.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 17:52

Test – Yamaha TMax 560 2020

Πενταπόσταγμα

Του Σπύρου Τσαντήλα
Φωτό: Τάκης Μανιάτης, Σπύρος Τσαντήλας

Η Yamaha παρουσίασε την πέμπτη γενιά του θρυλικού της σπορ σκούτερ και, άρτι αφιχθείσα στην Ελλάδα, κάνει τη γνωριμία της με το κοινό μιας χώρας που το έχει τιμήσει δεόντως από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, πίσω στο μακρινό 2001.

IMG 6127

Τι φέρνει η ανανέωση

Το πρώτο που παρατηρεί κανείς αναπόφευκτα είναι η εμφάνιση, η οποία για μια φορά ακόμη περνά από μια διαδικασία φρεσκαρίσματος που έχει προσέξει ιδιαίτερα να μην αλλάξει το αναγνωρίσιμο σουλούπι του TMax.

Με εμφανέστερο σημείο την πιο αιχμηρή και ελαφρώς λεπτότερη ουρά, το TMax του 2020 δείχνει πιο φρέσκο, αλλά παραμένει πάντοτε κοντά στη σχεδιαστική ταυτότητα που κουβαλά σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στην αγορά.

Η συνέχεια μας πάει κάτω από τα επανασχεδιασμένα πλαστικά, όπου έχουμε και τις σημαντικότερες αλλαγές. Αν η αφορμή μας παραπέμπει στις προδιαγραφές Euro 5, η ουσία είναι πως η Yamaha έκανε κάμποσες επεμβάσεις που έφεραν ένα αποτέλεσμα περισσότερο αντιληπτό στον δρόμο παρά στα χαρτιά.

Οι πίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών αποκαλύπτουν αύξηση κυβισμού στα 562 cc, η οποία προέκυψε από φαρδύτερα έμβολα κατά 2 mm, λίγο μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής, νέο στρόφαλο, νέα εξάτμιση με διπλό καταλύτη, καθώς και όλες τις ανάλογες προσαρμογές στην ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα.

Από πλευράς εξοπλισμού δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό, καθώς ο αναβάτης έχει μπροστά του τα ίδια όργανα με το απερχόμενο TMax 530. Η ηλεκτρονική πτέρυγα έχει τις ίδιες δύο ride modes, Sport και Touring, Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης και ABS σε μόνιμη λειτουργία.

Η Yamaha επίσης φρεσκάρισε τις αναρτήσεις του TMax με σφικτότερες υδραυλικές αποσβέσεις και σκληρότερα ελατήρια μπρος και πίσω.

IMG 20200224 113748

Αισθησιασμός

Από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις πάνω στην ανετότατη σέλα του TMax η αίσθηση που σου δημιουργεί είναι εξαιρετικά οικεία. Τα ίδια λέγαμε και όταν δοκιμάζαμε το προηγούμενο μοντέλο, το ίδιο λέμε και τώρα και είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως για τη Yamaha αυτός ήταν ένα στόχος που επιτεύχθηκε απόλυτα.

Όπως και πριν, η θέση οδήγησης είναι εργονομικά ουδέτερη, όλα έρχονται βολικά στα χέρια και υπάρχει ικανός χώρος για τα πόδια – είτε σε ορθή γωνία, ή πιο απλωμένα μπροστά στα αλουμινένια καλύμματα των μαρσπιέ.

Καθώς ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία ο ήχος του είναι επίσης γνώριμος, η ίδια μπάσα και τραγανή οπερέτα που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το μηχάνημα που πλέον βρίσκεται από κάτω σου.

Ξεκινάμε και όλα παραμένουν γνώριμα όσο και πριν, λες και κάποιος μας έδωσε ένα 530 καμουφλαρισμένο με τα νέα κουστούμια. Μέχρι που φτάνεις στα 50-60 km/h στο κοντέρ και ξαφνικά η εικόνα αλλάζει αισθητά.

IMG 6148

Τι σου κάνουν δυο χιλιοστά

Η Yamaha εξηγεί στο press kit του νέου TMax πως με τις αλλαγές που εισήγαγε στον κινητήρα (όπως τα κατά 2 mm φαρδύτερα πιστόνια) η απόδοσή του πλέον ανέβηκε έναν ίππο ψηλότερα και η ροπή του τονώθηκε επίσης κατά ένα μικρό ποσό.

Αυτό που δεν μας λέει στα επίσημα κείμενα του νέου της σκούτερ είναι πως πίσω από τις αλλαγές σε μέγιστες τιμές, έχουμε έναν άλλο κόσμο απόδοσης από τις μεσαίες ως και τα κόκκινα. Και μάλιστα αυτές οι διαφοροποιήσεις είναι χορταστικότατες.

Η ετυμηγορία του δυναμομέτρου της Power House Engineering αναδεικνύει μια σημαντική τόνωση της απόδοσης στον νέο κινητήρα, η οποία καθίσταται πασιφανής από τις χαμηλομεσαίες και κορυφώνεται ψηλά με μια διαφορά που φτάνει ως και τους 7 ίππους συγκριτικά με τον ανάλογο κινητήρα 530 cc!

dyno old new
Με μπλε η καμπύλη ισχύος του TMax 560, με κόκκινο αυτή του 530

Αυτό στην πράξη το αισθάνεσαι στο χέρι ως αρκετά ισχυρότερη επιτάχυνση σχεδόν παντού και είμαι βέβαιος πως δεν υπάρχει άνθρωπος σε όλον τον πλανήτη που να μην καλοδεχτεί τέτοιο ρεγάλο.

Οι ωφέλειες αυτής της ενίσχυσης είναι προφανείς και τις απολαμβάνεις ως αποτέλεσμα σε κάθε στιγμή που περνάς στη σέλα του.

Ο κινητήρας τώρα στροφάρει πιο άνετα και ανάλαφρα μετά τις μεσαίες, φτάνει πιο εύκολα στην τελική του και συνολικά μπορεί να αποδειχθεί και πιο οικονομικός στη λειτουργία του αν σκεφτούμε πως υπάρχουν περισσότερα άλογα στις ίδιες στροφές ή, αντίστροφα, λιγότερες στροφές για να κινηθούμε με την ίδια ταχύτητα.

Πέρυσι, λ.χ., ταξιδεύοντας προς τη Θεσσαλία με το TMax 530 DX θυμάμαι χαρακτηριστικά πως με το πρόγραμμα Τ δυσκολευόταν στον αυτοκινητόδρομο μετά τα 140 km/h να φορτώσει χιλιόμετρα και να πλησιάσει προς την τελική του, κάτι που δεν συνέβαινε με τον χάρτη S.

Τώρα, στο 560 αυτή η διαφοροποίηση έχει σιδερωθεί επαρκώς και πλέον και η T(ouring) χαρτογράφηση στέλνει αβίαστα τη βελόνα του κοντέρ στο τέρμα της, στα 180 km/h δηλαδή. Είναι αυτά τα έξτρα αλογάκια που βρέθηκαν εκεί πάνω και κάνουν όλη τη διαφορά.

Και δεν είναι και λίγα. Μιλάμε για αύξηση 6-7 ίππων σε ένα σύνολο 42.6 στον τροχό, δηλαδή για μια μεταβολή της τάξης του 16%

dyno maps
Οι δύο χαρτογραφήσεις (D-Mode) του TMax 560. Με μπλε χρώμα η καμπύλη του χάρτη S και με κόκκινο αυτή του Τ

Στην πράξη, όπως δείχνει και η σχετική δυναμομέτρηση, οι δύο χάρτες δεν έχουν καμιά διαφορά σε απόλυτα νούμερα, έχουν σχεδόν την ίδια κλιμάκωση και η όποια διαφορά τους έγκειται στην απόκριση στο γκάζι και μόνο στις χαμηλές στροφές είναι ιδιαίτερα εμφανής η διαφορά τους.

Κατ’ αναλογία, δεν είδαμε και καμιά διαφοροποίηση στην κατανάλωση καυσίμου με τον ένα ή τον άλλο χάρτη. Καίει βενζίνη με έναν μέσο όρο 6.2-6.5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, όλα μετρημένα με το γκάζι χορταστικά ανοικτό. Με περισσότερη σωφροσύνη στον δεξιό καρπό τα νούμερα αυτά πέφτουν εύκολα και η πραγματικότητα της πόλης ανετότατα θα πάει σε τιμές πιο κοντά στα 5.5, ενώ η βόλτα που θα στείλει την ένδειξη μέσης κατανάλωσης πάνω από τα 7 λίτρα ανά εκατοντάδα χιλιομέτρων θα πρέπει να είναι για πολλά χρόνια φυλακή.

IMG 6160

Τουρίστες, φιδάκια και ξαπλωμένα κορίτσια

Η οδηγική συμπεριφορά του νέου TMax παραμένει σε υπερφυσικά σπορτίφ για τον κόσμο των σκούτερ. Διατηρώντας την άνεσή του στα γνωστά, πολύ υψηλά στάνταρ που μας έχει καλομάθει η Yamaha τόσα χρόνια με το μεγάλο της σκούτερ, καταφέρνει να βρίσκει το γλυκό σημείο ισορροπίας μεταξύ άνεσης και συνέπειας στη σπορ οδήγηση.

Το TMax είναι απίθανο να βρεθεί στην ίδια πρόταση με το ρήμα “πλέει”, απεναντίας θα ακούσετε πολλούς να το συνδυάζουν με άλλα ρήματα, όπως τα στρίβει, ξύνει, τρέχει.

Το TMax 560 διατηρεί στο ακέραιο τα δυναμικά χαρακτηριστικά που συνέβαλλαν στο χτίσιμο του θρύλου του, στρίβει ως δαιμονισμένο παρά τα κιλά του και το σχετικά μακρύ μεταξόνιο, παραμένει θρασύτατα σταθερό στην κλίση του μέσα στη στροφή και, το σπουδαιότερο όλων, το κάνει αποπνέοντας εμπιστοσύνη και ασφάλεια στον αναβάτη του.

Οι φιδίσιες επαρχιακές διαδρομές είναι βούτυρο στο ψωμί του και, στα κατάλληλα χέρια, μπορεί να ξεβρακώσει ακριβότερες και ισχυρότερες μοτοσυκλέτες, ειδικά σε διαδρομές όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να απλώσουν οι τριψήφιες ιπποδυνάμεις.

Τα φρένα του δεν μοιάζουν να έχουν αλλάξει από το 530 και δεν υπήρχε λόγος γι’ αυτό. Έχουν όλη τη δύναμη και την προοδευτικότητα που πρέπει, με πλάτη ένα αποτελεσματικό ABS για παν ενδεχόμενο. Η αξία του συστήματος αυτού αποδεικνύεται από το πόσες λίγες φορές θα ενεργοποιηθεί το ABS μπροστά, είναι ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο ακόμη και σε πολύ δυνατά φρένα, ενώ όταν επέμβει θα το κάνει καίρια και αποδοτικά.

Στον πίσω τροχό, από την άλλη, η εμπροσθοβαρής κατανομή βάρους την ώρα του φρεναρίσματος ελαφρώνει τον πίσω τροχό και η επέμβαση του ABS έρχεται συχνά προ της ώρας της – ένα αναπόφευκτο χαρακτηριστικό που διατρέχει όλον τον κόσμο του δικύκλου και όχι μόνο του συγκεκριμένου Yamaha.

IMG 6120

Ανταπόδοση

Συνολικά το νέο TMax φαντάζει πια ως μια κίνηση ελάχιστου ρίσκου, χτίζοντας με σταθερά βήματα πάνω σε γερά θεμέλια. Το νέο μοντέλο παίρνει όλη την εμπειρία και τις διδαχές των προηγούμενων τεσσάρων γενεών, το πασπαλίζει με μια δόση σύγχρονης χρυσόσκονης και μας σερβίρει ένα αποτέλεσμα που καταφέρνει να μοιάζει τόσο οικείο όσο και καινούργιο, πάντοτε δε επιδεικτικά αποτελεσματικό.

Η βασική αυτή έκδοση του TMax δεν χρειάζεται απολύτως τίποτε για καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του, ούτε ψηλότερη ζελατίνα, ούτε τίποτε άλλο. Έχει τον αποθηκευτικό χώρο που άνετα πλέον φιλοξενεί ένα full face κράνος χωρίς να γεμίσει, έχει τις φωτάρες του, τις άριστες αναρτήσεις, τα καθησυχαστικά του φρένα, γκάζι, ομορφιά και άφθονη άνεση.

Αν θες κάτι παραπάνω, υπάρχει και η έκδοση Tech Max που φροντίζει να πλουτίσει τον εξοπλισμό του με πολλά και διάφορα καλούδια.

Όσον αφορά στην τιμή του, ξεκινώντας από τα €12,200 το TMax 560 πρακτικά ακολουθεί την ίδια τιμολογιακή πολιτική με τους προκατόχους του. Δεν είναι το φθηνότερο, αλλά δεν έχει και κανέναν λόγο να προβεί σε εκπτώσεις.

Όταν έχεις κατακτήσει την κορυφή, η ανταπόδοση είναι απλά δικαιοσύνη.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX 560
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή (€) 12,200
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 562
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 70 x 73
Συμπίεση (:1)  10.9
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε 1
Λίπανση  Ξηρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Αλουμινίου 
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,575
Ύψος σέλας (mm) 800
Μήκος (mm) 2,200
Πλάτος (mm) 765
Ύψος (mm) 1,420
Ελάχιστη απόσταση από εδάφος (mm) 125
Βάρος (πλήρες, kg)   218
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  15
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 120 mm
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή 117 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR15 56Η tubeless
Πίσω  160/60-ZR15 67H tubeless
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267 mm με ακτινικές δαγκάνες 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 282 mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
   
Εξοπλισμός Ταχύμετρο, στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, D-Mode, Traction Control με δυνατότητα απενεργοποίησης, ABS, χειρόφρενο, κεντρικό σταντ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp / rpm)  47/ 7,500
Ροπή εργοστασίου (kg.m / rpm)  5.7 / 5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Long Term – Yamaha NMax 155 2019 VIDEO TEST - Yamaha TMAX 560 2020 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon