφέρει στον αναβάτη είναι τελείως γνώριμη.

Ο κινητήρας είναι απαλός, ευχάριστος και ελαστικότατος και ο χρονισμός του στις 360 μοίρες γεννά μια ευχάριστη ελαφριά τραχύτητα που μας αρέσει πολύ. Βέβαια η εξάτμιση πνίγει σε μεγάλο βαθμό τον παραγόμενο ήχο και, όπως προείπαμε, ένα πιο ελεύθερο σύστημα εξαγωγής θα προσέφερε και στην αίσθηση, εκτός από την απόδοση.

Ένα σημαντικό σημείο που προσέχει κανείς στο TMax είναι η ποιότητα των υλικών, της κατασκευής, της συναρμογής των πλαστικών, το φινίρισμα. Σε όλα αυτά το νέο μοντέλο παίρνει παραδοσιακά υψηλό βαθμό και η ποιότητά του είναι διάχυτη παντού, από το μπροστινό μέρος ως την ουρά.

Κατά την παρουσίαση στην Πορτογαλία περάσαμε τον περισσότερο χρόνο μας πάνω στο Tech TMax και όλοι θαυμάσαμε την ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα. Στην πόλη ή σε ένα φιδίσιο δρόμο μπορείς να την έχεις στη χαμηλή θέση, αλλά μόλις βγεις στον αυτοκινητόδρομο και την ψηλώσεις απολαμβάνεις απόλυτη απομόνωση, καθόλου αέρας δε φτάνει στο κράνος. Μας άρεσαν επίσης τα θερμαινόμενα εξαρτήματα, γκριπ και σέλα, τα οποία αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στο κρύο Πορτογαλικό πρωινό.

2020 YAM TMAX IconGrey Detail 8

Στην πρακτική πλευρά του TMax 560, ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα φιλοξενεί εύκολα ένα full face κράνος και υπάρχει και λίγος ακόμη χώρος διαθέσιμος. Ανοίγει με το πάτημα ενός κουμπιού μπροστά από τη σέλα, όπως ακριβώς και στο προηγούμενο μοντέλο. Μπροστά βρίσκουμε ένα ντουλαπάκι με παροχή φόρτισης 12 V και χώρο που επαρκεί για οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο και το οποίο ασφαλίζει όταν κλειδώσει και το σκούτερ.

Η σέλα είναι αρκετά σκληρή και μετά από μια γεμάτη μέρα οδήγησης με περίπου 250 km τα οπίσθια πονούσαν λιγάκι, αλλά μόνο προς το τέλος της βόλτας. Ως τότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με την άνεση του TMax.

Είναι ευρύχωρο και για τους δύο επιβαίνοντες, με άφθονο χώρο για τα πόδια του αναβάτη, επιτρέποντάς του να διαλέξει διάφορες θέσεις οδήγησης χάρη και στο μεγάλο μήκος της σέλας. Ο χώρος του δε θα προβληματίσει ούτε τους πολύ ψηλούς αναβάτες, κι αυτοί θα βρουν χώρο για τα πόδια.

Τι άλλο μας άρεσε; Μα οι LED προβολείς που, πέραν της σύγχρονης εμφάνισης, είναι εξαιρετικά αποδοτικοί επίσης.

Ούτως ή άλλως, το νέο TMax 560 πρέπει να παραμείνει TMax, βελτιωμένο σε κάποιες παραμέτρους και συνολικά ένα σύνολο που αναβαθμίζει το προηγούμενο μοντέλο, το οποίο ήταν ήδη πολύ καλό εξαρχής.

2020 YAM TMAX IconGrey Static 4

Βελτίωση παντού

Κάθε νέο TMax είναι αιτία για γιορτή και το μοντέλο του 2020 οπωσδήποτε δεν διαφοροποιείται σε αυτό. Η Yamaha πήρε ένα πολύ καλό προϊόν, το περιποιήθηκε σε κάποια σημεία και το έφερε ακόμη πιο κοντά στην τελειότητα, κόντρα στους περιορισμούς που επιχειρούν να βάλουν οι Euro 5.

Ο κινητήρας του είναι άριστος, πιο δυνατός και με καλύτερη επιτάχυνση, η δυναμική του συμπεριφορά αναβαθμίστηκε και η εμφάνισή του φρεσκαρίστηκε με ένα πιο σύγχρονο και κοφτερό σχέδιο. Το αποτέλεσμα, όπως ξαναείπαμε, είναι βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.

Το TMax ήταν και παραμένει ένα σύμβολο status και θαυμασμού και πιστεύουμε πως η αύξηση του κυβισμού στα 560 απλά θα εντείνει το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει. Δε θα μας κάνει καμιά εντύπωση αν το 2020, η 20ή χρονιά στην ιστορία του TMax, φέρει και πωλήσεις-ρεκόρ.

2020 YAM TMAX TECHMAX TechKamo Detail 1

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX / TECH MAX
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 562
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 70 x 73
Συμπίεση (:1)  10.9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2,200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1,420-1,555 (εύρος ρύθμισης ζελατίνας)
Ελάχιστη απόσταση από εδάφος (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   218 / 220
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15 56Η tubeless
Πίσω  160/60-ZR15 67H tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267 mm με ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, D-Mode, Traction Control, ABS, χειρόφρενο, cruise control, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θερμαινόμενα γκριπ και σέλα
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  47/ 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm)  5.7 / 5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 19:11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha TMAX SX Sport Edition Test Long Term – Yamaha NMax 155 2019 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon