.
Κατηγορία Suzuki
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 20:16

Test - Suzuki Avenis 125 (2023)

Σβούρα πόλης

Το πιο σπορτίφ από τα τρία νέα Α1 σκούτερ της Suzuki έρχεται με μοντέρνα εμφάνιση, ροπάτο κινητήρα και οικονομική διάθεση βλέποντας την πόλη ως παιχνιδότοπο.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η σπουδή μας πάνω στη νέα τριάδα οικονομικών σκούτερ 125 κυβικών εκατοστών της Suzuki ολοκληρώνεται με τη δοκιμή του Avenis 125, μετά τα Address 125 και Burgman Street 125EX. Πρόκειται για το τρίτο σκέλος ενός τρίπτυχου που καλύπτει όλα τα γούστα, από το κλασικό Address ως το πιο χλιδάτο Burgman και ενδιάμεσα μια πιο αθλητική παραλλαγή με επιθετικές ακμές, σιλουέτα που κατηφορίζει προς τα μπροστά και ασορτί γραφικά και χρώματα.

Το Avenis στηρίζεται στην ίδια βάση με το Address, δηλαδή φορά τη βασική εκδοχή του οικολογικώς ευγενούς αερόψυκτου διβάλβιδου κινητήρα Suzuki Eco Performance (SEP), σε αντίθεση με το Burgman που φορά τη νέα εξελιγμένη έκδοση SEP-α που διαθέτει επιπλέον σύστημα Auto Start-Stop.

A15A1265 web

Η γεωμετρία του πλαισίου του Avenis, όπως και όλο το πακέτο αναρτήσεων, φρένων και τροχών είναι επίσης ίδιο με του Address, άρα έχουμε συνδυασμό 12ιντσου μπροστινού τροχού με 10ιντσο πίσω.

Το Avenis 125 είναι ελάχιστα μεγαλύτερο σε όλες τις εξωτερικές διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος), δηλώνει την ίδια ακριβώς χορταστική απόσταση 160 mm από το έδαφος και η σέλα του παραμένει σε πασπαρτού υψόμετρο 780 mm, μόλις έναν πόντο παραπάνω από το Address.

Από πλευράς εξοπλισμού η Suzuki έχει προικίσει το Avenis με κάποια στοιχεία που έχει μόνο το Burgman, όπως την LCD οθόνη στα όργανα, το κλειστό ντουλαπάκι στην αριστερή πλευρά της ποδιάς και το πιο ογκώδες τελικό εξάτμισης.

A15A1243 web

Διατηρεί ωστόσο την έξυπνη τοποθέτηση της τάπας ρεζερβουάρ στην ουρά και έξω από τον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο αλά Address.

Σε αντίθεση δε και με τα δύο εν Suzuki αδέλφια του, το Avenis 125 διαθέτει ένα απλούστατο λεβιεδάκι που κλειδώνει τη μανέτα του πίσω φρένου ως χειρόφρενο. Είναι πραγματικά ν' απορεί κανείς γιατί δε χρησιμοποιούν μια τόσο αποδοτική και οικονομικώς ευτελή λύση όλα τα σκούτερ όλων των κατασκευαστών που, εξ αυτόματης φύσεως, τόσο πολύ τη χρειάζονται όταν παρκάρουν παράλληλα σε κλίση. Ακόμη πιο ανεξήγητο βέβαια φαντάζει το γιατί σε αυτή την τριμελή οικογένεια σκούτερ να είναι αποκλειστικότητα του Avenis 125 το χειρόφρενο.

Όλες οι παραπάνω διαφορές αποτυπώνονται στη ζυγαριά σε δύο επιπλέον ονομαστικά και υγρά κιλά, 107 στο σύνολο για το Avenis 125.

A15A1146 web

Παρότι μικροκαμωμένο το Avenis με φιλοξενεί ευχάριστα, ο χώρος για τα πόδια μου είναι ανετότατος και εργονομικώς όλα μου έρχονται φυσικά, ακόμη και το σχετικά στενό τιμόνι. Η όλη αίσθηση από τη θέση οδήγησης είναι ξεκούραστη και φυσική, καθώς και οικεία λίγο μόλις καιρό μετά τη δοκιμή του Address 125.

Το προσόν του SEP κινητήρα της Suzuki είναι η ροπή από νωρίς, η δυνατή επιτάχυνση στις ταχύτητες της πόλης. Το Avenis είναι απολαυστικά σβέλτο στο αστικό δίκτυο και μπορεί να ξεκολλά γρήγορα (για 125) από τις στενωπούς με τη δύναμη που έρχεται άμεσα στο χέρι σε ταχύτητες έως περίπου τα 70 km/h.

Η άνοδος προς την τελική ταχύτητα έχει ηπιότερο ρυθμό ως τα 90 km/h και μετά υπομονή ως τα περίπου 100 που θα δεις σε ευνοϊκές συνθήκες.

A15A1181 web

Ένα από τα βασικά του προσόντα είναι η ευελιξία, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στους μικρούς τροχούς. Όσο δεν κάνουν για βαθιά στριψίματα, άλλο τόσο είναι μανούλες σε γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης, ό,τι πρέπει για να κόβεις το μποτιλιάρισμα ως ζεστό βούτυρο με το μαχαίρι και να ζωγραφίζεις δαντέλες γύρω απ' ο,τιδήποτε εμποδίζει την πορεία σου.

Το στήσιμο του Avenis 125 αποδεικνύεται συνεπέστατο σε αυτά τα αθλήματα του μποτιλιαρίσματος, ομοίως και τα φρένα του που λάμπουν διαθέτοντας και δύναμη και προοδευτικότητα και ακριβή αίσθηση στη μανέτα. Όσο κι αν δείχνουν φτωχά με τη μονοπίστονη δαγκάνα μπροστά και το ταμπούρο πίσω, η σύζευξή τους υπό το συνδυασμένο σύστημα πέδησης (CBS) δίνει το αποτέλεσμα που πρέπει, όπως πρέπει.

Το Α1 σκούτερ της Suzuki είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στα καθημερινά του καθήκοντα, όπως ακριβώς διαπίστωνα πρόσφατα και για τα άλλα δύο ανάλογα μοντέλα που ήρθαν στη χώρα μας το 2023. Ως 125άρι δεν είναι η δύναμη αυτή που θα το κάνει να ξεχωρίσει, αλλά κυρίως ο τρόπος που την αποδίδει και τη διαχειρίζεται.

A15A1189 web

Όσο λοιπόν κι αν οι λιγότεροι από εννιά ίπποι του αερόψυκτου διβάλβιδου μονοκύλινδρου το κατατάσσουν αρκετά χαμηλά στην κλίμακα ισχύος της ευρύτερης κατηγορίας, στην πράξη φτάνουν και περισσεύουν, μάλιστα απρόσμενα ευχάριστα.

Στην πόλη των διψήφιων ταχυτήτων είναι μια απολαυστική και ποιοτικά κατασκευασμένη σβούρα επενδεδυμένη με λίγα και καλά εφόδια: δυνατά φώτα, καλά φρένα, χώρο για ένα ανοικτό κράνος κάτω από τη σέλα, κλειστό ντουλαπάκι με παροχή USB μέσα του, κεντρικό σταντ.

Δείχνει μικρό και συμπεριφέρεται οσαύτως στην κίνηση, αλλά έχει (δοκιμασμένα) ικανό χώρο στη σέλα του για δύο πλουσιοπάροχου μεγέθους ενήλικες, ενώ διακρίνεται και για την οικονομία του καταναλώνοντας βενζίνη με ρυθμό που κατά μέσο όρο κυμαίνεται γύρω από τα 2.5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Παρότι ζητά δύο κατοστάρικα παραπάνω απ΄ το Address, στα €2,895 το Avenis 125 παραμένει ικανοποιητικά προσιτό για ιαπωνικό προϊόν ως ένα εργαλείο που θα σου λύσει τα χέρια στην καθημερινή εξυπηρέτηση χωρίς να ζητά πολλά.

A15A1248 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Acrebis Jet Aria

Μπουφάν: Nordcode X-City


Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Suzuki Avenis (2023)

Αντιπρόσωπος

Όμιλος Εταιρειών Σφακιαμάκη
Τιμή:

€2,895

Εγγύηση:

4 χρόνια

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 1K, αερόψυκτος, 1ΕΕΚ, 2 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

124

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

52.5 x 57.4

Συμπίεση

10.3:1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός

Εκκίνηση

Μίζα / Μανιβέλα

Συμπλέκτης

Αυτόματος φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος x Πλάτος x Ύψος  (mm)

1,895 x 710 x 1,175 

Μεταξόνιο (mm)

1,265

Γωνία κάστερ (°)

26 

Ίχνος  (mm)

89

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

160

Βάρος  (kg)

107 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

5.2

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω

Ένα αμορτισέρ

   

ΕΛΑΣΤΙΚΑ / ΤΡΟΧΟΙ

Dunlop Runscoot D307 N (tubeless)

Μπροστά

90/90-12

Πίσω

90/100-10

   

ΦΡΕΝΑ

 

Μπροστά

Δίσκος 190 mm, δαγκάνα Nissin 1 εμβόλου, συνδυασμένη πέδηση CBS

Πίσω

Ταμπούρο 120 mm

   

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

8.6 / 6,750

Ροπή (kgm / rpm)

1 / 5,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 23:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Suzuki Burgman Street 125EX 2023
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon