.
Κατηγορία Yamaha
Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 12:00

TEST - Yamaha XMAX 300 Iron Max 2019

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Με τις επιδόσεις, την ποιότητα κύλισης και το δυναμικό προσεγμένο design του, το XMAX 300 σε καλομαθαίνει. Από την άλλη η νέα έκδοση “Iron Max” φροντίζει να σε… “κακομάθει”, προσφέροντας ακόμη υψηλότερα επίπεδα πολυτέλειας και χλιδής που τα συνδυάζει με μοναδικότητα στην εμφάνισή του.

yamaha xmax 300 iron max 2019 bikeit test 2

Το ολοκαίνουριο ΧΜΑΧ 300 παρουσιάστηκε από την Yamaha πριν από δύο περίπου χρόνια και έβαλε την ιαπωνική εταιρία σε μια νέα εποχή στα GT scooters μεσαίου κυβισμού. Οι προηγούμενες δύο γενιές του δημοφιλούς scooter της ιαπωνικής εταιρίας είχαν καταφέρει να πείσουν το κοινό για τα χαρίσματά τους προτάσσοντας ευρυχωρία για δύο μεγαλόσωμους αναβάτες και υποδειγματικό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Το νέο XMAX 300, όμως που σχεδιάστηκε από την αρχή, έφερε την πρόταση της Yamaha ένα σκαλί πιο πάνω σε όλους τους τομείς: πιο ποιοτικό παντού, πιο ισχυρό, πιο μοδάτο σχεδιαστικά, με καλύτερη συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες αλλά και πιο ακριβό στην απόκτηση του.

Η έκδοση “Iron Max” έρχεται να προσθέσει πάνω στην ποιοτική εικόνα του ΧΜΑΧ 300 προσφέροντας μεγαλύτερη αποκλειστικότητα στον αναβάτη του και ένα status που το κάνει να ξεχωρίζει από την στάνταρ έκδοση, για εκείνους “που τα θέλουν όλα” σε ένα πιο exclusive πακέτο.

Διαφορές έναντι της στάνταρ έκδοσης
Οι αλλαγές μεταξύ της στάνταρ έκδοσης και της περιορισμένης παραγωγής έκδοσης “Iron Max” αφορούν κυρίως το αισθητικό κομμάτι. Το αποκλειστικό σκούρο γκρι ματ χρώμα είναι η πρώτη και εμφανέστερη διαφορά που δίνει παράλληλα και ένα σαφώς πιο κυριλέ ύφος στην συνολική σχεδίαση με τις σαφείς επιρροές από το κορυφαίο TMAX. Πλησιάζοντας θα παρατηρήσετε και τις δερμάτινες επενδύσεις “μαξιλαράκια” με τις οποίες έχουν ντυθεί τα πορτάκια από τα ντουλάπια της ποδιάς. Πρακτικά δεν προσφέρουν κάτι, αλλά καταφέρνουν να αναδεικνύουν περαιτέρω την γενικότερη και ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα κατασκευής του ΧΜΑΧ που γίνεται αντιληπτή χωρίς προσπάθεια. Έχουν και ωραία αίσθηση στην αφή! Παράλληλα αυτές οι επενδύσεις θα κάνουν και τους “τετράτροχους” να νιώσουν πιο οικεία πάνω στη σέλα του XMAX καθώς θυμίζουν αμυδρά επενδύσεις από ταμπλό αυτοκινήτου. Μιας και μιλήσαμε για σέλα να πούμε ότι αυτή είναι και η δεύτερη και ίσως μεγαλύτερη διαφορά που έχει παράλληλα και εργονομικές προεκτάσεις.

yamaha xmax 300 iron max 2019 ii bikeit test 12

Η σέλα του Iron Max προσφέρεται επίσης αποκλειστικά με αυτή την έκδοση. Σχεδιαστικά διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την στάνταρ σέλα με ακόμη πιο ποιοτική επένδυση από δέρμα και σουέτ αλλά και ”αυτόνομο” μαξιλαράκι πλάτης για τον αναβάτη: φέρει ανάγλυφο το όνομα του XMAX και ένθετα μεταλλικά στοιχεία εμπρός και πίσω από αυτό με το logo της Yamaha. Εδώ είναι που έχουν πάει και τα περισσότερα χρήματα της διαφοράς στην τιμή από το απλό XMAX, αφού διαφορετικό είναι και το αφρώδες. Η μοναδικότητα του Iron Max ενισχύεται από ανάλογα σήματα δεξιά και αριστερά της ζελατίνας, τις μεταλλικές επενδύσεις στην ποδιά (στην πάνω θέση για τα πόδια) και στο πλαίσιο του πίνακα πληροφοριών με το σατινέ φινίρισμα. Όλα βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην premium εικόνα που παρουσιάζει το XMAX μια εικόνα που θα εκτιμήσουν δεόντως εκείνοι που ψάχνουν την αποκλειστικότητα.

yamaha xmax 300 iron max 2019 ii bikeit test 6

Δίτροχος πασάς
Αδιαμφισβήτητα δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά του XMAX 300 είναι η προσφερόμενη άνεση και η ευρυχωρία. Η ποιοτική σέλα σε υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και υπόσχεται από την αρχή άνετες μετακινήσεις εντός και εκτός των τειχών της πόλης. Όπως είπαμε οι διαφορές έναντι της στάνταρ σέλας δεν περιορίζονται στην επένδυση αλλά προχωρούν και στα ενδότερα κάνοντας ένα από τα ισχυρά highlights του XMAX ακόμη καλύτερο. Η θέση οδήγησης ταιριάζει γάντι σε αναβάτες με ύψος από 1,80μ. και πάνω. Οι κοντύτεροι θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν το μεγάλο πλάτος της σέλας που δεν αφήνει τα πόδια τους να φτάσουν κάτω με την ίδια ευκολία. Είναι ωστόσο μια “θυσία” που ευχαρίστως θα κάνουν αφού η προσφερόμενη άνεση δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο χώρος για τα πόδια είναι ικανοποιητικός παρά το πλάτος του κεντρικού τούνελ και το τιμόνι βρίσκεται σε θέση που αφήνει τα χέρια να πέσουν πάνω του με φυσικό τρόπο. Αυτό θα το εκτιμήσουν θετικά όλοι. Βασιλικού επιπέδου άνεση απολαμβάνει και ο συνεπιβάτης, παρά τα αναδιπλούμενα σπορ μαρσπιέ από αλουμίνιο που θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο πλατιά.

Όσο για τους προσφερόμενους χώρους το XMAX συνεχίζει ακάθεκτο στην επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του. Τα ντουλαπάκια στην ποδιά έχουν ικανοποιητικές διαστάσεις και καλό άνοιγμα με το αριστερό να κλειδώνει και να φέρει παράλληλα και παροχή ρεύματος. Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι εκείνος βέβαια που χαρακτηρίζει το scooter της ιαπωνικής εταιρίας καθώς μπορεί να δεχτεί με άνεση δύο κράνη κλειστού τύπου, ενώ αφήνει περιθώριο και για μερικά ακόμη μικροαντικείμενα. Τα ποιοτικά σε αίσθηση χειριστήρια στο τιμόνι βρίσκονται στις σωστές θέσεις και ο χρόνος που απαιτείται για να εξοικειωθείτε μαζί τους είναι ελάχιστος. Το ίδιο ισχύει και για τις ευανάγνωστες ενδείξεις του συντηρητικού σε σχεδίαση πίνακα πληροφοριών που έρχεται σε αντίθεση με το “προχώ” και ιδιαίτερα ελκυστικό design του XMAX.

yamaha xmax 300 iron max 2019 ii bikeit test 9

Ισχύς με γραβάτα
Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας των 292 κ.εκ. με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου του είναι ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο σημείο στο XMAX 300. Ανήκει στη νέα σειρά “Blue Core” της ιαπωνικής εταιρίας και συμμετέχει τα μέγιστα στην δημιουργία της πολιτισμένης εικόνας που παρουσιάζει το scooter των Ιαπώνων σε κάθε συνθήκη. Οι βελτιώσεις που έχουν κάνει οι Ιάπωνες σε σχέση με το προηγούμενο μηχανικό σύνολο των 250 κ.εκ., οι τεχνολογίες μείωσης των τριβών που έχουν χρησιμοποιήσει αλλά και η προσοχή που έχουν δώσει στον τρόπο που λειτουργεί και αποδίδει είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς από την πρώτη κιόλας μιζιά. Αν και σχεδόν 300 κ.εκ. ο ήχος που απελευθερώνει η εξάτμιση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τη στιγμή που και το ίδιο το μοτέρ ακούγεται ελάχιστα. Ιδιαίτερα ήσυχη είναι και η μετάδοση και όλο το πακέτο συμβάλλει αποφασιστικά στην εξαιρετική ποιότητα κύλισης που παρουσιάζει το XMAX 300. Πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις με το μοτέρ να κινεί με άνεση και ταχύτητα το scooter επιταχύνοντας απολαυστικά, για την κατηγορία, μεταξύ 30-100 χλμ./ώρα, με την παραγόμενη δύναμη να στέλνει με άνεση το κοντέρ πάνω από τα 140 χλμ./ώρα. Θετική εντύπωση προκαλεί και η απόκριση του γκαζιού που είναι “τόσο όσο” στο κομμάτι της αμεσότητας με αποτέλεσμα οι ελιγμοί ακριβείας ανάμεσα στα αυτοκίνητα να αποτελούν πραγματικό παιχνιδάκι στην σέλα του XMAX, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις σεβαστές διαστάσεις του.

yamaha xmax 300 iron max 2019 ii bikeit test 10

Η κατανάλωση παράλληλα κυμαίνεται σε πολύ λογικά επίπεδα για τις επιδόσεις που προσφέρει το μοτέρ, αλλά και το βάρος του XMAX, με την μέση τιμή να μην υπερβαίνει τα 3,9 λίτρα ανά 100 χλμ. Για αυτούς που αναρωτιούνται, σε σχέση με το προηγούμενο μοτέρ των 250 κ.εκ., απλά να πούμε ότι… δεν υπάρχει σχέση αφού ο νέος κινητήρας των 27,2 ίππων, κερδίζει τον προηγούμενο κατά κράτος τόσο στις επιδόσεις όσο και στον τρόπο λειτουργίας αποτελώντας ουσιαστικά ένα άλμα για την Yamaha σε όλα τα επίπεδα.

Πολιτισμένη υπερταχεία
Το XMAX ξεχειλίζει από ποιότητα που και την βλέπεις και τη νιώθεις. Το keyless σύστημα εκκίνησης κρατά το “κλειδί” πάντα στην τσέπη και το ήσυχο μοτέρ παίρνει εμπρός πάντα με τη μία, διακριτικά και κρατά αμέσως ρελαντί. Το γκάζι ανοίγει και το XMAX ξεκινά με μια αρχοντιά ανάλογη της υψηλής τιμής του. Θυμίζει αμέσως ακριβό πολυτελές αυτοκίνητο με τις αναρτήσεις να απομονώνουν τις περισσότερες ανωμαλίες από τον αναβάτη (σε συνδυασμό με την άψογη σέλα) χωρίς να χάνουν παράλληλα τον μπούσουλα στις υψηλότερες ταχύτητες. Η ησυχία από το μοτέρ και την μετάδοση, η απουσία τριγμών, η ποιοτική αίσθηση των χειριστηρίων, αυτή η σέλα, το μαλακό στην χρήση και άμεσο σε απόκριση γκάζι, όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην εξαιρετικά ποιοτική αίσθηση που απολαμβάνει ο αναβάτης με την ποιότητα κύλισης να βρίσκεται αν όχι στην κορυφή, τουλάχιστον μεταξύ των κορυφαίων της κατηγορίας. Το στιβαρό πλαίσιο βάζει και αυτό την δική του πινελιά σε όλη αυτή την εμπειρία με το πιρούνι που φέρει πάνω αλλά και κάτω πλάκα να ενισχύει την αυτοπεποίθηση αλλά και την πληροφόρηση.

yamaha xmax 300 iron max 2019 bikeit test 11

Το πλαίσιο του XMAX πέρα από στιβαρό είναι και καλοζυγισμένο και η χαρακτηριστική σταθερότητα που παρουσιάζει ακόμη και στην τελική των 155 χλμ./ώρα μετατρέπεται σε υποδειγματική ευελιξία στο κέντρο της πόλης με το τιμόνι να παραμένει πάντα ευχάριστα ελαφρύ θυμίζοντας εκείνο του TMAX! Στο μόνο σημείο που μπορεί να γκρινιάξει κανείς είναι η αίσθηση από τα φρένα. Υπάρχει μια μικρή νεκρή περιοχή στο αρχικό τράβηγμα της μανέτας και στη συνέχεια να και η απόδοση είναι γραμμική ο αναβάτης λαμβάνει μια ξύλινη αίσθηση που απαιτεί συνήθεια. Η συνολική απόδοση του συστήματος πέδησης κρίνεται ωστόσο ικανοποιητική, αν και όχι κορυφαία με το ABS να λειτουργεί παράλληλα εξαιρετικά γρήγορα και αποφασιστικά στο φρενάρισμα πανικού.

Πάμε και πιο έξω
Η προστασία που προσφέρει το XMAX από τον αέρα είναι πολύ καλή για τον κορμό και το κράνος και καλή για τα πόδια στις υψηλότερες ταχύτητες και αυτό θα σας επιτρέψει να βγείτε με αξιώσεις έξω από την πόλη. Όσοι γνωρίζουν τις ικανότητες των GT scooters μεσαίου κυβισμού στο ταξίδι θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα την απόδοση του μοντέλου της Yamaha που προσφέρεται ακόμη και για τον γύρο της Ευρώπης με τα επίπεδα άνεσης που το χαρακτηρίζουν. Στην εθνική θα κινηθείτε με άνεση με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου ακόμη και δικάβαλοι και φορτωμένοι, ενώ ευχάριστα γρήγορα θα αντιμετωπίσετε και τις στροφές ενός επαρχιακού δρόμου με το XMAX, να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση. Παραμένει πιστό στις εντολές του αναβάτη και οι αντιδράσεις του είναι πάντα φιλικές και προοδευτικές. Ό,τι χρειάζεται δηλαδή κάποιος για να καλύψει με άνεση μεγάλες αποστάσεις εντός (και γιατί όχι) και εκτός των συνόρων.

yamaha xmax 300 iron max 2019 bikeit test 7

Υψηλών απαιτήσεων
Στην στάνταρ έκδοση του, το XMAX παρουσιάζεται ως μία από τις πιο ώριμες και ολοκληρωμένες προτάσεις στα μεσαίου κυβισμού scooters ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Η ιδιαίτερα προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, συνοδεύεται από εξαιρετική ποιότητα κύλισης, πολύ καλές επιδόσεις και υψηλού επιπέδου συνολική απόδοση στο αστικό περιβάλλον αλλά και έξω από αυτό. Για τους χώρους δεν θα κάνουμε λόγο σε αυτό το σημείο, άλλωστε για XMAX μιλάμε. Αυτό το πολύ υψηλού επιπέδου σύνολο, συνοδεύεται και από ανάλογο κόστος απόκτησης και η περιορισμένης παραγωγής έκδοση Iron Max της δοκιμής στέλνει αυτό το κόστος ακόμη πιο ψηλά. Τα χρήματα πάντως που καλείται να δώσει κάποιος για να το αποκτήσει, τα “βλέπει” στο XMAX300, ενώ η συγκεκριμένη έκδοση έχει και αυτόν τον πολυπόθητο από πολλούς αέρα αποκλειστικότητας που κάνει την ιδέα απόκτησής του ακόμη πιο γοητευτική.

Μοντέλο Yamaha X-MAX 300 Iron Max
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ 
Τιμή (ευρώ) 6.690
Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 292
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 70 mm x 75.9mm
Συμπίεση (:1) 10,9
Τροφοδοσία Ψεκασμός 
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Κιβώτιο CVT
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο  με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) 2.185
Πλάτος (mm) 775
Ύψος  (mm) 1.415 (1.465 με ζελατίνα στην ψηλή θέση)
Μεταξόνιο (mm) 1.540
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α. 
Ίχνος (mm) Δ.Α. 
Ύψος σέλας (mm) 795
Απόσταση εδάφους (mm) 144
Βάρος (kg)  135
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 13
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι 
Πίσω Δύο αμορτισέρ, (προφόρτιση ελατηρίου)
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 267 mm / ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 245 mm / ABS
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 140/70-14
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 27,6 / 7.250 σ.α.λ
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  2,95 / 5.750 σ.α.λ.
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 12:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - Yamaha TMax DX TEST - Yamaha TMAX SX Sport Edition »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon