.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 17:42

TEST - Yamaha TMAX SX Sport Edition

To ΤΜΑΧ δεν είναι scooter. Δεν είναι ούτε και μοτοσυκλέτα. Ας αφήσουμε στην άκρη την ταξινόμηση βάση δομικής φιλοσοφίας, κυβισμού και… “δαρβινικής προσέγγισης”, το θέμα είναι η ουσία! Και η ουσία λοιπόν, είναι ότι το μοντέλο που λανσαρίστηκε  το 2000, συμπίπτοντας χρονικά με την μετάβαση ανάμεσα σε δύο χιλιετίες, δημιούργησε μια νέα κατηγορία, στην οπoία για πολύ καιρό αποτελούσε τον μοναδικό εκπρόσωπο. Πως ονομάζεται αυτή η κατηγορία; TMAX μάλλον. Αλλιώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάτι πιο περιγραφικό, που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση  κοινά αποδεκτό όρο, όπως συμβαίνει με τις ονομασίες των “Adventure”, “Superbike”, “Commuter”, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως.

Tου Κώστα Γαμβρούλη 
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος 

Το TMAX, γεφυρώνει δύο ξεχωριστούς δίτροχους κόσμους, τις μοτοσυκλέτες και τα scooter, συνδυάζοντας τα θετικά τους σε μια δίτροχη κατασκευαστική έκφανση της οποίας η αίσθηση δεν μοιάζει σε τίποτα άλλο. “Mα είναι scooter!” θα πει κάποιος… “είναι αυτόματο και μοιάζει με scooter”. Οκ… γνωρίζατε πολλά scooter το 2000, τα οποία ήταν ικανά να ντροπιάσουν μοτοσυκλέτες της μεσαίας –και όχι μόνο- κατηγορίας σε ότι αφορά στην οδηγική τους συμπεριφορά; Όχι. “Άρα είναι μοτοσυκλέτα;”. Όχι και πάλι… είναι TMAX, ένα μοντέλο του οποίου η συμβολή στην εξέλιξη των δύο τροχών, δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στο εύρος και στην έκταση που της αξίζει. Στο μέλλον θα γίνει και αυτό. 


yamaha tmax sx sport edition 2019 1

Προς το παρόν, 19 χρόνια μετά, το ΤΜΑΧ έχει φτάσει στο ανώτερο εξελικτικό του στάδιο, και έχει αποκτήσει –επιτέλους- ανταγωνισμό. Στην δοκιμή που ακολουθεί, δοκιμάζουμε την SX Sport Edition έκδοση, μια εκ των τεσσάρων στις οποίες διατίθεται το μοντέλο. Οι αλλαγές που έχει δεν την καθιστούν δραματικά διαφορετική από τις υπόλοιπες, προσδίδουν όμως έναν άλλο “αέρα” και στις λεπτομέρειες μπορεί να ανιχνευθεί ένας χαρακτήρας, σίγουρα πιο δυναμικός.  

Τι αλλάζει – προστίθεται στην έκδοση SX Sport Edition

Όπως ήδη ειπώθηκε, όχι και πολλά πράγματα. Αναλυτικά λοιπόν, έχουμε και λέμε: -Εξάτμιση & Τελικό carbon Akrapovič, ειδικά σχεδιασμένα για το μοντέλο -Χαμηλή, μαύρη ζελατίνα -Sport βάση πινακίδας, με διαφορετική, πιο λιτή σχεδίαση από την standard

Από τα ανωτέρω, αυτό που τραβά φυσικά την προσοχή είναι η εξάτμιση με το “βαρύ” όνομα της Akrapovič. Το “βάρος” αφορά μόνο στο όνομα βέβαια, αφού η εκτεταμένη χρήση carbon την καθιστά πιο ελαφριά από την standard, ενώ προσθέτει αρκετούς πόντους στην εμφάνιση. Τώρα σε ότι αφορά στον ήχο, μην περιμένετε θαύματα, πρόκειται για street legal μονάδα, οπότε το soundtrack δεν είναι “στην διαπασών”. Έχουν όμως προστεθεί σίγουρα κάποιες μπάσες συχνότητες και αναδεικνύεται καλύτερη η δικύλινδρη “λαλιά” του κινητήρα. Σε ότι αφορά στα οφέλη στην απόδοση, θα τα δούμε αναλυτικά πιο κάτω στην δοκιμή.
 
Πέραν αυτών, στην έκδοση έχουν εφαρμοστεί όλες οι αλλαγές και τα στοιχεία της μεγάλης ανανέωσης των TMAX, που συντελέσθηκε το 2017. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

-Νέα εξωτερική σχεδίαση

-Ανασχεδιασμένο και ελαφρύτερο πλαίσιο αλουμινίου

-Μακρύτερο αλουμινένιο ψαλίδι

-Μικρότερο βάρος κατά 9 κιλά

-Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS)

-Ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle)

-Μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα

-Σύστημα εκκίνησης χωρίς κλειδί "Smart Key"

-Νέος πίνακας πληροφοριών με οθόνη TFT

-Πίσω ανάρτηση με μοχλικό

-Ελαφριά ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης

-ABS στον στάνταρ εξοπλισμό

-Έτοιμο να εξοπλιστεί με το προαιρετικό σύστημα ασφαλείας D-AIR

-Κλείδωμα κεντρικού σταντ

Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκδοση της δοκιμής αλλά και η “απλή” SX έκδοση, φέρουν τα εξής:

- D-MODE επιλογή για την απόδοση του κινητήρα σε S(port) και T(ouring)

- My TMAX Connect σύστημα συνδεσιμότητας με το κινητό σας (μέσω λογισμικού) το οποίο προσφέρει ένα μεγάλο εύρος δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εξής: σύστημα παρακολούθησης δικύκλου (χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα GPS), απομακρυσμένη λειτουργία κόρνας και φλας, ειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας, ειδοποίηση ταχύτητας, γεωγραφικά όρια και αναφορά διαδρομής.

O παράγοντας “Χ”

Χωρίς να έχω την πολυτέλεια και την τύχη της κατοχής ενός TMAX, κάθε φορά που θα τύχει να οδηγήσω ένα, πρέπει να επαναπροσδιορίσω και επανακαθορίσω ορισμένα δεδομένα. H SX Sport Edition έκδοση, δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα. Επιτρέψτε μου μια παρένθεση για να προσδώσω με τον τρόπο του παραλληλισμού αυτό που θέλω να πω. Σε κάθε τέχνη υπάρχουν κορυφαίοι εκφραστές και δημιουργοί που έχουν δημιουργήσει “σχολές”. Οι σχολές αυτές αποτελούν φυσικά αντικείμενο μελέτης, τις έχουν βάλει κάτω, τις έχουν αποδημήσει και τις έχουν εξετάσει σχολαστικά, ένα-ένα στοιχείο τους ξεχωριστά, σε μια προσπάθεια να τις μιμηθούν και να τις αναπαράγουν.

yamaha tmax sx sport edition 2019 21

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι μια πολύ κοντά στο πρωτότυπο αναπαραγωγή, όμως πάντα (μα πάντα όμως), υπάρχει ένα στοιχειό απροσδιόριστο, που ονομάζεται παράγοντας Χ, το οποίο δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Υπάρχουν χιλιάδες κιθαρίστες που μπορούν να παίξουν κομμάτια του Hendrix και χιλιάδες ζωγράφοι που μπορούν να φτιάξουν πίνακες του Μονέ. Κανένας από αυτούς όμως δεν είναι ο Hendrix αλλά ούτε και ο Μονέ και η απευθείας σύγκριση των original εκτελέσεων και έργων με τις απομιμήσεις, αποκαλύπτει μια κατά 99,9% ακριβής προσέγγιση, από την οποία λείπει όμως αυτό το 0,01% του παράγοντα X. Όσο και αν το ποσοστό φαίνεται ασήμαντο, κάνει τελικά την διαφορά. Αυτό συμβαίνει και με το TMAX, αποτελεί σχολή και έχει τον παράγοντα Χ στο DNA του. Ποιος ακριβώς είναι αυτός; Κανένας δεν γνωρίζει, πέραν της Yamaha.

yamaha tmax sx sport edition 2019 32

Αποδομώντας το και εξετάζοντας τα στοιχεία του ένα – ένα και ξεχωριστά, καταλήγουμε στα εξής: Έχει εκπληκτικές αναρτήσεις, τις καλύτερες που έχουν τοποθετηθεί σε scooter παραγωγής. Παρουσιάζουν σαφώς δύο περιοχές λειτουργίας, μια για την απόσβεση μικρών, “υψίσυχνων” ανωμαλιών και μια για την απόσβεση των μεγαλύτερων. Η όλη μαγεία όμως έγκειται στην μετάβαση από την μια περιοχή λειτουργίας στην άλλη, που δεν γίνεται απότομα και διακριτά (ως αίσθηση) αλλά απόλυτα γραμμικά. Περνάς πάνω από πλακόστρωτο και αισθάνεσαι τους τροχούς να διαβάζουν κάθε αρμό, έχεις πλήρη επίγνωση του τι “πατάς”, η πληροφορία είναι πολύ πλούσια, χωρίς όμως να γίνεται “φλύαρη” και κουραστική. Στα “καπάκια”, να σου η λακκούβα – πηγάδι! Δεδομένης της ενδοτικότητας των αναρτήσεων “στα ψιλά” ετοιμάζεσαι για το “γκαπ” που θα δοκιμάσει την ελαστικότητα των μεσοσπόνδυλων σου. Και όμως… τίποτα! Το TMAX, σου μεταφέρει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι “πέσαμε σε τάφρο” αλλά στο λέει ψιθυριστά, ήρεμα, χωρίς να σε ταράξει, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

yamaha tmax sx sport edition 2019 34

Προχωράμε στο ζύγισμα του TMAX τώρα, πού όταν το σηκώνεις από το πλαϊνό stand (υπάρχει και κεντρικό στο οποίο ανεβαίνει πανεύκολα), τα αισθάνεσαι τα 213 –γεμάτα- κιλά του. Μετά, στα πρώτα μόλις μέτρα που θα κινηθούν οι τροχοί, δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει τι γίνεται… στρέβλωση του χωροχρονικού συνεχούς; Μηχανισμός αντιβαρύτητας; Το θέμα είναι ότι βγαίνει ανακοίνωση Silver Alert “χάθηκαν καμιά 50αριά κιλά, την τελευταία φορά που τα είδαμε βρισκόντουσαν σε στατική φάση, πάνω στο TMAX”. Μπορείς να κινείσαι και να εκτελείς ασκήσεις ισορροπίας με απίστευτη ακρίβεια, σε ταχύτητες βαδίσματος. Δεν θα νοιώσεις ατάκτως ειρημμένες μάζες να σε τραβολογάνε πέρα – δώθε. Το τιμόνι είναι πολύ ελαφρύ σε αίσθηση και παραμένει έτσι, είτε οδηγάς solo, είτε με συνεπιβάτη. Άλλο ένα στοιχείο στο οποίο διακρίνεται το TMAX, είναι λοιπόν το γεγονός ότι το ζύγισμα του παραμένει αμετάβλητο με δεύτερο άτομο στην σέλα.

yamaha tmax sx sport edition 2019 29

Θα έλεγα ότι είναι το δίτροχο, ανεξαρτήτως κατηγορίας, που επηρεάζεται λιγότερο από το έξτρα βάρος του συνεπιβάτη. Με αυτές τις αρετές, η οδήγηση του ΤΜΑΧ μέσα στην κίνηση, είναι απόλαυση και αν χρειάζεται κάπου προσοχή είναι ότι τα κάνει όλα τόσο εύκολα και είναι τόσο ποιοτική η κίνηση του, που “κρύβει” τα χιλιόμετρα με περισσή μαεστρία και έτσι μπορείς εύκολα να βρεθείς να πηγαίνεις με απαγορευτικές ταχύτητες  ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αμάξια. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη έκδοση SX Sport Edition, η χαμηλή ζελατίνα αφήνει ένα ρεύμα αέρα να σου δίνει πληροφόρηση σχετικά με την πραγματική σου ταχύτητα. Από την άλλη βέβαια, το γεγονός ότι δεν έχεις στο οπτικό σου πεδίο, μια μάζα, έστω και διάφανη, δηλαδή τις ψηλές ζελατίνες των άλλων εκδόσεων, αρκεί για να σε προδιαθέσει ψυχολογικά ότι το συγκεκριμένο TMAX είναι ελαφρύτερο και πιο ευέλικτο. Και τότε συνεχίζεις να πηγαίνεις γρήγορα… δεν υπάρχει “σωτηρία” με λίγα λόγια, οδηγώντας TMAX, θα πας γρήγορα, χωρίς να το καταλάβεις.  

yamaha tmax sx sport edition 2019 38

Τα φρένα είναι εξαιρετικά σε ισχύ και σε αίσθηση αλλά θα πρέπει κανείς να ζεστάνει τα Bridgestone Battlax SC ελαστικά για να εκμεταλλευτεί το 100% των δυνατοτήτων τους. Αυτό μπορεί να πάρει λίγη ώρα, ειδικά μέσα στο αστικό περιβάλλον και θα το αντιληφθεί κανείς, αφού φρενάροντας δυνατά, ενεργοποιείται πολύ συχνά και πολύ νωρίς το ABS. Είναι βέβαια μεγάλη και η ισχύς του scooter ή μάλλον, για να διατυπωθεί καλύτερα, είναι δυναμικός ο τρόπος με τον οποίο η ισχύς μεταφέρεται στο πίσω ελαστικό. Υπάρχει βέβαια το traction control (απενεργοποιούμενο αν το θελήσει κανείς) για να συμμαζεύει άτσαλα ανοίγματα του γκαζιού σε ολισθηρά οδοστρώματα και το κάνει αυτό με ήπιο τρόπο σε ότι αφορά στην παρέμβαση του. Αυτά, όταν έχει επιλεχθεί ο χάρτης απόδοσης “S”, στον “Τ”, που ταιριάζει περισσότερο για commuting μέσα στην πόλη, η ισχύς μεταφέρεται πιο “γλυκά” στο πίσω ελαστικό.

yamaha tmax sx sport edition 2019 dyn 1
Mπλε καμπύλη: S χάρτης 
Κόκκινη καμπύλη: T χάρτης 

Στο δυναμόμετρο, το TMAX SX Sport Edition, μετρήθηκε στους 41,2 ίππους, απόδοση πολύ καλή για κινητήρα 500 κ.εκ. Το διάγραμμα της ισχύος όμως, εμφανίζει μια τεράστια τρύπα στο μέσο περίπου του εύρους της λειτουργίας του μοτέρ, μιλάμε για απότομη πτώση της τάξεως των 6 ίππων. Στον δρόμο αυτό γίνεται αντιληπτό ως επιπέδωση της ισχύος και όχι ως “φρένο”. Που οφείλεται αυτή η ανωμαλία στην απόδοση; Προφανώς στην εξάτμιση αλλά πριν βιαστείτε να βγάλετε αρνητικά συμπεράσματα, συγκρινόντας το διάγραμμα με ένα standard ΤΜΑΧ, η σταθερή διαφορά είναι 2 ίπποι υπέρ του "εξατμισωμένου" SX  και κορυφώνεται στους +6 ίππους λίγο πριν την τρύπα στην απόδοση.

yamaha tmax sx sport edition 2019 dyns 1
Mπλε καμπύλη: S χάρτης 
Κόκκινη καμπύλη: T χάρτης
Πράσινη καμπύλη: S χάρτης standard 
Mπλε σκούρα καμπύλη: T χάρτης standard  

Να το πάρεις!

yamaha tmax sx sport edition 2019 27


Στο ερώτημα αν αξίζει να δώσει κανείς τα 13.300 ευρώ που κοστίζει το TMAX SX Sport Edition η απάντηση είναι ναι, φυσικά. Και αυτό γράφεται με καθαρά “στεγνούς” υπολογισμούς: το σύστημα της εξάτμισης, κοστίζει όσο και η διαφορά στην τιμή μεταξύ της “απλής” έκδοσης και αυτής της δοκιμής. Το κέρδος είναι εμφανές σε ισχύ, οπότε αξίζει σίγουρα τα χρήματα αυτά. Από εκεί και έπειτα, το θέμα είναι ένας “γλυκός πονοκέφαλος” για όσους το έχουν αποφασίσει… Akrapovič με 13.300 ή πιο πλούσιος εξοπλισμός, στα 13.900 της έκδοσης DX; Αυτό βέβαια, θα το απαντήσετε εσείς. Το σίγουρο είναι ότι όποια έκδοση και αν επιλέξετε, θα αποκτήσετε τον βασικό και κεντρικό πυρήνα ενός εξαιρετικά ισορροπημένου δίτροχου, ικανού για τα πάντα.  Το TMAX, σχεδόν 20 χρόνια μετά την παρουσίαση του, συνεχίζει να εντυπωσιάζει και είναι αξεπέραστο.         

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX SX Sport Edition
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 13.300
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 530
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 68 x 73
Συμπίεση (:1)  10.9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2,200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1,420
Απόσταση εδάφους (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   213
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
Χωρητικότητα λαδιού (lt) 3.5
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15
Πίσω  160/60-ZR15
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267 mm με ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
   
Εξοπλισμός  
  Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, D-Mode, Traction Control, ABS, χειρόφρενο
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  46/6,750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  5.4/5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019 16:52

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon