.
Κατηγορία Vespa
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 21:07

Test - Vespa GTS 125 - 2022

Ξέρεις από Vespa;

Βόλτες στην εξοχή, καθημερινή μετακίνηση με στυλ, παρέες με κιθάρες, ατάκες που άφησαν εποχή, όπως ''καλέ μου άνθρωπε'' και ''ξέρεις από Vespa;'', όλα "δεμένα" σε μία συσκευασία ''εποχής''. Αυτή είναι η Vespa GTS 125.

Του Τάκη Μανιάτη

Δίκυκλο με ιστορία

Η Vespa δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ένα δίκυκλο με ιστορία, πάνω από την σέλα της οποίας έχουν περάσει παγκόσμιες προσωπικότητες και διασημότητες, ένα scooter το οποίο πρόσφερε μάλιστα και την ονομασία της κατηγορίας ''scooter'' και συνεχίζει την παράδοση με ένα κλασικό στυλ.

Ένα scooter με μεταλλικό σώμα, χωρίς καθόλου πλαστικά επάνω της, με το σχήμα να θυμίζει έντονα τις Vespa της δεκαετίας του '60 και '70, που ξεσήκωναν τους Αθηναίους και ξεσάλωναν πάνω σε αυτές, προτάσσοντας ως όπλα εκτός από το αναγκαίο της εποχής, την οικονομική μετακίνηση, το απαράμιλλο στυλ - και αυτό αναγκαίο τότε!

A15A7456-web.jpgΣτην σύγχρονη εποχή απουσιάζει η πλαϊνή ρεζέρβα που υπήρχε κρυμμένη κάτω από τα φουσκωτά φτερά, παραμένει όμως όλη η αύρα σε ένα νέο περιτύλιγμα.

Η GTS 125 μοιράζεται τα ίδια τεχνικά στοιχεία με την μεγαλύτερη GTS 300 αλλά διαθέτει τον κινητήρα i Jet των 125cc με το σύστημα Start & Stop το οποίο ενεργοποιείται με ένα κουμπί στο δεξί άκρο του τιμονιού και σβήνει τον κινητήρα όταν βρίσκεστε σταματημένοι στο φανάρι.

Με το γύρισμα του δεξιού γκριπ, ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία σε κλάσματα του δευτερολέπτου κι έτσι έχουμε μειωμένη κατανάλωση συνολικά, ρυπαίνουμε λιγότερο, και απολαμβάνουμε τα πουλάκια και τους ήχους της φύσης - ή της πόλης, στην απόλυτη ηρεμία. Ένας μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας ο οποίος αποδίδει 14 ίππους και καλύπτει τις προδιαγραφές Euro5, φροντίζει για την άνετη μετακίνηση μέσα στην πόλη, προσφέροντας αρκετά καλές επιταχύνσεις για να φύγεις σβέλτα από το φανάρι.

A15A7475-web.jpgΆνετη μετακίνηση

Θα κινήσει την Vespa GTS 125 σχετικά άνετα μέχρι τα 80χ.α.ω., νούμερο που θα κρατήσει χωρίς δυσκολία και σε ανηφόρες, ενώ θα δείξει στο κοντέρ της και πάνω από τα 100χ.α.ω. σε ευθείες. Η συνολική απόδοση του κινητήρα προδίδει και τον χαρακτήρα της GTS 125, που είναι ξεκάθαρα ένα scooter πόλης, το οποίο θα δώσει χρώμα στην καθημερινότητα και δεν απευθύνεται σε όσους θέλουν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Για την ασφαλή μετακίνηση στην πόλη διαθέτει και σύστημα πρόσφυσης Traction Control, κάτι σπάνιο για την κατηγορία, ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά φροντίζει για την αποφυγή γλιστρήματος του πίσω τροχού, σε γλιστερό οδόστρωμα. Κάτι που ουσιαστικά θα χρησιμεύσει σε βρεγμένους δρόμους όπου οι τροχοί ενδέχεται να γλιστρήσουν, κάτι που δεν συνέβη όμως κατά τη διάρκεια της δοκιμής ώστε να έχουμε εικόνα για τη λειτουργία του.

A15A7486-web.jpg

Η GTS 125 είναι ιδανική για μετακίνηση ανάμεσα σε αυτοκίνητα, σε στενά, σε δρόμους με χαμηλή κυκλοφορία, μιας και είναι αρκετά ευέλικτη και εύκολη στην αλλαγή πορείας. Οι μικροί τροχοί διαμέτρου 12 ιντσών προσδίδουν ευελιξία στην οδήγηση μέσα σε κίνηση, τόση που η Vespa στρίβει πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενες, άρα δεν χρειάζεται δύναμη για να οδηγηθεί. Γεγονός που την κάνει προσιτή από μεγάλο εύρος αναβατών, μικρόσωμων και αδύναμων, αλλά και γυναικών.

Ευρύχωρη, άνετη

Το σώμα της Vespa GTS 125 είναι αρκετά ευρύχωρο με την μακριά σέλα να είναι πολύ άνετη και για τους δύο επιβαίνοντες, με χειρολαβή συγκράτησης για τον πίσω, ενώ τα μαρσπιέ του, τοποθετούν τα πόδια σε σημείο που ακουμπούν σε αυτά του αναβάτη, οπότε καλύτερα να τοποθετούνται στο πάτωμα.

A15A7436-web.jpg

Το στιβαρό σώμα - πλαίσιο διατηρεί την επαφή με την άσφαλτο χάρις στις εξαιρετικές πλήρως αναβαθμισμένες αναρτήσεις, που αφορούν σε δύο αμορτισέρ στο πίσω τμήμα και ένα μονόμπρατσο σύστημα μπροστά με αμορτισέρ. Αξίζει ιδιαίτερη μνεία η προοδευτικότητα στην λειτουργία τους, αλλά και η σωστή επιλογή των αποσβέσεων, που κάνουν την GTS 125 να συμπεριφέρεται άριστα στην οδήγηση στην πόλη. Η προοδευτικότητά τους συμβάλλει στην απορρόφηση κραδασμών και διατήρηση της ευστάθειας, γεγονός το οποίο εξαφανίζει το αρχικό μειονέκτημα στις λακκούβες των μικρών τροχών.

Οι αναρτήσεις θα ''δέσουν'' το σύνολο και θα φροντίσουν για το μαξιλαράκι ασφαλείας και άνεσης ανάμεσα στον αναβάτη και τον δρόμο. Και τα φρένα της, θα φανούν άνω των περιστάσεων σταματώντας την Vespa GTS 125 με άνεση, με το σύστημα ABS να λειτουργεί χωρίς να κάνει εμφανή την δράση του.

Παράλληλα, η GTS 125 είναι πανέμορφη για καθημερινές βόλτες, για εξόδους με στυλ, για αναβάτες ή αναβάτριες που εκτός από μεταφορικό μέσο, το δίκυκλό τους αποτελεί και συνοδευτικό του ντυσίματος και της εικόνας τους.

Η κλασική σχεδίαση της Vespa GTS 125 ενσωματώνει ένα ωραίο πάνελ με κλασική αναλογική ένδειξη για τα χιλιόμετρα μέσα σε ένα περιμετρικό νίκελ πλαίσιο, αλλά και μία TFT οθόνη ενδιάμεσα με λεπτομερείς ενδείξεις για στάθμη καυσίμου, ρολόι, οδόμετρο και μερικό χιλιομετρητή.

A15A7456-web.jpg

Σχεδίαση και λειτουργία

Αρκετό νίκελ παντού σε επιμέρους σημεία, ένα χτυπητό πορτοκαλί σε όλο το σώμα να φρεσκάρει τον αέρα απ' όπου περνάει (παράγονται τρία χρώματα συνολικά), απλή και κλασική αξία, σε μία σχεδίαση που αντέχει στο χρόνο. Εκλεπτυσμένη και κομψή, διαθέτει νέους καθρέφτες, νέες πλαϊνές γρίλιες, νέο έμβλημα στο φτερό, αλλά και νέας σχεδίασης "γραβάτα" στο μπροστινό τμήμα, διατηρώντας το διαχρονικό πνεύμα της Vespa.

Με ένα ντουλαπάκι αρκετά μεγάλο στην ποδιά για αποθήκευση αντικειμένων, με θύρα USB μέσα για φόρτιση κινητού, με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα ο οποίος χωράει δύο jet κράνη της Piaggio, τα οποία είναι σχεδιασμένα να χωράνε κάτω εκεί, ή ένα μεγαλύτερο άλλης μάρκας.

A15A7448-web.jpgΗ τεχνολογία συνεχίζει την εμφάνισή της στην Vespa GTS 125 με το σύστημα Keyless να καταργεί την χρήση κλειδιού, μιας και η σέλα ανοίγει με κουμπί εφόσον είσαι κοντά, ενώ, διατίθεται και η λειτουργία Bike Finder για απομακρυσμένη αναγνώριση της.

Είναι ένα scooter ιδανικό για αναβάτες που έρχονται από τα αυτοκίνητα με δίπλωμα κατηγορίας Β, γένους αρσενικού ή θηλυκού, οικονομικό στην κατανάλωση με 2,5 - 3 λίτρα στα 100χ.α.ω., με την τιμή να ξεπερνάει κατά πολύ τα 5.000euro, φτάνοντας στα 5.499euro.

A15A7525-web.jpg

Κομψότητα και αυθεντικότητα

Η Vespa GTS 125 είναι μία χλιδάτη λύση για μία λουσάτη μετακίνηση, όντας μία μοναδική επιλογή για αναβάτες με στυλ και σχεδίαση που θα διαρκέσει στο χρόνο. Δεν είναι συγκρίσιμη με κανένα άλλο scooter μιας και διαθέτει ένα μοναδικό όνομα με ιστορία, η οποία αποτυπώνεται σε κάθε εκατοστό πάνω στο καλλίγραμμο σώμα της και μάλιστα, είναι και εξαιρετικά λειτουργική γι' αυτά που προσφέρει.

Ένα αυθεντικό ιταλικό σύμβολο, που μπορεί να σε συντροφέψει σε κάθε διαδρομή με απαράμιλλη κομψότητα, νέα αλλά και ξεχωριστή όπως πάντα.

Τόσο ξεχωριστή που μέχρι τέλος του 2022, η Vespa προσφέρει την GTS 125 με δώρο πακέτο αξεσουάρ αξίας έως 730€, ώστε να δημιουργήσεις την δική σου GTS με Urban Pack, Touring Pack ή Protection Pack, έτοιμα για κάθε χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

Εξοπλισμός δοκιμής: Motoway

Κράνος: STR R1 Gear

Τζάκετ: Furygan 6431 Legacy

Γάντια: Furygan 4485 Jet D30

A15A7423-web.jpg

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Μοντέλο Vespa GTS 125
Αντιπρόσωπος Piagio Hellas
Τιμή (euro) 5.499
Εγγύηση  2 χρόνια (δυνατότητα επέκτασης + 2 χρόνια)
   
Κινητήρας  
Τύπος Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος,  4βάλβιδος, 1ΕΕΚ (SOHC)
Κυβισμός (c.c.) 125
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 52x58,7
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός  PFI - Port Fuel Injection
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός συμπλέκτης
Κιβώτιο Αυτόματη μετάδοση CVT με διαχειριστή ροπής - Σύστημα Piaggio Start & Stop
   
Πλαίσιο  
Τύπος Μεταλλικό αυτοφερόμενο με συγκολλητές ενισχύσεις
Μήκος (mm) 1.980
Πλάτος (mm) 765
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1.385
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 790
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)  Δ.Α.
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα lt) 7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Μονόμπρατσο με ένα αμορτισέρ
Πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με 2 αμορτισέρ, ρυθμιζόμενη προφόρτιση 4 θέσεων
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα δύο εμβόλων  και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 200mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
   
Τροχοί  
Μπροστά 120/70-12
Πίσω 130/70-12
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 14 / 8750
Ροπή στον τροχό (kg/rpm)  1,2 / 6.750
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 22:09

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon