.
Κατηγορία Vespa
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 09:35

Test - Vespa GTS 300 2023 - Αποστολή στη Ρώμη

Η Vespa εξακολουθεί να προσφέρει ένα σχεδόν μοναδικό προϊόν στην αγορά των μηχανοκίνητων σκούτερ με την GTS 300 της, την οποία ανανεώνει και διατηρεί με αυτούσιο χαρακτήρα και αισθητική.

Τεχνολογική αναβάθμιση

Του Gijs Gilis

Φωτογραφίες: Vespa

Νέα εμφάνιση και αίσθηση

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η συνταγή Vespa λειτουργεί, διατηρώντας στο Piaggio Group ένα τελείως ξεχωριστό δίκυκλο με ιστορία, από το οποίο άλλωστε ξεκίνησαν όλα.

Η Vespa GTS 300 δεν προσπάθησε ποτέ να αντιγράψει, παρέμεινε ακλόνητη από την πάροδο του χρόνου, και είδαμε πολλές μάρκες, ειδικά από ασιατικές χώρες, να παρουσιάζουν ανάλογες προτάσεις, συχνά εξοπλισμένες με μεγάλους τροχούς και ίσως καλύτερη προστασία από τον αέρα. Η GTS 300 είναι ένα όμορφο μικρό σκούτερ χωρίς παρμπρίζ με μικρούς τροχούς 12 ιντσών, εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς κινητήρα 300cc και φυσικά, πανέμορφο. Μόλις ανανεώθηκε για το 2023 κι εμείς βρεθήκαμε στη Ρώμη προκειμένου να οδηγήσουμε την νέα έκδοση.

Αν και το πλαίσιο και ο κινητήρας δεν έχουν αλλάξει από το παλιό μοντέλο, είναι κυρίως η εμφάνιση και η αίσθηση που έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, το μοντέλο του 2023 διαθέτει νέα "γραβάτα" στην μπροστινή ποδιά, νέο φτερό και φώτα LED DRL αλλά και φλας LED μπροστά. Στο πίσω μέρος υπάρχει τώρα επίσης ένα φως LED και μια νέα βάση πινακίδας.

Vespa Gts statiche © Francesco_Vignali_Photography per MilagroΤεχνολογική αναβάθμιση

Επιπλέον, νέα σέλα, νέες ζάντες που παραμένουν στις 12 ίντσες και κάποιες μικρές λεπτομέρειες στο πλαίσιο δεν επηρεάζουν καθόλου το ήδη γνωστό σχήμα που είναι και το πιο σημαντικό. Μόλις βρεθείς πάνω της, διαπιστώνεις ότι ξεχωρίζει το νέο σύστημα keyless χωρίς κλειδί, οι νέοι διακόπτες αλλά και το νέο ηλεκτρονικό πολυόργανο - οθόνη TFT με λειτουργία GPS. Αλλά αυτή η οθόνη TFT δεν είναι διαθέσιμη σε κάθε έκδοση. Οι πιο απλές εκδόσεις της GTS 300, GTS Super και GTS SuperSport διαθέτουν απλή οθόνη LCD, ενώ μόνο στην έκδοση GTS SuperTech συναντάμε την νέα οθόνη TFT. Και όπως μπορείτε να καταλάβετε, αυτό ήταν και το μοντέλο που επιλέξαμε για να κάνουμε την βόλτα μας και την δοκιμή στη Ρώμη.

Η SuperTech είναι η έκδοση που θα ήθελε ο κάθε Vespisti η ο οποία δεν διαφέρει από τις άλλες εκδόσεις οδηγικά. Για παράδειγμα, εκπλαγήκαμε από το πόσο μαλακά κυλάει η GTS 300 SuperTech στους δρόμους της Ρώμης, με την εκπληκτική ανάρτηση να την κάνει να επιπλέει πάνω στα πλακόστρωτα δρομάκια. Τόσο όσον αφορά στην απόκριση στο γκάζι αλλά και στο φρενάρισμα, η οδήγηση είναι πολύ ευχάριστη, και ο κινητήρας των 300cc λειτουργεί πολύ αθόρυβα, δίνοντάς μια σχεδόν ηλεκτρική εμπειρία οδήγησης. Νιώθεις τον κινητήρα να δονείται μόνο όταν στέκεσαι ακίνητος στο κόκκινο φανάρι και κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι είναι θερμικός. Μόλις η Vespa GTS 300 Super Tech ξεκινήσει, στρίβει τόσο ομαλά όσο φαίνεται, και οι μικροί τροχοί διατηρούν την επαφή με το δρόμο, χάριν και στις κορυφαίες αναρτήσεις.

Vespa_GTS_300_Super_Tech_2023__1-web.jpgΑπολαυστικό δίκυκλο

Οι 23,8 ίπποι δεν είναι νούμερο συγκλονιστικό για να βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, αλλά σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος των 163 κιλών επιταχύνεις άνετα και σταθερά. Το ενιαίο σώμα παραμένει στιβαρό και μόνη προσοχή θα χρειαστεί σε μεγάλες λακκούβες μιας και τα μικρά και λεπτά ελαστικά σε συνδυασμό με την μικρή διαδρομή ανάρτησης, βάζουν τους περιορισμούς.

Όμως, αυτό το σχήμα είναι που σου δίνει τελικά και την ευχαρίστηση στην οδήγηση, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε στην Ρώμη, μιας και η πολυσύχναστη πόλη είναι πηγή άγχους για πολλούς, αλλά τελικά, μια μορφή καθαρής απόλαυσης στην μετακίνηση, όταν βρίσκεστε στη σέλα της Vespa GTS 300 SuperTech. Με την μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να φιλτράρετε τα πάντα χωρίς κόπο, να ελιχθείτε ανάμεσα στα αυτοκίνητα και να φτάσετε ακριβώς μπροστά στο φανάρι. Και αν αυτό απαγορεύεται, δύσκολα θα θυμώσει κάποιος μαζί σου, γιατί όλοι παρατηρούν την ομορφιά της Super Tech. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι δεν μας ενόχλησε καθόλου το τιμόνι, κάτι συνηθισμένο για το 1.90μ του ύψους μας, αφού στην πραγματικότητα ήμουν άνετος με τις διαστάσεις της Vespa.

Vespa Gts statiche © Francesco_Vignali_Photography per MilagroΠοιότητα και φινίρισμα

Αν και η GTS 300 Super Tech δεν είναι φτιαγμένη για βόλτες εκτός πόλης, εμείς πήραμε μία γεύση από μία όμορφη διαδρομή, στην οποία αισθανθήκαμε άνετα, μιας και η σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες, ήταν εξαιρετική. Η GTS 300 στρίβει άνετα, και στις μεγάλες ταχύτητες οι μικροί τροχοί ίσως το παρακάνουν με την ευκολία που σου επιτρέπουν να στρίψεις, και ίσως είναι και το μοναδικό στο οποίο θα πρέπει να είσαι πιο αργός: Στις κινήσεις του τιμονιού.

Ως εκ τούτου, μας εξέπληξε θετικά η οδήγηση της ανανεωμένης Vespa GTS 300 στην έκδοση Super Tech. Δεν διαφέρει πολύ από την προηγούμενη έκδοση, αλλά είναι πλέον πλήρως ενημερωμένη τεχνολογικά με μικρές βελτιώσεις σε εξαιρετική βάση. Και νέα χρώματα που έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, με αίσθηση ποιότητας και κορυφαίου φινιρίσματος, σε μοναδικό στυλ.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά​  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο Vespa GTS 300 Super Tech
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή (€) Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, 1K, Y/Ψ, 1EEK, 4 βαλβίδες, Piaggio HPE
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 75 x 63
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Λίπανση Yγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός
Μετάδοση Κιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), ιμάντας
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος   Ατσάλινο αυτοφερόμενο
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,375
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 1,95
Πλάτος (mm) 755
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   Δ.A.
Ρεζερβουάρ (lt) 7
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Μονόμπρατσο πιρούνι με ένα αμορτισέρ
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ Pirelli Angel Scooter (tubeless)
Μπροστά 120/70-12
Πίσω  130/70-12
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
Φρένα Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ASR με διακόπτη απενεργοποίησης, LED φώτα μπροστά και πίσω, έγχρωμη οθόνη TFT με: ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, μέση και στιγμιαία κατανάλωση, θερμοκρασία ψυκτικού, στάθμη καυσίμου, πακέτο συνδεσιμότητας Bluetooth MIA, σχάρα πίσω, δερμάτινη τσάντα Vespa 75th, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  23.8 / 8,250
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm)  2.6/5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 22:23

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Vespa Elettrica 70 km/h 2020 Test - Vespa GTS 125 - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon